Geplaatst: Dinsdag 10 mei 2016 - 5 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Testcategorie

Vanavond ben ik een zogeheten meespreker geweest. Dat is newspeak voor inspreker en zoals het newspeak betaamt word je absoluut belazerd. Meespreker klinkt beter dan inspreker, nietwaar? Dat dacht ik ook maar dat is mooi niet het geval. Voorheen was het zo dat je kon inspreken bij een vergadering die gelivestreamed wordt en waarin de dames en heren van harte afgevaardigden verplicht zijn om je te laten weten wat ze van je inbreng vinden.

Dat is nu niet meer zo...

Als meespreker hoef je niet op de publieke tribune te zitten maar mag je aanschuiven bij de belangrijke mensen die beslissingen maken. Dat is het enige pluspunt van de nieuwe opzet. De rest zuigt driewerf kont. Het is namelijk alsof je in het luchtledige zit te praten. Hoe je inbreng ontvangen wordt kun je hooguit aflezen aan de gezichten van de glorieuze beslissingsnemers en de net niet binnenmondse "LEUGENS!" van je buurvrouw en mede-meespreekster.

Als je mazzel hebt dan stellen de quasi-geïntresseerde hieperdepiephoera hoogheden je een vraag en dat was het dan. Er is geen debat. Niks. Het politieke proces van als burger je mening laten horen is gedepolitiseerd. En dat is godverdomme niet normaal.

Als ik de moeite neem om Drachten aan de goede kant van de geschiedenis te krijgen dan verwacht ik debat. Ik verwacht te horen wat mijn vermeende vertegenwoordigers vinden van mijn bijdrage en wat ze daarmee zullen gaan doen. En ik verwacht dat het thuisfront en de achterban live mee kan kijken. Er hangen al 2 camera's in de trouwzaal. Beide aan dezelfde muur. Bij mijn weten hangen er 3 camara's in de raadszaal en dat heeft uit mijn hoofd 40.000€ gekost. Voor u en mij veel geld misschien maar werkelijk peanuts op de gemeentebegroting. 1 Extra camera in de trouwzaal hangen gaat hooguit een belachelijke €15.000 kosten. Nog steeds een kruimel als je het vergelijkt met het budget van bijna 200 miljoen maar ICT en overheid wil nou eenmaal graag in de papieren lopen. 

Als raadslid heb ik de voorbereiding van deze vergadermethode meegemaakt. Drachten heeft dat afgekeken van Almere alwaar wij met de gemeenteraad zijn wezen kijken. Wat ons beloofd werd was burgerparticipatie, wat ik vanavond ervaren heb is burger-sterilisatie. Als je wilt weten wat men van je mening vindt dan heb je over 2 weken maar terug te komen wanneer er misschien iemand refereert aan wat je gezegd hebt.

Als de gemeenteraad meesprekers serieus wil nemen dan moet dit proces veranderen. Het is onacceptabel dat er over 2 weken mischien wel en misschien wel niet een antwoord volgt.

TL;DR: de gemeente doet zogenaamd aan democratische vernieuwing maar in feite is het democratische verarming.

Geplaatst: Zondag 28 februari 2016 - 7 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Testcategorie

Hoi Nieske!

Wat was je er snel bij en wat deed je het goed voor "homoseksuele Bas" zoals hij nu in de Tweede Kamer wordt genoemd. Op de dag dat bekend werd dat hij gediscrimineerd werd vanwege zijn geaardheid, hees jij de regenboogvlag in top. Tegenover Omrop Fryslân liet je er geen misverstand over bestaan. Dit. Kan. Niet. Mooi!

Totdat de kater kwam. Het blijkt dat de gemeente 20 tot 25k per jaar stukslaat bij het "weigerbedrijf" dat eigenlijk discriminatiebedrijf moet heten. Dat is raar, Nieske.  Ik weet wel dat er wettelijk geen aanleiding is om elders te gaan inkopen maar een burger heeft meer in te brengen met wat zhij wel of niet koopt dan met zhaar stem die zhij eens in de zoveel tijd mag uitbrengen. Daarom willen zowel Engeland als Frankrijk het boycotten van onetische bedrijven en Israël verbieden.

Waar een consument stemt met zhaar portemonnee geldt dat al helemaal voor een grote inkoper als de gemeente. Toen ik nog raadslid was wilde de gemeente die koopkracht niet gebruiken om fairtrade te stimuleren maar inmiddels is dat een modeterm. En nee, dat vind ik geen onverdeelde vooruitgang maar dat is een ander verhaal. Het is wel winst maar opschieten doet het niet.

Je sponsort een bedrijf dat apartheid propageert, Nieske. Drachten heeft een stedenband met de apartheidsenclave die Kiryat Ono heet. Voor 1948 heette die plaats Kafr 'Ana. De holocaust ontkennen is strafbaar, de nakba ontkennen is haast verplicht.

Om jou of de gemeenteraad van Drachten | Smallingerland een duwtje in de goede richting te geven is er in de Tweede Kamer de volgende motie ingediend.

MOTIE VAN DE LEDEN VAN WEYENBERG EN VERMEIJ Voorgesteld 18 februari 2016

De Kamer,  gehoord de beraadslaging,  constaterende dat op grond van de Aanbestedingswet bedrijven alleen kunnen worden uitgesloten van overheidsopdrachten na een definitieve  strafrechtelijke veroordeling wegens discriminatie; 

overwegende dat arbeidsmarktdiscriminatie strafrechtelijk zeer moeilijk te  bewijzen is, terwijl arbeidsmarktdiscriminatie vaak voorkomt; 

overwegende dat de nieuwe aanbestedingsrichtlijn mogelijk meer ruimte  biedt; 

verzoekt de regering, te onderzoeken hoe uitsluitingsgronden wegens  aantoonbare arbeidsmarktdiscriminatie in de Aanbestedingswet kunnen  worden verruimd, en daarbij ook te kijken naar een grotere rol voor de Inspectie SZW en het College voor de Rechten van de Mens, 

en gaat over tot de orde van de dag.

 

 

Geplaatst: Zaterdag 20 juli 2013 - 12 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

davisNa de succesvolle actie getiteld "spaar voor een gitaar" gaan we de lat een tikkeltje hoger leggen. Eric Boersma is dé weerman van mijn dorpje Drachten en hij verzorgt weerberichten op verzoek. Als er hiero wat te doen valt dan helpt Eric het enthousiasme opbouwen. Er gaat geen evenement voorbij zonder zijn weersvoorspelling. En dat doet hij geheel belangeloos, voor gratis dus. Van Simmerdeis tot Draitfestival tot Dencity, Eric  verzorgt het weerpraatje.  En dat doet hij met minimale middelen.

Tijd om wat terug te doen dus, Eric spaart voor een weerstation met internetverbinding en ik gun hem dat van harte. Vandaar dit blogje en vandaar dat ik de eerste ben om een tientje te doneren. Indien u in Friesland woont kan ik u alleen maar aanraden om mee te doen en indien u elders woont ook. Want Eric doet dus weerberichten op bestelling. Ook als u in Limburg woont. Gun die man daarom een weerstation dat pak 'em beet 700 euro kost en doneer een paar centen. Doe het desnoods uit schaamte voor Piet Paulusma maar doe het.

 

Geplaatst: Vrijdag 24 februari 2012 - 7 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Vier maanden geleden blogde het Sportbedrijf hier nog alle persberichten. Dat onderstaand jubelbericht nu niet geplaatst wordt is veelzeggend.

"Smallingerland wil duurzame bedrijvigheid stimuleren. Dat past in het sociale beleid en milieubeleid van de gemeente en is bovendien goed voor de lokale economie en de werkgelegenheid. Met het Koploperproject willen de gemeente en bedrijven samen aan de hand van concrete voorbeelden laten zien dat duurzaam ondernemen niet alleen hoort en nodig is, maar ook lonend is en boeiend kan zijn. Dat is goed voor People, Planet én Profit.

De deelnemende bedrijven worden doorgelicht op duurzaamheid. Nieuwe kansen, verbetermogelijkheden en risico’s worden in kaart gebracht. De deelnemers wisselen hun ervaringen uit. De resultaten worden verwerkt in enkele business cases, waarmee ook andere ondernemers worden gestimuleerd om werk te maken van duurzaam ondernemen."

Verbetermogelijkheden zat lijkt me. Zoals het terugdringen van ontslagvergoedingen en blafbriefkosten. Want je kunt als "Koploper" wel zo leuk op je website het accent op én profit leggen, de hele soap rond het het Sportbedrijf komt bepaalde people niet bepaald ten goede. Zwemleraren kregen te maken met salarisverlagingen van 900 euro per maand. Het salaris van Minne Dolstra is geheim. Dat hij prominent VVD'er is niet. En hij haalt met subsidiegeld (=linkse hobby) zweminstructeurs het vel over de oren. Voor z'n profit. En een PvdA'er praat dat goed. Sterker nog, wie daar tegen in gaat wordt hier opportunistisch genoemd door een andere PvdA'er.

Gemeente en #raad0512 voorop ga je schamen! Jullie hollen na duurzaamheid nu ook maatschappelijk verantwoord ondernemen uit. Stop godverdomme eens met je verschuilen achter een ooit genomen besluit en ga je kiezers vertegenwoordigen in plaats van de bedrijven waar de gemeente mee samenwerkt. Echt, jullie kunnen beter dan dit en ik vind het verdomd jammer dat ik jullie dat niet meer rechtstreeks in de oren kan toeteren. Doe wat aan het sportbedrijf want anders moet ik gaan sporten opdat ik mag inspreken bij de volgende vergadering waar de ellende van deze "Koploper" aan de orde komt. 

Geplaatst: Vrijdag 6 januari 2012 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Testcategorie

De gemeente Leeuwarden heeft de subsidie voor RTV Mercurius bijna gehalveerd. De jaarlijkse bijdrage gaat van 110.000 naar 62.000 euro. En daardoor gaat Mercurius failliet. Zegt men.

De werkelijke reden dat Mercurius failliet gaat is omdat de directeur (de enige betaalde kracht) geen plaats wil maken voor een vrijwilliger. Een anonieme en inmiddels geschorste twitteraar wist te melden dat Saskia Buising zo'n tweeduizend euro per maand toucheerde bij Mercurius.

Nou is dat bepaald geen schandalig salaris maar het wordt een heel ander verhaal als je een organisatie die verder geheel op vrijwilligers drijft de nek omdraait omdat jouw vertrekbonus danwel ww-uitkering op het spel staat.

Dé taak van een directeur is om op de personeelskosten te letten. Helaas voor Leeuwarden heeft Mercurius het drukker met het uit de lucht halen van kritische ex-stagaires die twitteren onder de naam @mercurioos.

 

Geplaatst: Zondag 1 januari 2012 - 30 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Hallo mensen en hallo Henk en Ingrid,

Welkom in 2012, volgens uw burgemeester niet het jaar van crisis maar van verandering. Laten we die crisis verandering dan vooral even op een rijtje zetten. 2011 was het jaar van  de eurocrisisverandering die volgde op de bankencrisisverandering waar alle Europese regeringen miljarden in hebben gestoken.

Nu klagen de banken die van de grote crisis verandering zijn gered dat de overheden die hun bonussen gegarandeerd hebben teveel schulden hebben. En ze klagen omdat ze hun eigen producten niet goed snappen. Zo bleek het ineens zomaar lucratief om op de neergang van de euro te speculeren als je je daartegen kunt verzekeren.  Het is alsof je het huis van de buren in brand steekt nadat je er een verzekering op hebt afgesloten. Van dat soort verzekeringen bestaan er belachelijk veel.

Waar je vroeger aandelen kocht omdat je vertrouwen had in een bedrijf geschiedt tegenwoordig de meeste aandelenhandel volautomatisch. Computers houden aandelen duizendsten van seconden vast om ze met winst weer door te verkopen. De bankier die de meeste van die computers had krijgt de hoogste bonus. Het volume van de geautomatiseerde handel is zo groot dat het de koersen kan laten crashen. Als je genoeg geld hebt zijn de mogelijkheden eindeloos. Dan kun je landen, munten of misschien wel de hele EU kapot speculeren. Een brandverzekering nemen op andermans huis weet u nog?

Dat dus. En ondertussen wordt de ene na de andere regeringsleider vervangen door een ex-bankier van Goldman Sachs, de bank die de Grieken heeft geleerd leningen buiten de boeken te houden.

Enfin, omdat allemaal te kunnen betalen sloopt het kabinet de WWB en de WMO en ook in de kinderopvang schijnen nogal wat klappen te vallen maar de banken redden we allemaal. Ook als ze tegen ons speculeren en links en rechts regeringsleiders vervangen. Maar dat mag geen crisis heten.

Geplaatst: Woensdag 23 maart 2011 - 1 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Smelne Podium timmert vanavond verder aan de ambitie om raadsleden bekend te maken bij het publiek. Te gast is Trees Flapper (PvdA). We gaan met haar praten over haar motivatie, keuzes en ambities. Tenminste, tot half 8. Daarna vertrekt Conrad en mag ik het roer overnemen. Aan de orde is dan de vraag hoe het voelt om als voorstander van windmolens te moeten werken met een college waarin tenminste 2 nimby-partijen zitten.

De column van Jurgen gaat over de indrukwekkende desolate aanblik van het Raadhuisplein. In het nieuwsoverzicht is er aandacht voor Provinciale Staten. Die vergaderen vanavond in het openbaar over geheime stukken. Smelne Podium zou Smelne Podium niet zijn als we niet de hand hadden weten te leggen op het gehele onderhandelingsdossier. We kunnen de highlights van het nog te sluiten collegakkoord dus alvast met u doornemen.

Omdat Conrad eerder weg mag, heeft hij huiswerk gemaakt. Als ik het goed begrepen heb zijn er 2 impressies van de bedrijvencontactdagen en dan met name het dwjm-plein in Leeuwarden.

Graag tot vanavond!

Geplaatst: Woensdag 16 maart 2011 - 20 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Een thuiswedstrijd vanavond voor de mensen van het d'Draitfestival. Een gespreid bedje, een warm bad, dat soort praatjes. Wij de primeur welke bands er spelen, jullie alle egards en een uur lang schaamteloze promotie. Dat was de deal. Tussendoor maken we ruimte voor de Lawei en Iduna.

Jurgen gaat het hebben over de vrijheid van godsdienst en dat christenen daar niet zo'n krampachtig beroep op moeten doen. In het nieuwsoverzicht is er aandacht voor Bart Pietersma die tegenwoordig dingen weet. Mogelijk wist hij die dingen eerder ook al en brandden ze hem dusdanig op de tong dat er verder geen zinnig woord meer uitkwam.

Als klap op de vuurpijl draaien we Arabische death-metal, gewoon omdat het kan en het tegenwoordig ook moet.


Geplaatst: Woensdag 9 maart 2011 - 13 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

De verkiezingen van de Provinciale Staten zijn weliswaar achter de rug maar toch blijven we in ieder geval vanavond aandacht besteden aan de provinciale politiek. Daarbij schuwen we een uitstapje naar de Eerste Kamer niet. Fryslân en met name de FNP blijkt namelijk de sleutel in handen te hebben die Rutte I kan maken of kraken. De stoelendans in de Senaat is hogere rekenkunde. Met democratie heeft het niet zoveel te maken, met wheelen en dealen des te meer.

Sluit de Onafhankelijke Senaatsfractie een deal met 50Plus om zo de Oudere Senaatsfractie te worden? Zo ja, wat is dan de prijs die Rutte moet betalen om te kunnen rekenen op steun van beide partijen? De Volkrant speculeert er al dagen over, Smelne Podium presenteert vanavond de feiten. We hebben nameljk niemand minder dan Annigje Toering, de lijsttrekker van de FNP, in de studio. Als iemand weet hoe de hazen gaan lopen dan is zij het wel.

Onze andere gast is Wim Eilering. Hij is erin geslaagd om een flinke koerswijzing in het reclamebeleid van de gemeente te brengen. Dat gebeurt niet vaak in de gemeente waar plannen meestal genaaid worden zoals ze geknipt zijn om maar met de LC te spreken. Hoe is dat Wim gelukt? En wordt het stadion van de Drachten Diamonds nu een spreekwoordelijke kerstboom?

In het nieuwsoverzicht doen we een boekje open over de bezuinigingsplannen van de provincie. Er staan nogal wat subsidies op de tocht terwijl je tijdens de campagne haast geen politicus kon vinden die durfde te zeggen waarde provincie mee moest stoppen. Een rare gang van zaken...

Last but not least besteden we aandacht aan de documentaire over Jan Ketelaar die we zelf helaas moeten missen en natuurlijk is Jurgen weer van de partij met een nieuwe column. Graag tot vanavond. Schroom niet te reaguren.

Geplaatst: Dinsdag 8 maart 2011 - 20 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Goed, nu dwjm bijna 2 jaar bestaat is het wel weer eens tijd voor een feestje. En gewoon om de mopperkonten ongelijk te bewijzen gaan we dat crowdsourcen. Met dank aan de door Wouter Bos gekochte staatsbank ABN-AMRO.

Er valt 5.000 euro te winnen en ik stel voor dat we dat aan het d'Draitfestival gaan doneren. Voor bijvoorbeeld een leuke band of onbeperkt bier voor vrijwilligers. Wat we ervoor nodig hebben is een gratis spaarekening bij MoneYou en zoveel mogelijk donateurs die 1 cent willen storten. Meer mag natuurlijk, maar 10 x 1 cent telt zwaarder dan 9 x 1000 euro. Het gaat om het aantal stortingen, niet om de bedragen.

Vorig jaar hebben we met het d'Draitfestival bewezen wat dwjm kan, dat gaan we dit jaar verbeteren. Gewoon omdat het kan en omdat Maaike, Geert-Jan, Gijs, Aafke en Hans dit jaar een extragrote broek aantrekken door er meteen drie dagen feest van te maken. Met een beetje gezeur of gezeik moeten we iedereen kunnen overhalen om minstens een cent te storten. Toch?

Het d'Draitfestival en dwjm zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dit is dé uitdaging om te laten zien wat zo'n op het eerste gezicht onbeduidende communtity kan. Al was het alleen maar om bepaalde zuurpruimen op hun plek te zetten.

U begrijpt het, we hebben donateurs nodig en een spaarrekening bij de staatsbank die niet op mijn naam staat maar op naam van @MFdD2011.

Geplaatst: Vrijdag 4 maart 2011 - 7 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Testcategorie

Terwijl de oppositie niet betrokken wordt in het maken van plannen voor de onderkant van het loongebouw wordt de VNG dat wel. En de VNG slaagt waar Cohen tijdens de campagne jammerlijk faalde. In een niet-openbare maar per ongeluk toch op internet geplaatste brief (mirror) haalt de VNG keihard uit naar de voorgenomen bezuiniging op de WWB. Waar het Rijk de uitvoeringskosten van het nieuwe beleid op 4,5 miljoen schat, denkt de VNG minstens 30 miljoen aan ICT-kosten te moeten maken. Om te kunnen plukken van minima moet de sociale dienst van iedere gemeente op de schop en dat is bepaald niet gratis.

In aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen bracht EO-netwerk een bijstandsmoeder aan het huilen met de doorberekening van de bijstands-plannen van de VVD. Rutte reageerde woedend, er was niks van waar. Diezelfde bijstandsmoeder werd ook in de campagne voor de Statenverkiezingen ten tonele gebracht, ditmaal bij Uitgesproken WNL waar ze verklaarde nog niks van de bezuinigingen te merken.

Dankzij Uitgesproken VARA dat de hand wist te leggen op plannen van de regering om het individuele recht op bijstand af te schaffen wisten we welke kant het uit zou gaan. Als het aan Rutte ligt dan kunnen thuiswonende kinderen van werkloze ouders als kostwinner worden aangemerkt.. Van een student met een bijbaan kan worden verwacht dat zij haar ouders onderhoudt. Cohen ging ermee aan de bak. Het moet eerlijker! 70 Miljoen hopen te bezuinigen op 20,000 bijstandsgezinnen is een sprekend voorbeeld van van het harde rechtse beleid van Rutte. Toch wist Cohen er niet echt mee te scoren. Het verweer was dat het slechts ambtelijke stukken zijn. Er zijn nog geen concrete voorstellen, er wordt nog over onderhandeld. Het lijkt Wikileaks wel. Dat zijn ook stukken waaraan het kabinet geen officiële status wil hechten.

Rutte bedrijft struisvogelpolitiek en dat blijkt te werken. Gewoon glashard ontkennen en de kritiek van de oppositie goedlachs van je afschudden. Een strategie die van de VVD ook bij de Statenverkiezingen weer de grootste partij heeft gemaakt. Dat moet, ondanks de minderheid in de Senaat waar de gedoogconstructie op af lijkt te stevenen, toch knagen bij links.

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de VNG wel precies wist wat Rutte met minima van plan is terwijl Cohen niet verder kwam dan wat Uitgesproken VARA hem voorschotelde? Ik kom ook niet dagelijks op de site van de VNG en heb het aan @federatieopvang te danken dat ik een blogje over deze brief kan schrijven maar toch, als je de onderbuik van dit land moet geloven dan is ons bestuur verziekt door de PvdA.

Waar zijn dan de ambtenaren die er openlijk op wijzen dat de voorstellen fraude in de zullen hand werken waardoor de uitvoeringskosten nog verder stijgen terwijl tegelijkertijd een groter beroep op bijzondere bijstand, voedselbanken, schuldhulpverlening en maatschappelijke opvang zal worden gedaan. Waarom staat dat alleen in een per ongeluk online geplaatste brief?

Geplaatst: Woensdag 2 maart 2011 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Vanavond is het nagelbijten voor provinciale politici. Wij hebben er eentje in de studio; Ad van der Ham, scheidend fractievoorzitter van het CDA. Voor hem persoonlijk maakt het niet zoveel meer uit, voor zijn partij des te meer. Elco Brinkman heeft al aangegeven dat het slecht is voor de stabiliteit van het Kabinet als het CDA al te zware klappen krijgt. In een vlucht naar voren heeft Van der Ham verklaard dat het CDA meer naar links op moet schuiven. In het nieuwsoverzicht een prikkelende bijdrage over de vraag hoe reëel dat is.

We bellen we met Margreet de Graaf, directeur van Zorgbelang Fryslân en drijvende kracht achter het enige echte twitterdebat over zorg en de Provinciale Staten dat het tot trending topic heeft weten te schoppen. Was het dan nog wel bij te houden? Hopelijk krijgen we ook nog Jannewietske de Vries aan de lijn om te praten over het taalbeleid. Daarnaast hebben we nog een kleine primeur over de PVV.

Verder bieden we natuurlijk de vaste ingrediënten zoals de column van Jurgen van den Herik. Graag tot straks.

 

Geplaatst: Vrijdag 25 februari 2011 - 7 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Testcategorie

 

psfryslan

 

Op Valentijnsdag hebben de drie regionale media (Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân) elkaar voor een ton subsidie de liefde verklaard. In ruil daarvoor hebben ze beloofd al hun berichtgeving te bundelen op fryslankiest.nl en dat lukt ze steeds beter. Wie gegarandeerd al het nieuws uit de kranten over de Statenverkiezingen wil volgen moet nog steeds naar de kiosk maar dat neemt niet weg dat de verkiezingen wel meer zijn gaan leven. Zo zeer zelfs dat de site tijdens de (sporadische) livestreams van debatten de drukte niet aan kan...

Aan debatten verder geen gebrek. Er zijn nu 9 geweest ( 10 zelfs als je het twitterdebat van Zorgbelang Fryslân meetelt) en er staan nog 6 op het programma. Van VNO-NCW tot LTO, van Het Fries Steunpunt Uitkeringsgerechtigden tot de Ried fan de Fryske Beweging, vrijwel iedere belangenclub organiseert een eigen debat. Tot enig vuurwerk wil het niet leiden, er bestaat over de grote lijnen consensus. Het meest opzienbarende feit aan de debatten is wie waar afwezig is. Uitblinker in afwezigheid is de Partij voor het Noorden op de voet gevolgd door de PVV. De PVV lijkt alleen te komen als er camera's zijn en de PvhN lijkt het allemaal niks te kunnen schelen.

Alle partijen zeggen goed voor Friesland te zijn, op de PVV na. De PVV heeft alleen maar oog voor Sytse en Maaike, zozeer dat vrijwel geen enkele zin zonder die twee namen kan. Sytse en Maaike willen niet meer gaan betalen, we moeten goed naar Sytse en Maaike luisteren. Sytse en Maaike willen schoolzwemmen. Sytse en Maaike willen geen nieuw asielzoekerscentrum. Hoe de PVV daar stemmen mee wil trekken ontgaat me. Friezen zijn ontzettend eigenwijs en hebben er een hekel aan om als kleine kinderen te worden aangesproken. Wat de PVV-stemmer wel zou kunnen motiveren is de lijst van ruim 100 leden van de vermaledijde elite die verklaren zeker geen PVV te zullen gaan stemmen.

Iedereen die geen Sytse of Maaike heet kan dankzij de tamme debatten nog te kust en te keur. Wat daarbij vooral interessant wordt is hoe het traditioneel sterke CDA het gaat doen. De ChristenUnie speelt namelijk heel sterk de C en daarbij hoeven ze Leers niet eens te noemen omdat Sahar bij vrijwel iedereen in het achterhoofd zit.

De PvdA heeft een blunder begaan door het CDA in een interview te noemen als favoriete coalitiepartner in de strijd tegen de tijdsgeest van privatisering en neo-liberalisme. Dat past slecht bij de landelijke campagne tegen het kabinet en daar spint de linkse oppositie garen bij.

In een 1 op 1 debatje op TV tussen de SP en Verenigd Links kwam de SP niet verder dan jullie hebben geen achterban en nog wat van die jij-bakken. De lijsttrekker van Verenigd Links moest even wat wegslikken om te antwoorden dat hij programmatisch prima met de SP zou kunnen samenwerken. De kijkers die hun twijfels hadden tussen de de SP en de afsplitsing daarvan hebben zo kunnen ervaren hoe de SP omgaat met dissidenten. Verenigd Links kreeg in mijn eerste Fispr al de wildcard maar heeft die nu zeker.

D66 gaat niet lekker. Tijdens het landbouwdebat was er ineens de uitspraak “ik ben nieuw in de politiek en ik roep ook maar wat.” Mogelijk trekt D66 wat spijtoptanten van de VVD maar daar blijft het dan ook bij. Het speerpunt van D66 – breedband voor iedereen – is te weinig onderscheidend omdat geen enkele partij daartegen is.

De VVD heeft als enige boodschap dat de koek op is en weet daarmee niet te overtuigen. Het CDA doet juist het omgekeerde wat gelet op het kabinetsbeleid helemaal niet geloofwaardig is. PBF krijgt een zeteltje voor de onvermoeibare inzet van lijsttrekker Gerrit van Dellen.

Geplaatst: Woensdag 23 februari 2011 - 3 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Met nog een week te gaan tot de verkiezingen behandelt Smelne Podium vanavond een belangrijk verkiezingsthema; namelijk godsdienstvrijheid. Dankzij de gedoogsteun van de PVV aan Rutte I staat die keihard bevochten verworvenheid van de Nederlandse rechtstaat behoorlijk onder druk.

Te gast is Anja Haga, de nummer 2 van de ChristenUnie, een partij die godsdienstvrijheid van oudsher hoog in het vaandel heeft staan maar waarvan de lijsttrekker voor de Eerste Kamer met het idee gekomen is om de joods-christelijke roots van Nederland vast te leggen in de Grondwet. Daarmee claimt de ChristenUnie de invoering van de Sharia te willen voorkomen. Is die angst wel reëel of zingt de ChristenUnie mee in het islamofobe koor van de PVV?

Over de PVV gesproken, hoewel die partij debatten mijdt als waren het halal-feestjes krijgen we dankzij Omrop Fryslân toch een aardige indruk van waar de partij in de provincie voor wil staan. In het nieuwsoverzicht een analyse. Last but not least is er aandacht voor de agenda van de Lawei. Omdat Conrad van een welverdiende vakantie geniet, schuift Jurgen het hele uur aan als medepresentator.

Graag tot vanavond tussen 7 en 8.

Geplaatst: Woensdag 16 februari 2011 - 15 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Een uitermate relaxte stressvolle aflevering van Smelne Podium vanavond. Conrad en ik gaan terugblikken op het debat van gisteren, we bellen met Iduna en de Lawei, er is een interview met Piet Adema en we draaien wat obscure muziekjes. Omdat Jurgen ziek is (beterschap!) doe ik bij hoge uitzondering de column. Het betreft de volledige versie van mijn betoog bij het debat van gisteren, 1148 woorden in plaats van 744.

In het nieuwsoverzicht is er aandacht voor Fryslankiest, de verkiezingssite van de drie grote Friese media die na onze inmenging mogelijk echt wat toe gaat voegen.

Ondanks het wat lege stampvolle draaiboek wordt het vast de moeite van het luisteren waard. Graag tot vanavond dus.

Geplaatst: Zondag 13 februari 2011 - 42 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Testcategorie

Morgen is het valentijnsdag en de ironie wil dat de raadscommissie Samenleving en Zorg dan onderstaande liefdesverklaring van het kabinet Rutte aan de PVV bespreekt. De genoemde kledingregels stammen namelijk uit het door Wilders uitonderhandelde gedoogakkoord en vallen onder de noemer integratie. De brief dateert van december.

 Photobucket

De PVV jaagt dus niet alleen op het hoofddoekje van Fatima maar ook op de blote bilnaad van Henk. Je kunt het duizend keer een integratiemaatregel noemen maar artikel 1 van de grondwet schrijft voor dat gelijke gevallen gelijk behandeld worden. Kledingregels voor hoofdoekjes met een uitkering betekenen kledingregels voor bierbuiken met een te laag hangende broek en een uitkering. Omdat ik een uitkering ontvang gelden de regels ook voor mij. Daarom ga ik morgen inspreken. Niet omdat ik voor altijd op de Wet Water en Brood wil leunen maar wel omdat ik voor mijn vrijheid wil staan om te dragen wat ik wil. Dat is in mijn geval nogal belangrijk namelijk. Ik word weleens aangezien voor een man in een jurk en dat is niet echt goed voor mijn positie op de arbeidsmarkt. Van geslacht veranderen heeft me mijn vaste contract bij mijn voormalige werkgever gekost. Daarom staan de kledingregels in schril contrast tot de belofte uit het regeerakkoord om de emancipatie van transgenders (sic) te bevorderen.

Los van mijn persoonlijke situatie is het ook gewoon te gek voor woorden dat de eerste "liberale" premier in honderd jaar een Mao-pak invoert voor werklozen. Dat is niet mijn idee van vrijheid vriend.

Photobucket

Geplaatst: Vrijdag 11 februari 2011 - 19 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Testcategorie

 

Photobucket

Met nog minder dan een maand te gaan tot de verkiezingen zou je toch mogen verwachten dat de campagne losgebarsten zou zijn. Dat er sprake zou zijn van verkiezingskoorts. Rutte sprak immers al een tijdje geleden in Elsevier van een test voor het Kabinet en de SP heeft daar heel handig een protest van gemaakt. De Statenverkiezingen gaan niet over de Centrale As of het spoor naar Drachten. Ze gaan over de Eerste Kamer.

Toch is er de laatste tijd op provinciaal niveau wel wat te doen in Friesland. Gedeputeerde Adema (ChristenUnie) stuurde per ongeluk een brief naar een aantal boeren en buitenlui waarin de onteigening van hun grond werd aangekondigd, waarvoor hij later door het stof moest. De Raad van State heeft de vierbaansweg van Dokkum naar Drachten namelijk verboden tot nut en noodzaak daarvan zijn aangetoond. Daarom mogen er voorlopig geen onomkeerbare stappen worden genomen en daar valt verkoop mij uw grond anders ga ik onteigenen onder.

Gedeputeerde Galema (CDA) heeft het gepresteerd om te zeggen dat Skarsterlân bij de voorgenomen fusie met Lemsterlân en Gaasterlân-Sleat een stuk grondgebied moet afstaan aan Heerenveen. Na een woedende reactie van het door CDA en FNP gevulde college onder leiding van een PvdA-burgemeester mocht ook Galema zijn woorden inslikken. Eerder al was Galema voor vergelijkbare uitspraken over herindelingen op de vingers getikt door de eigen Staten.

Ondertussen is de Commissaris der Koningin op tournee geweest. Hier in Drachten heeft hij ROC Friese Poort bezocht om de verkiezingen aan te prijzen. Dat ging gepaard met honderden rolletjes pepermunt en even zovele pennen en kladblokjes met de tekst “kieze foar Fryslân.” Gelet op het enorme aantal uitgedeelde petjes met dezelfde tekst dat na uitgedeeld te zijn bleef liggen was het een zinloze bijeenkomst.

Wat wel zinvol was is dat GrienLinks er in januari een amendement door heeft gekregen waarin gesteld wordt dat Friesland gentechvrij dient te blijven. Maar goed, dat wordt weer ondergesneeuwd door de missie naar Kunduz. Hoezeer de Friese fractie daar ook afstand van neemt het kost ze in deze fispr een zetel.

De PVV is hier ondertussen dikke vriendjes met de PvdA. Dat ging zelfs zo ver dat Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en lid van de PvdA, taart kreeg van arrestantenmepper Max Aardema. Terwijl er werd ingespeeld op het door de Telegraaf verspreide gerucht dat de vliegbasis Leeuwarden dichtgaat schreven de kranten hier dat Crone zei dat de boel openblijft. De aftrap van de PVV-campagne haalde niet eens het Friese journaal. Wel werd de locatie van de bijeenkomst tegen het verzoek van de PVV in een dag van tevoren bekend gemaakt door de beide regionale kranten.

Geplaatst: Woensdag 9 februari 2011 - 16 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

“...Honderden jaren geleden was heel Friesland (zo heette Fryslân toen) bezet door soldaten van Willibrord, de Utrechtse veldheer. Héél Friesland? Nee, een kleine nederzetting, onderdeel van het Bisdom Münster bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Utrechters in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk: "Daarnaast wordt een grote stroom berichten ‘gepost’ door de gebruikers, bijvoorbeeld burgers, van sociale media waarin de gemeente Achtkarspelen mogelijk onderwerp van gesprek is"...”. Want wij hebben het op de Internets natuurlijk dagelijks over Achtkarspelen. Neemt niet weg dat het een prima handvest is. (bron)

De tweets over Smelne Podium hebben de aandacht weten te trekken van God's favoriete weblog Retecool en daarom konden wij ons vandaag verheugen op bovenstaande aankondiging van het onderwerp van Smelne Podium vanavond. Te gast zijn Tjeerd van der Zwan en Paul Lansen.

Het nieuwsoverzicht gaat ook multimediaal, we hebben een primeur die nog aardig wat los gaat maken en er is een bericht dat is opgesteld in samenwerking met NOSnet. Tevens verdedigt Johan Spek namens de cliëntenraad de privacyschending van zo'n 450 vermeende minima.  Natuurlijk is ook Jurgen weer van de partij, gewoon als columnist omdat Conrad vandaag geen feestje heeft. Graag tot vanavond.

 

Geplaatst: Zaterdag 5 februari 2011 - 15 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

De Lawei hield vamorgen een twitteractie; 2 kaartjes voor het New Cool Collective voor hun 735e volger. Dat bericht heb ik doorgestuurd en toevallig won 1 van mijn volgers de actie. Omdat hij ergens ondergedoken zit is hij niet in staat om naar Drachten te komen en heeft hij de kaartjes aan mij doorgegeven. Nu heb ik dus een kaartje over. Wie wil er mee?

Geplaatst: Woensdag 2 februari 2011 - 6 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Omdat Conrad vanavond ter ere van de verjaardag van zijn zoontje een halve boerderij naar binnen bunkert bij Yankee Doodle, gooien we het bij Smelne Podium over een andere boeg. Ik ben Conrad, Jurgen is mij en ook zichzelf maar dat is tijdens de column en Conrad is er dus niet. Bent u daar nog? Mooi zo.

Te gast is Aafke Dijkstra van MusicFestival d'Drait. U weet wel dat gezellige feest dat vorig jaar zo geslaagd was dat het dit jaar niet een, niet twee maar wel drie dagen duurt. Vorige week maakte Jurgen bekend dat hij zijn medewerking aan de zondag verleent en vanavond hopen we van Aafke te horen wat er nog meer op het programma staat.

Verder hebben we het nieuwsoverzicht met aandacht voor de raadsvergadering van gisteren en speciaal voor Karl nieuws over de PVV en bellen we met Jacob Frölich van de Lawei en Piet de Ruiter van GroenLinks.

Uw input is welkom. Het liefst horen we dat u het Draitfestival wilt gaan sponsoren. Dat kan al voor een tientje.


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 180  |  volgende pagina »