Geplaatst: Zondag 10 februari 2013 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

=   Watertij - HOMER 

Het gemor en geknor over DWJM houdt aan. Toch is er niet zoveel mis met DWJM. Oké, je krijgt geen punten meer als je er bezig bent. De spam blijft wel eens wat lang hangen. Het gebruik valt de laatste tijd vies tegen. De sfeer is wel eens wat negatief. En tegen DWJM aanzeiken is momenteel trendy. Maar verder? Als social site is DWJM een uniek verschijnsel. Overzichtelijk, flexibel, veel mogelijkheden, vrij toegankelijk, nauwelijks belemmeringen.

Het waren niet de lezers die als eersten DWJM verlieten, maar de schrijvers. Een sluipend proces, nadat de puntenscore was verdwenen. Samenhang? Wie zal het zeggen. Op een gegeven moment was misschien ook simpelweg het eerste vuur gedoofd. Maar dat is niet erg; dan is het tijd voor verandering en vernieuwing. En die komt niet vanzelf. Daar zijn bevlogen, gemotiveerde en actieve gebruikers voor nodig.

Reken niet al te gemakkelijk op gemeentelijke actie om DWJM op te waarderen. Het is crisis; aan het spamvrij houden lijken de beheerders de handen al meer dan vol te hebben. En geloof me: de basis is gewoon goed. Dus is het woord nu aan de gebruikers, te beginnen met de schrijvers. De blogs zijn de ruggengraat van DWJM. Veel blogs = veelkleurigheid = veel lezers = veel gesprek en discussie = leven in de brouwerij. Zo wordt DWJM weer een bruisend medium, wat ik je brom!

Dus beste schrijvers, kom terug naar DWJM. Duik bijvoorbeeld wat minder onder in de waan van de dag op Facebook, om maar eens een zijstraat te noemen. En gebruik die tijd voor inhoudelijke blogs op DWJM. Kies een doelgroep en schrijf ervoor, blijvend of wisselend. Keus genoeg; op dit moment bedienen maar een paar schrijvers een paar doelgroepen. Vijf tot tien regelmatige bloggers erbij en DWJM bloeit weer helemaal op. Want dan komen ook de lezers terug, met alle actie die dat weer met zich meebrengt.

Maar waar blijft dan de verandering? Die zullen we vooral zelf moeten maken. DWJM is vanaf aanvang primair nogal navelstaarderig geweest; het moest bij voorkeur over Drachten gaan. Dat werkt op de lange duur vermoeiend en gaat irriteren. Het hield dan ook geen stand, gaandeweg kregen de Drachtster discussies een steeds zuurdere ondertoon. Dus gooi open die windows; weg met die bedompte bedzweetlucht. Richt de blik ook eens naar buiten en schrijf voor en over Friesland, het Noorden, Nederland, enz. enz. Eigen pr naar lezers van buiten hoort daarbij, via DWJM of via andere kanalen.

Als we dat goed doen, komen die bezoekers vroeger of later. DWJM kan overal ter wereld bekeken worden. Dus is het mogelijk om overal ter wereld lezers naar de digitale wereld van Drachten te trekken. Niet alleen kijken hoe we Drachten kunnen oppeppen, maar vooral ook hoe we bezoekers uit Drachten en van elders warm kunnen maken voor DWJM. Als het daar bruist van de energie, pikken ze ook de sfeer van Drachten wel op. Het is niet voor niets dat wildvreemden zijn begonnen om in gebrekkig Nederlands op DWJM hun wilde verhalen te plaatsen. Geen medium is zo laagdrempelig en toch zo wereldwijd inzetbaar als DWJM.

Blij dus met de nieuwe blog van Anton Pieters, over het Smelne Podium. Blij ook met doordouwers als Anne van Dijk, die nooit maar dan ook nooit de pen er bij neer zal gooien. Blij met Aukje de Bildt, die levensbeschouwelijk Drachten verwent met aanhoudende info over allerhande evenementen. Blij met al die instellingen die hun activiteiten voor de groep gooien; DWJM heeft de agenda van Drachten in de etalage. Blij met oude en nieuwe gebruikers die toch nog soms of regelmatig even komen kijken. Want daartussen zitten oude en nieuwe schrijvers van de toekomst. Blij met iedereen die de moeite blijft nemen, want DWJM komt terug.

Persoonlijk ook blij met Dutch Volcano, die kiest voor langlopende series over allerlei onderwerpen, waarvan de eerste loopt. De webstek die ik mijn logo mocht lenen en waaraan ik mag meeschrijven. En die niet ver af is van een plaats in het Guinness Book of Records, met de langste relisoapmusical ooit. (En waarschijnlijk ook de enige. Uniek materiaal dus.) Geschreven voor geïnteresseerde Drachtsters, Friezen, noorderlingen en nederlandstalige lezers waar ook ter wereld. Ik geef toe: dit is een beetje zelfreclame, maar ook dat moet kunnen op DWJM; laten we hier vooral niet te schijterig acteren. Graag sluit ik internationaal af. Damned proud to write on DWJM !

 

 

Delicious Digg Facebook Fark MySpace