Geplaatst: Vrijdag 10 december 2010 - 6 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

=   Watertij - HOMER  

 

Vandaag, 10/12, is het de tweede jaarlijkse Dag van de kleine schrijver. Zomaar een greep uit wat er landelijk zoal te doen is, tot in België aan toe. Let vooral op het slot van de opsomming....

 

- In Amsterdam is er op 10/12 een avond over en met de Zuid-Afrikaanse dichteres Marlene van Niekerk, met als thema: De plaats van de dichter.

- Bij Propria Cures, de oudste studentenvereniging van Nederland, moeten uitgerekend voor 10/12 de inzendingen binnen zijn voor de Kerstprijsvraag: het schrijven van een vrij verhaal.

- Het Gelders Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur reikt op en rond 10/12 de prijzen uit van de schrijfwedstrijd Aan het Woord! 2010.

- Schrijver Khalid Boudou bezoekt op 10/12 de bibliotheek van Brunssum.

- Schrijfclub van dak- en thuislozen ‘Kantlijn’ uit Amsterdam bestaat vijftien jaar. Op 10/12 lezen de leden in Sociëteit ‘De Gelagkamer’ voor uit de eigen bundel ‘Mijn leven is een verhaal’.

- In Den Haag, Literair Theater Branoul, gespecialiseerd in theatrale verbeelding van literaire teksten, speelt Karel de Rooij (Mini & Maxi) op 10/12 De ernst van de humor: een ontmoeting met zijn broer.

- De finale van het Nederlands kampioenschap Poetry Slam vindt plaats op 10/12 in Utrecht. De winnaar keert huiswaarts met De Gouden Vink.

- In het programma de Literaire Hemel, café De Amer te Amen (Drenthe), zijn op 10/12 schrijver Adriaan van Dis en docente creatief schrijven Nicolette Leenstra te gast.

- In de Thomaskerk te Amsterdam leest Kees van Kooten op 10/12 voor uit zijn nieuwste boek: 'Zo wordt u gelukkig', waarin hij zijn fascinatie voor dichter Billy Collins uitdraagt.

- De Volksuniversiteit Zeeland heeft 10/12 opgenomen in een zesdaagse cursus Literatuur /Leeskring.

- Schrijver Arjen Lubach mag op 10/12 zijn vrijwillige eenzame opsluiting (door de VPRO) te Lauwersoog weer verlaten en verslag doen van zijn solitaire ervaringen en bespiegelingen.

- In de stadsschouwburg van Utrecht praktiseert Maarten van Rossem zijn eindejaarsconference op 10/12: een sterk verbale terugblik op het politieke wel en wee van 2010.

- In het Brusselse cultuurpaleis Flagey, voorheen een welbekend omroepgebouw, debatteren op 10/12 drie gerenommeerde denkers over Europees cultureel burgerschap.

 

- Te Drachten, op het sociale netwerk Drachten Wil Je Meemaken, verwerft Silvia Sikkema van Laar op 10/12 de eeuwige titel ´Kleine schrijver Drachten 2010`. In een lezerspoll haalt zij de meeste stemmen binnen met haar hartverwarmende gedicht 24/7.

 

Een persoonlijk woordje:

Silvia, aan het landelijke overzicht te zien, ben je in goed tot zeer goed gezelschap. Je schrijft vooral omdat je het leuk vindt, net als de andere deelnemers. En we weten hoe je al die stemmen in de wacht hebt gesleept: het was die verrassende, letterlijk en lijfelijk voelbare ontlading in je gedicht, die je ook nog eens verbaal en visueel verrassend hebt vormgegeven. Erg leuk om te zien hoe je reageerde op je overwinning (zie http://www.sociaal.dwjm.nl/Silvia/ tenzij gewijzigd...), zoals toevallig vereeuwigd op de foto bij je profiel. Compliment en hartelijke felicitaties!

En was er een publieksprijs, dan zou die gegaan zijn naar de schrijver van het verhaal met de minste stemmen, maar dat wel het vaakst werd geopend en de meeste reacties uitlokte: Frank de Koster.

Wat moeten we er verder nog van zeggen? Er was een opdracht waar welgeteld niemand van de deelnemers zich aan heeft gehouden. Geen probleem, want er was geen jury die kon diskwalificeren. Gelukkig maar. Anders waren we die vrije, fraaie en gevarieerde verhalen, gedichten en liederen van Hyke, Antje (2), Frank, Marrit, Anne en Silvia misschien misgelopen. Of toch niet, want het literaire feestje van de kleine schrijvers gaat gewoon door. Ook zonder georganiseerde schrijfactiviteiten voorzien zij (en veel anderen) DWJM van een continue stroom verbaal vuurwerk. We hebben al weer nieuwe juweeltjes van blogs voorbij zien komen.

Mijn belangrijkste les voor 10 december 2011: val de schrijvers van DWJM niet lastig met een keurslijf. Het thema voor de eerstvolgende Dag van de kleine schrijver is daarom: Vrijheid blijheid! De groep http://www.sociaal.dwjm.nl/group/641/ blijft passief geopend voor aanmeldingen, totdat op 1 november 2011 weer de laatste actieve veertig dagen ingaan. Dus wie weet, tot schrijfs.

De lezerspoll is nu gesloten. Maar natuurlijk zijn alle bijdragen nog lang en vlotjes achter elkaar te lezen via http://www.sociaal.dwjm.nl/watertij/blog/3719/.

 

Dag, van een kleine schrijver.

 

Geplaatst: Maandag 6 december 2010 - 3 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

  =   Watertij - HOMER 

 

 

Waar gaat dit over?

 

a  Respectvol meidenvervoer

b  De zeven zeeën, of toch elf?

b  Vergetende vader niet vergeten

c  Picknick onder vier ogen

d  Als je maar gezond bent... of toch liever lief?

e  Druk, druk, druk? Krijg de knuffels!

f   Bruzer mei in Cruiser mei in draaikûle

 

 

Lees maar...

 

Straathoekwerk MOS Frank De Koster

Yoga Met Je Hart Antje Fokkema

b Yoga Met Je Hart Antje Fokkema

Hyke Oostenbrink (niet meer vindbaar)

d Marrit Smeenk (niet meer vindbaar)

Silvia Sikkema Van Laar

f  Anne Bekkema

 

 

En kies maar ! (onderdeel polls door gemeente opgeheven)

 

 

Nog tot en met woensdag 8/12.

 

 

Geplaatst: Woensdag 17 november 2010 - 3 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dag van de kleine schrijver

 =   Watertij - HOMER 

 

We hebben pakweg één miljoen van die kleine schrijvers in Nederland. Daarvan vieren er, volgens de wetten van het gemiddelde, ongeveer 2.700 hun verjaardag op 10 december. En daarvan wonen er, volgens diezelfde wetten, negen in onze gemeente. En ik voorspel dat er daarvan vast wel één of twee lid zijn van DWJM: leden dus die het kleine schrijverschap combineren met een verjaardag op 10 december. Dat wordt nog zoeken tussen al die ruim 1.500 DWJM-ers. 

Voor alle duidelijkheid: mijzelf, Steven Watertij, tel ik niet mee. Ik ben verzonnen, en niet meer dan een naam op de omslag van een boek. Dat boek ging op 10 december 2008 de vormgevingsfase in. Die datum heb ik dan maar geadopteerd als geboortedag; op 10/12/2010 hoop ik 2 jaar te worden. Even voorstellen: mijn boek heet ´Kleine stukjes vaderland`. Het is tamelijk leesbaar en bijzonder geschikt voor wachttijden, pauzes, rustmomenten, intermezzo´s en andere tussendoortjes. In totaal 48 stukjes die elk vijf minuten afleiding bieden. Maar dat terzijde. Terug naar mijn verjaardag: de tweede reden waarom 10 december nu bekend staat als de Dag van de kleine schrijver. 

Ook verder is 10/12 een strategische datum. Vijf dagen eerder, op 5 december, gonst Nederland van de Sinterklaasgedichten. Een fantastisch voorprogramma voor de Dag van de kleine schrijver. Vijf dagen later, op 15 december, is het Koninkrijksdag en Naturalisatiedag. En alweer speelt onze taal een grote rol. Dan 10 december zelf: naast Dag van de kleine schrijver vooral ook Dag van de mensenrechten. Zoals het recht op vrije meningsuiting, door bijvoorbeeld te schrijven wat je wilt. 

Veel kleine schrijvers zijn hun carrière begonnen met Sinterklaasgedichten. Vandaar de keuze om de Dag van de kleine schrijver aan te kondigen met een fragment uit een Sinterklaasgedicht. Erik Bleske legde de Sint de volgende woorden in de mond.

 

10 december 

O schrijver klein, treur niet te zeer
en voer uw pen met ijver.
Op 10 december is ´t alweer
´Dag van de kleine schrijver`.

 

Graag vul ik aan. Kleine schrijvers aller dorpen en wijken, wel of niet op 10 december geboren, verzamelt u. Ruk op, deze maand nog, naar de nieuwe groep ´10/12 Dag van de kleine schrijver`. En doe mee. Maak jezelf leesbaar in het Nederlands of in het Fries, of hoe dan ook. Benut alle schrijf- en/of dichtervaring die je hebt en verkondig vrijuit je mening. Misschien haal je de titel ´Kleine schrijver Drachten 2010` binnen. En sluit nooit uit dat er op 10/12 toch grote schrijvers worden geboren.

Het antwoord is: nee. Ga naar Literatuurplein.nl en zoek in de Literaire Agenda onder 10 december. Je vindt er niet één schrijversverjaardag. Conclusie: deze datum heeft geen roemrijke literaire historie. Waarom is 10 december dan gepromoveerd tot de Dag van de kleine schrijver? Juist daarom. Het moest een dag zijn waarop geen grote schrijvers zijn geboren, maar alleen kleine. Zo´n dag waarop hobbyschrijvers nu eens niet in de schaduw staan van verjarende bestsellerauteurs.