Geplaatst: Zaterdag 10 december 2011 - 14 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER  

Winnaar van de festivalprijs
 
Overtuigende winnares in de categorie van de eigen aanmeldingen is: Maaike de Jager. Zij deed mee met een gedicht, een elfje, dat heel gewoon `elfje van Maaike´ heet. Het werd op DWJM geplaatst op 30 november 2011. Maaike pakte met haar elfje 60% van de stemmen in deze groep met 15 deelnemers. Maaike is winnaar van de festivalprijs en mag zich voor altijd `Kleine schrijver Drachten 2011´ noemen.
 
Maaike, sommigen dachten dat je al wat ouder zou zijn, maar je bent pas 12. Alsof 12-jarigen nog niet zoiets moois zouden kunnen schrijven. Natuurlijk kunnen ze dat, jij hebt het laten zien. Je gedichtje is klein maar fijn, zoals dat hoort bij een elfje. Het heeft een prachtige opbouw. Eerlijk gezegd wist ik niet direct wat BFF betekent. Toen ik erachter kwam, moest ik wel even lachen. Een elfje eindigt altijd met één woord. Maar bij jou met drie. Maar als afkorting is het toch één woord. Heel leuk bedacht. Maar de inhoud is nog het mooist. Het belang en de magie van vriendschap, altijd en overal.
Gefeliciteerd met je prachtige elfje en met de festivalprijs.
 
 
Winnaar van de publieksprijs
 
Bijna net zo´n overtuigende winnaar vinden we in de categorie van de lezersnominaties: Mark Maas. Van Mark werd zijn verhaal `Max...´ genomineerd door Hyke Oostenbrink. Mark plaatste het op DWJM op 14 januari 2011. Eenmaal genomineerd ging Mark met ruim 40% van de stemmen aan de haal in deze groep met 11 deelnemers. Mark is winnaar van de publieksprijs en mag zich voor altijd `Blije blogger Drachten 2011´ noemen.
 
Mark, je vertelt over een jeugdervaring van 26 jaar geleden; je was toen 16. En ook jouw verhaal gaat  over een BFF, al was die kreet toen nog niet zo gangbaar, zeker niet onder stoere tienerkerels. Meer verhalend maar niet minder raak dan in het elfje hiervoor, schets jij tussen de regels door het belang en de magie van vriendschap. Aan het eind leg je overtuigend en fraai de link naar het nu. Met muziek als voertuig: Max, van Paolo Conte. Terloops rond je af met wat jou ongetwijfeld getriggerd heeft tot de herinnering waar je mee begon. En nieuw klein Maxje, die je even heel ver terug bracht in je eigen leven. En dan is daar DWJM, om het van je af te schrijven.
Gefeliciteerd met je mooie ontboezeming en met de publieksprijs.
 
 
De prijzen zijn bescheiden maar verdiend. Voor Maaike nog even kijken of we iets anders kunnen verzinnen voor die grotemensenprijs die we in gedachten hadden. Maar waar moeten die prijzen heen? Maaike, Mark: kan ik van ieder van jullie per persoonlijke e-mail een adres krijgen waar de prijzen kunnen worden bezorgd...?
 
Voor wie in de gelegenheid is om te luisteren: zaterdag 10/12 omstreeks half elf komt Festival De blije schrijver nog even terug in Smelne Centraal. En vergeet ook verder niet de Dag van de kleine schrijver te vieren: lees of schrijf iets moois!
 
Alle andere deelnemers, lezers en stemmers: bedankt voor jullie inzet en al die bijzondere bijdragen. Voor wie de bijdragen en het festival nog eens terug willen halen, zie:
 
En wie weet, tot volgend jaar. Onthoud alvast de juweeltjes die weer voorbij gaan komen op DWJM.
Geplaatst: Zaterdag 10 december 2011 - 2 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER 

Vandaag, zaterdag 10 december, is het alweer de derde jaarlijkse Dag van de kleine schrijver. Landelijk erkend als de dag waarop hobbyschrijvers, -dichters en -bloggers in de schijnwerpers mogen staan. Of dat ook echt gebeurt? Nog lang niet overal. Maar in Drachten wel. Het hele jaar door kunnen schrijvers publiceren op DWJM. En vanaf 1 november tot en met 10 december branden er de schijnwerpers. Want dan laat Festival De blije schrijver van zich horen, nu voor het tweede jaar op rij.
 
Voor schrijvers waren er dit jaar twee mogelijkheden. Of een schrijver stapte zelf in de spotlights van het festival, door een eigen blog aan te melden. Of een schrijver werd door een lezer in de schijnwerpers geduwd, doordat deze lezer een blog van de schrijver nomineerde. Het werd gezellig dringen onder de lampen. Niet minder dan 25 schrijvers wierpen zich in de strijd, of werden er door enthousiaste lezers in geworpen. Vrouwen, mannen, tieners, zestigers, dichters, schrijvers, bloggers: een bont gezelschap.
 
Heel opvallend en ook bijzonder sprankelend was de deelname op de valreep van zeven beauties van elfjes. Geschreven door zeven jonge tienerdames, die op DWJM bekend staan als Sterke Meiden. Ze waren net op tijd om mee te doen aan de lezerspolls, die traditiegetrouw op 2 december beginnen en op 8 december eindigen. Bijna veertig lezers namen vervolgens de moeite, om veel van de bijdragen te lezen en uiteindelijk een stem uit te brengen op hun persoonlijke favoriet.
 
Nog even dook de vraag op, of de stemming wel een goed beeld geeft van wat de DWJM-leden van alle bijdragen vinden. 23 stemmen in de ene categorie en 15 in de andere: is dat wel genoeg? Na rijp beraad kwam de eenkoppige organisatie tot een unanieme beslissing. De gedachtengang was daarbij als volgt. Het festivalpubliek bestaat uit alle mensen die de lezerspolls hebben bekeken: een kleine vijfhonderd. Daarvan heeft 90% geen aanleiding gezien om te stemmen. De organisatie gaat er daarom vanuit, dat zij zich konden vinden in het oordeel van de 10% die wel stemden. Daarom verklaart de organisatie de stemming geldig.
 
Genoeg gekletst; op naar de uitslag.
 
Geplaatst: Vrijdag 2 december 2011 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER 

Wie het festival De blije schrijver al een beetje heeft leren kennen, weet dat er twee categorieën zijn. We zijn hier te gast bij de categorie van de nominaties die door lezers zijn gedaan. Deze lezers hebben elk hun favoriete gedicht, verhaal of column van DWJM genomineerd voor het festival. De opkomst in deze categorie mag er zijn: maar liefst 11 schrijvers. Lang ging deze categorie met dit aantal aan kop. Totdat bij de andere categorie de Sterke Meiden met maar liefst zeven meiden sterk naar binnen stormden.
 
Bij de categorie waar het hier om gaat, is de brandende vraag: wie van deze schrijvers mag zich op 10 december `Blije blogger Drachten 2011´ noemen? Want dat is de titel die bij de publieksprijs hoort. En opnieuw zijn het de lezers die dat uitmaken. Zo gauw op 2 december de lezerspoll voor de publieksprijs is geopend, kan elk DWJM-lid op haar / zijn favoriete blog stemmen. De schrijver die de meeste stemmen krijgt, sleept de titel in de wacht. En ook de lezenswaardige prijzen die erbij horen: het Schrijverskwartet, de gids Wandelen in Friesland en de verhalenbundel Literaire ijspret: de mooiste verhalen over schaatsen.
 
Graag stellen we de elf bijdragen met de bijbehorende schrijvers voor. Ze staan in dezelfde volgorde als in de lezerspoll. Die volgorde is bepaald door loting. Het toeval wil, dat daardoor de eerste genomineerde achteraan kwam te staan en de laatste vooraan. Daar gaan we.
 
- Erik: de man die denkt dat hij geen schrijver is, maar toch door een lezer werd genomineerd...
 
Schrijver: Erik V/d Velde (niet meer vindbaar)
Genomineerd gedicht: geen schrijver (niet meer vindbaar)
Geplaatst: Zondag 27 november 2011
 
- Een verhaal van dezelfde Mark als uit de andere categorie. En waar je eigenlijk muziek bij zou moeten horen. 
 
Schrijver: Mark Maas
Genomineerd verhaal: Max...
Geplaatst: Vrijdag 14 januari 2011
 
- Gerard: onze mystery guest, zo blijkt ook weer uit dit verhaal. Hij weet de lezer keer op keer te verrassen. En dat was een nominatie waard.
 
Schrijver: Gerard Schol
Genomineerd verhaal: Helder Horen
Geplaatst: Maandag 7 november 2011
 
- Jan slaat zich door het leven op zijn eigen manier en leert nog elke dag bij. Op DWJM mogen we af en toe meekijken.
 
Schrijver: Jan Ketelaar
Genomineerde column: De boze blijdschap
Geplaatst: Donderdag 23 juni 2011
 
- Corrie, ook in de andere categorie aanwezig, zoals meer schrijvers. Maar bijzonder: het verhaal dat hier is genomineerd, gaat over de bijdrage die ze zelf in de andere categorie heeft aangemeld. Een tweeluik.
 
Schrijver: Corrie Grupstra
Geplaatst: Donderdag 30 juni 2011
 
- Hyke is zelf genomineeerd, maar ze mag ook genoemd worden als degene die zelf de ene na de andere nominatie van fraaie schrijfsels uit haar mouw schudde.
 
Schrijver: Hyke Oostenbrink
Genomineerd gedicht: Meisje van 15
Geplaatst: Donderdag 20 oktober 2011
 
- Frank: ook vorig jaar er al bij. Toen schreef hij het stuk dat het vaakst werd gelezen en ook de meeste reacties opriep.
 
Genomineerd gedicht: Stel je wordt wakker....
Geplaatst: Maandag 19 september 2011
 
- Eric staat op DWJM bekend als weerprofeet. Dat wordt gewaardeerd; want dit is een nominatie voor zijn hele profetische oeuvre.
 
Geplaatst: Vrijdag 18 november 2011 (e.a.)
 
- Ook Conrad is een bekende plaatselijke profeet en ziener, maar dan in de breedte; benieuwd wat hij voor 2012 in petto heeft.
 
Schrijver: Conrad Berghoef
Geplaatst: Donderdag 30 december 2010
 
- Bijzonder: een gedicht dat op DWJM verscheen als reactie op een ander gedicht over hetzelfde onderwerp. En tot haar verbazing werd Antje genomineerd...
 
Genomineerd gedicht: Wij op de wii
Geplaatst: Zaterdag 25 december 2010
 
- Google night? Anton Pieters doet uit de doeken waarom dat leuk is. En hij kan het weten, want als het even kan is hij erbij.
 
Schrijver: Anton Pieters
Genomineerde column: Google Night
Geplaatst: Woensdag 16 november 2011
 
 
Tot zover de elf deelnemers die gaan voor de publieksprijs. En vanaf 2 december: op naar de lezerspoll die bij de publieksprijs hoort. En daar natuurlijk ook stemmen!
 
 
Geplaatst: Vrijdag 2 december 2011 - 2 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER

Wie het festival De blije schrijver de afgelopen weken gevolgd heeft, weet het: er zijn twee categorieën. We zijn hier te gast bij de categorie van de eigen aanmeldingen. Deze schrijvers hebben elk een eigen gedicht, verhaal of column geplaatst op DWJM en aangemeld voor het festival. De opkomst in deze categorie is verrassend hoog: niet minder dan veertien schrijvers. Verderop vertellen we nog, hoe dat in zijn werk ging...
 
De vraag is nu: wie van deze schrijvers mag zich op 10 december `Kleine schrijver Drachten 2011´ noemen? Want dat is de titel die bij de festivalprijs hoort. Het zijn de lezers die dat uitmaken. Zo gauw op 2 december de lezerspoll voor de festivalprijs is geopend, kan elk DWJM-lid op haar / zijn favoriete blog stemmen. De schrijver die de meeste stemmen krijgt, sleept de titel in de wacht. En ook de kleine maar fijne prijzen die erbij horen: het Schrijverskwartet, de gids Wandelen in Friesland en de literaire thriller Sneeuwstorm en amandelgeur van Camilla Läckberg.
 
Graag stellen we de veertien bijdragen met de bijbehorende schrijvers voor. Ze staan in dezelfde volgorde als in de lezerspoll. Die volgorde is bepaald door loting; we laten niets aan het toeval over.
 
- We beginnen direct met drie Sterke Meiden. Vlak voordat de aanmeldingstermijn verliep, kwamen hun aanmeldingen nog binnen. Verderop in de lijst komen we er nog vier tegen!
 
Schrijver: Sterke Meiden, Chantal
Aangemeld gedicht: elfje van Chantal
Geplaatst: Woensdag 30 november 2011
 
- Het bijzondere is: ze hebben allemaal een elfje geschreven. Wie niet weet wat dat betekent: dit is de kans om erachter te komen.
 
Schrijver: Sterke Meiden, Maaike
Aangemeld gedicht: elfje van Maaike
Geplaatst: Woensdag 30 november 2011
 
- Al een idee? Blijf lezen en vooral tellen; zo ingewikkeld is het ook weer niet.
 
Schrijver: Sterke Meiden, Tessa
Aangemeld gedicht: elfje van Tessa
Geplaatst: Woensdag 30 november 2011
 
- Corrie laat met haar bijdrage de breedte en grote variatie binnen het festival treffend zien.
 
Schrijver: Corrie Grupstra
Geplaatst: Zondag 27 november 2011
 
- Onze winnares van vorig jaar! Ze vroeg zich al af aan wie ze het stokje zou doorgeven. Maar misschien houdt ze het stokje gewoon zelf...
 
Aangemeld gedicht: Inspiratie
Geplaatst: Zaterdag 26 november 2011
 
- De Sterke Meiden zijn trouwens te vinden op: Sterke Meiden SMWDR88
 
Schrijver: Sterke Meiden, Kim
Aangemeld gedicht: elfje van Kim
Geplaatst: Woensdag 30 november 2011
 
Van het gedicht van Gerard weten we de exacte locatie waar het zich afspeelde: het duinmeertje Dodemanskisten op Terschelling.
 
Schrijver: Gerard Schol
Aangemeld gedicht: Schaduwen
Geplaatst: Dinsdag 1 november 2011
 
- Bijzonder: schaars, maar toch aanwezig: proza. Dit is geen recept; probeer het niet thuis.
 
Aangemelde column: Gekookte kikkers
Geplaatst: Woensdag 14 september 2011 
 
- Niet echt door Jan aangemeld... Maar we mochten alles wel gebruiken op het festival, als we daar plezier in hadden. En dat hebben we!
 
Schrijver: Jan Ketelaar
Aangemelde gedicht: Crisis
Geplaatst: Vrijdag 18 november 2011
 
- Mark dook in zijn archieven. En kwam daar een geliefd onderwerp tegen op DWJM. Geliefd tenminste, als onderwerp om over te schrijven.
 
Schrijver: Mark Maas
Geplaatst: Donderdag 28 april 2011
 
- Niet te filmen; maar liefst de helft van de deelnemers hier bestaat uit Sterke Meiden.
 
Schrijver: Sterke Meiden, Robin
Aangemeld gedicht: elfje van Robin
Geplaatst: Woensdag 30 november 2011
 
- Gefeliciteerd! Elke lezer weet nu voor eens en voor altijd wat een elfje is.
 
Schrijver: Sterke Meiden, Naomie
Aangemeld gedicht: elfje van Naomie
Geplaatst: Woensdag 30 november 2011
 
Meer lezen over de Sterke Meiden? Ga eens naar: Sterk Meidenwerk Drachten.
 
Schrijver: Sterke Meiden, Emma
Aangemeld gedicht: elfje van Emma
Geplaatst: Woensdag 30 november 2011
 
Dit jaar de eerste dappere aanmelder van eigen werk; nu door de loting als hekkensluiter op de lijst gezet...
 
Schrijver: Hyke Oostenbrink
Aangemeld verhaal: Overleveringen
Geplaatst: Woensdag 23 november 2011
 
 
Tot zover de veertien deelnemers die gaan voor de festivalprijs. En vanaf 2 december: op naar de lezerspoll die bij de festivalprijs hoort. En daar natuurlijk ook stemmen!
 
Geplaatst: Donderdag 24 november 2011 - 3 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER 

 

Hoe de organisatie zich ernstig zorgen begon te maken over het verschil tussen de eigen aanmeldingen (1) en de lezersnominaties (9). En hoe Mark Maas (onbedoeld?) de oplossing aandroeg, door ouder werk van zichzelf aan te melden. Wij omarmen dit idee! Schrijvers, kijk terug in je DWJM-schrijfsels tot en met december 2010. En meld je eigen leukste, mooiste, grappigste, meest verfijnde, vetste, wreedste, gaafste en/of ontroerendste literaire hoogstandje aan! Want de balans is nog niet hersteld. Laatste stand, aan het slot van festivaldag 2: eigen aanmeldingen - lezersnominaties tussenstand 2 - 10.

 

Hoe de winnares van vorig jaar, Silvia Sikkema Van Laar, een kijkje op het festival kwam nemen. Waarbij ze ons lachend toevertrouwde, zeer benieuwd te zijn aan wie ze het stokje mag doorgeven. Hoe hierdoor het gerucht is ontstaan dat Silvia zelf dit jaar niet meedoet en haar titel niet zal verdedigen. Zelf hult zij zich hierover in stilzwijgen. Zodat ook wij totaal geen idee hebben, of er op het festival van 2011 nog iets moois uit haar pen zal gaan vloeien.

 

Hoe, grappig genoeg, van de club van vorig jaar bijna iedereen nu opnieuw vertegenwoordigd is. Was het toen vooral door eigen aanmeldingen, nu vooral door nominaties. Toen domineerden de verhalen en gedichten; dit jaar neigen de bijdragen meer naar het aloude handwerk van het bloggen. Wie wij, naast Silvia, node missen van onze harde kern, is bruzer Anne Bekkema. Vorig jaar maakte hij furore met zijn Friestalige gedicht Myn Cruiser. Over dit jaar verkeren wij nog steeds in onzekerheid. Anne, meld weer iets moois aan, uiterlijk 30 november! Dan vertellen wij je iets over foto´s dat je nog niet weet...

 

Hoe Hyke Oostenbrink zich in haar eentje ijselijk verveelde in de categorie ´eigen werk`, maar daar inmiddels gezelschap heeft gekregen van een tweede blijde schrijver. Dat er, juist in deze categorie, nog velen mogen volgen. Wel dringt de tijd; nog 5 dagen te gaan.

 

Hoe van onze mysterieman Gerard Schol een blog is genomineerd over Helder horen: daarin wordt hij gewaarschuwd door een stem - zijn eigen stem - uit de toekomst. Hoe het brein van uw gastheer Steven door dit verhaal dusdanig werd aangetast, dat hij vreemde invloeden begon te vermoeden.

 

Hoe de genomineerde blog Wij op de wii van Yoga Met Je Hart Antje Fokkema hier onbedoeld aan bijdroeg. Nadat wij haar feliciteerden met haar nominatie van deze blog uit december 2010, merkte zij op dat het een reactie was op een blog van Hyke. Die tot onze verbijstering pas geplaatst is in november 2011. Zie voor de oplossing van dit raadsel bij de reacties onder Antjes blog... En lees nog even het later (!) geplaatste origineel (!) van Hyke. Ook een krachtig stukje poëzie, naar wij menen.

 

Hoe ten slotte Conrad Berghoef, eenmaal met een blog genomineerd, zich schoorvoetend aansloot bij het festival. Met een verwijzing naar zijn eerdere opmerking, dat we op de laatste dag van het festival, 10 december, Dag van de kleine schrijver, eigenlijk iets anders zouden moeten vieren (te weten de Dag van de mensenrechten). En hoe hij met deze opmerking van ruim een jaar geleden meer heeft bewerkstelligd, dan hij tot nu toe kon vermoeden. Waaronder het blijvende thema van de Dag van de kleine schrijver: Vrijheid blijheid! Dit in aansluiting op artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een jaar na dato: Bedankt Conrad.

 

 

Geplaatst: Woensdag 23 november 2011 - 5 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER 

 

Zie ook het gelijknamige evenement: Festival De blije schrijver.

Het is al bijna dag 9 van het festival. Hier, op het deelnemersplein, is het een drukte van belang, zeker nu de Sterke Meiden erbij zijn. Want hier treffen we alle deelnemende schrijvers en bloggers aan. Per categorie een overzicht, in volgorde van aanmelding.
 
 
Categorie: Schrijvers die een eigen blog hebben aangemeld.
Zij gaan voor de festivalprijs en de titel: `Kleine schrijver Drachten 2011´.
 
Schrijver: Hyke Oostenbrink
Aangemelde blog: Overleveringen
Op DWJM: Woensdag 23 november 2011
 
Schrijver: Mark Maas
Op DWJM: Donderdag 28 april 2011
 
Aangemelde blog: Gekookte kikkers
Op DWJM: Woensdag 14 september 2011 
 
Aangemelde blog: Inspiratie
Op DWJM: Zaterdag 26 november 2011
 
Schrijver: Gerard Schol
Aangemelde blog: Schaduwen
Op DWJM: Dinsdag 1 november 2011
 
Schrijver: Jan Ketelaar
Aangemelde blog: Crisis
Op DWJM: Vrijdag 18 november 2011
 
Schrijver: Corrie Grupstra
Op DWJM: Zondag 27 november 2011
 
Schrijver: Sterke Meiden, Emma
Aangemelde blog: elfje van Emma
Op DWJM: Woensdag 30 november 2011
 
Schrijver: Sterke Meiden, Robin
Aangemelde blog: elfje van Robin
Op DWJM: Woensdag 30 november 2011
 
Schrijver: Sterke Meiden, Maaike
Aangemelde blog: elfje van Maaike
Op DWJM: Woensdag 30 november 2011
 
Schrijver: Sterke Meiden, Tessa
Aangemelde blog: elfje van Tessa
Op DWJM: Woensdag 30 november 2011
 
Schrijver: Sterke Meiden, Kim
Aangemelde blog: elfje van Kim
Op DWJM: Woensdag 30 november 2011
 
Schrijver: Sterke Meiden, Chantal
Aangemelde blog: elfje van Chantal
Op DWJM: Woensdag 30 november 2011
 
Schrijver: Sterke Meiden, Naomie
Aangemelde blog: elfje van Naomie
Op DWJM: Woensdag 30 november 2011
 
Aanmeldingen worden nog met liefde ontvangen tot en met 30 november middernacht.
 
 
Categorie: Bloggers van wie een blog is genomineerd door een lezer.
Zij gaan voor de publieksprijs en de titel: `Blije blogger Drachten 2011´.
 
Blogger: Anton Pieters
Genomineerde blog: Google Night
Op DWJM: Woensdag 16 november 2011
 
Blogger: Mark Maas
Genomineerde blog: Max...
Op DWJM: Vrijdag 14 januari 2011
 
Genomineerde blog: Meisje van 15
Op DWJM: Donderdag 20 oktober 2011
 
Blogger: Gerard Schol
Genomineerde blog: Helder Horen
Op DWJM: Maandag 7 november 2011
 
Op DWJM: Donderdag 30 december 2010
 
Genomineerde blog: Wij op de wii
Op DWJM: Zaterdag 25 december 2010
 
Op DWJM: Donderdag 30 juni 2011
 
Genomineerde blog: Stel je wordt wakker....
Op DWJM: Maandag 19 september 2011
 
Op DWJM: Vrijdag 18 november 2011 (e.a.)
 
Blogger: Jan Ketelaar
Genomineerde blog: De boze blijdschap
Op DWJM: Donderdag 23 juni 2011
 
Blogger: Erik V/d Velde (niet meer vindbaar)
Genomineerde blog: geen schrijver (niet meer vindbaar)
Op DWJM: Zondag 27 november 2011
  
Ook in deze categorie krijgen nominaties een warm welkom tot en met 30 november middernacht!
 
 
De wandelgangen van het festival gonzen van de reacties op zoveel moois. Zie de reacties bij deze blog, maar vooral ook bij het evenement zelf: alvast een voorproefje van de lezerspolls, vanaf 2 december...
 
 
Geplaatst: Zaterdag 5 november 2011 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

 =   Zwerftocht - HOME

 
Pleisterplaats 10 - woensdag 30 november 2011
 
 
deadline...
 
 
blog iets goeds
rond het thema
vrijheid blijheid
bijna alles mag
 
geef aan mij door
voor de deadline
van 1 december
dat je meedoet
 
mee waarvoor?
voor de eretitel
kleine schrijver
drachten 2011
 
de lezers oordelen
streng maar eerlijk
via een lezerspoll
van 2/12 t/m 8/12
 
bekendmaking
van de winnaar is
op 10/12 dag van
de kleine schrijver
 
meer weten?
zie onze groep
 
lid worden mag
maar hoeft niet
dus meedoen is
een koekje
 
 
Steven Watertij
 
======
 
De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen
 
Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hierboven. Want vandaag promoten wij de schrijfwedstrijd in het kader van 10/12 de Dag van de kleine schrijver.
 
Met vriendelijke groet en goeie reis,
Steven Watertij
 
 
Geplaatst: Maandag 31 oktober 2011 - 3 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Zwerftocht - HOME 

 
Pleisterplaats 9 - donderdag 10 december 2020
 
 
Drachten december 2020
 
 
Even een sprong in de tijd, naar het jaar 2020. De eerste tien dagen van december staat Drachten weer compleet op zijn kop! Het jaarlijkse Festival van de kleine schrijver barst totaal uit zijn voegen: de grootste literaire happening van het Nederlandse en Friese taalgebied. Van overal stromen auteurs, dichters, songwriters, columnisten, bloggers, toneelschrijvers, journalisten enz. enz. naar Drachten en wijde omstreken.
 
Het Drachtster centrum staat bol van de literaire activiteiten, door en voor kleine schrijvers en hun trouwe lezers. Gaandeweg loopt de spanning op, naar de climax van de tiende december: de Dag van de kleine schrijver. Het moment waarop de meest eervolle prijzen van het festival bekend worden gemaakt. En waardoor kleine schrijvers van het ene op het andere moment transformeren tot landelijk bekende auteurs van prachtig werk. Een mooie, en ook ambitieuze droom....

Maar zover is het nog niet. We leven in 2011. En op zaterdag 10/12/11, de komende Dag van de kleine schrijver, gaat het alleen om de eervolle titel Kleine schrijver Drachten 2011. Niets meer en niets minder. Met voor de tweede keer DWJM als het digitale podium, waar de deelnemers hun pennen met elkaar kruisen. Want waar anders? DWJM is met afstand de spannendste literaire arena van Smallingerland.

De enige vraag is nu: durf je te schrijven? Doe dan mee. Sluit je aan bij de groep ´10/12 Dag van de kleine schrijver`. Je vindt er ook de links naar de fraaie bijdragen van 2010. Inclusief die van winnares Silvia Sikkema Van Laar, kleine schrijver Drachten 2010. Het enige nieuwe element voor dit jaar is het schrijfthema: Vrijheid blijheid! Geen belemmeringen, dus niets houdt je meer tegen.

De hele maand november zijn jullie bijdragen via DWJM welkom voor deze schrijfwedstrijd; meld ze in de groep ´10/12 Dag van de kleine schrijver`. Vanaf 2 december gaat op DWJM weer de lezerspoll van start. De schrijver van de bijdrage die aan het begin van 9 december 2011 klokslag 00.00 uur de meeste stemmen heeft, verdient de titel. Op 10 december volgt afsluitend de officiële bekendmaking van de Kleine schrijver Drachten 2011.

Ook vragen, opmerkingen, suggesties, klachten enz. enz. over de Dag van de kleine schrijver en over deze schrijfcompetitie kun je kwijt op ´10/12 Dag van de kleine schrijver`. En natuurlijk alle gouden ideeën die meehelpen, om in 2020 in Drachten het festival te hebben waar ik net nog van droomde. Niet alleen schrijvers dus, maar ook creatieve dromers: laat van je horen!
 
======
 
De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen. Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hierboven...
 
Met vriendelijke groet en goeie reis,
Steven Watertij
Geplaatst: Vrijdag 29 april 2011 - 5 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

 =   Zwerftocht - HOME

 
Pleisterplaats 8 - zaterdag 30 april 2011
 
 
Gouden greep van Smallingerland
 
Bij mij is de zomerdip al ingegaan. Sinds eind maart is DWJM in mijn hoofd een randverschijnsel. Jullie moeten nog even wachten; rustig doorschrijven dus. Want de statistieken laten zien dat de echte zomerdip van DWJM pas in juli begint. En in augustus al weer eindigt. Het aantal blogs zakt in deze zomerweken tot zo´n 50 per maand. Terwijl van september tot juni er maandelijks in een constante stroom zo rond de 100 stuks uit de pennen vloeien. Dus schrijfgenoten, laat jullie blogs voorlopig nog de vrije loop.
 
Ik pas niet in dat ritme. Mijn digitale reizen verliezen nu al wekelijks terrein aan echte verplaatsingen in de buitenlucht. Mijn virtuele ontmoetingen op internet worden verdrongen door realtime tuinfeesten en tastbare parkparty`s. Zelfs mijn baas staat toe dat ik vanachter mijn pc kom, om rond te gaan struinen in zonovergoten natuur- en recreatiegebieden. En het construeren van volzinnen is bijna helemaal verdrongen door het verticuteren, composteren en mediteren in een tuin op het zuiden. Het kan niet anders, of  hier zit de tijd van het jaar achter. Het jonge groen, de warme zon, de zoele wind.
 
Daarom wijd ik deze achtste pleisterplaats aan 30 april. Koninginnedag, maar ook een natuurlijk kantelpunt. Want koud of warm, op 30 april pronken de bomen steevast weer met hun splinternieuwe groene mantels boven de oranjemarkt in het Thalenpark. Dat deze oase er nu een tikkeltje anders bij ligt dan we gewend zijn, doet daar niets aan af. Na de Parkwijck en het Reidingpark werkt onze gemeente hier aan een derde groene briljant rond het prachtige hart van Drachten. Wat aantoont dat de verandering van de seizoenen niet alleen mij besmet, maar ook onze plaatselijke overheid.
 
En het mooiste houdt zij nog achter de hand. Daarbij doel ik op het nieuwe stadsparkje achter de bieb. Een gouden greep van onze gemeente! Al is het nog lang niet klaar, al wordt het afgeschermd door bouwhekken, de eerste contouren zijn duidelijk zichtbaar. In het midden de attractieve speelvijver, waar inmiddels de eerste meeuwen en eenden zijn gespot. Waar een aarzelend peuterstrandje direct achter de bieb al in aanleg aanwezig is. Zodat straks de jonge badgastjes tussen het zwemmen door de stripboeken om de hoek kunnen ophalen.
 
Rechts, richting parkeergarage, tekent zich overduidelijk de zonneweide af. Met pal daarachter een hoekje natuur in de vorm van een rietveld. Al zal de gemeente het nog niet willen bevestigen, hier traceren we een helofytenveld in wording, waarmee het water van de plas zal worden gezuiverd. En tenslotte aan de linkerkant langs de parkeerplaats, daar zijn de oude funderingen niet voor niets gespaard. Ze vormen een solide basis voor een fraaie promenade, met terrassen aan het water. Passende entourage voor het ultieme flaneren-langs-de-boulevard-gevoel.
 
Het spandoek op 1 april met ´Hoera, de bouw gaat beginnen!`, daar zal niemand zijn ingetuind. Niks geen bouw. Onze bestuurders hebben groene vingers en kunnen dit vierde parkplan nu rustig in de openbaarheid brengen. Dat hun groene planning wat achterloopt en dat dit Bibliopark niet voor de zomer klaar zal zijn, valt ze niet kwalijk te nemen. Daarvoor brengt deze politieke brainwave te veel goodwill met zich mee. Elke rechtgeaarde Drachtster steekt graag de handen uit de mouwen, om dit park nog voor de zomer tot de trots van Drachten te maken. Afwerken, bemesten, inplanten en gras uitrollen. Zelf heb ik ervaring met tuinaarde. Zie mijn referenties in ´Kleine stukjes vaderland`, onder de titel ´Guldens voor grond`. Een genante geschiedenis, maar ik heb veel bijgeleerd.
 
Een heel ander verhaal, uit de krant (DvhN zaterdag 27 maart 2011). Staat hier los van, maar toch. Er schijnt zoiets te bestaan als Guerrilla gardeners. Geweldloze strijders tegen verstening. Stiekempjes vergroenen zij braakliggende terreinen. Door het zaaien van planten en zelfs het aanplanten van jonge boompjes. Hekken? Geen probleem. Dan werpen zij hun zaaigoedbommetjes: ballonnen gevuld met zaden, mest en water. ´t Is wat, het moet toch niet gekker worden! Gelukkig heeft Drachten dat niet nodig. Met de Parkwijck, het Reidingpark, het Thalenpark en straks het Bibliopark hebben we het hier prima voor mekaar.
 
======
 
De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen. Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hierboven...
 
Met vriendelijke groet en goeie reis,
Steven Watertij
 
 
Geplaatst: Woensdag 9 maart 2011 - 22 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

 =   Zwerftocht - HOME

Pleisterplaats 7 - vrijdag 11 maart 2011

 
Opruimen is oorlog
 
De schrijverij aan huis ligt tijdelijk stil. Nee, geen writers block. Maar chaos. Absolute chaos. Ter illustratie de foto hieronder.
 
alt 
 
Te midden van deze warboel bevindt zich ergens mijn bureau. Een zootje dus. En chaos in huis is chaos in het hoofd. Aldus de mensen die er verstand van hebben. Zoals professionele organizers. Die helpen niet alleen opruimen, maar leren je ook om op langere termijn orde te houden. Zo iemand maakt je werkkamer weer toonbaar en saneert terloops je hele verrommelde kijk op het bestaan.
 
Helaas ben ik allergisch voor vreemde mensen die mijn troep willen gaan opruimen. Dat doe ik liever zelf. Probleem is alleen dat ik het dan toch niet doe. Met een onwerkbare werkhoek als gevolg. En een stagnerend schrijfproces als droeve bijkomstigheid. Gelukkig is er nog een andere optie: de clean desk policy. Want een opgeruimd bureau geeft een opgeruimd hoofd. Zo´n policy, daar kun je in getraind worden. Maar je moet het uiteindelijk wel zelf doen.
 
Helaas ben ik allergisch voor mensen die mij willen trainen in het opruimen van mijn troep. Dat moet ik toch zelf kunnen, wat zullen we nou krijgen. Er is er maar eentje die mij zonder problemen een handje kan helpen. Ik ben een dagje op kantoor. En als ik weer terugkom, heeft zij bijna mijn hele werkhoek van stof ontdaan. Alles even opgetild, schoongemaakt en weer neergezet. Maar wat ik gewoon zelf moet doen, of zelf wil doen, daar komt zij met geen vinger aan. Zoals een onder de troep verdwenen bureau. Ze kent mijn grenzen. Respect.
 
Het einde van de winter is in zicht. Mijn agenda noemt 21 maart 00.21 uur als het moment van de overgang. Mij een biet, want dan slaap ik. Interessanter is dat in de winkels de voorjaarsopruiming op zijn laatste benen loopt. En dat er van deze winter nog pakweg tien dagen overblijven voor een stevige voorjaarsschoonmaak. Opruimen is oorlog. Een tiendaagse veldtocht. Dus moet ik beginnen op vrijdag 11 maart ´s ochtends om 00.21 uur. Dat wordt vroeg opstaan. Maar een clean desk is mij dat wel waard.
 
In het bundeltje ´Kleine stukjes vaderland` (Free Musketeers, 2009), beschrijf ik de desolate staat van onze diacollectie. Onder de titel Diagedoe. Wat dat zijn, dia´s? Ook dat heb ik daar uitgelegd. Wie zich er ooit mee heeft bezig gehouden: vooral niet lezen, het geeft alleen maar nachtmerries.
 
Welnu. Dezelfde goede fee die kortgeleden mijn werkhoek afstofte, heeft ook winter na winter al die 4.000 kijkjes op vroeger door de scanner gehaald en gedigitaliseerd. Opnieuw respect. Dat is het goede nieuws. Voor wie dat ook wel wil, nu het slechte nieuws. Ze doet het alleen voor mij.
 
Waar ik dit stukje geschreven heb? Op kantoor. Aan een schoon bureau. Strikte orders van de baas. Clean desk policy. Dus het MOET kunnen. Zelfs thuis.
 
======
 
De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen. Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hierboven...
 
Met vriendelijke groet en goeie reis,
Steven Watertij
 
Geplaatst: Zaterdag 12 februari 2011 - 29 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

=   Zwerftocht - HOME 

 

Pleisterplaats 6 - zondag 13 februari 2011

 

De meeste ongelukken gebeuren

 

Alle beste wensen zijn nu wel verwaaid. Maar daarmee niet ons geluk. Want alles moet vandaag de dag duurzaam. Maar hoe vertaal je gelukwensen blijvend naar de harde praktijk? Hoe creëer je de beste voortgang van 2011? Om te beginnen: door het vermijden van de grootste risico´s. De gevaren om ons heen zijn simpel te vinden. Google maar eens met de zoektekst "de meeste ongelukken gebeuren". Hierna alvast wat uitkomsten: een eerste selectie van handige veiligheidstips.

Arbeid

Werk niet met slecht aangelegde installaties, noch met ondeugdelijk materiaal, noch zonder de juiste kennis, opleiding en ervaring. Wees alert wanneer het onderhoudswerk en het treinverkeer niet strikt zijn gescheiden. Bij fysieke arbeid: ontloop machines, gereedschappen, heftrucks en ladders. Speciaal voor mensen werkzaam in de bouw: sla de uitvoeringsfase over. Meer algemeen: blijf ver van de werkvloer; stop met werken.

Ontspanning

Sla de eerste halve schaatsdag op natuurijs over. Zweefvlieg niet tussen 13.00 en 15.00 uur, vanwege de sterke thermiek. Daal niet af wanneer de piste een ijsbaan is, er te weinig zicht is, of er sneeuw valt. Daal liever helemaal niet af. Wees extra alert wanneer er iets van het tuig afbreekt, doordat het paard bijvoorbeeld een ruk geeft, nadat het ergens van is geschrokken. Beter: doe helemaal niet aan paardensport. Zet een punt achter voetballen, skaten, skeeleren, benchpressen, rugby, worstelen en basketbal. Mijd illegaal vuurwerk, beter nog alle vuurwerk, beter nog heel 1 januari. Sla ook de eerste gladde dag van het jaar over, evenals de derde dag van de wintersport. Ontloop trappen en opblaasattributen in zwembaden. Stop met doe-het-zelven, tuinieren, theezetten en het beklimmen van trappen en trapjes. 

Onderweg

Slade eerste vijf minuten van een autorit over. Rij niet dronken, niet bij daglicht, droog weer of droog wegdek, niet tegen de ochtend- of avondzon in, niet op wegen buiten de bebouwde kom. Kweek geen overmoed; gebruik geen winterbanden. Beter nog: rij niet in de winterperiode, de vakantieperiode of bij slecht weer. Let bij het rijden goed op; raak niet vermoeid of slaperig achter het stuur. Volg uitsluitend autosnelwegen en blijf op de rechterrijstrook. Mijd de bebouwde kom, de stad, kruispunten, bochten, voorrangswegen, trajecten dichtbij huis of in de nabijheid van de bestemming, en voorts alle plaatsen waar auto´s bij elkaar komen. Nog veiliger: blijf verre van alle auto´s en alle verkeer. Ontloop de oversteekpunten van de Bilderdijkstraat te Amsterdam en 's nachts en in het weekend de Bosdreef in Rotterdam. Mijd verder de kruising Kantemaarsweg - Westerdorpsstraat in Hoevelaken, bosrijke gebieden in Frankrijk, Spaanse wegen buiten de bebouwde kom, Thaise natuur wanneer u onvoorzichtig bent en/of onbekend met de plaatselijke fauna, matutu´s (minibusjes) in en om Mombasa, Zweedse elanden bij zonsop- en ondergang, en als laatste de plaatsen waar scheepvaartverkeer elkander kruist. Bij aandrang tot het aaien van een dier: aai liever een beer dan een eland; het laatste is riskanter. Doe niet mee met stijgen en zeker niet met dalen, of het nu gaat om skiën, traplopen, bergbeklimmem of vliegen. In het laatste geval: ontloop zo mogelijk ook het taxiën op luchthavens.

Kinderen

Begeef je niet door schoolgangen of op schooltrappen. Doe niet mee met schoolgym. Sla de schoolgang in september over; begin liever weer in oktober. Laat je bij voorkeur maar helemaal van school halen. Spreek je ouders erop aan wanneer zij: thuis niet preventief omgaan met val- en botsgevaar, jou onbewaakt aan laten modderen met het moederdagontbijt, of jou de hond laten benaderen op een moment dat die daar niet van gediend is. Wees altijd waakzaam tijdens het spelen, vooral in de nabijheid van vijvers, vooropgesteld dat je ouders het zover laten komen. Boycot elastische veermiddelen, zoals de minitrampoline, de gewone trampoline en de dubbele minitramp; bedenk dat het woord ´ramp` erin voorkomt. Ga nooit met onwetende ouders de bergen in. Houd je in het algemeen koest totdat je 13 bent, of beter nog 14; wees extra alert op de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Pas opnieuw op je tellen van je 18e tot je 24ste.

Thuis

Doe in huis direct achter slot en grendel: alle pijnstillers, koortsverlagende middelen, kalmerende middelen, slaapmiddelen, antidepressiemiddelen, hoestdranken, hartmiddelen, plastabletten, geneesmiddelen in het algemeen, schoonmaakmiddelen op petroleumbasis, tabak, alcohol (wel of niet voor consumptie), giftige planten, shampoos, toiletverfrissers, cosmetica en nagellakremover.

Inhaleer geen koolmonoxide. Zorg voor goed onderhoud van gas- en electra-installaties en voor goede ventilatie. Werk niet met keukenapparatuur; blijf bij voorkeur weg uit de keuken. In het algemeen: ontloop de privésfeer. Verlaat uw woning, tuin en directe omgeving en blijf op een afstand van minimaal 5 kilometer.

Mensen

Doe niets per ongeluk. Vermijd haast, onoplettendheid, onvoorzichtigheid, overmatig enthousiasme, onwetendheid, menselijke fouten en menselijk falen. Laat mannen niet los rondlopen. Laat mensen in het algemeen niet los rondlopen.

 

Tot zover. Nog één laatste risico uitsluiten. Schrijver dezes is niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor het wel of niet volgen van deze tips, verwante tips, of welke tips dan ook, noch voor de gevolgen die het wel of niet volgen daarvan met zich mee zou kunnen brengen.

 

Onze bijbehorende reisdatum is 13 februari. Veiligheidshalve geen vrijdag. Wel om en nabij hartje winter. De tijd van het knusse cocoonen achter de geraniums. Lekker thuis. Eigen haard is goud waard. Daarbij nog wel even de vraag: wat is voor ons mensen de meest riskante omgeving?

Zie daarvoor mijn eerdere risicoanalyse, getiteld ´Horror aan huis`. Uit de bundel ´Kleine stukjes vaderland` (Free Musketeers, 2009). Lees en huiver.

 

======

 

De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen. Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hierboven...

 

Met vriendelijke groet en goeie reis,

Steven Watertij

 

 

Geplaatst: Maandag 31 januari 2011 - 22 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

=   Zwerftocht - HOME

Pleisterplaats 5 - woensdag 2 februari 2011

 

Koning der Friezen

 

Waarom stoppen we hier? Wat is er in vredesnaam te doen op 2 februari?! Daarvoor moeten we negen jaar en drie dochters terug in de tijd. De dag dat Willem-Alexander in het huwelijk trad met zijn geliefde Máxima. Ik heb iets met het koningshuis. Wat precies laat ik in het midden, maar ik schrijf er graag over. In de bundel ´Kleine stukjes vaderland` (Free Musketeers, 2009) analyseer ik grondig de partnerkeuze van WA. De uitkomst verklap ik hier niet, om de vrede met mijn uitgever te bewaren. (Voor wie het na wil lezen: zie het stukje ´De case van de keus` op bladzijde 52 van het boek.)

Maar nu, negen jaar later, heeft de kroonprins toch behoorlijk wat met zichzelf te stellen. Hij mag wat aanmodderen met watermanagement, maar heeft daar niet echt een stevige job aan. De verveling dreigt toe te slaan. En dat voor een koning in wording. Moeder Beatrix lijkt nog niet van plan om binnen afzienbare tijd haar scepter aan de wilgen te hangen. Toch moet Alex ergens het vak leren. Wat is de gebruikelijke oplossing voor dit soort overgangstrajecten? Juist, stage lopen. Of zoals dat tegenwoordig heet: een traineeship.

En we hebben een geschikte stageplaats. Heeft ons koningshuis geen stevige Friese wortels? Heeft W. A. van Buren niet onder luide toejuichingen de Elfstedentocht uitgereden? Ligt Buren niet in Fryslân? Heeft Fryslân niet een nationale partij? Is Fryslân niet voorbestemd om ooit weer een zelfstandige natie te vormen (al is het er nu nog niet rijp voor)? Zal WA niet ooit als koning op eigen benen moeten staan (al lijkt hij er nu nog niet klaar voor)? De vragen stellen is ze beantwoorden. De oplossing ligt voor het oprapen, als het ei van de kievit. We hebben een bijzonder geschikte stageplaats!

Allereerst krijgt Fryslân de komende jaren tijdelijk de status van zelfstandig rijksdeel. Proefperiode en trainingskamp ineen. Vervolgens wordt Willem van Buren I ingehuldigd als bevlogen koning der Friezen. Onze nationale troonopvolger in de rol van Friese stagevorst. Hij vestigt zich met Máxima en dochters nabij Drachten op landgoed Lauswolt. Met de A7 en de N31 binnen limousinebereik. Zijn Friese traineeship duurt totdat HM toch nog onverwacht besluit, om afstand te doen van de troon. Zij kan al die tijd nog functioneren als stagebegeleider en af en toe eens langskomen voor een stevig beoordelingsgesprek. Mooi te combineren met een bezoek aan Smallingerland op 30 april. Want DWJM! En zoals al eerder opgemerkt (LC 23 april 2009): onze vorstin heeft Koninginnedag nog nooit in Drachten of wijde omtrek gevierd.

Als het einde van de trainingstijd in zicht is en de kroonprins zijn stageverslag heeft ingeleverd, is hij stellig voldoende gerijpt om het koningschap van gans Nederland op zich te nemen. En Friesland? Daarover zullen wijzelf op dat moment bij referendum beslissen. Gaan we verder als zelfstandig Fries koninkrijk, of treden we toe tot de superprovincie Het Hoge Noorden? In het eerste geval heeft WA vast nog wel een broer of neef, die het Friese koningschap er even bij wil doen. En in het tweede geval gaan we per onmiddellijk met z´n allen weer dwarsliggen.

 

======

 

De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen. Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hierboven...

 

Met vriendelijke groet en goeie reis,

Steven Watertij

 

 

Geplaatst: Zondag 16 januari 2011 - 23 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

=   Zwerftocht - HOME 

Pleisterplaats 4  -  woensdag 19 januari:
 
Open brief aan het College van B&W
 
 
Geacht college,
 
Hierbij leggen wij u drie wensen voor.
a. Wilt u de dode sparren aan de Houtzaagmolen gedogen tot dinsdag 26 april 2011?
b. Mag men voorts op tweede Paasdag aldaar een paasvuur ontsteken?
c. Kan tenslotte de Houtzaagmolen een andere naam krijgen?
 
Graag lichten wij een en ander toe; zie voor afbeeldingen het album Dood en verderf. (Onderdeel albums is door gemeente verwijderd)) Zoals u weet, ontsluit de Houtzaagmolen een woonwijk: De Peppel. Deze ontsluiting bestaat uit twee parallelle wegen, gescheiden door een groenstrook, met een drietal dwarsverbindingen die verder het plan in voeren.
 
Om duistere redenen begint men na Nieuwjaar sparren aan te voeren op de groenstrook. Eerst ligt er één, maar weldra komen er meer. Er ontstaan groenbruine sparrenkuddes, samengesteld uit gewone sparren, blauwe sparren en zilversparren. Het zijn jonkies, waarbij de grotere veelal in stukken zijn gezaagd. Al deze sparretjes zijn dood of stervende. De dode zijn ooit afgezaagd; de stervende dragen een kluitje. Attributen (zwarte emmers, plastic zakken) doen vermoeden dat het hier gaat om een begrafenisritueel. Uit respect daarvoor is onze eerste wens geboren: het gedogen van deze naaldbomen tot dinsdag 26 april 2011. De brengers hebben dan ruim de tijd om afscheid te nemen.
 
Vanwaar het gedogen tot 26 april? Het schijnt dat deze sparren rond midwinter in veel huiskamers groen en licht hebben gebracht: een oud gebruik. Het lijkt ons daarom passend dat de boompjes hun einde vinden in een andere traditie: het paasvuur. Brandend zullen zij opnieuw oplichten, en warmte geven: een teken dat het zomerseizoen in aantocht is. Zoals bekend zijn paasvuren verbonden met tweede Paasdag, dat dit jaar valt op 25 april. Gedogen tot 26 april is dus voldoende. Daarmee is ook onze tweede wens verklaard: uw permissie om aan de Houtzaagmolen een paasvuur te ontsteken.
 
De derde wens, het hernoemen van de Houtzaagmolen, zien wij als vangnetconstructie. Want mogelijk speelt er meer. De Houtzagers zelf brengen vrijwel geen sparren. Zij weten dat hun straat een woonstraat is en geen zagerij. En misschien kennen zij het NIMFY-principe (Not In My Frontyard). De meeste sparren worden vanuit de zijstraten, soms zelfs per auto, aangevoerd. Wellicht verkeren juist deze bezoekers in de waan, dat zij alhier hun naaldbomen kunnen laten verzagen. Vandaar onze wens tot een nieuwe straatnaam, zodat niet langer valse verwachtingen worden gewekt.
 
Graag geven wij u hierbij de genoemde wensen in overweging. Wat het paasvuur betreft: zie nogmaals het album Dood en verderf (onderdeel albums is door gemeente verwijderd), daarvan de overzichtskaart. De groene pilonen markeren de aangetroffen sparrenkerkhoven; de rode pilon geeft de voorgestelde positionering van het paasvuur aan. U ziet dat de transportafstanden gering zijn; wellicht kan uw plantsoenendienst hierin iets betekenen.
 
Uw reactie zien wij met bijzondere belangstelling tegemoet.
 
 
Met de meeste hoogachting,
 
Steven Watertij & Sparringpartners
 
 
PS 1:
Wellicht speelt dit ook elders. Uit oogpunt van plantenleed zou geopteerd kunnen worden voor een plantenpolitie. Zie voorts het betoog ´De bomen` uit het pamflet ´Kleine stukjes vaderland`. *
 
PS 2:
Naast deze sparrenkerkhoven is er meer. Het nieuwe jaar staat bol van de opvallende culturele verschijnselen. De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist van datum naar datum. Desgewenst kunt u hun reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen.
 
 
*
Titel:                            De bomen
Uit de bundel:              Kleine stukjes vaderland
Meer info:                    Steven Watertij / de (digitale) boekhandel / de bibliotheek
 
 
Geplaatst: Woensdag 12 januari 2011 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

=   Zwerftocht - HOME 

 
De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen. Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hieronder...
 
Met vriendelijke groet en goeie reis,
Steven Watertij
 
 
Pleisterplaats 3  -  vrijdag 14 januari:
 
De redding is nabij
 
Het is een tijd van komen en van gaan. Maar vooral van komen. Advent: een tijd van verwachting om wat er staat te gebeuren. Sinterklaas: aangekomen onder gejuich en gezang, maar met tamelijk stille trom weer vertrokken. De Kerstman: zat de Sint op de hielen, maar verdween na Kerst ook spoorloos. Het kerstkind: gekomen als redder van de wereld. Goed dat zijn komst nog elk jaar een feestje waard is. Want dat redden lijkt een langetermijnkwestie. Een zaak van millennia.
 
Maar ook de zuigeling in de voederbak moet weer het veld ruimen. In gedachten zagen we nog de drie wijzen langs komen met hun goud, wierook en mirre. En dat was dan het kerstverhaal. Zelfs de grote JSB zette er in zijn Weihnachtsoratorium met Driekoningen een punt achter. En dan als tussendoortje nog even de komst van 2011. Alweer een redding; het oude jaar was aan zijn uiterste houdbaarheidsdatum toe.
 
Niet alleen een tijd van komen en gaan, maar ook van consumeren. Mijnwoordenboek.nl geeft als puzzelsynoniemen: besteden, bikken, bunkeren, eten, gebruiken, nuttigen, opeten, oppeuzelen, schransen, schrokken, slopen, verbruiken, verorberen, verteren, vreten. December geschetst in bijna al zijn consumerende schoonheid. Bijna, want de geschenkfeesten van de Sint en zijn Yankee dubbelganger zijn een verhaal apart. Zeker als er ook nog twee verjaardagen voorbijkomen, zoals bij ons in de familie. Speciaal daarvoor een nieuwe alinea.
 
Van de maand december moeten onze economische tegenvoeters, de producenten en handelaren, het hebben. De kerstmarkt is deze keer wat magertjes, maar veel ruimte is er ook niet. Druk, druk, druk! Detaillisten redden in vier weken hun hele boekjaar. Alles trekken zij uit de kast om ons als redders binnen de poort te halen. Goedzakken als wij zijn, doen we mee en kopen ons te pletter. Drachten loopt vol met winkelend publiek uit de wijde omtrek. Vanonder het carillon kun je in alle richtingen over de koppen lopen. Zoekend dolen wij rond, want de keuze is groot. De middenstand kan weer lachen; zij zijn gereed en weten zich gered.
 
Maar in vredesnaam: wie redt ONS?! Want Sint en Kerstman druipen weer af. En wij ook: opnieuw naar de winkel. Om goedbedoelde presentjes terug te brengen, te ruilen, of te klagen. Deze fluitketel zou goed zijn voor 2,5 liter, maar door het lage tuitje kan er maar 1,5 liter in... Heeft u de bon nog? Nee dûhhh, het was een cadeautje... Dit bestek gaat nu al vlekken. Nee, wij doen het nog met de hand. Ja, wij drogen altijd direct af. Doet ie het niet? Heeft u toevallig ook geschud voor gebruik? Nee, alleen even toen ie het niet deed...
 
Nogmaals: wie redt ons? Gelukkig breekt dan de veertiende januari aan. Opnieuw herdenken wij een geboorte. Opnieuw gaat het om een redder. Deze keer speciaal gericht op alle arme, moe en leeg gekochte consumenten. Het was 14 januari 1953: een koude winter met veel sneeuw. Drie wijze mannen zochten en vonden. In een eenvoudig notarieel etablissement te Arnhem bewerkstelligden zij de maagdelijke geboorte van de redder des consumensen. En zij gaven hem de naam: Stichting Nederlandse Consumentenbond.
 
----------
 
Ook ik mag niet klagen, redelijke omzet in december... Dat brengt mij op een heel ander verhaal over consumentisme: van de appel in het paradijs tot hedendaagse consumentenpatronen. Hieronder volgen de kenmerken. Voor vergelijkend warenonderzoek: zie onze fraaie hoofdbieb.
 
Titel stukje:                  De mens wikt...
Uit de bundel:              Kleine stukjes vaderland
Te leen:                       via de plaatselijke bieb
Verkrijgbaar:                via Steven of de (digitale / plaatselijke) boekhandel
Zie ook de groep:        Kleine stukjes vaderland: een zwerftocht door 2011
 
 
Geplaatst: Vrijdag 7 januari 2011 - 7 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

=   Zwerftocht - HOME

 
De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen. Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hieronder...
 
Met vriendelijke groet en goeie reis,
Steven Watertij
 
 
Pleisterplaats 2  -  zondag 9 januari:
 
25 jaar in het vak
 
De reis voert ons onontkoombaar langs zondag 9 januari. De dag van Jurgen van den Herik. Op zondagen heeft hij toch al zijn dag. Dan gaat hij voor, terwijl hij doordeweeks in de rij moet staan. Maar zondag 9 januari 2011 is zijn moment suprême. Viering van een kwart eeuw in het vak. En wat voor een vak. Predikant, zo stelt hij zich voor in DWJM.
 
En dat klopt, maar niet helemaal. Want een predikant predikt, of preekt. En niet zelden voor eigen parochie. Wat associaties oproept die ver van Jurgen af staan. Hij preekt niet, maar praat. En dat praten blijft niet voorbehouden aan zijn huiskerk De Arke. Via Smelne Podium omvat zijn potentiële bereik alle huiskamers in Smallingerland en wijde omtrek. Volgens ontvangstrapporten is hij via FM tot aan de grenzen van It Heitelân waarneembaar, zij het met enige ruis. Pas voorbij Lemmer verdwijnt hij met hoorbare tegenzin uit de ether.
 
Niet alleen deze zondag 9 januari 2011 is onontkoombaar, Jurgen zelf is dat ook. In zijn preken (lees: praten) refereert hij graag aan zijn postuur, dus dat sla ik over. Maar ook verder kun je niet om hem heen. Wie hem heeft gemist op de fiets, op het Smelne Podium, op de vergadering, of op de kansel loopt hem bij DWJM alsnog tegen het digitale lijf. Overal praat hij. Mag van mij. In veel kerken zit de gemeente op de banken. In De Arke staan ze erop, overdrachtelijk gesproken. In de meeste kerken zitten de schaapjes aan de voeten van hun herder en leraar. In De Arke hangen ze aan zijn lippen.
 
Voor het woord predikant geeft de Van Dale als synoniem: kanselredenaar. Komt al meer in de buurt. Want Jurgen staat op de kansel en redeneert vandaar bedreven de breinen van zijn toehoorders naar hoger sferen. Dat alles met een natuurlijke presentatie van een hedendaagse Toon Hermans. Daarbij is hij nog steeds in ontwikkeling. Van vooral exegeet, die met wiskundige en rake precisie bijbelteksten weet te fileren, tot ook steeds meer de gevoelsgoeroe, die kerkmensen maant elkaar aan te raken, in de ogen te kijken en warm te zingen. Petje af, zoals dat in een kerk betaamt.
 
Toen ik als kind voor het eerst een verrekijker in handen kreeg, gluurde ik door de grote glazen. En inderdaad, alles leek heel ver weg. Totdat mijn vader zei dat ik hem om moest draaien. En verrek, ik wist niet wat ik zag... In De Arke, als Jurgen zijn klus heeft geklaard en het amen is verklonken, brengt de preek (het praatje) mij soms terug bij die verrekijker. Want verrek...!
Jurgen, ik ben de man die je zondags een hand geeft bij de deur. Trouwens de laatste maanden wat minder. Druk als ik was met het lezen van ´Geloven in een God die niet bestaat`. Goed boek. Maar echt wegblijven zit er niet in. Zeker de komende 25 jaar nog niet.
 
----------
 
Ook in het tweelingstukje figureert onze predikant. Het maakt duidelijk dat hij de voorbije periode in De Arke toch ergens een veer heeft moeten laten. Want de verbouwing van het godshuis heeft ook een nadeel. Graag geef ik weer signalement en vindplaats van het combi-stukje. Disclaimer: voel je helemaal vrij om te doen wat je hart je ingeeft....
 
Titel stukje:                  Ga heen in vrede
Uit de bundel:              Kleine stukjes vaderland
Te leen:                       via de plaatselijke bieb
Verkrijgbaar:                via Steven of de (digitale / plaatselijke) boekhandel
Zie ook de groep:        Kleine stukjes vaderland: een zwerftocht door 2011
 
 
Geplaatst: Woensdag 5 januari 2011 - 10 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

=   Zwerftocht HOME - HOMER

 

Deze wegwijzerblog hoort bij de groep: Een culturele zwerftocht door 2011. Leden en andere tijdreizigers vinden hier de weg naar alle bezochte datums: pleisterplaatsen in de tijd. Doordat we heel 2011 doortrekken, komen er steeds nieuwe rustplekken bij. Een speciale blog, om zo maar wat rond te lezen....

Met vriendelijke groet en goeie reis,

Steven Watertij

 

De al bezochte pleisterplaatsen

  1. zaterdag 1 januari 2011                           Van 24.00 uur naar 00.00 uur 
  2. zondag 9 januari 2011                             25 jaar in het vak
  3. vrijdag 14 januari 2011                            De redding is nabij
  4. woensdag 19 januari 2011                      Open brief aan het College van B&W
  5. woensdag 2 februari 2011                       Koning der Friezen
  6. zondag 13 februari 2011                          De meeste ongelukken gebeuren
  7. vrijdag 11 maart 2011                              Opruimen is oorlog
  8. zaterdag 30 april 2011                             Gouden greep van Smallingerland
  9. donderdag 10 december 2020                 Drachten december 2020
  10. woensdag 30 november 2011                  deadline...
Geplaatst: Zondag 2 januari 2011 - 12 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Kleine stukjes vaderland: een culturele zwerftocht door 2011

 =   Zwerftocht - HOME

 

Pleisterplaats 1  -  zaterdag 1 januari:

Van 24.00 uur naar 00.00 uur

Onze eerste pleisterplaats is zaterdag 1 januari: Nieuwjaarsdag. Met excuses voor de vertraging; ook wij moesten even bijkomen.
Net als altijd zijn we deze Nieuwjaarsdag weer opgestaan. Al was het misschien wat later dan gebruikelijk. En in ons brein kriebelt het. Er is iets veranderd, iets ondefinieerbaars. Onzeker voelen we aan onze hoofden. Daar beginnen de nevels weer wat op te trekken, zoals buiten de kruitdampen verwaaien.
 
Wat is er ook alweer gebeurd?! Warempel, we zijn een nieuw jaar ingerold.  En alsof dat nog niet genoeg is, ook nog een nieuw decennium. Een groots gebeuren, een gelegenheid die wij aankleden met festiviteiten, geestverruimende drankjes, traditionele consumpties, de allerbeste wensen en niet te vergeten: vuurwerk.
 
De wilde haren zijn er wat vanaf. Urenlang de straat op of de buurt rond hoeft niet meer zo nodig. Vanuit een strategisch gelegen slaapkamerraam hebben we naar het vuurwerk staan kijken. We zijn gezegend met een buurtgenoot die niet kijkt op een spetterende bloemfontein meer of minder. Toch kun je de klok erop gelijk zetten: zo rond 00.20 uur is het mooiste weer verknald. Rond die tijd daalden we dan ook af naar de huiskamer en namen er nog eentje.
 
Toch is er iets geks gaande. Want waarom feesten? Omdat het oude jaar gelukkig weer voorbij is? Maar sommige voorbije jaren waren toch uitstekend? Omdat het nieuwe jaar is gekomen? Maar we weten toch niet wat het ons zal gaan brengen? En waarom vuurwerk? Een mooi en kleurig kijkspel, maar ook een nogal gevaarlijke en vieze bezigheid, die dan ook niet langer dan vier uur mag duren. Een regel waar weinigen zich aan houden en die bovendien niet te handhaven valt.
 
En dan nog iets. De jaarovergang bestaat eigenlijk niet. Tussen oudjaar 24.00 uur en nieuwjaarsdag 00.00 uur zit helemaal niks. Het is één en hetzelfde tijdloze moment. Wanneer en hoe kan er dan in vredesnaam iets overgaan?!
 
----------
 
In mijn hoedanigheid als schrijver heb ik mij hier verder in verdiept. En ik meen het raadsel te hebben opgelost. Voor wie meer wil weten: even Steven lezen. Zie hieronder het signalement van het bewuste stukje.
 
Titel stukje:             Fluiten in het donker
Uit de bundel:         Kleine stukjes vaderland
Schrijver:                Steven Watertij, Drachten
Uitgever:                 Free Musketeers, 2009
Verkrijgbaar:           via Steven, de (digitale / plaatselijke) boekhandel
Te leen:                  via de plaatselijke bieb
 
 

 

 

De groep Een culturele zwerftocht door 2011 reist het hele jaar door. Van datum naar datum, van rustplek naar rustplek. Alle tijdreizigers zijn welkom, binnen en buiten de groep. Je kunt de reis volgen via de wegwijzerblog Culturele zwerftocht 2011; alle bezochte pleisterplaatsen. Maar blaas eerst even uit op het rustpunt hieronder...

 

 

 

Met vriendelijke groet en goeie reis,

Steven Watertij