Geplaatst: Dinsdag 28 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

alt

Geplaatst: Zaterdag 25 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

      In de voortuin van Torenstraat 3 te alhier is dit QR-infobord geplaatst.

alt


Helaas op maaiveld-hoogte  waardoor het voor bijna elke mogelijke bezoeker m/v een extra belemmering is om kennis te nemen van de ingebakken voorlichting. Ik denk dat van de meeste mensen niet gevraagd kan worden om buikelings op een vuil, nat, besneeuwd toegangspad te gaan liggen om de voorlichting onder de QR-code zichtbaar te maken.

 

Geplaatst: Woensdag 1 juli 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

Geplaatst: Zondag 22 december 2019 

 Begin 2019 werd in Drachten verkondigd, dat twee overgangen van het Drachtster winkelkruis naar de saaie achterkanten daarvan (het vrijwel onvindbare stukje Kerkstraat en de “woksteeg”), eind 2019 een WOKPALEIS-waardig aanzien zouden bekomen. Zo zou het plafond van de inpandige “woksteeg”(nog zonder officiële naam) versierd worden met vormen van ambachtelijk oude tools.

Helaas heeft de gemeente te maken met een begrotingstekort en zou dat project ZOENEND GEREEDSCHAP té duur uitvallen. Beide passages werden vooralsnog NIET opgeleukt.

Het idee, als onderdeel van een culturele route door Drachten-City, was ooit door ondergetekende gelanceerd en is op zich prima. Maar de “Woksteeg” is en blijft een nauwe stinksteeg en leent zich m.i. niet zo goed voor verdergaande vernauwingen.

Wat nog wél kan, is om de aanwezige betegeling iets aan te passen door die te voorzien van teksten als Friestalige spreekwoorden & sei-siswizen, van onliners, quotes en korte gedichten in meerdere talen. Samen met QR-codelinks naar andere culturele uitingen in tekst en beeld zou het vernieuwde aanzien deze dan culturele passage voor weinig €urootjes enorm verbeteren. 

Henk Veenstra

Geplaatst: Zondag 2 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

De gemeente Smallingerland heeft in een ver verleden *) aan een buro opdracht gegeven om de minne toestanden van het Drachtster centrum in kaart te brengen. Een van de aandachtspunten ging er over om "iets" te doen met de oerlelijke en verderfelijke achterkanten van de Drachtster winkelkruis Promenades en Moleneind-de Kade. 

Al twee jaar geleden berichtte de Leeuwarder Courant, dat de "Gemeente" € 11.000 uittrekt voor VOORBEREIDING tot aanbrenging kunst in twee stegen.Want het toekomstig winkelende publiek zou een gezellige, nette en vooral interessante RONDGANG moeten kunnen maken.

En in 2019, na vele jaren, zou het plafond van één heikele doorgang in de culturele route parkeerterrein van het Kiryat Onoplein -> Schouwburg LAWEI ->expositiezaal de Galerij -> gemeentehuis  ->de Bib, -> museum Drachten -> pakeerterrein Sander Israëlsplein -> Drachtstervaart -> parkeerterrein de Markt kunnen worden opgepimt.. Het is trouwens wel hoogst merkwaardig dat deze inpandige steeg-zonder-naam WOKSTEEG zou heten.

Er komt een ïnter-actieve project van afbeeldingen van door de mienskip aangedragen kleine en grotere werktuigen op het plafond van de overigens nog steeds smerige stinksteeg. Alsdus deze aankondiging > https://www.dwjm.nl/project/cultuur/tutsjend-ark-in-woksteeg-en-kerkstraat/

Ook een tweede Drachtster steeg krijgt een toeristentrekkende versiering. Maar het is wel uiterst merkwaardig dat vrijwel niemand, ook het personeel van aangrenzende zakenpanden, weet dat deze steeg de KERKSTRAAT heet.

Juli 2020: Nu van deze plannetjes niks bekijkbaars is terecht gekomen, is de "woksteeg" geadopteerd door de Flitsspuitgroep. Anno 2023 zal (volgens de onvolpreven Dr88sterkrant invulvakken aanbrengen voor locale en lokale kunstenaars t.b.v de lieve som van € 93,15. De gemeente gaat (zo is de toezegging) nog in conclaaf om -na een ambtelijke studie- te besslissen waar in de begroting van Smallingerlans zo'n begrotelijke uitgave zou kunnen worden losgeweekt. Boven de vervlogen uitgaven van € 10.906 en 85 eurocenten.  Waarvan akte.

 

 

alt

*) Masterplan Cenrum Drachten 2003

Wil je zo'n smalle steeg doorgankelijk houden, dan is de truc dus om er platte wandversiering aan te brengen.Zoiets als een plaksticker met een QR-code opdruk. 

Deze linkt dor naar een collectie (klank)beelgedichten. Sommige zijn meertalig.

Alle kunnen zij per mail worden gedeeld. alt

 

Geplaatst: Vrijdag 28 februari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

 

 

alt

En natuurlijk is er vast wel één persoon die in de gaten heeft dat deze QR-code op het WESTERSTRAAT-pleintje op  ELK MOMENT een ander dansje kan toveren op je foon.

 

 

Geplaatst: Woensdag 19 juni 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

Geplaatst: Dinsdag 18 juni 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

alt

Geplaatst: Maandag 6 mei 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

alt

Deze drie QR-codes geven  ELKE WEEK  toegang tot een Frysk sprekwurd, een gedicht uit en/of over Friesland en een  andere column. 

Geplaatst: Woensdag 1 mei 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

Geplaatst: Dinsdag 30 april 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

Geplaatst: Zondag 17 maart 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

Geplaatst: Donderdag 28 februari 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

alt 

Geplaatst: Donderdag 6 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

Half december 2018 komt voor zes volle weken een voorlichting over wat vrijwel niemand weet: dat Dr88888888 ook skûtsje-stad heet. In de beeldende-kunst-expo-hal van schouwburg DE LAWEI. Hier op DWJM alvast een beetje info (met dank aan de afdeling voorlichting van de Lawei).

Opening expositie 'Skûtsje'

Do 06 december 2018

Fryslân en het skûtsjesilen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoeveel mensen weten dat Drachten en het skûtsje ook nauwe banden onderhouden? De expositie Skûtsje (gerelateerd met de uitvoering van de kerstmusical Skrûtsj) brengt dit bijzondere, maar bijna vergeten verleden opnieuw tot leven.

alt

 

Met deze expositie vraagt De Lawei aandacht voor de geschiedenis van dit karakteristieke vaartuig, een geschiedenis die nauw verbonden is met die van Drachten. Het dorp kende een eeuw geleden een enorme bedrijvigheid op het gebied van de scheepsbouw. Zes scheepswerven - met in hun kielzog een stoet aan touwslagers, zeilmakers, schrijnwerkers, leerlooiers enz. – maakten samen het merendeel van de ongeveer duizend skûtsjes die ooit in Friesland gebouwd zijn.

De expositie wordt op zondag 16 december om 15.00 uur geopend en is tot en met 27 januari gratis te bezoeken. Wees welkom! 

                                                    Lees hier meer over de expositie Skûtsje.

alt

 Veel leden van de familie Roorda zijn van vader op zoon scheepstimmerman geweest, Pyter Sybrens (Roorda) (1764-1811) was de eerste en tot op de dag van vandaag zijn er nog oud-scheepstimmerlieden van zijn nageslacht in leven.

Zo werd ook Berend Tjeerd Roorda (1849-1928) scheepstimmerman op een eigen werf  voor pramenbouw. Hij kocht in 1902 grond met een werkloods bij de Pijpbrug aan de Drachtstervaart langs het Moleneind. Hij bouwde er een scheepshelling bij. Zijn drie oudste zonen Bauke, Wouter en Tjeerd beheerden na hem de Piipster werf, waar zij samen hun beroemde skûtsjes zouden bouwen.

De skûtsjes van de familie Roorda worden wel de “Formule I” van de skûtsjesvloot genoemd. Het Eernewouder skûtsje is een van de vele op deze werf gebouwde schepen die ook nu nog deelnemen aan de wedstrijden van het “skûtsjesilen".

alt

Bauke Roorda werd ook wel de Mozart onder de skûtsjebouwers genoemd. De kerstmusical SKRÛTSJ op 27 december 2018 in de Drachtster schouwburg De Lawei is niet alleen gebaseerd op Christmas Carol van Charles Dickens uit 1843, maar ook op het leven van Bauke Roorda (1878-1958). Nazaten van Bauke waren kwaad omdat de zeer gelovige Bauke in Skrûtsj is afgeschilderd als "door geesten bezocht".

Geplaatst: Maandag 5 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

Als je deze Column-QR kopieert, plakt en afdrukt dan kun je met je i-phone en een QR-reader ELKE WEEK een nieuwe column ophalen. Eenvoudiger is om deze DWJM-site op te zoeken en van daar de QR-column naar je foontje over te brengen.

Geplaatst: Maandag 15 oktober 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

Moet ook jij telkens overal op inloggen?

alt

 

 

Geplaatst: Donderdag 4 oktober 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

 alt

Herfst 2018: de vogeltjes zijn weer op de vlucht. Misschien komen ze weer terug en hier nestelen. Als de lucht schoon is, het klimaat geschikt en als er nog bomen zijn blijven staan.

Geplaatst: Dinsdag 2 oktober 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

Geplaatst: Zondag 30 september 2018 - 1 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt

Geplaatst: Vrijdag 24 augustus 2018 - 2 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 https://mailhitsblog.wordpress.com/2018/08/24/post-a-poem/

 

alt

De afbeelding hierboven is een bewerkte QR-code (een link). Meer ervan vind je tussen de ANWB en het TIP in Drachten-City.

Geplaatst: Donderdag 23 augustus 2018 - 1 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 

Voortaan kun je wekelijks telkens weer verse verzen op je I-Phone ontvangen door het activeren van deze QR-code.

 

 

alt

-------------------------------------------------------------------------------------------

Meer, veel meer gedichten dagen op uit deze QR-code (inloggen met een QR-reader) 

 

 

 

 

 

Geplaatst: Woensdag 4 juli 2018 - 3 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: QR STAD

 alt


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 22  |  volgende pagina »