Geplaatst: Vrijdag 10 december 2010 - 6 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER  

 

Vandaag, 10/12, is het de tweede jaarlijkse Dag van de kleine schrijver. Zomaar een greep uit wat er landelijk zoal te doen is, tot in België aan toe. Let vooral op het slot van de opsomming....

 

- In Amsterdam is er op 10/12 een avond over en met de Zuid-Afrikaanse dichteres Marlene van Niekerk, met als thema: De plaats van de dichter.

- Bij Propria Cures, de oudste studentenvereniging van Nederland, moeten uitgerekend voor 10/12 de inzendingen binnen zijn voor de Kerstprijsvraag: het schrijven van een vrij verhaal.

- Het Gelders Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur reikt op en rond 10/12 de prijzen uit van de schrijfwedstrijd Aan het Woord! 2010.

- Schrijver Khalid Boudou bezoekt op 10/12 de bibliotheek van Brunssum.

- Schrijfclub van dak- en thuislozen ‘Kantlijn’ uit Amsterdam bestaat vijftien jaar. Op 10/12 lezen de leden in Sociëteit ‘De Gelagkamer’ voor uit de eigen bundel ‘Mijn leven is een verhaal’.

- In Den Haag, Literair Theater Branoul, gespecialiseerd in theatrale verbeelding van literaire teksten, speelt Karel de Rooij (Mini & Maxi) op 10/12 De ernst van de humor: een ontmoeting met zijn broer.

- De finale van het Nederlands kampioenschap Poetry Slam vindt plaats op 10/12 in Utrecht. De winnaar keert huiswaarts met De Gouden Vink.

- In het programma de Literaire Hemel, café De Amer te Amen (Drenthe), zijn op 10/12 schrijver Adriaan van Dis en docente creatief schrijven Nicolette Leenstra te gast.

- In de Thomaskerk te Amsterdam leest Kees van Kooten op 10/12 voor uit zijn nieuwste boek: 'Zo wordt u gelukkig', waarin hij zijn fascinatie voor dichter Billy Collins uitdraagt.

- De Volksuniversiteit Zeeland heeft 10/12 opgenomen in een zesdaagse cursus Literatuur /Leeskring.

- Schrijver Arjen Lubach mag op 10/12 zijn vrijwillige eenzame opsluiting (door de VPRO) te Lauwersoog weer verlaten en verslag doen van zijn solitaire ervaringen en bespiegelingen.

- In de stadsschouwburg van Utrecht praktiseert Maarten van Rossem zijn eindejaarsconference op 10/12: een sterk verbale terugblik op het politieke wel en wee van 2010.

- In het Brusselse cultuurpaleis Flagey, voorheen een welbekend omroepgebouw, debatteren op 10/12 drie gerenommeerde denkers over Europees cultureel burgerschap.

 

- Te Drachten, op het sociale netwerk Drachten Wil Je Meemaken, verwerft Silvia Sikkema van Laar op 10/12 de eeuwige titel ´Kleine schrijver Drachten 2010`. In een lezerspoll haalt zij de meeste stemmen binnen met haar hartverwarmende gedicht 24/7.

 

Een persoonlijk woordje:

Silvia, aan het landelijke overzicht te zien, ben je in goed tot zeer goed gezelschap. Je schrijft vooral omdat je het leuk vindt, net als de andere deelnemers. En we weten hoe je al die stemmen in de wacht hebt gesleept: het was die verrassende, letterlijk en lijfelijk voelbare ontlading in je gedicht, die je ook nog eens verbaal en visueel verrassend hebt vormgegeven. Erg leuk om te zien hoe je reageerde op je overwinning (zie http://www.sociaal.dwjm.nl/Silvia/ tenzij gewijzigd...), zoals toevallig vereeuwigd op de foto bij je profiel. Compliment en hartelijke felicitaties!

En was er een publieksprijs, dan zou die gegaan zijn naar de schrijver van het verhaal met de minste stemmen, maar dat wel het vaakst werd geopend en de meeste reacties uitlokte: Frank de Koster.

Wat moeten we er verder nog van zeggen? Er was een opdracht waar welgeteld niemand van de deelnemers zich aan heeft gehouden. Geen probleem, want er was geen jury die kon diskwalificeren. Gelukkig maar. Anders waren we die vrije, fraaie en gevarieerde verhalen, gedichten en liederen van Hyke, Antje (2), Frank, Marrit, Anne en Silvia misschien misgelopen. Of toch niet, want het literaire feestje van de kleine schrijvers gaat gewoon door. Ook zonder georganiseerde schrijfactiviteiten voorzien zij (en veel anderen) DWJM van een continue stroom verbaal vuurwerk. We hebben al weer nieuwe juweeltjes van blogs voorbij zien komen.

Mijn belangrijkste les voor 10 december 2011: val de schrijvers van DWJM niet lastig met een keurslijf. Het thema voor de eerstvolgende Dag van de kleine schrijver is daarom: Vrijheid blijheid! De groep http://www.sociaal.dwjm.nl/group/641/ blijft passief geopend voor aanmeldingen, totdat op 1 november 2011 weer de laatste actieve veertig dagen ingaan. Dus wie weet, tot schrijfs.

De lezerspoll is nu gesloten. Maar natuurlijk zijn alle bijdragen nog lang en vlotjes achter elkaar te lezen via http://www.sociaal.dwjm.nl/watertij/blog/3719/.

 

Dag, van een kleine schrijver.

 

Delicious Digg Facebook Fark MySpace