Geplaatst: Maandag 20 januari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

           

 

 Klimaatambities van het kabinet Rutte III: om de klimaat-afspraken van Parijs te halen moeten alle  nieuwe auto’s tussen 2025 en 2030 elektrisch zijn. 

Dan zullen steeds meer E.V.’s betrokken zijn bij botsingen en steeds vaker krijgen brandweer, hulpverleners en bergers te maken met brandende accu-pakketten t.g.v. kortsluiting.

Noordelijke bergers gaan een methode proberen om accu-branden te beteugelen. Zo'n brand kan wel even geblust worden, maar daarna kan een chemische reactie met hoge temperatuur, hoge druk en zelfontbranding, wel een week doorgaan. Daarom gaan de bergers brandende stekkerauto’s onderwater zetten in een dompelcontainer tot de reactie gestopt is.    Idee van Henry de Jonge, bergingsbedrijf in Hoogeveen:

 

 

Geplaatst: Woensdag 15 januari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 alt

alt

alt

alt

alt

De nieuwste collectie mee-stuurbare, mee-deelbare Transitie-liners tref je hier > bit.ly/30uKykb

Geplaatst: Maandag 13 januari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

Woensdag 15 januari 2020 was er in het gemeentehuis te Drachten een hearing voor indieners van zienswijzen m.b.t gaswinning uit kleine aardgasvelden in Friesland. Deze zittingen waren deze keer NIET in Den Haag en hier openbaar toegankelijk. De zaal was overvol.

Voor inwoners die meer willen weten over gaswinning is hierbij enige informatie >  https://fanvanfryslan.nu/2069-2/aardgas-uit-kleine-velden/

Geplaatst: Maandag 30 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 Vandaag is in het nieuws, dat er streeds meer wordt gezocht naar informatie over de aanstormende Energie-Transitie. Via deze link> https://bit.ly/2oRFBTU  is de komende decennia ruimschoots info over alle denkbare aspecten daarvan beschikbaar.

Vandaag is in het SPOORBOEKJE de pagina m.b.t. zonne- en windenergie (  https://fanvanfryslan.nu/2069-2/energiewissel-9-zonne-energie/ ) bijgewerkt.

Geplaatst: Zondag 22 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 Begin 2019 werd in Drachten verkondigd, dat twee overgangen van het Drachtster winkelkruis naar de saaie achterkanten daarvan (het vrijwel onvindbare stukje Kerkstraat en de “woksteeg”), eind 2019 een ander aanzien zouden bekomen. Zo zou het plafond van de inpandige “woksteeg”(zonder officiële naam) versierd worden met vormen van oude gereedschappen.

Helaas heeft de gemeente te maken met een begrotingstekort en zou dat project ZOENEND GEREEDSCHAP té duur uitvallen. Beide passages werden NIET opgeleukt.

Het idee, als onderdeel van een culturele route door Drachten-City, was ooit door ondergetekende gelanceerd en is op zich prima. Maar de “Woksteeg” is en blijft een nauwe stinksteeg en leent zich m.i. niet voor verdergaande vernauwingen.

Wat nog wél kan, is om de aanwezige betegeling iets aan te passen door die te voorzien van teksten als Friestalige spreekwoorden & sei-siswizen, van onliners, quotes en korte gedichten in meerdere talen. Samen met QR-codelinks naar andere culturele uitingen in tekst en beeld zou het vernieuwde aanzien deze dan culturele passage voor weinig €urootjes enorm verbeteren. 

Geplaatst: Maandag 2 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 Smallingerland is met 40 putten de meest aangeboorde gemeente van Nederland. De gemeente is tegen verdere gaswinning, zeker vanuit nieuwe putten en aftakkingen. En tegen de win-methode fracking. 

Het Franse gaswin-bedrijf Vermilion wil nu met een 10-voudige opgehoogde prognose tot 2036 extra gas winnen (terwijl tot nu toe elk jaar de rondom Drachten liggende kleine velden een lagere gasdruk en opbrengst laten zien). Daarbij is ongeveer 42% kans op bevingen tot ongeveer 2,8 Richter. BIJ BORINGEN, AFTAKKINGEN ONDER en nabij DRACHTEN is er later bij gaswinning GROTE KANS OP SCHADE aan de gebouwde omgeving.

Het ontwerp-instemmingsbesluit ligt tot 27 december ter inzage. Voor het indien van een goede ZIENSWIJZE heeft de stichting TSJIN GAS  een informatie-pakket klaarliggen. Op 17 december organiseert de stichting een extra informatie-avond in Opeinde. Ook om van dienst te zijn voor het maken van een  goede ZIENSWIJZE die tot 29 december kan worden ingediend.

Geplaatst: Woensdag 13 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 alt

Geplaatst: Zaterdag 9 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 Het Smallingerlandse inwonersbestuur heeft besloten om hét attractie-plein voor de automoblisten om te katten van GRATIS naar parkeermeterbetaling. Tot nu toe is daar welgeteld één E.V. Grijsgroen-stopcontact en alle anderen doen het met de Blauwe Schijf.

Behalve een groot aantal andere aanpassingen zullen ook veel meer stopcontacten plus onderliggende bekabeling voor een aangroeiend aantal electrische auto's nodig zijn. Een bedrijf heeft laadplekken bedacht voor IN de bestrating.

alt

Maar misschien is niet zo goed nagedacht over regenval, stortbuien en zo. Bij ons voor de voordeur gutst soms het hemelwater ( ondanks de uitweg van het GrijsWaterStelsel) over de schoenen naar een plots nieuwe waterpartij.  En dan staat het putje met daarin het stopcontact zomaar vol water. 

Geplaatst: Woensdag 6 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 In het geding tussen minister Wiebes en de gemeente Smallingerland heeft de Raad van State een uitspraak gedaan.

 

Aardbevingen

 

Smallingerland wil inzetten op duurzame energie, en is bang voor aardbevingen zoals die in Groningen. Daarom vindt de gemeente dat er geen NIEUWE gaswinningsprojecten in de regio mogen komen. Mede daarom heeft Smallingerland in 2018 het bestemmingsplan aangepast, zodat er niet meer gezocht mocht worden naar nieuwe gasvelden.

De rechtszaak tegen de gemeente was aangespannen door minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Volgens minister Wiebes gaat Smallingerland met zijn acties in tegen het landelijke energiebeleid en daar is een bestemmingsplan niet voor bedoeld. Een bestemmingsplan is volgens de minister alleen bedoeld voor de ruimtelijke ordening, en daarin geeft de Raad van State de minister nu gelijk.

Door deze uitspraak zijn de regels in het Bestemmingsplan-Buitengebied die tot doel hadden om nieuwe gaswin-projecten te voorkomen, nu van tafel. 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Met deze formele uitspraak over de gevolgde procedure wordt m.i. totaal voorbijgegaan aan terechte bezwaren, bedenkingen tegen gaswinning uit kleine velden: Bij versnelde winning grote kans op een grote aardbeving. Huishoudelijke beëindiging van gasverbruik spoort niet met verdergaande gaswinning. Een sterk verhoogde prognose tot het tienvoudige van op te halen m3 aardgas kan niet kloppen. Zijdelingse winnen vanuit verstrekte concessiegebieden aan weerskanten van Drachten kan leiden tot gaswinning van ONDER Drachten met kans op hoge schade bij bodem-verzakking. De FRACKING-winmethode is schadelijk voor het bodemwater en is NIET uitgesloten. De aanvraag is gedaan door een BUITENLANDSE onderneming met buitenlandse investeerders. Huishoudens zijn met deze gaswin-plannen niet gebaat. 

 

Geplaatst: Zondag 20 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 alt

Het is nog maar even.....

Geplaatst: Vrijdag 18 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

transitie-soap

Om dat de HALVE WERKELIJKHEID lang nog niet de HELE WAARHEID is, vind je hierbij de link naar SPOOR 3b over het kleine gasvelden-beleid  

  Vandaag en zo lang als je blieft is hier de link naar deel 8 (over aardgas uit kleine velden) van een lange serie over vrijwel alle aspecten van ENERGIE-WISSELING in Smallingerlande en omkriten. Bewaar deze link om nóg eens te bezien én om deze te delen met een ander.

 Spoor 3B (aardgas uit kleine velden): https://bit.ly/2naInmL

 

Om te delen > Ga naar GASWINNING UIT KLEINE VELDEN

 

 

 

Geplaatst: Donderdag 17 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 

 

alt

Geplaatst: Woensdag 16 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 

Voor een forensenstad als Dr88 zijn er aardig wat voorzieningen zoals parkeergelegenheden. Drachten prijst zichzelf aan als een REGIONAAL CENTRUM met als een van de sterkste punten GRATIS PARKEREN op het Kiryat Onoplein. Vandaaruit zijn de winkels in het centrum, de banken, de schouwburg, restaurants en het zwembad de Welle te voet gemakkelijk snel bereikbaar.

Er zijn tóch best wat minpuntjes te noemen. Deze zijn in de loop der tijden gemaakt. Anders gezegd: “Achteraf gezien is het fout gegaan. Nee, het is fout gedaan omdat we niet hebben vooruit-gezien”. Wat mij betreft zijn de plannen Drachtstervaart,  Raadhuisplein, spoorverbinding Heerenveen-Drachten daar voorbeelden van.

-         De vaart naar het centrum werd ooit gedempt voor meer parkeergelegenheid. Met de heruitgraving ervan is dat ongedaan. Het is m.i. niet gelukt om meer watertoeristen naar de stad te lokken. 

-         Met herinrichting van het Raadhuisplein en omgeving is m.i. de plank naar meer openheid en reuring verkeerd gelegd: de ruimte is ingekort om meer slecht- en niet verhuurde winkel- en woonpanden te kunnen bouwen.

-         Nog steeds staat het gemeentebestuur ten koste van genoeg parkeerruimte achterhaalde evenementen als een circusje en een kermisje toe op het Kiryat Onoplein.Terwijl elders genoeg geschiktere plekken zijn.

 In mijn wat minder grijs verleden heb ik alhier gepleit voor parkeergelegenheid aan de Azeven als onderdeel van mijn landschapsplan Dreamscape Drachten. Met een extra als een constant rondrijdend centrum-busje . Nog steeds zou dát de beste optie zijn om Drachten een aantrekkelijk en bruisend regionaal centrum te bezorgen. Wat je dus vooral NIET moet doen is het GRATIS parkeren beperken.

Want dan slacht je de kip met gouden eieren.                            HV

Oktober 2019: DE KIP IS GESLACHT. Een meerderheid van de sMallingerlandse gemeenterrad ging accoord  met invoering van BETAALD parkeren op het Kiryat Onoplein en langs de Reidingweg. Zwemabonnementhouders voor het zwembad De Welle zijn daarvan uitgezonderd. Alleen het is m.i. wél lastig en kostbaar om die regeling uit te voeren. De CU wil later de kwalijke kanten nog wel eens bekijken. Het onafwentelijk gevolg is, dat men een andere parkeerplaats zo dicht mogelijk bij het centrum in de omliggende woonstraten gaat zoeken en vinden. En daar is nu al té weinig vrije parkeerruimte voor de aanwonenden en hun gasten.

Verder: de oude bovengrondse en de nieuwe ondergrondse parkeergarages nabij het Raadhuisplein staan grotendeels leeg. De nieuwe parkeermaatregelen moeten € 140.000 per jaar opleveren. De vraag is nu ook of een kermis, een circus op het K.O.-plein ook nog  parkeergeldverliescompensatie oplevert.

Geplaatst: Maandag 7 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

Na de teloorgang van de gemeentelijke nieuwsvoorziening (de papieren BREEDUIT) per eind september 2019 zou er een NIEUWSBRIEF per mail uitkomen plus een versie in het huis-aan-huisblad ACTIEF.

Hier zo het eerste nieuwsproduct. Nieuwsbrief nummer 2 zal op 16 oktober het daglicht zien.

 

alt

Vanzelfsprekend staat er onder deze kop van de eerste NIEUWSBRIEF wel iets, maar dát is m.i. geen nieuws en stelt daarom NIETS voor en dát niets is m.i. niet de moeite waard om hier te herhalen.

Geplaatst: Donderdag 3 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.
Geplaatst: Zaterdag 28 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 

alt

Geplaatst: Donderdag 26 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

  Per oktober wordt de uitgifte van de papieren editie van het gemeentelijke huis-aan-huis-informatieblad Breeduit gestaakt. Als compensatie komt de gemeente met een digitale nieuwsbrief over de Dam. En zo ontvang je het nieuws over gemeentelijke projecten voortaan op je digitale deurmat (voor zover aanwezig). Je kunt je aanmelden voor ontvangst van deze digitale nieuwsbrief via een email *)  gericht aan: breeduit@smallingerland.nl.

En misschien wordt dit heuglijke feit ten praathuize gevierd, niet met TAART maar met een sustainabler pizza-punt ( en fair-treed kofje).

 

*) Als je een e-mail kunt versturen.

*) Echt waar: het emailadres is breeduit

*) Die punt achter nl. kun je beter weglaten.

Geplaatst: Dinsdag 17 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 

alt

Geplaatst: Maandag 16 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 

https://fanvanfryslan.nu/uncategorized/de-derde-dinsdag-in-september-2019-code-oranje/ 

 

 

Nee, beste Frieslandgenoten, deze column heeft niets te maken met de financiële dubbeltelling van mens en inboedel van het Neerlandse Koningshuis.

Het gaat wél om hernieuwbare en duurzame energie. Merkwaardig, hoogst merkwaardig is het, dat men in deze lage landen achterloopt bij aankomende, bijkans onherroepelijke veranderingen van het klimaat.

Na de aandacht voor koelkast-gassen (vernielers van de aard-beschermende ozonlaag) wijten wetenschappers een te verwachten opwarming van de aarde atmosfeer nu aan het broeikas-gas CO2 en straks aan een teveel-uitstoot van de veel smeriger broeikasgassen STIKSTOF, lachgas en zwavelhexafluoride SF6.

De oplossing wordt ( nog steeds ) gezien in het beplanten met enorm veel windmolens en zonstroom-opwekkende clustercellen in parken, velden en meren van eenmalig groene weiden.

Maar: het vrijwel onbeperkt toestaan van die initiatieven (veelal van buitenlandse investeerders) schept een ongekend en vrijwel onoplosbaar probleem.

Een groot overschot van elektro bij veel zon en/of wind kan onmogelijk of niet meteen en terplekke worden gebruikt, opgeslagen of worden geëxporteerd. Vooral omdat het stroomnet niet zwaar genoeg is en op korte termijn niet aangepast kan worden. En de bestaande voorziening: stroomcentales, draaiend op steenkool of aardgas, kunnen sowieso niet snel worden lamgelegd en weer worden opgestart.

In de ontwikkeling naar een mogelijke regulering van een piekvraag met weinig stroomproductie bij weinig zon en/ of wind en veel stroomproductie bij veel zonneschijn en/of wind schiet Nederland schromelijk tekort.

Code ORANJE dus... Het is zaak om hier eens alle denk- en doe-krachten te koppelen voor de "missing link" om aan dit bedreigende probleem een halt toe te roepen.

 

 

Geplaatst: Zaterdag 14 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Dát Dr88 wil je NIET meemaken.

 

In haar onmetelijke wijsheid heeft de gemeente ooit besloten om gemeentelijke berichten in een katern BREEDUIT te ventileren in de Drachtster Courant. En een minder ver verleden werd daarmee gestopt omdat de mening opdoemde dat "het wel goedkoper kon". Er kwamen af en toe wat kinken in de kabel en sinds kort besloot men toppie-down om de uitkomst van de papieren Breeduit versie en van het krantje in digitaal per oktober 2019 te stoppen. 

In plaats daarvan komt een NIEUWSBRIEF uit om "informatie te zenden"  alsmede ook het "ophalen van meningen, vragen en ideeën van de inwoners." Aldus geschiede bottom-up.


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 29  |  volgende pagina »