Geplaatst: Maandag 10 december 2012 - 2 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER 

Vandaag, maandag 10 december, is het de jaarlijkse Dag van de kleine schrijver. Ook de dag waarop we de uitslag van Festival De blije schrijver 2012 bekend maken. Het is wat laat geworden, maar hier zijn we dan. Het was dit jaar opnieuw een bijzonder festival. De aanmeldingen kwamen wat laat op gang. Maar tegen het slot stroomden ze bijna allemaal in één keer binnen.

En dat was geen wonder. Van de tien deelnemers horen er namelijk negen bij de Sterke meiden: Kim, Chantal, Sharon, Berber, Anna, Emma, Naomi, Maaike en Steffany. Een groep jeugdige tienermeiden die regelmatig bij elkaar komen, om leuk en leerzaam bezig te zijn. Eén van hun vaste begeleidsters, Hyke Oostenbrink, is de tiende deelnemer aan dit festival. De meiden deden ook vorig jaar al een greep naar de prijzen. En met succes. Sterke meid Maaike won toen de festivalprijs. Hyke is al vanaf het begin in 2010 paraat op dit digitale festival.

Via een lezerspoll konden de lezers van DWJM stemmen op één van de tien gedichten. Dat stemmen valt niet mee op een drukke doordeweekse dag; want dan moet je eerst wel alle gedichten hebben gelezen. Daarom is de lezerspoll nog het hele weekend open gebleven. En dat heeft geholpen, want op zaterdag en zondag is er nog flink gestemd. Denk dan niet aan duizenden stemmen, ook niet aan honderden. Het bleef bij een gezellig klein stemrondje, zoals we dat kennen van DWJM.

Dan is het wel mooi als er zich een duidelijke winnaar aftekent. Lang leek het erop dat Berber die winnaar zou zijn, met haar warme gedicht `Vriendschap´. Maar het afgelopen weekend begon Maaike aan haar eindsprint, met haar treffende gedicht `Stilte´. En zondagavond om 24.00 uur, toen de lezerspoll dicht ging,  stond Maaike overtuigend bovenaan. Ze kreeg de helft van alle uitgebrachte stemmen.

Maaike heeft dus ook in 2012 de festivalprijs gewonnen van Festival De blije schrijver, net als in 2011. Daarmee mag ze zich voor altijd `Kleine schrijver Drachten 2012´ noemen. Maaike, gefeliciteerd met je tweede festivalprijs in twee jaar! In jouw korte gedicht gebeurt heel veel. Je laat de klok tikken, de tijd stilstaan en de stilte dichterbij komen, terwijl het leven gewoon doorgaat. Prachtig hoe je al die tegenstellingen heel poëtisch in elkaar hebt gevlochten.

Voor de andere negen meiden, of je nu wel of niet stemmen hebt gescoord, hebben we niet minder respect. Wij zijn onder de indruk van jullie schrijfkunst. Elk van de tien gedichten spreekt de lezer aan. Omdat ze over bijzondere onderwerpen gaan en omdat ze boeiend, en hier en daar ook met humor geschreven zijn. We hebben gehoord dat stadsdichter Sanne van Balen met jullie heeft gewerkt. Het is duidelijk dat jullie goed naar haar hebben geluisterd.

Een officiële prijsuitreiking is er niet; het is een digitaal festival. Maar de festivalprijs moet natuurlijk wel bij winnaar Maaike terecht komen. Een verdiende prijs met weer een oorkonde, die een mooi plekje kan krijgen naast die van 2011. Deze week nog laten wij de oorkonde maken. Vanaf volgende week al kan de prijs worden bezorgd. Beste Maaike, natuurlijk horen wij graag waar we jouw prijs kunnen afleveren!

Met hartelijke groet,

Steven Watertij

Delicious Digg Facebook Fark MySpace