Geplaatst: Vrijdag 29 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Fotokunst

Een afleidingvan een tekst- of beeldpublicatie is een link, een short-link of een QR-code. QR-codes zijn te bewerken totdat het ophalen van de content er onder niet meer mogelijk is, waarna allerlei creatieve opties open staan om dit soort figuren uit de gribus-wereld te voorschijn te toveren.

 

alt

Geplaatst: Donderdag 28 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: oneliners

 

alt

Geplaatst: Woensdag 27 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 De Fryske mienskip kent oeroude en vooral betekenisvolle voornamen.

De meeste van die (vaak prachtige namen) bestaan uit twee naamstammen. Natuurlijk kan een baby vernoemd worden naar een ouder of voorouder, maar zelf de mooiste naam vinden is ook mogelijk.

Ooit maakte ik de Fryske Voornaam Generator, bestaande uit 2 bruikbare naamstam-lijsten op 1 A-viertje. In deze bijdrage vind je via de link een afspiegeling daarvan.

http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2017/01/fryske-nammewizer/

 

 

Geplaatst: Woensdag 27 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

De gemeentebesturen van Friesland nemen het uiterlijk van Pietje Zwart op de korrel. Voormalig wethouder Fred Veenstra, nu burgervader van de Fryske Marren, neemt het voortouw. Hij is van zins om begin volgend jaar de organisatoren van sinterklaasintochten uit te nodigen voor een gesprek.

 

alt

 "Rustig maar....tot het volgende jaar".

Toch wel slim van H&I om de intocht van Klaas niet te laten samenvallen met Black Fryday (Zwarte Vrijdag)

 

 

Geplaatst: Woensdag 27 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: DUURZAAM-HEDEN

  

In 2021 en 2021 laat Arriva een van diesel naar WATERSTOF omgebouwde touringcar rijden op het traject Groningen-Drachten-Heerenveen-Lemmer-Emmeloord. Deze pilot-grap zou € 1.2 miljoen moeten kosten waarvan Fryslân € 330.000 bijdraagt.

In Groningen en Drenthe gaan 20 bussen rijden waarvoor waterstof in tanks wordt omgezet in electro in battarijen. Die bussen zijn al besteld en ook de bijbehorende waterstof-tankstations zijn aanbesteed.  Nu is de vraag waarom die ene bus Emmeloord-Groningen niet ook gewoon kant-ende-klaar besteld kan worden. Voor een miljoentje of zo minder.

 

 

Geplaatst: Dinsdag 26 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: column

Op eindejaars-donkere dagen placht de Noorse oergod WODAN (de woensdag is genoemd naar deze figuur) op het witte paard Sleipnir door het zwerk te zwerven. Met op zijn schouders de pikzwarte raven Heugin (= geheugen) en Muninn (=gedachten). Deze vlogen fluks naar de daken om aan de schoorsteenpijpen te gaan luisteren of de inpandige kinderkens wel zoet waren. Later werden die vogels vervangen door een gevolg van zwartgemaakte edellieden: de Berserkers (berse=blinkende geest + rik= machtig). En die rijke gasten strooiden wat muntjes naar de hutten van arme lieden. 

En zo is het gekomen dat nog heden ten dage Sint Nicolaas op een witte hengst, gekleed in een rode mantel en met een donkergetint gevolg ook munten bezorgt. Al zijn deze nu van chocola.

alt

Geplaatst: Maandag 25 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: MAILHITS

 alt

Geplaatst: Maandag 25 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: column

 Voor mij is ús Klaas een heilige.

 Us Klaas is vrijwilliger en als zodanig onbetaalbaar. Naast het vrijwilliger-schap bij diverse instanties is hij bijzonder goedgeefs. Want van zijn inkomen geeft hij bijna alles aan anderen. Hij is niet getrouwd, berijdt geen auto maar een paard, verblijft spotgoedkoop op een boot en heeft derhalve weinig vaste lasten. Vooral kindertjes kunnen bij hem terecht voor een lovend of stichtelijk woordje met een presentje als beloning of “pleister-op-de-wonde”.

Ook zijn uiterlijk maakt hem bijzonder. Aan de kapper geeft hij geen eurocent uit: zijn baard en snor liet hij languit groeien. Om in zijn ouderdom niet gebukt of languit te gaan gebruikt hij tegenwoordig een lange stok. Zijn kleding is een soort overgooier. Kleurrijk, dat wel.

Toch valt hij gewoonlijk niet op. Domweg omdat hij ook een deel van het jaar (ook goedkoop) in Spanje huishoudt. Maar zo eindejaars trekt hem altijd “it oerpakelân”. Rustig aan en goedkoop meeliftend met een gehuurd vrachtschip komt hij en in gezelschap van wat medestanders over naar Nederland.

Zijn naam en faam als grote weldoener voor het kleine volk ligt vooral hier in de lage landen, maar die roem is later doorgedrongen tot zonniger streken. Het Vaticaan heeft hem zelfs heilig verklaard.

Hier ziet u een foto van een Sinterklaas-intocht te Amsterdam. Hij is vergezeld door een groep gemengde Pieten. Vooraan een paar edellieden (knights ofwel knechten).

alt

 

Door de laag-landse middenstander is hij inmiddels op zijn ros verheven tot een onmisbare medestander en bewoner van een on-aantastbaar heilig huisje. Die wél, nog op zijn oude dag, met z’n witte hengst Amerigo het dak op moet. Zo van: sa, de miter op. Om pakjes door niet-vindbare schoorstenen te persen. Levensgevaarlijk. En zelfs zonder een risico-verzekering voor dak-klazen tussen de dakhazen. En dát -vind ik- is erg jammerlijk. Want voor mij is hij geen commerciële huur-Sinter-Klaas, maar blijft hij ús Klaas. En geen sodemieterop-Klaas.

Geplaatst: Zaterdag 23 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: DUURZAAM-HEDEN

 https://bit.ly/2oRFBTU

 

    Voor een ieder, nieuwsgierig naar een of ander aspect van de aanstormende Energie-Transitie was, is en blijft het steeds aanpasbare SPOORBOEKJE beschikbaar via de bovenstaande rode wissel-link.

Begin december gaat de Provinsje Fryslân ook met burgerenergieslachtoffers overleg plegen. Want er moet en zal een Regionale Energie Strategie worden bedacht om ook de Smallingerlandse inwoners WIJKGERICHT te verplichten om te zorgen voor MONDIAAL MINDER BROEIKASGASSEN. In de aanloop daartoe moeten ook gemeenten hun duurzame steentje aandragen.

Hét voorbeeld van een collectieve Energie-Wisseling is de verplichte aansluiting op het locale warmtenet. Enige infio daarover vind je hier > Spoor 11b. ( Stadsverwarming, de verdieping ): https://bit.ly/33eYdMa  

Geplaatst: Zaterdag 16 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: MAILHITS

 

alt

Geplaatst: Zaterdag 16 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: MAILHITS

 alt

Geplaatst: Vrijdag 15 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: column

 

 Om de kwestie even helemaal recht te zetten nemen we ook de figuur Sinterklaas op de korrel.

Wat je (volgens mijn woonstraatgenoot Roel Oostra, oud directeur van de Drachtster schouwburg De Lawei) waarschijnlijk niet weet, is dat Nicolaas de kleinzoon was van Sietse ( zoon van Niklaas Sietses)  en Frouckjen (fan Hotse Try) uit het Friese Oudega nabij Drachten. 

Niklaas, de zoon van Sietse (zoon van Sietse, vernoemd naar Niklaas Sietses) en de novice Barbara werd in Madrid geboren op 5 december 894. Na het eind van zijn levenstijd werd hij als heilige bijgezet in een kerk te Madrid met een bisschopsmantel om z’n schouders.

Overigens mag ik de figuur van Sinterklaas wel. Hij leeft op zeer zuinige voet in Hispagne en komt maar één keer per jaar naar de Nederlanden om wat van zijn rijkdom uit te delen aan daartoe behoeftigen. Wél een heel goed voorbeeld voor hedendaagse miljardairs.

alt

Zijn jaarlijkse overtocht is goedkoop: per boot of trein maar niet in een milieu-verpestende vrachtwagen-kolonne of in een Jumbo-vliegtuig. Zijn ondersteunende knights (ridders) zijn ervaren zeelieden die het geen probleem vinden om een lange zeereis te maken. Op zijn kleding is hij ook zuinig: altijd dezelfde rode overjas. De kapper wordt van hem beslist niet rijk. Geen rollator, maar een kromme stok ter ondersteuning.

Geplaatst: Donderdag 14 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: column

 

Ben je dat gezeur over Piet, zwart of niet, ook zo zat? Dat gedoe is m.i. nergens nodig.

Want de katholieke kerk heeft ooit, ook in deze contreien de oude NOORSE godheden wat omgekat en een Christelijk jasje en atributen verschaft. Ook de naam WOENSDAG is een afleiding van WODANS-dag. De baardige god Wodan, gekleed in een rode mantel placht zich in hemelse sferen op een WITTE SCHIMMEL rond te laten rijden. Met op zijne schouders twee ZWARTE raven die 's nachts her en der uitvlogen om aan schoorstenen af te luisteren of de kinderkes en hun ouders wel echt braaf waren. In de laag-bij-de grondse optochten werd Wodan achtervolgd door - in diepdonkeree mantels gehulde - rijke edellieden, die wat overtollig muntgeld wierpen naar armelui's hutjes. 

Het chocoladegeld in het huidige strooigoed is daarvan het (soms enigszins verschimmelde) overblijfsel. Bij een intocht stonden enkele West-Indische matrozen klappertandend onder de toeschouwers. Ze hadden honger en, belust op strooigoed, vroegen ze en mochten ze zich aansluiten bij het gevolg van de heilige Klaas. Die zeelieden zijn in de Neder-landen sindsdien Sint's dienaren gebleven. Foto's uit 1935 van de intocht van Klaas in Amsterdam laten, samen met wat  zwartgeblakerd gevolg, nog steeds als edellieden verklede herauten zien. De mijter en staf van de heiligverklaarde berijder van de schimmel is het suikerzoete katholieke sausje over een oeroude geloof.     EN ZO IS HET GEKOMEN

Dus: dat gedoe van luitjes (die blijkbaar niet TROTS zijn op hun uiterlijk en ook niet geven om andermens kindgerichte tradities) om wel of niet een zwarte Piet heeft eigenlijk niets te maken met het koloniale verleden van Nederland. Nog een mazzel dat de WITTE SCHIMMEL niet een gitzwarte Friese hengst is geworden.  AnnaLiese

Een boek open over SINTERKLAAS? ........dat doen we WAT later.

alt

 

Geplaatst: Donderdag 14 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: DUURZAAM-HEDEN

 

alt

Geplaatst: Woensdag 13 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: oneliners

 

alt

Geplaatst: Woensdag 13 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: DUURZAAM-HEDEN

 

alt 

Geplaatst: Woensdag 13 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 alt

Geplaatst: Maandag 11 november 2019 - 1 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

Deze week kwam een zerfkatje bij ons buurten. Mijn vrouw Goedhartje schotelde het scharminkel wat melk voor. De volgende dag was de nog schuwe dakhaas weer present en werd verwend met een restje kipvlees. Vandaag vond ik vlak voor de achterdeur het ontzielde lijfje van een grijze muis. ONTHOOFD. Blijkbaar als blijk van dank voor de lekkere hapjes. 

Geplaatst: Maandag 11 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: DUURZAAM-HEDEN

 alt

 

Waarschijnlijk heb je zo'n appeltje-voor-de dorst nog nooit gezien. Ik wel: gister. Het is namelijk een zeer zeldzame tekening, ontdekt in 1947 op het fruit van een appelkweker. Wat je ziet zijn allerlei "tekens" op en zelfs in de appelschil.  De groenteman had deze gravures nog nooit gezien of van gehoord. Diepgraverij in Google's vraagbaak leerde dat het gaat om het werk van de larve van een MINEERDER, die oppervlakkige MIJN-gangen graast op bladeren en vruchten.Gelukkig bleek deze appel er geschild puntgaaf uit te zien en lekker te smaken.

Het bovenstaande was mijn DWJM-sociale bijdrage in september 2019. De boosdoener zou ook kunnen zijn een schorskevertje: de LETTERZETTER. En dát beestje blijkt de Nederlandse bossen op te kunnen vreten. Al 12.500 hectare fijnspar is al aangetast door dit monster van 5 millimeter, dat nu ook de aanval heeft ingezet op andere boomsoorten . Uiteindelijk gaan de aangevreten bomen dood en moeten worden gekapt. Het hout komt op de markt; de opbrengst daalt van € 70 naar € 20. En dát is niet genoeg om vervangende boompjes te planten. En de letterzetter wordt naar believen van kever en houthakker verzet. Ook naar gebieden met kerngezonde fruitbomen. 

Aan de andere kant van dit appeltje was een prachtige loepzuivere 8 te bewonderen.

Geplaatst: Zaterdag 9 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: DUURZAAM-HEDEN

 

https://fanvanfryslan.nu/wp-content/uploads/2019/11/Ding-dong-Part.mp3

 

SPOORBOEKJE (indeling): https://bit.ly/2oRFBTU


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 33  |  volgende pagina »