Geplaatst: Donderdag 25 februari 2021 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: FRYSK

 De gratis online cursus Frysk (OANT MOARN) met elke dag een nieuwe oefening verhuist naar het adres

 

bit.ly/2ZPpAgA

 

 

 

alt

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy
alt
Geplaatst: Vrijdag 12 februari 2021 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Friese klanken

 

 

Campus Fryslân heeft groen licht gekregen voor de masteropleiding Voice Technology. Het is in Europa een unieke opleiding, aldus de universiteit. De éénjarige opleiding richt zich op de snelgroeiende markt van spraakgestuurde technologie.

Daarbij gaat het bij voorbeeld om het bedienen van apparaten met stemcommando’s. De techniek heeft ook maatschappelijke betekenis: dankzij spraaktechnologie kunnen mensen met schrijf-, taal- en spraakproblemen zich beter verstaanbaar maken. Daarnaast ziet Campus Fryslân in de technologie ook een middel tot behoud van minderheidstalen.

 

alt
Geplaatst: Vrijdag 12 februari 2021 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

SERVICE van COVITE. Sinds begin 2020 is voor  de Gemeente Smallingerland ( met Drachten als TWEEDE STAD van Fryslân) niet geregeld, dat er een vaccinatie-locatie komt om Covid 19, -20, -21 enz) in toom te houden.

Er is/was sprake van inwerkingtreden van een locatie in Drachten  (of nabije omgeving; Beetsterzwaag?) in de MAAND MAART, maar....(ONDER VOORBEHOUD?) Huisartsen, GGD en gemeentebestuur  "weten op dit moment van niks".  En het gemeentebestuur blijft maar zoeken. En kwetsbare ouderen, voor-al die boven de 60 jaar......BLIJVEN MAAR WACHTEN.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GGD een week later gebeld voor een vaccinatie in FPC- Drachten. "Klopt: op 1 maart gaan we starten in Dr88, maar de zendingen vaccins zijn onvoldoende: BOEKING IS NIET MOGELIJK. Wij weten nog niet of en wanneer er een doos aankomt, of alles en iedereen er klaar voor is".  Gemeente: " Officieel en niet-officieel weten wij helemaal NIETS" en "ALLES IS ONDER VOORBEHOUD tot nader bericht. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik heb even voor u rondgekeken in het Paardensport Centrum. De stoelen en de cabines staan klaar. Vaccins (voor aanstaande 1 maart) waren nog niet aangeleverd. En het zou dan gaan om het Astra Zeneca-vaccin en niet om het Pfizer-vaccin. Concrete informatie is er nog steeds niet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WALDNET berichtte vorige week, dat het vaccinatie-centrum in Drachten op 1 maart open zou staan. En dat het gaat om 235 ouderenvan 80 jaar en ouder. Vanaf 2 maart zou de leeftijdsgroep 75-80 jaar een uitnodiging kunnen ontvangen voor het maken van een afspraak bij de GGD. Dat geldt ook voor medewerkers in de gehandicaptenzorg, thuiszorg en WMO.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De gemeente Smallingerland is niet in staat  om concrete, actuele informatie te verstrekken aan de inwoners. Volgens een bericht elders zou inenting in Drachten ook mogelijk zijn  met het Pfizer-vaccin. Bij de GGD is alles nog on-zeker.

5 maart: de leeftijdsgroep 75-80-jarigen heeft nog steeds GEEN UITNODIGING ontvangen voor het maken van een afspraak vaccinatie in Drachten vanaf 2 maart.

6 maart NOS-nieuws: vanaf volgende week krijgen de 75-80-jarigen een uitnodiging om zich te laten vaccineren.

 

 

alt
Geplaatst: Donderdag 4 februari 2021 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 

De knaptste koppen van Afûk hebben bedacht om op de Ynternationele Memmetaaldei (de Internationale Dag van de Moedertaal, 21-02-20-21), het Frysk prominent zichtbaar te maken. Iedereen die in het Fries adverteert of Friese reclameteksten op auto of busje heeft, wordt verzocht hiervan foto’s in te sturen. Ook zijn foto’s welkom van bordjes, teksten op muren en straatnamen in het Frysk.
 
 

De inzendingen zullen op de sociale media-kanalen van de Afûk gedeeld worden onder de hashtag #FryskSichtber. 

Hierzo mijn DWJM-inzending voor deze MEM-metaalmoe-HEIT: de straatnaam GAUKE BOELENS STRAAT boven GAUKE BOELENS STRJITTE.

 

 
 
alt