Geplaatst: Maandag 10 december 2012 - 2 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER 

Vandaag, maandag 10 december, is het de jaarlijkse Dag van de kleine schrijver. Ook de dag waarop we de uitslag van Festival De blije schrijver 2012 bekend maken. Het is wat laat geworden, maar hier zijn we dan. Het was dit jaar opnieuw een bijzonder festival. De aanmeldingen kwamen wat laat op gang. Maar tegen het slot stroomden ze bijna allemaal in één keer binnen.

En dat was geen wonder. Van de tien deelnemers horen er namelijk negen bij de Sterke meiden: Kim, Chantal, Sharon, Berber, Anna, Emma, Naomi, Maaike en Steffany. Een groep jeugdige tienermeiden die regelmatig bij elkaar komen, om leuk en leerzaam bezig te zijn. Eén van hun vaste begeleidsters, Hyke Oostenbrink, is de tiende deelnemer aan dit festival. De meiden deden ook vorig jaar al een greep naar de prijzen. En met succes. Sterke meid Maaike won toen de festivalprijs. Hyke is al vanaf het begin in 2010 paraat op dit digitale festival.

Via een lezerspoll konden de lezers van DWJM stemmen op één van de tien gedichten. Dat stemmen valt niet mee op een drukke doordeweekse dag; want dan moet je eerst wel alle gedichten hebben gelezen. Daarom is de lezerspoll nog het hele weekend open gebleven. En dat heeft geholpen, want op zaterdag en zondag is er nog flink gestemd. Denk dan niet aan duizenden stemmen, ook niet aan honderden. Het bleef bij een gezellig klein stemrondje, zoals we dat kennen van DWJM.

Dan is het wel mooi als er zich een duidelijke winnaar aftekent. Lang leek het erop dat Berber die winnaar zou zijn, met haar warme gedicht `Vriendschap´. Maar het afgelopen weekend begon Maaike aan haar eindsprint, met haar treffende gedicht `Stilte´. En zondagavond om 24.00 uur, toen de lezerspoll dicht ging,  stond Maaike overtuigend bovenaan. Ze kreeg de helft van alle uitgebrachte stemmen.

Maaike heeft dus ook in 2012 de festivalprijs gewonnen van Festival De blije schrijver, net als in 2011. Daarmee mag ze zich voor altijd `Kleine schrijver Drachten 2012´ noemen. Maaike, gefeliciteerd met je tweede festivalprijs in twee jaar! In jouw korte gedicht gebeurt heel veel. Je laat de klok tikken, de tijd stilstaan en de stilte dichterbij komen, terwijl het leven gewoon doorgaat. Prachtig hoe je al die tegenstellingen heel poëtisch in elkaar hebt gevlochten.

Voor de andere negen meiden, of je nu wel of niet stemmen hebt gescoord, hebben we niet minder respect. Wij zijn onder de indruk van jullie schrijfkunst. Elk van de tien gedichten spreekt de lezer aan. Omdat ze over bijzondere onderwerpen gaan en omdat ze boeiend, en hier en daar ook met humor geschreven zijn. We hebben gehoord dat stadsdichter Sanne van Balen met jullie heeft gewerkt. Het is duidelijk dat jullie goed naar haar hebben geluisterd.

Een officiële prijsuitreiking is er niet; het is een digitaal festival. Maar de festivalprijs moet natuurlijk wel bij winnaar Maaike terecht komen. Een verdiende prijs met weer een oorkonde, die een mooi plekje kan krijgen naast die van 2011. Deze week nog laten wij de oorkonde maken. Vanaf volgende week al kan de prijs worden bezorgd. Beste Maaike, natuurlijk horen wij graag waar we jouw prijs kunnen afleveren!

Met hartelijke groet,

Steven Watertij

Geplaatst: Zondag 2 december 2012 - 1 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER

Het is zover; 30 november is voorbij. De aanmeldingstermijn is gesloten. En we hebben tien prachtige aanmeldingen voor Festival De blije schrijver. Graag stellen we alle deelnemende schrijvers (dichters!) aan jullie voor. De volgorde van de namen in de lijst is door loting bepaald. Het is dezelfde volgorde die we ook in de lezerspoll gaan aanhouden; we laten niets aan het toeval over.

Graag jullie hooggewaardeerde aandacht voor deze tien festivaldeelnemers!

 

Schrijver: Kim

Aangemeld gedicht: Leegte

Geplaatst: Donderdag 29 november 2012

 

Schrijver: Chantal

Aangemeld gedicht: Vriendschap

Geplaatst: Vrijdag 30 november 2012

 

Schrijver: Sharon

Aangemeld gedicht: Gedicht

Geplaatst: Vrijdag 30 november 2012

 

Schrijver: Berber

Aangemeld gedicht: Vriendschap

Geplaatst: Donderdag 29 november 2012

 

Schrijver: Anna

Aangemeld gedicht: Gedigt

Geplaatst: Vrijdag 30 november 2012

 

Schrijver: Hyke Oostenbrink

Aangemeld gedicht: Stop met zoeken

Geplaatst: Vrijdag 30 november 2012

 

Schrijver: Emma

Aangemeld gedicht: Snor

Geplaatst: Donderdag 29 november 2012

 

Schrijver: Naomi

Aangemeld gedicht: Traan

Geplaatst: Donderdag 29 november 2012

 

Schrijver: Maaike

Aangemeld gedicht: Stilte

Geplaatst: Donderdag 29 november 2012

 

Schrijver: Steffany

Aangemeld gedicht: Beauty

Geplaatst: Vrijdag 30 november 2012

 

Ook los van de mooie bijdragen is het een heel opvallende lijst! Het zijn allemaal dames. En ze hebben stuk voor stuk een fraai gedicht geschreven voor het festival. Geen proza, deze keer.

Het betekent ook dat er dit jaar alleen eigen aanmeldingen zijn. Niemand heeft werk van anderen genomineerd. Daarom kennen we dit jaar alleen de prijs toe van Kleine schrijver Drachten 2012. Voor de prijs van Blije blogger Drachten 2012 zijn simpelweg geen kandidaten.

Wie komen er in aanmerking voor de prijs van Kleine schrijver 2012? De tien dames die hiervoor zijn genoemd! Het is een bijzonder gezelschap. Negen van de tien deelnemers zijn tieners en horen bij de club van Sterke Meiden. Dezelfde groep waar Hyke Oostenbrink als secretaris nauw bij is betrokken. Ook Hyke doet weer mee aan het festival. Zij heeft daarmee als enige aan elk van de drie festivals meegedaan: in 2010, 2011 en 2012.

Vandaag nog komt er een lezerspoll op DWJM te staan. Daar kan iedereen tot en met 8 december stemmen op zijn of haar favoriete gedicht. We gaan er natuurlijk vanuit dat er massaal gelezen en gestemd gaat worden.

Na 8 december sluiten we de stemming. Op maandag 10 december, de jaarlijkse Dag van de Kleine schrijver, maken we traditiegetrouw de winnaar officieel bekend. Natuurlijk gebeurt ook dat op DWJM.

Graag zien we jullie allemaal terug bij de lezerspoll. Veel lees- en stemplezier!

 

Geplaatst: Zaterdag 29 september 2012 - 9 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

=   Watertij - HOMER

Zie voor het complete plaatje ook:
 
DWJM oogt minder vief dan het wel geweest is. Een mogelijke oorzaak is het DWJM-systeem van de persoonlijke puntenscore. Het stond stoer, om jezelf er in het openbaar aan te ergeren. Terwijl je diep van binnen aardig kon kicken op jouw hoogstaande positie. Dubbele pret dus. Totdat in februari 2012 alle behaalde punten en status met één druk op de knop werden weggevaagd. Is DWJM daar beter van geworden? Of slechter?
 
In het vorige blog kwamen de discussies over de punten voorbij. Een paar uitspraken door de jaren heen.
- Wim: Ik heb moeite met de puntentoedeling van DWJM.
- Wijnand (voorstel): Als je dan op de Respectknop drukt, geef jij een x aantal punten van jouw punten aan...
- Emiel: Ik denk dat het een goed idee is om opnieuw te beginnen met de puntentelling...
- Edgar: Ik zou er gewoon geen punt van maken. 
- Jurgen: Ik vind het een goed systeem... grapje hoor!
- Frank: Ik stond een tijdje op de 15de plek...
- Frank: Punten scoren zal ze (de lezers) vast niet zoveel zeggen.
- Mark: Er is toch geen hond meer bezig met die punten?
- Erik: Die punten geven alleen maar aan hoe vaak er geroepen is...
- Anton: Hier is toch al eens het één en ander over gezegd?
- Antje: Zullen we vragen of de punten weg kunnen?
- Shanti: Ik stond ooit op 4... Die hele puntentelling zegt mij niets.
- Petra: Ik zal niet ontkennen dat ik het leuk vind om op 1 te staan.
- Ria: Het interesseert me totaal niet wie er bovenaan staat.
- Hyke: Punt uit dan maar. Sluiten.
- Anne: Hoe ik op no. 8 kom is voor mij een totale verrassing...
- Smallingerland: De ranglijst voor degene die het meest actief is... verdwijnt(!)
- Gerrit: Puntentelling had naar mijn mening nooit weg gemoeten.
 
Naast de inhoud spreekt hier betrokkenheid uit. Betrokkenheid bij de punten. Hier zijn (voormalig) hoog geplaatsten uit DWJM aan het woord. Zij stortten zich in felle discussies; zij waren competitief. Wie wil er niet winnen bij een spelletje? DWJM was ooit meer dan een spelletje. Het ging ook om de knikkers. De punten stonden er zwart op wit, er was een ranglijst, een zichtbare top vijftig. Er gingen titels rond met bijpassende eretekenen. Dat alles op een digitaal podium, voor een duizendkoppig publiek. Onze maatschappij is gebouwd op rangen en standen. De punten van DWJM stonden daar niet los van, maar maakten er deel van uit. `Ouwe jongens krentenbrood´ stopt niet tussen het fysieke leven en het digitale DWJM. Politiek ook niet. Spraakmakende en/of vertraagde projecten evenmin. Meningsverschillen, debatten en verwijten over en weer al helemaal niet. Zomaar wat bespiegelingen. De stelling luidt daarom als volgt. `DWJM is zijn punten, zijn knikkers, en dus zijn ballen kwijt.´
 
Deze stelling laat zich het best onderzoeken door het gedrag van leden en lezers onder de loep te nemen. Het moest wel een bliksemonderzoek worden. Daarom is er alleen gekeken naar het blog: de inhoudelijke ruggengraat van DWJM. Het moment dat de puntentelling verdween, is gesteld in de nacht van 4 op 5 februari 2012. De circa acht maanden na die nacht zijn vergeleken met een even lange periode ervoor. De resultaten zijn ijzingwekkend. In de periode met puntentelling vloeiden er elke maand 44 blogs uit de pennen, in de puntloze periode daarna 20. In de puntentijd waren er 367 kijkers per blog, na de puntentijd 185. In de puntenperiode kwamen er gemiddeld bijna 5 reacties per blog binnen, in het puntloze tijdperk ruim 3. Door de bank genomen betekent dat een halvering van blogactiviteiten, nadat het puntensysteem werd opgeruimd.
 
Het ledenaantal zegt ook iets. In vijf maanden tijd bereikte DWJM 1000 leden. Nu, meer dan 3,5 jaar later, zijn het er 2159. De groei vlakt dus sterk af, of staat al bijna stil. De officiële statistieken van DWJM onderschrijven dit: over 2012 buigen alle curves af naar beneden. Daarbij geven deze statistieken een eenzijdig beeld. Ze gaan nog uit van een groeigedachte: wat is er aan nieuwe aanmeldingen, logins, vriendschappen? Krimpverschijnselen blijven zo buiten beeld. Verder leggen deze statistieken sterk het accent op leden en bezoekers; maar wat ze doen op DWJM (bloggen, lezen, reageren enz.) komt nauwelijks in beeld. Toch is dat bepalend voor de content van DWJM. En juist deze content vormt de inhoudelijke interactie tussen de leden en trekt bezoekers aan. Blijft de vraag: is de hele neerwaartse trend in de schoenen te schuiven van de verdwenen puntentelling?
 
Nee, toch niet. Tijd voor de nuance. Ook toen de punten er nog waren, ging het al naar beneden. Ons bliksemonderzoek over 2 x 8 maanden laat dat duidelijk zien. De indruk is dat leden niet snel DWJM verlaten, maar wel dat ze hun activiteiten op een lager pitje zetten. Namelijk van actief naar passief, van frequent naar incidenteel. Grappig om te zien dat daarvoor vaste uittredingsmomenten gelden. Binnen `het seizoen´ is de deelname stabiel, maar na kerst- en zomervakantie schakelen kennelijk veel actieve leden blijvend een paar tandjes later. En ziedaar: de blogstroom wordt plots weer dunner.
 
Eerlijk is eerlijk; de gesignaleerde kerstkrimp van eind 2011 in het aantal blogs heeft natuurlijk niets met het verdwijnen van de punten te maken. Want die kwam pas later. Wat zijn dan wel mogelijke oorzaken voor de kerstuittreding anno 2011?
- Naweeën van begin 2011, toen er op DWJM met scherp werd geschoten.
- Veel ondernemende types die het accent verlegden naar het nieuwe DWJM zakelijk.
- Actieve leden die hun digitale netwerken naar de echte wereld verplaatsten; zie de reacties van Maaike en Shanti bij het vorige blog.
- Het nogal lange wachten op DWJM 2.0, dat al eind 2010 informeel was aangekondigd.
- En dan nog als vangnetargument: misschien zoiets algemeens als `verzadiging´.
 
Maar de zomerkrimp van medio 2012 is een ander verhaal. Moeilijk te zeggen hoe die, bij gelijkblijvende omstandigheden, zal uitpakken. De vakantie is nog maar net voorbij. Voorzichtige indicatie: een ongeveer vergelijkbare krimp als rond de kerst van 2011. En ook hier een inschatting van de oorzaken.
- Allereerst dezelfde oorzaken als eind 2011, maar dan in afgezwakte vorm.
- Het nieuw jasje van DWJM, vroeg en groots aangekondigd, maar laat en wat flets verschenen.
- Ook als klacht gehoord: de erg trage navigatie via Internet Explorer binnen DWJM (GC nemen...).
- En ja, zeker ook het verloren gaan van het puntenstelsel als binder, aanjager en beloner.
 
Een laatste opvallende conclusie uit het bliksemonderzoek. Met het inzakken van de blogschrijverij zijn er ook minder bloglezers en reageerders; het gaat gelijk op. `Logisch´, zal men zeggen. En het is ook logisch. Bij twintig blogs per maand valt er maar de helft te lezen van een maand waarin veertig blogs uitkomen. Maar dat hoeft nog niet ten koste te gaan van het aantal lezers. En toch laat ons bliksemonderzoek dat zien. Als het aantal blogs halveert, halveert ook het totale aantal lezers. Bijna hetzelfde geldt voor het aantal reageerders. Graag presenteer ik hierbij de (zeer globale) formule van DWJM. Aantal blogs : aantal lezers : aantal reacties = 10 : 100 : 1. Opwaarts en neerwaarts. Raar, maar waar. Tel uit je verlies. Blijft mijn stille hoop dat deze analyse mag bijdragen aan een opwaartse trendbreuk.

 

Geplaatst: Zaterdag 29 september 2012 - 6 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

=   Watertij - HOMER

Zie voor het complete plaatje ook:
 
Het is een eer om het 5000ste blog van DWJM te kunnen schrijven. Al kwam er een blogkaping aan te pas, eervol blijft het. Met respect plaats ik het blog; het is voorbij middernacht. Een piepjonge nieuwe dag is aangebroken: zondag 30 september 2012. Precies 2 jaar nadat ik mijn eerste schreden op DWJM mocht zetten. DWJM bestond toen al 1,5 jaar. Maar voor mij was het nog een gesloten boek. Nu is het tijd om terug te kijken. Blog 5000 geeft een overzicht van bijzondere momenten door de jaren heen. Daarbij duikt al snel een rode draad op: de kwestie van het punten scoren.
 
Gelukkig valt er nog veel te achterhalen op DWJM. Het oudste nog bestaande blogje (blog 17) is van Anne van Dijk. DWJM heeft dan net de testfase doorlopen. Natuurlijk moppert Anne op het CDA. Op 9 april 2009 beklaagt Wim Hokken zich (blog 150) over het puntensysteem. Actievelingen op DWJM krijgen punten voor hun bijdragen. Door dit beloningsstelsel ontstaat er een hiërarchie van gebruikers, gedragen door status. Natuurlijk nemen vroege vogels hierbij een grote voorsprong op latere toetreders.
 
De laagsten in rang zijn de `ynkommers´. Ze zijn zeker geen paria´s; ook voor hen wordt DWJM steeds fraaier (blog 449). Plannen genoeg; de praktijk is soms lastiger. De in 2009 al aangekondigde digitale stamtafel verschijnt pas in 2012, maar lijkt dan mosterd na de maaltijd. Het blijft er vanaf aanvang leeg en stil. Maar in 2009 bruist nog alles en iedereen. Wijnand van der Weij komt (blog 865) met een bijzonder voorstel. Gebruik de respectknop om anderen uit jouw puntenvoorraad te doneren. Respect... De discussie bij dit blog is interessant: net als in de gewone maatschappij vinden gebruikers wegen om met de punten te frauderen. Kennelijk zijn ze hier en daar zeer gewild. Voorstellen om de puntenpikorde aan te passen, buitelen over elkaar heen.
 
Dan een onbetwist hoogtepunt, helaas van voor mijn tijd. Het feest in Iduna, ter gelegenheid van het 1000ste lid van DWJM, in oktober 2009. Woordelijk vastgelegd door Maaike Huizinga (blog 1314), op DWJM beter bekend als Maaike/ Torta! (Fraai hoe leden van DWJM lief, leed en een stukje pr voor het eigen product weten te mixen.) In de aanloop naar dit feest vindt Emiel Stoelinga de resetknop van DWJM uit (blog 1245). Hij stelt voor om de puntenteller weer op nul te zetten. Gelijke kansen voor iedereen, inclusief alle nieuwkomers die wel van een feestje houden. De discussie die dan oplaait, toont haarfijn de aanwezige spagaat. Het fenomeen van de punten is veelbesproken, maar `niemand´ vindt het interessant...  
 
De bedrijvencontactdagen in 2010 (nieuwsbericht 109) en 2011 (nieuwsbericht 142) markeren nieuwe successen voor DWJM. Het DWJM-plein maakt furore in Leeuwarden. Op DWJM zelf blijft digitale status en aanzien de gemoederen bezig houden. Yoga met je hart Antje Fokkema (weer een fraaie combinatienaam) gooit de knuppel in het hoenderhok. Tegen het eind van 2010 lanceert zij een poll (poll 1208) (polls zijn door gemeente verwijderd) met de uitdagende titel `Punten moeten weg´. De Franse revolutie in Drachten! Vrijheid, gelijkheid en broederschap op DWJM! `Je wordt er maar ijdel van´, aldus Antje. Een valkuil die zijzelf met enige discipline weet te omzeilen. Opnieuw discussie; onder andere de nummers 15, 4 en 1 voeren het woord. Titels als Boppe Baas en Topper zijn in het geding. De poll eindigt in een patstelling. Een kleine helft wil van de punten af; een iets grotere helft wil blijven scoren of wil het `anders´.
 
Zelf heb ik dan net een paar maanden op DWJM rondgeschreven (blog 3645). En warempel, ik scoor punten; een merkwaardige ervaring. Letterlijk waardeloos, maar toch... Verbazingwekkend hoe snel je dan klimt in een brede basis van minder actieven. Hoog boven mij uit torenen de oudgedienden. Ik ga lekker door met schrijven. Dan steken pr overwegingen de kop op, ook door de komst van DWJM Zakelijk (nieuwsbericht 190) medio 2011. De top 50 lijkt een achtenswaardig streven: de groep die in beeld is. Maar als een ondergrondse veenbrand woekert de puntenstrijd voort. Om de punten en over de punten. Is het de slepende discussie sinds 2009? Heeft de poll van Antje iets in beweging gebracht? Of gewoon politiek in digitale achterkamertjes? Of toch een afrekening? De guillotine van de Franse revolutie?
 
Februari 2012 is het zover. DWJM krijgt een nieuw jasje (nieuwsbericht 212). In hetzelfde spoor volgt de nogal verlate (en inmiddels verlaten) stamtafel (blog 4818). Ook de veelgevraagde koppeling met Facebook doet zijn intrede. Te midden van dit vernieuwingsgeweld sneeuwt de volgende zin bijna onder. `De ranglijst voor degene die het meest actief is, of de meeste vrienden op het netwerk heeft, verdwijnt.´ Een week later zijn alle punten, rangen en standen, status en aanzien met bijbehorende titulatuur van de DWJM-vloer weggevaagd. Een digitale Dubai Toren ploft ineen tot een platter dan plat dorpsplein. Een zegen? Een vloek? Gerrit Numan verzucht in een reactie op zijn eigen kortste blog ooit (blog 4994): `Puntentelling had naar mijn mening nooit weg gemoeten. We blijven kinderen die graag beloond willen worden.´  Het is dan dinsdag 25 september 2012.
 
Eén ding is duidelijk: hier ligt uitdagend voer voor digi-sociologen en -psychologen, of hoe ze ook mogen heten. Met één klap is een lokale digitale samenleving hiërarchisch platgeslagen. Zo plat als een dubbeltje. Geen kruimeltje status meer te bekennen. Gedachtenexperiment: stel je zoiets voor in het fysieke Drachten. Is dat werkbaar? Geen reële vergelijking, maar toch. Wat doet dit met DWJM? Er zijn betere tijden geweest. Heeft Gerrit gelijk?
 
Waar vind je een experiment als dit: de abrupte verplatting van een sociale website? Er volgt nog een derde blog binnen dit triootje. Met als inzet om betrokkenen te prikkelen tot nadere analyse. Praktisch, en misschien ook wetenschappelijk. Centrale vraag: staat DWJM nu puntloos onderaan? Of valt de schade mee? Of is er zelfs winst geboekt? De derde blog, het naspel, komt met een eerste antwoord. Gebaseerd op redelijk harde cijfers. Daar gaat mijn zondagsrust.
 

 

Geplaatst: Zaterdag 29 september 2012 - 2 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

=   Watertij - HOMER

Zie voor het complete plaatje ook:
 
Voor degenen die niet weten wat een triootje is, zal ik het klontjeklaar uitleggen. Het triootje is een nieuw fenomeen op sociale websites, met DWJM voorop. Omdat er veel met het triootje gerotzooid wordt, volgen hierna nog eens de regels. Niet toevallig bestaan die uit 3 x 3 vaste kenmerken.
 
Het triootje:
- is de moderne literaire vorm van het drieluik;
- ontstaat altijd rond een bijzonder gebeuren;
- gaat over één samenbindend thema;
 
- is duidelijk als triootje herkenbaar;
- omvat een voorspel, een climax en een naspel;
- of kent een soortgelijke driedeling in andere termen;
 
- bestaat dan ook uit 3 opeenvolgende blogs;
- vloeit uit de pen van maximaal 3 auteurs;
- verschijnt binnen 3 opeenvolgende dagen.
 
Het voorspel kan spannend zijn, maar dat hoeft niet per se. In dit geval is het voorspel zelfs tamelijk droog. Hoe het ook uitpakt, het vormt altijd de opmaat naar de climax in het tweede blog. Hier geldt een waarschuwing; dit kan ook een anticlimax zijn. Het derde blog biedt ruimte aan het naspel. Bij voorkeur is dat naar ieders genoegen. Maar voor hetzelfde geld dooft het als een nachtkaars uit.
 
Op sommige sociale sites vraagt het triootje een bijzondere benadering. Dit geldt ook voor DWJM. Het is niet toegestaan dat het triootje wordt onderbroken door welk andere blog dan ook. En zeker niet door een in het buitenlands gestelde, als blog vermomde advertorial voor lederwaren van CL. Om tot een gesloten triootje te komen, mag de initiatiefnemer daarom van te voren 3 opeenvolgende blogs kapen.
 
Natuurlijk gelden ook hierbij 3 strenge regels.
- Men mag slechts blogruimte voor één triootje tegelijk kapen, te weten drie blogvelden.
- Het eerste blog, het voorspel, dient direct na de kaping tekstueel te worden ingevuld.
- In het tweede en derde blog moet te lezen zijn, wanneer zij welke invulling gaan krijgen.
 
Zoals voorgeschreven, omstrengelt ook dit triootje een bijzondere gebeurtenis: de verschijning van het 5000ste blog op DWJM. Laten we niet in verwarring raken door het aantal aanwezige blogs, dat veel lager ligt. Want we moeten aannemen dat 44% van alle ooit geplaatste blogs alweer is gewist. Kijk liever naar de url boven het tweede blog van dit triootje. Daaruit blijkt zonneklaar, dat we hier van doen hebben met blog nummer 5000.
 
Het voorspel heeft hiermee zijn beslag gekregen. Het streven is, om het triootje tot een climax te brengen in de (zeer) (late) avond van zaterdag 29 september a.s. Zie daarvoor het tweede blog. Het naspel zal dan in alle ontspanning een plek kunnen krijgen tijdens de zondagsrust. Wees daarvoor welkom bij het derde blog. Dit alles vanzelf bij goede gezondheid, en `ijs en weder´ dienende. Je kunt niet weten.
 
 
Geplaatst: Dinsdag 14 augustus 2012 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Combi-stem 2012

alt

 

 

 

 

bezoek ook:

=   Combi-stem - HOME

 

Startblog bij de aftrap van de Campagne Combi-stem

voor de verkiezingen van woensdag 15 maart 2017.

 

=======================================================

 

Stemmen is als fietsen

 

Onze baas heeft hart voor zijn mensen. Eens in de vier jaar slaat hij een lading fietsen in. Wij mogen zo´n fiets dan fiscaal voordelig aanschaffen. Zodat we weer jaren vrolijk op en neer kunnen peddelen tussen huis en werk. Onze baas is ook een beetje gemakkelijk. Hij koopt altijd dezelfde fietsen bij dezelfde leverancier. De achterste helft van de fiets ziet er goed uit. Hij trapt lekker en het achterwiel draait soepel. Maar het voorwiel lijkt op het wiel van een winkelwagentje: klein en hard. Het sturen gaat moeilijk, de fiets stuitert over de weg en je hangt steil voorover. Ooit heeft de baas wel eens geprobeerd andere fietsen te kopen, maar het is er altijd bij gebleven. Wij weten intussen niet beter en schaffen elke vier jaar weer zo´n vreemde fiets aan. Zo trappen we maar door op een mooi groot achterwiel en zo´n raar klein voorwieletje.

Totdat een paar collega´s ontdekten dat je ook fietsen met twee mooie grote wielen kunt kopen. En dat die fiscaal even voordelig zijn. Iedereen snapt wat er toen gebeurde...

 

Onze regering heeft het goed met ons voor. Zij zorgt ervoor dat we eens in de vier jaar een nieuw parlement bij elkaar kunnen stemmen. Zodat we ons weer jarenlang goed vertegenwoordigd weten in Den Haag. Onze regering leunt wel wat veel achterover. Het stemmen gaat elk jaar weer op dezelfde manier. De ene helft van de stem gaat naar een partij. Dat werkt; zo verdelen wij de zetels. De andere helft van de stem gaat naar een kandidaat. Dat werkt voor geen meter; maar 1 tot 2 procent van de 150 Kamerleden heeft de zetel te danken aan dit soort voorkeurstemmen. Ooit heeft de regering wel eens geprobeerd het kiesstelsel te veranderen. Maar het is er nooit van gekomen. Wij kiezers weten intussen niet beter. Om de zoveel jaar draven wij naar het stemlokaal, waar we toch weer van die halflege voorkeurstemmen gaan uitbrengen.

Totdat een paar kiezers ontdekten hoe je wel een volwaardige stem kunt uitbrengen. En dat het bestaande kiesstelsel dat toelaat. Iedereen snapt wat er toen gebeurde...

 

Die volwaardige stem heet de combi-stem. Hij is beschikbaar en kan op woensdag 15 maart 2017 door alle kiezers worden gebruikt. Hoe werkt het? Bij de combi-stem hoort een landelijke combi-stemlijst; zie hieronder. Daarop staan elf krachtige adviezen. Elke kiezer kan naar eigen inzicht een advies doorgeven aan de partij waarop hij (m/v) stemt. Dat `doorgeven´ werkt simpel. Een voorbeeld. Een kiezer wil advies 5 doorgeven aan de partij van zijn keuze. Hij doet dat, door op kandidaat nummer 5 van die partij te stemmen (wie die kandidaat ook is). Wil de kiezer zijn advies benadrukken, dan kan hij op kandidaat 15 stemmen, of 25, of 35, enz.

De combi-stem geeft hiermee een nieuwe, krachtige en veelzeggende invulling aan de voorkeurstem. Via de link hieronder kun je de combi-stemlijst met de elf adviezen downloaden en bekijken. Om te lezen, af te wegen, en wie weet te gebruiken voor een combi-stem bij de verkiezingen. Gun ook andere kiezers deze mogelijkheid en tip ze. Wij helpen graag een handje; de combi-stemlijst mag vrij worden gedownload, geprint en verspreid.

 

 

 

Veel stemplezier,

 

namens Kiezersinitiatief Combi-stem

 

Steven Watertij

 

======================================================= 

 

Haal hier de combi-stemlijst

- Om te bekijken, te downloaden, te bewaren en te verspreiden.

- En vooral: om te gebruiken bij de verkiezingen van 15 maart 2017.

 

=======================================================

  

=   Watertij - HOMER

 

Geplaatst: Maandag 28 mei 2012 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Combi-stem 2012

 alt

 

 

 

 

===================================================================================================

 

Combi-stem 2017

 

Niet zomaar een stemadvies 

Ons kiesstelsel is zwaar verouderd.

De combi-stem doet daar iets aan.

Eindelijk krijgen kiezers het woord.

Stem op 15/3 met de combi-stem!

 

Een combi-stem werkt heel simpel.

Zie daarvoor onze combi-stemlijst.

  

=============================================================================

 

Hoe werkt de combi-stem?

 

Haal hier de combi-stemlijst

  

Stemmen is als fietsen  -  startblog

- Waarom de combi-stem?

- Hoe werkt de combi-stem?

 

=============================================================================

 

Het is een kiezersinitiatief

Het woord is aan de kiezer

Is de combi-stem iets voor mij?

Werkt de combi-stem?

 

Drachten is proefkonijn

 

 

De campagne in het nieuws

Nieuws! Combi-stem 2017

 

Vragen en meningen

 Vier kiezersdebatten Combi-stem

 

De combi-stem in perspectief

 

 

Contact

Meld je ervaringen

Gooi het in de groep

E-mail: combi_stem2012(at)upcmail.nl

 

===================================================================================================

 

Combi-stem HOME > HOMER

- Om te bekijken, te downloaden, te bewaren en te verspreiden.

- En vooral: om te gebruiken bij de verkiezingen van 15 maart 2017.

Geplaatst: Vrijdag 30 maart 2012 - 2 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Watertijgers

=   Watertij - HOMER

Een kwestie die de belangstelling heeft van kerkgangers en ezelliefhebbers. Zeker in Drachten, dat beschikt over een ruim gesorteerd kerkelijk leven en is omgeven door veel platteland. Voor wie de discussie tot nu toe heeft gemist, een korte samenvatting. En reageer; kerken zijn niet doof voor de publieke opinie.

Voorjaar 2012. De Paasdagen staan weer voor de deur. Voor veel gelovigen nog steeds het feest van de opstanding. Zij hebben het goed elkaar, die gelovigen. Want ook van de zondag vóór Pasen, komende zondag, maken zij al iets bijzonders. Het is dan Palmzondag, ook wel Palmpasen genoemd. In veel kerken staat de voorganger stil bij de intocht in Jeruzalem. Daarbij reed Jezus van Nazareth de stad binnen op een ezel, die zijn leerlingen kort daarvoor ergens hadden geritseld.

In Rooms-katholieke Palmpasenoptochten loopt daarom vaak een ezeltje mee. Protestanten doen het anders. Zij halen een paar ezels in de kerkzaal, een oud gebruik. Zelf heb ik als kind veel kerkdiensten bijgewoond in de (toen nog) Gereformeerde kerk van Lutjegast. Nog steeds kan men daar ´peerdestal` aanwijzen. Voor de ezels zogezegd, eens per jaar.

Het is echt een basisbeweging. De landelijke organisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) krijgt er geen vat op en laat zich er niet of nauwelijks over uit. Op zich is dat begrijpelijk; voor je het weet heb je de dierenorganisaties op je nek. En misschien terecht. Want het is een legitieme vraag, wat de ´kerkezels` er zelf van vinden. Maar ook daarover doet de PKN officieel geen uitspraak.

Dus voor wat inside informatie maar eens aangeklopt bij een vroegere organiste uit Lutjegast. Nog steeds kan ze er smakelijk over vertellen. Gereformeerden zongen altijd met royale stemverheffing. De organist(e) moest veel registers opentrekken om er bovenuit te komen en de zang in goede banen te leiden. Er was één uitzondering: de diensten met Palmpasen. Daar was een goede reden voor. De ezels in de peerdestal.

Ezels zijn verrassend intelligent. Ze hebben flinke oren en een gevoelig gehoor. Maar de vroegere kerken wisten daar goed op in te spelen. De voorganger verzocht de gemeente om gedempt te zingen. Ook kwam het voor dat de mannen moesten zwijgen. En een beetje organist wist precies met welke registers de oren van de ezels konden worden ontzien. Een kwestie van ervaring, of omdat er aandacht aan was besteed op de regionale cursus voor kerkorganisten.

Het vak kerkorganist sterft uit. Predikanten rouleren. Kerken krimpen en verhuizen naar kleine zaaltjes. Op feestdagen speelt er een band. Is het nog leuk voor de kerkezels met Palmpasen? Zelf ga ik komende zondagochtend op ezelsafari in de Arke, de PKN-kerk in de Drait. Bij geruchte vernomen dat de ezel daar nadrukkelijk aanwezig is. De laatste keer? Ik vermoed dat kerken zullen luisteren naar de publieke opinie. Voor mijzelf ben ik er wel uit. Het is mooi geweest. Vanaf 2013 geen ezels meer in de kerk. Geef ze vrijheid.