Geplaatst: Dinsdag 15 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

  transitie-soap 

  Vandaag en zo lang als je blieft is hier de link naar deel 5 (over waterstof ) van een lange serie over vrijwel alle aspecten van ENERGIE-WISSELING in Smallingerlande en omkriten. Bewaar deze link om nóg eens te bezien én om deze te delen met een ander.

 Spoor 2B (meer waterstof): https://bit.ly/2mVD8HD

bit.ly/2mVD8HD

 

Geplaatst: Maandag 14 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 Volgens betrokkenen kan het toerisme naar Fryslân de aankomende tien jaar met wel een derde deel stijgen. De regio ZuidOost-Friesland zou daarvan graag een graantje willen meepikken. Ondanks alle inspanningen, ondermeer van het provinciale marketingbureau Merk Fryslân, is het tot nu toe niet gelukt om de betrokken 860 ondernemers met de neus dezelfde kant op te krijgen.

In een volgende poging wordt vanavond een gloednieuw "plan van aanpak" gepresenteerd om de Friese Zuidoosthoek beter te profileren als trekpleisterplaats voor toeristen die willen fietsen, wandelen en genieten van de rust, de musea,restaurants en nationale parken in HET ANDERE FRYSLÂN onder Drachten.

 

De stichting Toeristisch Netwerk De Friese Wouden zoekt nu:

een nieuwe naam,

een nieuwe website

een raad van advies

een gedegen marketing-strategie

een versterking van de organisatie

een verstevigd draagvlak

en vooral een werkbaar budget van tenminste € 100.000

Geplaatst: Maandag 14 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

transitie-soap 

 

Vandaag en zo lang als je blieft is hier de link naar deel 4 (vol bijsluiters over de energie-trasitie) ) van een lange serie over vrijwel alle aspecten van ENERGIE-WISSELING in Smallingerlande en omkriten. Bewaar deze link om nóg eens te bezien én om deze te delen met een ander.

Transitie-liners, collectie 1https://bit.ly/2mrGPo8

ofwel >   bit.ly/2mrGPo8

 

 Elke bijsluiter is bedoeld ter ondersteuning van een mail-tekst en kan (als afbeelding) gemakkelijk geselecteerd-gekopiëerd, geplakt worden.

 

 

bit.ly/2mmROPJ

Geplaatst: Zondag 13 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

transitie-soap 

  Vandaag en zo lang als je blieft is hier de link naar deel 3 (over waterstof ) van een lange serie over vrijwel alle aspecten van ENERGIE-WISSELING in Smallingerlande en omkriten. Bewaar deze link om nóg eens te bezien én om deze te delen met een ander.

 

 Spoor 2A (waterstof): https://bit.ly/2mmROPJ

bit.ly/2mmROPJ

Geplaatst: Zaterdag 12 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 Vandaag en zo lang als je wilt is hier de link naar de INLEIDING, deel 2 van een lange serie over vrijwel alle aspecten van ENERGIE-WISSELING in Smallingerlande en omkriten. Bewaar deze link om nóg eens te bezien én om deze te delen met een ander.

 

Spoor 1B: inleiding vervolg https://bit.ly/2nYkA9u 

Geplaatst: Vrijdag 11 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Vandaag en zo lang als je wilt is hier de link naar de INLEIDING van een lange serie over vrijwel alle aspecten van ENERGIE-WISSELING in Smallingerlande en omkriten. Bewaar deze link om nóg eens te bezien én om deze te delen met een ander.

 

https://bit.ly/2mXPkHW 

Geplaatst: Woensdag 2 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 Een tikkie informatie vooraf:    https://sociaal.dwjm.nl/artsneev123/blog/6281/

 

    Pal na de aankondiging dat het gemeentelijk info-blaadje BREEDUIT per 1 oktober 2019 niet meer bij de inwoners op de mat zal vallen....komt Actief Media met het bericht dat in de editie Zuid van ACTIEF een wekelijkse pagina met gemeentelijke berichten wordt gepubliceerd .....om "de dienstverlening voort te kunnen zetten voor inwoners die in digitaal niet onderlegd zijn". 

 

sesa-me > WAARVOOR HULDE <

Geplaatst: Dinsdag 24 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

 Goal: morgen wordt een SDG-vlag weer toppie vlaggemast gehesen,

want de gemeente heeft FAIR TRADE coffee and very Sustainable Fair Trade tea.

 alt

En nu hier op DWJM-sociaal alle SDG-cookies.

alt

          Even gekeken hoe vandaag de dag de vlag erbij hangt: een slappe vodde en geen fier vaandel.

 

Geplaatst: Woensdag 18 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

 alt

 Deze pizza staat op de cover van een 40 bladzijden grote, ambitieuze “notitie” anno 2018 van de gemeente Smallingerlande. Hierzo nog WAT oubollige bottom-up-info > https://bit.ly/2mlpIUt

Ja, IEDEREEN DOET WAT WAT: sommingen wat wat meer en anderen wat wat minder. Want “een dynamisch, cultureel klimaat bestaat immers bij de gratie van creatieve mensen, mensen met originele ideeën, mensen met GROTE en minder grote wensen. Door deze culturele voor-trekkers, hun initiatieven en producties te faciliteren kan Drachten uitgroeien tot een brutale, dynamische woon- en werkstad, die de hand reikt aan creatief ondernemerschap”.

Eén van de items uit 2028 was het inrichten van een weblog (of misschien zelfs een website) als informatie platte-vorm. Recent heeft men toppie down bedacht om te stoppen met de BREEDUIT, de deur-aan-deur verspreide  informatiekrant per 1 oktober aanstaande. Er zou een informatie-briefje voor in de plaats komen.

Geplaatst: Donderdag 11 juli 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

Museumwoning VDRH uitgeroepen tot House of the Day

Geplaatst: Woensdag 12 juni 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

In onze woonstee heerst in absolute zin geen poëtische sfeer. Nou, er is wel iets: het tweetalige vers van de lang geleden en overleden dichter Harmen Wind. Hetgeen de oplettende voorbij-ganger (of gangster) geschilderd vindt op het monument op de Dam van Dr88. Tenminste: er is één helft van het vers vindbaar want de tweede taalvariant wordt (zoals hier ‘s zomers gebruikelijk is)  afgedekt met een doek.

Maar....er is nog wél iets en dát is niet niets. En dat NIET NIETS is wel degelijk IETS.

Nu ben je natuurlijk razend nieuwsgierig naar dat gedicht van Harmen Wind op de Drachtster Dam. Vooruit dan: hierbij het vers nogwel in twee talen. En als QR-code: dát is tenminste iets. N niet NIETS.

En... ben je benieuwd of er in Dr88 nóg iets is of was? Dan kan ik je vertellen dat dát zo was. Er waren meer projecten zoals KUNSTSTORM en KUNST OP STRAAT die uitliepen op NIETS of hooguit op IETS.

En er komen vrijwel zeker nog meer projecten opborrelen in de Smallingerlanden zoals een LANDMARK, een TREINSTATION en zo iets als meer betrokkenheid van de inwoners bij bestuurlijke besluitvorming. Anno iets ?

 

 alt

 

 

Geplaatst: Woensdag 13 maart 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 Nij Smellinge "krijgt" negen duizend zonnecollectoren waarvan 5.500 als overdekking van een parking.

alt

De installatie voorziet in een opbrengst van 2,7 Mega-watt aan stroom voor het ziekenhuis, en dus niet voor de vermelde 775 huishoudens. Drachten-dorp kende 20.110 huishoudens waarvoor alsnog 26 van dergelijke oppervlakken met zonnecollectoren van node zijn.

Ergens doet me deze overkapping denken aan een reusachtige matras-vlieger. We zullen zien of die carport zal gaan vliegen bij windkracht 10 of zo.

Geplaatst: Vrijdag 11 januari 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

 

De Museumwoning 

Op maandag 7 december 2015 heeft de officiële overdracht plaatsgevonden van het pand Torenstraat 3 te Drachten en is de Stichting Van Doesburg-Rinsmemahuis eigenaar van de museumwoning in wording. Al die tijd werd het pand aangeprezen als tweede museum van Drachten. 

Na drie jaar kleurherstel van het schilderwerk en een museale her-inrichting is het dit jaar eindelijk zover dat de officiële opening en toegankelijkheid voor het publiek in maart 2019 kan plaatsvinden. Mede omdat de status van het pand, dit jaar als enige bouwsel, is verheven tot Rijksmonument. Op donderdagmiddag 21 maart wordt aan dat heugelijke feit aandacht besteed.

Voorlopig gaat de toegankelijkheid om alleen RONDLEIDINGEN op elke vrijdag 11:30 en elke zondag 14:30 bij aanmelding via 0512-515647 van Museum Drachten.

 

Geplaatst: Vrijdag 21 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

In 2019 kan ( in principe) elke inwoner van Smallingerland gratis het museum Dr8888 bezoeken. Er zijn 55.797 vrijkaarten *1) beschikbaar. De toegang is alleen gratis als mensen hun legitimatiebewijs *2) meenemen en een posstuk waarop naam+adres in Smallingerland staan vermeld. *3).

Ter compensatie van “gederfde inkomsten” trekt de gemeente Smallingerland        € 15.000 uit de pot cultuurparticipatie. 

Het museum was gesloten op 1 en 2 januari.

*2) Hieronder wordt verstaan een identiteitsbewijs, een pas of een rijbewijs.

*3) Hieronder mag worden verstaan een brief met woonadres van de gegadigde.

Mijn inschatting is, dat in 2019 tussen de 2.000 en 3000 personen gebruik zullen maken van deze geste. Maar de omschrijving van "een bewijs van inschrijving" zal nog problemen geven. Het is dan natuurlijk ook sneu als voor meegenomen gasten geen cadeautje klaarligt. Maar dát kan wel geregeld worden.De entree-prijs voor volwassenen wordt per 01/01/2018 verhoogd van € 8 naar € 10.

*1) dat getal betreft ALLE inwoners, inbegrepen baby's, cultuurhaters, minder validen, hoogbejaarden, bedgebonden, elders verblijvenden.

Geplaatst: Vrijdag 7 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 Een beeld van onze plaatsgenoot Jan Ketelaar (beeldlasser en af en toe Potzenmaker of dichter) is gister geplaatst op de Waddendijk bij Holwerd. Het vrouwspersoon, uit 2,5 ton cortenstaal gelast, krijgt volgend jaar gezelschap van een slankere dame.

 

alt

Geplaatst: Woensdag 5 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

In het jaar 2011 trok burgemeester Bert Middel van Smallingerland zich voortijdig terug en Nieske Ketelaar werd tijdelijk loco-burgemeester. Later trad Polderman op als vervanger van Middel. In juli 2017 deed wethoudster Nieske Ketelaar wegens overspannenheid afstand van haar bestuurlijke taak. In haar plaats trad mevrouw Marja Krans ten tonele. Burgemeester Tjeerd van Bekkum (vervanger van Middel/Ketelaar/Polderman) trok zich ook terug en kreeg een functie bij LF2018. Na het vertrek van Tjeerd van Bekkum in de zomer van 2017 is Tom van Mourik  tot 8 maart 2019 aangesteld als waarnemend burgemeester van onze gemeente. Na de gemeenteraadsverkiezing werd Marjan Sijperda (ELP) wethoudster voor ondermeer Culturele aangelegenheden en Roel Haverkort (PVDA) trad aan als wethouder.  Al geruime tijd wordt naarstig gezocht naar een nieuwe burgermeester m/v, En nu (december 2018) legt ook Haverkort zijn functie neer....om persoonlijke redenen. (dit is de onverkorte verklaring van de PVDA). Zou dat plotselinge vetrek te maken kunnen hebben met de forse kritiek van de eigen coalitie over de gang van zaken rond een plan om de zorgtaken van Smallingerland in een B.V. onder te brengen? De coalitie-partij ELP was falikant tegen het voorstel. 

Het spoeddebat van 27 november maakte boven alles één ding duidelijk: de tijd dat een wethouder in Smallingerland zich automatisch gesteund zag door de coalitie, is inderdaad voorbij. En dát kan een goede ontwikkeling zijn naar een ANDER beslissings-systeem: naar dat van HOOFDELIJKE STEMMING, waarbij elk raadslid eigen verantwoordelijkheid neemt en niet door partij-kadaver-discipline wordt gedwongen mee te gaan in een coalitie voorstel van het college.

Januari 2019. Voor de functie van burgemeester van Smallingerland zijn er nu 12 sollicitanten. Misschien valt de keuze straks op een partijloze "manager".

                                      Zag ik in Drachten al één geel hesje bij het monument-op-de-Dam?

Geplaatst: Maandag 3 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 alt

Hoogst merkwaardig hoe de firma SALE Drachten-Sittie verovert. Tja...ieder dorp moet zijn eigen winkelkruis dragen. Volgens de commercie moet dat steeds meer Engelstalig. So, voor je het wate  is het toe late.

 

VERRIE ORIGINALE: 

WE ALL LOVE SALE IN THE ENGLISH TALE

 

SALE.... een kale middenstandsboel

 

Geplaatst: Zondag 2 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

De gemeente Smallingerland heeft in een ver verleden *) aan een buro opdracht gegeven om de minne toestanden van het Drachtster centrum in kaart te brengen. Een van de aandachtspunten ging er over om "iets" te doen met de oerlelijke achterkanten van de Drachtster winkelkruis Promenade en Moleneind-de Kade. 

Al twee jaar geleden berichtte de Leeuwarder Courant, dat de "Gemeente" € 11.000 uittrekt voor VOORBEREIDING tot aanbrenging kunst in twee stegen.Want het toekomstig winkelende publiek zou een gezellige, nette en vooral interessante RONDGANG moeten kunnen maken.

En in 2019, na vele jaren, wordt het plafond van één heikele doorgang in de culturele route parkeerterrein van het Kiryat Onoplein -> Schouwburg LAWEI ->expositiezaal de Galerij -> gemeentehuis  ->de Bib, -> museum Drachten -> pakeerterrein Sander Israëlsplein -> Drachtstervaart -> parkeerterrein de Markt opgeleukt. Het is trouwens wel hoogst merkwaardig dat deze inpandige steeg-zonder-naam WOKSTEEG zou heten.

Er komt een ïnter-actieve project van afbeeldingen van door de mienskip aangedragen kleine en grotere werktuigen op het plafond van de overigens nog steeds smerige stinksteeg. Alsdus deze aankondiging > https://www.dwjm.nl/project/cultuur/tutsjend-ark-in-woksteeg-en-kerkstraat/

Ook een tweede Drachtster steeg krijgt een toeristentrekkende versiering. Maar het is wel uiterst merkwaardig dat vrijwel niemand, ook het personeel van aangrenzende zakenpanden, weet dat deze steeg de KERKSTRAAT heet.

 

alt

*) Masterplan Cenrum Drachten 2003

 


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 31  |  volgende pagina »