Geplaatst: Donderdag 11 juli 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

Museumwoning VDRH uitgeroepen tot House of the Day

Geplaatst: Woensdag 12 juni 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

In onze woonstee heerst in absolute zin geen poëtische sfeer. Nou, er is wel iets: het tweetalige vers van de lang geleden en overleden dichter Harmen Wind. Hetgeen de oplettende voorbij-ganger (of gangster) geschilderd vindt op het monument op de Dam van Dr88. Tenminste: er is één helft van het vers vindbaar want de tweede taalvariant wordt (zoals hier ‘s zomers gebruikelijk is)  afgedekt met een doek.

Maar....er is nog wél iets en dát is niet niets. En dat NIET NIETS is wel degelijk IETS.

Nu ben je natuurlijk razend nieuwsgierig naar dat gedicht van Harmen Wind op de Drachtster Dam. Vooruit dan: hierbij het vers nogwel in twee talen. En als QR-code: dát is tenminste iets. N niet NIETS.

En... ben je benieuwd of er in Dr88 nóg iets is of was? Dan kan ik je vertellen dat dát zo was. Er waren meer projecten zoals KUNSTSTORM en KUNST OP STRAAT die uitliepen op NIETS of hooguit op IETS.

En er komen vrijwel zeker nog meer projecten opborrelen in de Smallingerlanden zoals een LANDMARK, een TREINSTATION en zo iets als meer betrokkenheid van de inwoners bij bestuurlijke besluitvorming. Anno iets ?

 

 alt

 

 

Geplaatst: Woensdag 13 maart 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 Nij Smellinge "krijgt" negen duizend zonnecollectoren waarvan 5.500 als overdekking van een parking.

alt

De installatie voorziet in een opbrengst van 2,7 Mega-watt aan stroom voor het ziekenhuis, en dus niet voor de vermelde 775 huishoudens. Drachten-dorp kende 20.110 huishoudens waarvoor alsnog 26 van dergelijke oppervlakken met zonnecollectoren van node zijn.

Ergens doet me deze overkapping denken aan een reusachtige matras-vlieger. We zullen zien of die carport zal gaan vliegen bij windkracht 10 of zo.

Geplaatst: Vrijdag 11 januari 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

 

De Museumwoning 

Op maandag 7 december 2015 heeft de officiële overdracht plaatsgevonden van het pand Torenstraat 3 te Drachten en is de Stichting Van Doesburg-Rinsmemahuis eigenaar van de museumwoning in wording. Al die tijd werd het pand aangeprezen als tweede museum van Drachten. 

Na drie jaar kleurherstel van het schilderwerk en een museale her-inrichting is het dit jaar eindelijk zover dat de officiële opening en toegankelijkheid voor het publiek in maart 2019 kan plaatsvinden. Mede omdat de status van het pand, dit jaar als enige bouwsel, is verheven tot Rijksmonument. Op donderdagmiddag 21 maart wordt aan dat heugelijke feit aandacht besteed.

Voorlopig gaat de toegankelijkheid om alleen RONDLEIDINGEN op elke vrijdag 11:30 en elke zondag 14:30 bij aanmelding via 0512-515647 van Museum Drachten.

 

Geplaatst: Vrijdag 21 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

In 2019 kan ( in principe) elke inwoner van Smallingerland gratis het museum Dr8888 bezoeken. Er zijn 55.797 vrijkaarten *1) beschikbaar. De toegang is alleen gratis als mensen hun legitimatiebewijs *2) meenemen en een posstuk waarop naam+adres in Smallingerland staan vermeld. *3).

Ter compensatie van “gederfde inkomsten” trekt de gemeente Smallingerland        € 15.000 uit de pot cultuurparticipatie. 

Het museum was gesloten op 1 en 2 januari.

*2) Hieronder wordt verstaan een identiteitsbewijs, een pas of een rijbewijs.

*3) Hieronder mag worden verstaan een brief met woonadres van de gegadigde.

Mijn inschatting is, dat in 2019 tussen de 2.000 en 3000 personen gebruik zullen maken van deze geste. Maar de omschrijving van "een bewijs van inschrijving" zal nog problemen geven. Het is dan natuurlijk ook sneu als voor meegenomen gasten geen cadeautje klaarligt. Maar dát kan wel geregeld worden.De entree-prijs voor volwassenen wordt per 01/01/2018 verhoogd van € 8 naar € 10.

*1) dat getal betreft ALLE inwoners, inbegrepen baby's, cultuurhaters, minder validen, hoogbejaarden, bedgebonden, elders verblijvenden.

Geplaatst: Vrijdag 7 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 Een beeld van onze plaatsgenoot Jan Ketelaar (beeldlasser en af en toe Potzenmaker of dichter) is gister geplaatst op de Waddendijk bij Holwerd. Het vrouwspersoon, uit 2,5 ton cortenstaal gelast, krijgt volgend jaar gezelschap van een slankere dame.

 

alt

Geplaatst: Woensdag 5 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

In het jaar 2011 trok burgemeester Bert Middel van Smallingerland zich voortijdig terug en Nieske Ketelaar werd tijdelijk loco-burgemeester. Later trad Polderman op als vervanger van Middel. In juli 2017 deed wethoudster Nieske Ketelaar wegens overspannenheid afstand van haar bestuurlijke taak. In haar plaats trad mevrouw Marja Krans ten tonele. Burgemeester Tjeerd van Bekkum (vervanger van Middel/Ketelaar/Polderman) trok zich ook terug en kreeg een functie bij LF2018. Na het vertrek van Tjeerd van Bekkum in de zomer van 2017 is Tom van Mourik  tot 8 maart 2019 aangesteld als waarnemend burgemeester van onze gemeente. Na de gemeenteraadsverkiezing werd Marjan Sijperda (ELP) wethoudster voor ondermeer Culturele aangelegenheden en Roel Haverkort (PVDA) trad aan als wethouder.  Al geruime tijd wordt naarstig gezocht naar een nieuwe burgermeester m/v, En nu (december 2018) legt ook Haverkort zijn functie neer....om persoonlijke redenen. (dit is de onverkorte verklaring van de PVDA). Zou dat plotselinge vetrek te maken kunnen hebben met de forse kritiek van de eigen coalitie over de gang van zaken rond een plan om de zorgtaken van Smallingerland in een B.V. onder te brengen? De coalitie-partij ELP was falikant tegen het voorstel. 

Het spoeddebat van 27 november maakte boven alles één ding duidelijk: de tijd dat een wethouder in Smallingerland zich automatisch gesteund zag door de coalitie, is inderdaad voorbij. En dát kan een goede ontwikkeling zijn naar een ANDER beslissings-systeem: naar dat van HOOFDELIJKE STEMMING, waarbij elk raadslid eigen verantwoordelijkheid neemt en niet door partij-kadaver-discipline wordt gedwongen mee te gaan in een coalitie voorstel van het college.

Januari 2019. Voor de functie van burgemeester van Smallingerland zijn er nu 12 sollicitanten. Misschien valt de keuze straks op een partijloze "manager".

                                      Zag ik in Drachten al één geel hesje bij het monument-op-de-Dam?

Geplaatst: Maandag 3 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 alt

Hoogst merkwaardig hoe de firma SALE Drachten-Sittie verovert. Tja...ieder dorp moet zijn eigen winkelkruis dragen. Volgens de commercie moet dat steeds meer Engelstalig. So, voor je het wate  is het toe late.

 

VERRIE ORIGINALE: 

WE ALL LOVE SALE IN THE ENGLISH TALE

 

SALE.... een kale middenstandsboel

 

Geplaatst: Zondag 2 december 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

De gemeente Smallingerland heeft in een ver verleden *) aan een buro opdracht gegeven om de minne toestanden van het Drachtster centrum in kaart te brengen. Een van de aandachtspunten ging er over om "iets" te doen met de oerlelijke achterkanten van de Drachtster winkelkruis Promenade en Moleneind-de Kade. 

Al twee jaar geleden berichtte de Leeuwarder Courant, dat de "Gemeente" € 11.000 uittrekt voor VOORBEREIDING tot aanbrenging kunst in twee stegen.Want het toekomstig winkelende publiek zou een gezellige, nette en vooral interessante RONDGANG moeten kunnen maken.

En in 2019, na vele jaren, wordt het plafond van één heikele doorgang in de culturele route parkeerterrein van het Kiryat Onoplein -> Schouwburg LAWEI ->expositiezaal de Galerij -> gemeentehuis  ->de Bib, -> museum Drachten -> pakeerterrein Sander Israëlsplein -> Drachtstervaart -> parkeerterrein de Markt opgeleukt. Het is trouwens wel hoogst merkwaardig dat deze inpandige steeg-zonder-naam WOKSTEEG zou heten.

Er komt een ïnter-actieve project van afbeeldingen van door de mienskip aangedragen kleine en grotere werktuigen op het plafond van de overigens nog steeds smerige stinksteeg. Alsdus deze aankondiging > https://www.dwjm.nl/project/cultuur/tutsjend-ark-in-woksteeg-en-kerkstraat/

Ook een tweede Drachtster steeg krijgt een toeristentrekkende versiering. Maar het is wel uiterst merkwaardig dat vrijwel niemand, ook het personeel van aangrenzende zakenpanden, weet dat deze steeg de KERKSTRAAT heet.

 

alt

*) Masterplan Cenrum Drachten 2003

 

Geplaatst: Maandag 19 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

De driejaarlijkse Rients Gratama-prijs (voor een veelzijdig kunstenaar die de “mienskip”weet te beroeren en die de Fryske taal een warm hart toedraagt) is gisteravond uitgereikt aan onze stadsgenoot en potzenmaker Jan Ketelaar. Jan probeert met zijn beeldhouwwerk en zijn dichtkunst “de wereld een beetje mooier te maken”. 

De Gratama-prijs bestaat uit een geldprijs van € 2.500,- en een kunstwerk. De met brons bewerkte metalen sculptuur ( een tarwekorrel: symbool voor culturele voeding ) voor Jan Ketelaar is ontworpen door Jan Ketelaar himself. 

Geplaatst: Vrijdag 16 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 

alt

Geplaatst: Dinsdag 13 november 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 EEN PRACHTIG GEDICHT VAN TSJITS PEANSTRA (eerste helft)

alt

Geplaatst: Dinsdag 2 oktober 2018 - 1 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

En nu is de gemeente aan zet om eindelijk eens te komen met de lang geleden beloofde hanging baskets in de Rue Quest (Westerstraat) en omgeving. Want die Noorder-achter-buurt is hoognodig toe aan een face-lift en wat reuring.

 

 

alt

 

 

Geplaatst: Maandag 1 oktober 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

Van gemeentewege over ZEVEN lange jaren?

Of zet de Smallingerlandse Mienskip er NU de schouders onder? Hierzo een voorzetje >

alt

 

Geplaatst: Donderdag 10 mei 2018 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

 alt


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 21  |  volgende pagina »