Geplaatst: Maandag 26 februari 2018 - 14 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

DWJM Sociaal / Schelf Kalender

 

Dag referendum

Het raadgevend referendum lijkt te gaan verdwijnen. De Tweede Kamer is al om. In de Eerste Kamer lijkt ook een meerderheid voor afschaffing. Op de achtergrond zoemt nog het Oekraïne-referendum na. Dat heeft de Nederlandse regering, Premier Rutte in het bijzonder, de nodige kopzorgen opgeleverd. Onder andere daardoor tekende het jonge referendum als het ware zijn eigen doodvonnis.

 

Waylon in DWDD

Intussen zingt Waylon in vijf dagen vijf songs bij DWDD. Welke van de vijf neemt hij mee naar het Eurovisie Songfestival? Er was sprake van dat het publiek zou mogen kiezen. Maar dat gaat niet door; Waylon heeft zelf al uitgemaakt welk liedje hij in Europa gaat zingen. Op de achtergrond dreunt de vroege uitschakeling na van zijn favoriet Kimberly, bij The Voice of Holland. Kimberly scoorde eerder nog vier tienen bij de vier coaches. Maar werd een week  later bij een publieksstemming door televisiekijkend Nederland naar huis gestuurd. Dat overkomt mij geen tweede keer, zal Waylon gedacht hebben. Ik regel het zelf wel.

 

Wie van de drie?

Om het eenvoudig te maken: er zijn slechts drie opties.

Een autoriteit die niet hoort en niet luistert, forceert.

Een autoriteit die hoort maar niet luistert, dicteert.

Een autoriteit die hoort en die luistert, repareert.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

=   Watertij - HOMER

alt

Geplaatst: Maandag 12 februari 2018 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

DWJM Sociaal / Schelf Kalender

 

Voor een volle tribune

Gemeenteraadsvergadering 6 februari 2018, onderdeel het Debat. De negentien deelnemers aan de cursus 'Politiek Actief' waren niet voor niets gekomen. Eerst mochten ze uit handen van burgervader Van Mourik hun certificaat van deelname in ontvangst nemen. Natuurlijk vulden ze ook de rest van de avond de publieke tribune; je bent politiek actief of niet. En daar werden ze vergast op een politiek steekspel met een hoge amusementswaarde. Je zou bijna denken dat de lokale bestuurders en vertegenwoordigers samen een onderhoudend script hadden uitgewerkt. Om zo de cursisten nog wat praktijkervaring aan de hand te doen.

 

Vier jaar wachten op niets

Het speelveld was agendapunt 5: raadsvoorstel populatiebekostiging. Bijna vier jaar geleden hadden PvdA en CU een motie Samen voor Elkaar ingediend. In deze motie werd het college onder andere opgedragen om te starten met een experiment populatiebekostiging. De motie werd aangenomen. Maar nu stond er een raadsvoorstel van het college op de agenda, om het toch maar niet te doen. Trees Flapper, bezig met haar laatste maanden als raadslid en fractievoorzitter van de PvdA, vond het dieptreurig. Klaas van Veelen meende dat het niet netjes was, en verklaarde dat hij eigenlijk hetzelfde bedoelde als de vorige spreker. Een andere discussiepunt voltrok zich binnen de raad zelf. Moest men nu wel of niet de hand in eigen boezem steken? Want afgemeten aan waakzaamheid, had de raad er ook niet altijd bovenop gezeten.

 

Om een lang verhaal kort te maken

Even leek de tijd rijp voor een motie van diepe treurnis. Maar dat valt niet mee met de hand half in eigen boezem. Ook was men het er wel over eens dat de omstandigheden gewijzigd waren. De wethouder verexcuseerde zich netjes; hij was vergeten te melden dat het er niet van was gekomen. Maar wou nog wel even kwijt dat de rest van de motie Samen voor Elkaar dik voor mekaar was. Het eindspel kende de schoonheid van de eenvoud. Na een kwartier schorsing kwam de voltallige raad met een amendement die niet meer dan één zin aan het raadsvoorstel toevoegde. Maar het was wel een mooie en bloemrijke zin. 'Het college en de raad gaan een gezamenlijk traject inrichten om informatie en kennis te vergaren over transformatie en welke instrumenten hieraan bij kunnen dragen.' De cursisten kregen waar voor hun geld. Want ook de cursus was al gratis.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

=   Watertij - HOMER 

alt