Geplaatst: Vrijdag 21 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

In 2019 kan ( in principe) elke inwoner van Smallingerland gratis het museum Dr8888 bezoeken. Er zijn 55.797 vrijkaarten *1) beschikbaar. De toegang is alleen gratis als mensen hun legitimatiebewijs *2) meenemen en een posstuk waarop naam+adres in Smallingerland staan vermeld. *3).

Ter compensatie van “gederfde inkomsten” trekt de gemeente Smallingerland        € 15.000 uit de pot cultuurparticipatie. 

Het museum was gesloten op 1 en 2 januari.

*2) Hieronder wordt verstaan een identiteitsbewijs, een pas of een rijbewijs.

*3) Hieronder mag worden verstaan een brief met woonadres van de gegadigde.

Mijn inschatting is, dat in 2019 tussen de 2.000 en 3000 personen gebruik zullen maken van deze geste. Maar de omschrijving van "een bewijs van inschrijving" zal nog problemen geven. Het is dan natuurlijk ook sneu als voor meegenomen gasten geen cadeautje klaarligt. Maar dát kan wel geregeld worden.De entree-prijs voor volwassenen wordt per 01/01/2018 verhoogd van € 8 naar € 10.

*1) dat getal betreft ALLE inwoners, inbegrepen baby's, cultuurhaters, minder validen, hoogbejaarden, bedgebonden, elders verblijvenden.

Geplaatst: Vrijdag 7 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 Een beeld van onze plaatsgenoot Jan Ketelaar (beeldlasser en af en toe Potzenmaker of dichter) is gister geplaatst op de Waddendijk bij Holwerd. Het vrouwspersoon, uit 2,5 ton cortenstaal gelast, krijgt volgend jaar gezelschap van een slankere dame.

 

alt

Geplaatst: Donderdag 6 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

Half december 2018 komt voor zes volle weken een voorlichting over wat vrijwel niemand weet: dat Dr88888888 ook skûtsje-stad heet. In de beeldende-kunst-expo-hal van schouwburg DE LAWEI. Hier op DWJM alvast een beetje info (met dank aan de afdeling voorlichting van de Lawei).

Opening expositie 'Skûtsje'

Do 06 december 2018

Fryslân en het skûtsjesilen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoeveel mensen weten dat Drachten en het skûtsje ook nauwe banden onderhouden? De expositie Skûtsje (gerelateerd met de uitvoering van de kerstmusical Skrûtsj) brengt dit bijzondere, maar bijna vergeten verleden opnieuw tot leven.

alt

 

Met deze expositie vraagt De Lawei aandacht voor de geschiedenis van dit karakteristieke vaartuig, een geschiedenis die nauw verbonden is met die van Drachten. Het dorp kende een eeuw geleden een enorme bedrijvigheid op het gebied van de scheepsbouw. Zes scheepswerven - met in hun kielzog een stoet aan touwslagers, zeilmakers, schrijnwerkers, leerlooiers enz. – maakten samen het merendeel van de ongeveer duizend skûtsjes die ooit in Friesland gebouwd zijn.

De expositie wordt op zondag 16 december om 15.00 uur geopend en is tot en met 27 januari gratis te bezoeken. Wees welkom! 

                                                    Lees hier meer over de expositie Skûtsje.

alt

 Veel leden van de familie Roorda zijn van vader op zoon scheepstimmerman geweest, Pyter Sybrens (Roorda) (1764-1811) was de eerste en tot op de dag van vandaag zijn er nog oud-scheepstimmerlieden van zijn nageslacht in leven.

Zo werd ook Berend Tjeerd Roorda (1849-1928) scheepstimmerman op een eigen werf  voor pramenbouw. Hij kocht in 1902 grond met een werkloods bij de Pijpbrug aan de Drachtstervaart langs het Moleneind. Hij bouwde er een scheepshelling bij. Zijn drie oudste zonen Bauke, Wouter en Tjeerd beheerden na hem de Piipster werf, waar zij samen hun beroemde skûtsjes zouden bouwen.

De skûtsjes van de familie Roorda worden wel de “Formule I” van de skûtsjesvloot genoemd. Het Eernewouder skûtsje is een van de vele op deze werf gebouwde schepen die ook nu nog deelnemen aan de wedstrijden van het “skûtsjesilen".

alt

Bauke Roorda werd ook wel de Mozart onder de skûtsjebouwers genoemd. De kerstmusical SKRÛTSJ op 27 december 2018 in de Drachtster schouwburg De Lawei is niet alleen gebaseerd op Christmas Carol van Charles Dickens uit 1843, maar ook op het leven van Bauke Roorda (1878-1958). Nazaten van Bauke waren kwaad omdat de zeer gelovige Bauke in Skrûtsj is afgeschilderd als "door geesten bezocht".

Geplaatst: Woensdag 5 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

In het jaar 2011 trok burgemeester Bert Middel van Smallingerland zich voortijdig terug en Nieske Ketelaar werd tijdelijk loco-burgemeester. Later trad Polderman op als vervanger van Middel. In juli 2017 deed wethoudster Nieske Ketelaar wegens overspannenheid afstand van haar bestuurlijke taak. In haar plaats trad mevrouw Marja Krans ten tonele. Burgemeester Tjeerd van Bekkum (vervanger van Middel/Ketelaar/Polderman) trok zich ook terug en kreeg een functie bij LF2018. Na het vertrek van Tjeerd van Bekkum in de zomer van 2017 is Tom van Mourik  tot 8 maart 2019 aangesteld als waarnemend burgemeester van onze gemeente. Na de gemeenteraadsverkiezing werd Marjan Sijperda (ELP) wethoudster voor ondermeer Culturele aangelegenheden en Roel Haverkort (PVDA) trad aan als wethouder.  Al geruime tijd wordt naarstig gezocht naar een nieuwe burgermeester m/v, En nu (december 2018) legt ook Haverkort zijn functie neer....om persoonlijke redenen. (dit is de onverkorte verklaring van de PVDA). Zou dat plotselinge vetrek te maken kunnen hebben met de forse kritiek van de eigen coalitie over de gang van zaken rond een plan om de zorgtaken van Smallingerland in een B.V. onder te brengen? De coalitie-partij ELP was falikant tegen het voorstel. 

Het spoeddebat van 27 november maakte boven alles één ding duidelijk: de tijd dat een wethouder in Smallingerland zich automatisch gesteund zag door de coalitie, is inderdaad voorbij. En dát kan een goede ontwikkeling zijn naar een ANDER beslissings-systeem: naar dat van HOOFDELIJKE STEMMING, waarbij elk raadslid eigen verantwoordelijkheid neemt en niet door partij-kadaver-discipline wordt gedwongen mee te gaan in een coalitie voorstel van het college.

Januari 2019. Voor de functie van burgemeester van Smallingerland zijn er nu 12 sollicitanten. Misschien valt de keuze straks op een partijloze "manager".

                                      Zag ik in Drachten al één geel hesje bij het monument-op-de-Dam?

Geplaatst: Maandag 3 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 alt

Hoogst merkwaardig hoe de firma SALE Drachten-Sittie verovert. Tja...ieder dorp moet zijn eigen winkelkruis dragen. Volgens de commercie moet dat steeds meer Engelstalig. So, voor je het wate  is het toe late.

 

VERRIE ORIGINALE: 

WE ALL LOVE SALE IN THE ENGLISH TALE

 

SALE.... een kale middenstandsboel

 

Geplaatst: Zondag 2 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

De gemeente Smallingerland heeft in een ver verleden *) aan een buro opdracht gegeven om de minne toestanden van het Drachtster centrum in kaart te brengen. Een van de aandachtspunten ging er over om "iets" te doen met de oerlelijke achterkanten van de Drachtster winkelkruis Promenade en Moleneind-de Kade. 

Al twee jaar geleden berichtte de Leeuwarder Courant, dat de "Gemeente" € 11.000 uittrekt voor VOORBEREIDING tot aanbrenging kunst in twee stegen.Want het toekomstig winkelende publiek zou een gezellige, nette en vooral interessante RONDGANG moeten kunnen maken.

En in 2019, na vele jaren, wordt het plafond van één heikele doorgang in de culturele route parkeerterrein van het Kiryat Onoplein -> Schouwburg LAWEI ->expositiezaal de Galerij -> gemeentehuis  ->de Bib, -> museum Drachten -> pakeerterrein Sander Israëlsplein -> Drachtstervaart -> parkeerterrein de Markt opgeleukt. Het is trouwens wel hoogst merkwaardig dat deze inpandige steeg-zonder-naam WOKSTEEG zou heten.

Er komt een ïnter-actieve project van afbeeldingen van door de mienskip aangedragen kleine en grotere werktuigen op het plafond van de overigens nog steeds smerige stinksteeg. Alsdus deze aankondiging > https://www.dwjm.nl/project/cultuur/tutsjend-ark-in-woksteeg-en-kerkstraat/

Ook een tweede Drachtster steeg krijgt een toeristentrekkende versiering. Maar het is wel uiterst merkwaardig dat vrijwel niemand, ook het personeel van aangrenzende zakenpanden, weet dat deze steeg de KERKSTRAAT heet.

 

alt

*) Masterplan Cenrum Drachten 2003

 

Geplaatst: Maandag 19 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

De driejaarlijkse Rients Gratama-prijs (voor een veelzijdig kunstenaar die de “mienskip”weet te beroeren en die de Fryske taal een warm hart toedraagt) is gisteravond uitgereikt aan onze stadsgenoot en potzenmaker Jan Ketelaar. Jan probeert met zijn beeldhouwwerk en zijn dichtkunst “de wereld een beetje mooier te maken”. 

De Gratama-prijs bestaat uit een geldprijs van € 2.500,- en een kunstwerk. De met brons bewerkte metalen sculptuur ( een tarwekorrel: symbool voor culturele voeding ) voor Jan Ketelaar is ontworpen door Jan Ketelaar himself. 

Geplaatst: Zondag 18 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Fotokunst

Een foto van onze plaatsgenoot Jan K. alias Afanja is hier bewerkt als Sunmade Art.

alt

 

Geplaatst: Zaterdag 17 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Internet-gedichten

 

alt

Geplaatst: Vrijdag 16 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

alt

Geplaatst: Donderdag 15 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Fotokunst

 alt

Geplaatst: Dinsdag 13 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 EEN PRACHTIG GEDICHT VAN TSJITS PEANSTRA (eerste helft)

alt

Geplaatst: Maandag 12 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Fotokunst

 alt

 

Geplaatst: Zondag 11 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Fotokunst

 alt

Geplaatst: Zaterdag 10 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Fotokunst

 alt

Geplaatst: Vrijdag 9 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Testcategorie

 

                   NONO supermarket

Nono-vember 2018.

In de ruimten van de Drachtster Galerij *) staan al klaar: een schaaltje kersenbonbons en enkele flessen wijn. Als demo voor de expositie/presentatie van de vernieuwende NONO-technologie. Deze super-expositie is gepland van 28 oktober t/m 9 december 2018. En op 18 november om 13:30 is er een nono-demonstratie in een “NONO-super”. Een supermarket stampvol imaginaire producten op no-no schappen., bedoeld als kennismaking, voorlichting en bewustwording over omstreden technologische ontwikkelingen. En dát zomaar in de Galerij voor locale, vandaag-de-dagse kunstuitingen uit Smallingerland en omstreken.                    Gratis parkeerplek treft u jaja aan op het aangrenzende  Kiedewiet Nonoplein.

*) Galerij bij theater De Lawei, ingang Gauke Boelensstraat. De Galerij is voor Friesland een unieke expositieruimte voor hedendaagse kunst. Beeldend kunstenaars uit Noord-Nederland exposeren abstracte, figuratieve en toegepaste kunst in alle denkbare stijlen en technieken. Maar ook kunstenaars uit de rest van Nederland die belangwekkend of vernieuwend zijn voor de hedendaagse kunst en voor Friesland, vinden er hun expositieruimte. 

Info > https://www.lawei.nl/kunst/

Geplaatst: Maandag 5 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

Als je deze Column-QR kopieert, plakt en afdrukt dan kun je met je i-phone en een QR-reader ELKE WEEK een nieuwe column ophalen. Eenvoudiger is om deze DWJM-site op te zoeken en van daar de QR-column naar je foontje over te brengen.

Geplaatst: Maandag 5 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Fotokunst

 alt

Geplaatst: Zaterdag 3 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Fotokunst

 alt

Geplaatst: Maandag 15 oktober 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

Moet ook jij telkens overal op inloggen?

alt

 

 


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 45  |  volgende pagina »