Geplaatst: Vrijdag 31 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Internet-gedichten

 

alt

Voortaan kun je hier op DWJM-sociaal op ongeregelde tijden een wissel-gedicht aantreffen onder de onderstaande QR-code.

https://fanvanfryslan.nu/uncategorized/qr-wisselgedicht-001/

 
 
Copy
alt
Geplaatst: Dinsdag 28 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: MAILHITS

 KUN JE MAILHITS-POLITIEK AANTREFFEN...

alt

Geplaatst: Dinsdag 28 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

alt

Geplaatst: Zaterdag 25 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

      In de voortuin van Torenstraat 3 te alhier is dit QR-infobord geplaatst.

alt


Helaas op maaiveld-hoogte  waardoor het voor bijna elke mogelijke bezoeker m/v een extra belemmering is om kennis te nemen van de ingebakken voorlichting. Ik denk dat van de meeste mensen niet gevraagd kan worden om buikelings op een vuil, nat, besneeuwd toegangspad te gaan liggen om de voorlichting onder de QR-code zichtbaar te maken.

 

Geplaatst: Zondag 19 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Internet-gedichten

 alt

Geplaatst: Zondag 19 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 alt

Geplaatst: Vrijdag 17 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QRcolumn

Veertien jaartjes geleden werd in Dr8888 een fietsbrug over de brede Zuiderhogeweg aangelegd: een soort skelet van een metalen pyramide. Al gauw kwam de naam DE SLINGER bovendrijven omdat de fiets- en loop-verbinding over het traject van een grote rotonte moest lopen.

Toen al was niet elke inwoner van de tweede stad van Friesland enthousiast over deze fietsbrug.

De heer De Jong: “Ik ben van een oudere lichting en slecht ter been. Mijn vrouw en ik gaan arm in arm over de sliert. Alleen: we  hebben zo’n 2 meter nodig en onze tegenliggers ook. De brug is maar 2.75 meter. We wagen ons niet op dit hellend vlak. We hebben broze botjes en zijn zó bang om van de sokken gereden te worden door de fietsers dat we de grote omweg via de tunnel een kilometer verderop nemen.

Mevr. De Vries: “Ik bin sa bang foar hûnen. As ik sa’n bist  ankommen sjoch stek ik de strjitte oer. Oan ’e foet fan dizze fierstenste smelle brêge sjochst hielendal neat oankommen. Dêrom toffelje ik wol troch it tunnelsje; ’n slim ein fierderop”.

 Mevr. Veenstra: “Ik heb lichte hoogtevrees en durf niet op goothoogte over een sleegladde penseelstreek in de ruimte te  fietsen. En als ik ga lopen krijg ik bij een beste bui beneden een flinke plens water over mijn  schoenen. En soms pure pekel”.

Mevrouw Tak (gemeente): “Reiniging loopt teveel in de papieren. De veegauto mag en kan de fietsbrug niet op.Voor handmatig vegen kunnen we geen geschikt personeel vinden. Ook de toegankelijkheid voor brandweer, politie en ambulance is een groot probleem. Steeds moeten beide kanten van de brug worden afgezet. Bij een flinke stortbui loopt het water over de randen. De verlichting wordt vaak vernield en dan staat er stroom op de leuning. Het stalen brugdek werd in deze zomer soms 45 graden heet. Geschikt om een beer te leren dansen. Kort geleden hebben we nog de vier vastgevroren pootjes van een tekkel moeten loshakken…én de staart. Destijds deden we niet aan doemdenken. Maar nu gebiedt onze werkelijkheidszin een aanpassing. We houden het hoofd hoog en de rug recht. 

Nu is die brugverwarming wel degelijk een punt. Metaal zet namelijk uit bij verhitting en krimpt daarna weer bij afkoeling. Zo kan een ieder zien dat op warme dagen de brugleuning niet zo degelijk meer sluit. En dat gold ook voor de loop- en fietsvlakken waarin kieren, spleten en verschuiving te constateren waren.

De brug wordt daarom straks meer dan twee week afgesloten voor het langzamere verkeer om alles na te kunnen controleren aan tuien, het ophangwerk, de leuningen en het brugdek op potentiele gevaarlijkheden. Want zo'n hangbrug is bij storm en ontij altijd wel wat in beweging. En als -zoals onder te zien is- is er in ieder geval aan de leuning iets niet koosjer. Want leuningen waarvan de roestvrij-stalen delen uit elkaar schuiven en dan enigszins ook VAN ELKAAR schuiven kunnen bij krimp niet meer terug en dan onstaat bij een volgende verhitting zeker ongewenste spanningen.

 

alt

Eigen foto Henk Veenstra.

 

 

Geplaatst: Zondag 12 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 alt

Hoogst merkwaardig hoe de firma SALE Drachten-Sittie verovert. Tja...ieder dorp moet zijn eigen winkelkruis dragen. Volgens de commercie moet dat steeds meer Engelstalig. So, voor je het wete is het toe lete.

 

VERRIE ORIGINALE: 

WE AL LOV SEEL IN THE ENGLIS TEEL

 

SALE.... een kale middenstandsboel

in SmALlingErland

 

Geplaatst: Vrijdag 10 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: spreekwoorden, gezegden.

 alt

Geplaatst: Vrijdag 3 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Internet-gedichten

 

alt 

alt

alt 

alt

 

Ala je morgen hier weer komt koekeloeren tref je mogelijk een totaal andere quote, spreuk, sprekwurd, oneliner.

     Misschien ook niet.  Oant moarn.

Geplaatst: Woensdag 1 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

Geplaatst: Zondag 22 december 2019 

 Begin 2019 werd in Drachten verkondigd, dat twee overgangen van het Drachtster winkelkruis naar de saaie achterkanten daarvan (het vrijwel onvindbare stukje Kerkstraat en de “woksteeg”), eind 2019 een WOKPALEIS-waardig aanzien zouden bekomen. Zo zou het plafond van de inpandige “woksteeg”(nog zonder officiële naam) versierd worden met vormen van ambachtelijk oude tools.

Helaas heeft de gemeente te maken met een begrotingstekort en zou dat project ZOENEND GEREEDSCHAP té duur uitvallen. Beide passages werden vooralsnog NIET opgeleukt.

Het idee, als onderdeel van een culturele route door Drachten-City, was ooit door ondergetekende gelanceerd en is op zich prima. Maar de “Woksteeg” is en blijft een nauwe stinksteeg en leent zich m.i. niet zo goed voor verdergaande vernauwingen.

Wat nog wél kan, is om de aanwezige betegeling iets aan te passen door die te voorzien van teksten als Friestalige spreekwoorden & sei-siswizen, van onliners, quotes en korte gedichten in meerdere talen. Samen met QR-codelinks naar andere culturele uitingen in tekst en beeld zou het vernieuwde aanzien deze dan culturele passage voor weinig €urootjes enorm verbeteren. 

Henk Veenstra

Geplaatst: Zondag 2 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

De gemeente Smallingerland heeft in een ver verleden *) aan een buro opdracht gegeven om de minne toestanden van het Drachtster centrum in kaart te brengen. Een van de aandachtspunten ging er over om "iets" te doen met de oerlelijke en verderfelijke achterkanten van de Drachtster winkelkruis Promenades en Moleneind-de Kade. 

Al twee jaar geleden berichtte de Leeuwarder Courant, dat de "Gemeente" € 11.000 uittrekt voor VOORBEREIDING tot aanbrenging kunst in twee stegen.Want het toekomstig winkelende publiek zou een gezellige, nette en vooral interessante RONDGANG moeten kunnen maken.

En in 2019, na vele jaren, zou het plafond van één heikele doorgang in de culturele route parkeerterrein van het Kiryat Onoplein -> Schouwburg LAWEI ->expositiezaal de Galerij -> gemeentehuis  ->de Bib, -> museum Drachten -> pakeerterrein Sander Israëlsplein -> Drachtstervaart -> parkeerterrein de Markt kunnen worden opgepimt.. Het is trouwens wel hoogst merkwaardig dat deze inpandige steeg-zonder-naam WOKSTEEG zou heten.

Er komt een ïnter-actieve project van afbeeldingen van door de mienskip aangedragen kleine en grotere werktuigen op het plafond van de overigens nog steeds smerige stinksteeg. Alsdus deze aankondiging > https://www.dwjm.nl/project/cultuur/tutsjend-ark-in-woksteeg-en-kerkstraat/

Ook een tweede Drachtster steeg krijgt een toeristentrekkende versiering. Maar het is wel uiterst merkwaardig dat vrijwel niemand, ook het personeel van aangrenzende zakenpanden, weet dat deze steeg de KERKSTRAAT heet.

Juli 2020: Nu van deze plannetjes niks bekijkbaars is terecht gekomen, is de "woksteeg" geadopteerd door de Flitsspuitgroep. Anno 2023 zal (volgens de onvolpreven Dr88sterkrant invulvakken aanbrengen voor locale en lokale kunstenaars t.b.v de lieve som van € 93,15. De gemeente gaat (zo is de toezegging) nog in conclaaf om -na een ambtelijke studie- te besslissen waar in de begroting van Smallingerlans zo'n begrotelijke uitgave zou kunnen worden losgeweekt. Boven de vervlogen uitgaven van € 10.906 en 85 eurocenten.  Waarvan akte.

 

 

alt

*) Masterplan Cenrum Drachten 2003

Wil je zo'n smalle steeg doorgankelijk houden, dan is de truc dus om er platte wandversiering aan te brengen.Zoiets als een plaksticker met een QR-code opdruk. 

Deze linkt dor naar een collectie (klank)beelgedichten. Sommige zijn meertalig.

Alle kunnen zij per mail worden gedeeld. alt