Roofgardens in Smallingerland

De gemeente Smallingerland is uitgenodigd deel te nemen aan de eerste Europese Roofgarden 2015 contest. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de European Capital of Roof Gardens (ECoRG) als onderdeel van een Europees pilot project. Roofgardening is een mondiaal steeds belangrijker wordende vorm van voedsel verbouwen in stedelijke gebieden, waarbij platte daken gebruikt worden als ondergrond. Roofgardening heeft een groot aantal voordelen. Zo zorgt het naast de productie van streekeigen voedsel ook voor een afname van de concentraties CO2 en fijn stof in stedelijke gebieden, voor een uitstekende isolatie van platte daken en maakt het stadsbewoners bewust van het belang van groene gebieden in hun omgeving.

Smallingerland is als enige gemeente in Nederland gevraagd mee te doen. De reden daarvoor is, dat in Drachten verhoudingsgewijs veel platte daken voorkomen. Onderdeel van de wedstrijd is het stimuleren van bewoners om mee te doen, bijvoorbeeld door het verlenen van subsidie. ECoRG stelt voor een subsidie van € 2  per vierkante meter te verlenen met een maximum van € 200 per jaar. In de komende maanden zal de gemeente onderzoeken of er bij vastgoedeigenaren voldoende belangstelling is om platte daken beschikbaar te stellen voor deze bijzondere vorm van tuinbouw. Indien dit het geval blijkt zal het college van burgemeester en wethouders in mei de raad een voorstel doen om aan de wedstrijd mee te gaan doen.

Een internationale jury zal in juni 2013 de genomineerde steden en in december 2013 de Europese winnaar bekend maken. Deze zal zich drie jaar kunnen profileren want de volgende editie vindt pas plaats in 2018.  Meer informatie over dit initiatief vindt u op de website: www.roofgardencapital2015.eu

Aantel keer bekeken: 2166     Meld ongepaste inhoud
Discuseer aan de stamtafel

Schuif aan bij de stamtafel en bespreek dit onderwerp.

Reacties (2)  [ bekijk alle reacties ]
antje61 - 10:48 Zondag 22 april 2012 Bericht verzenden
Supergoed project. Drachten komt op de kaart, goed voor het milieu en ik zou graag mee doen.
Maar, mijn partner denk dat het dak niet sterk genoeg is en dat er veel afvoeren bijgemaakt moeten worden. Ik werk op het moment van de bijeenkomst. Hoe blijf ik in contact? Hoe krijg ik antwoord op vragen?
Anoniem - 07:32 Maandag 9 april 2012 Bericht verzenden
Een prachtig project, zijn er al plannen en/of startdata bekend?