Geplaatst: Woensdag 21 oktober 2009 - 11 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: media

Het lijkt eerder een kleuterklas dan een gemeenteraad zo twittert de Trots op Nederland Tilburg. Daar hebben ze dan speciaal Rita voor weten op te trommelen. Humor vind ik dat. Als het Rita interesseerde had ze ook net als bijna 3.000 anderen mee kunnen kijken of luisteren via internet in plaats van met veel bombarie tot kwart voor 10 aanwezig te zijn.

Omroep Brabant heeft voor de gelegenheid een livestream met beelden en de gemeente zoals gewoonlijk alleen audio. Het Brabants Dagblad notuleert haast via twitter en werkt de site regelmatig bij. Het publiek zijn van de vergadering is daarmee gewaarborgd. Verder is het wat een raar verhaal.

Door twitter weet ik dat de PvdA een door een PvdA'er gemaakt rapport probeert af te doen als een politieke stellingname. De rest van de raad omarmt het rapport. De burgemeester zegt ik heb informatie achtergehouden omdat ik integer ben en jullie niet want Hans Smolders is corrupt. Dat is nog eens een extreme invulling van de goeden die onder de kwaden lijden zeg! Het gevolg is een lange schorsing waarna een motie van afkeuring ingediend door VVD en SP die daar samen met GroenLinks en PvdA een college vormen.

Een probleempje met burgemeesters is dat ze door de kroon benoemd worden en ze als het echt moet net zo hard aan het pluche kunnen plakken als een Borghhouts. Burgemeester Vreeman lijkt dat vast van plan. Het college mag onder geen beding vallen want dat is niet goed voor de integriteit van het bestuur. Het ANP pikt dat direct op en laat de inbreng van de hele raad maar achterwege. De grote kranten beginnen al met na-apen. Waarom ze niet gewoon de lokale media betalen voor het aanleveren van nieuws is mij een raadsel.

Ondertussen is het weer schorsing en tijd voor Pauw en Witteman. Later de uitslag.

Update: motie van afkeuring is aangenomen, er is een onwerkbare situatie ontstaan aldus een meerderheid. Het presidium (de fractievoorzitters) moeten nu gaan praten met de Commissaris van de Koningin. De PvdA en Vreeman houden goede hoop daar het vertrouwen te kunnen herstellen. Vreeman wil namelijk blijven.

 

 

 

Geplaatst: Donderdag 9 april 2009 - 34 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: media

Vier gratis krantjes per week verschijnen er in Drachten en omgeving. De Drachtster Courant, de Actief, de weekkrant van Friesland en de Breeduit. Daarnaast zijn er nog twee betaalde kranten, het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant. Verder heb je nog een handvol sites zoals hallodrachten en wâldnet en natuurlijk zijn omrop Fryslân en Smelne FM er ook nog.

Gezien de hoeveelheid lokale en regionale media zou je kunnen denken dat het wel goed zit met die media en dat de burger zich dus goed geïnformeerd weet. Niets is - naar mijn mening -  minder waar.

De Breeduit, qua uitstraling het mooiste blaadje, is helemaal geen journalistiek product. Heel kort door de bocht is het zelfs propaganda. Wij van WC Eend adviseren WC Eend. Er wordt wel veel aandacht besteed aan raads- en college besluiten maar het is niet bepaald geschreven door een onafhankleijke derde. De gemeente Smallingerland zelf levert de hoofdmoot van de inhoud. Een kritische noot zul je er dus niet in vinden.

De Actief richt zich vooral op Tytsjerksteradiel. Slechts bij hoge uitzondering woont een van hun journalisten een raadsvergadering bij. Dat krantje hoef je dus niet te lezen als je de politiek in Smallingerland wilt volgen. Ze besteden er nauwelijks aandacht aan.

De Drachtster Courant verschijnt tegenwoordig alleen nog op woensdag en dus bijt ons vergaderschema hun deadline. De raad vergadert op de eerste dinsdag van de maand. Daarom besteedt de Drachtster eigenlijk alleen nog aandacht aan de lokale politiek als een partij hen een persbericht stuurt. Persberichten laten zich ook niet bepaald kenmerken door objectiviteit.

Bij de Leeuwarder heeft een wisseling van de wacht plaats gevonden. Er komt tegenwoordig een andere jounalist dan voorheen. Eentje die gedegradeerd is van parlementair verslaggever naar lokaal verslaggever. Die degradatie is mijns inziens terecht want het is een journalist op schoolkrant niveau. Ik heb hem nog geen enkel stuk zien schrijven waarvoor ik zou willen betalen. Bovendien ligt er hier de verkeerde Leeuwarder in de winkels en is ook de web-editie niet de regio Drachten editie.

Het Friesch Dagblad is een geval apart, journalistiek met een religieus randje. Hun journalist komt eigenlijk alleen als we besluiten gaan nemen over iets wat God verboden heeft. En dan gaan ze van tevoren nog lobbyen ook. Toen de gemeenteraad een voorstel over een eventuele gemeentelijke wietkwekerij ging behandelen werd ik niet alleen gebeld door het FD, ook werden er opinie artikelen in mijn inbox gepompt met als boodschap dat de wietplant eigenlijk hetzelfde is als de boom van de kennis van goed en kwaad in de Hof van Eden.

Omrop Fryslân is onze trouwste bezoeker. Ze missen eigenlijk nooit een vergadering. Helaas levert het 9 van de 10 keer alleen geen artikeltje op. De pen van de journalist ligt vooral op tafel.

Smelne FM heb ik slechts eenmaal mogen treffen in de raadzaal. Ze hebben me ook een keertje gebeld, maar dat was uit sensatie bejag. Verder kan ik er niet echt een oordeel over geven want ik luister pas sinds vorige week. Ik vind wel dat ze gewoon aanwezig horen te zijn. Verslageving van de lokale politiek hoort mijns inziens gewoon tot hun takenpakket en dat behelst meer dan integrale uitzendigen van commissievergaderingen.

Over de weekkrant van Friesland ga ik niet meer zeggen dan dat dat ding bij mij altijd meteen onderin de kattenbak belandt.

Gelukkig gaan we binnenkort eindelijk doen wat ik al jaren wil, de raadsvergaderingen rechtstreeks via internet uitzenden. Niet dat ik geloof dat nou de panacee is want ik denk niet dat er ook maar 1 iemand een uren durende vergadering gaat zitten kijken, maar het maakt de politiek wel toegankelijker en transparanter.

Toch blijf ik hopen op goede, geïntresseerde journalistiek.