Voortgang Raadhuisplein

Ontwikkelaar Redema heeft deze week het college van b en w geïnformeerd over de stand van zaken. Redema berichtte de gemeente als volgt:

"Naar aanleiding van uw verzoek daartoe berichten wij u hierbij, mede namens woningontwikkelaar Le Clerq Planontwikkeling (LCP), omtrent de voortgang van het Raadhuisplein. De stand van zaken op dit moment is dat Redema en LCP in gesprek zijn met bouwende partijen om, binnen een voor alle partijen aanvaardbare rolverdeling, de geplande spoedige start van de bouw van het project inhoud te geven. Wij verwachten over enkele weken op dit punt duidelijkheid te kunnen geven. Parallel daaraan lopen de gesprekken met de afnemers van de woningen alsmede de afronding van de definitieve huurcontracten met de winkelbedrijven die zich aan het Raadhuisplein zullen vestigen. Op dit moment lopen gesprekken met verschillende afnemers waaronder ook regionale woningcorporaties omtrent de afname van ca. 100 woningen. Van het totale winkelmetrage is nu ca. 85% voor verhuurd en er melden zich nog steeds nieuwe kandidaten aan. Wij zijn ons volledig bewust van de wens, c.q. noodzaak om op afzienbare termijn met de realisatie van het project te beginnen. Dit dient ook duidelijk een maatschappelijk belang. De start realisatie vraagt op dit moment nog echter een afronding van de gesprekken tussen betrokken partijen in dit complexe project. Mede op basis de kwaliteit van het project, die ook door de markt als zodanig wordt erkend, en de inhoud van de lopende gesprekken hebben wij er alle vertrouwen in dat wij op afzienbare termijn duidelijkheid kunnen geven over de start bouw van het vernieuwde Raadhuisplein". 

Over de sloop van de vm. Kwantumlocatie en vm. Nieuwe Weme locatie wil de gemeente enkele misverstanden uit de wereld helpen. Dit werk is door Redema aanbesteed aan sloopbedrijf Boverhoff, zowel de sloop als de asbestsanering, en de voortgang ervan wordt niet beïnvloed door de lopende besprekingen. De asbestsanering van het Kwantumpand is afgerond en de sloop zelf is relatief weinig werk. De kosten voor het apart  aan- en afvoeren van een kraan voor deze werkzaamheden staan echter niet in verhouding tot de korte inzet van deze kraan. Vandaar dat wordt ingezet op de combinatie van sloopwerkzaamheden.

De asbestsanering van het Nieuwe Weme pand kan hervat worden zodra de buitentemperatuur stabiel boven de 5 graden Celcius ligt. Deze sanering vindt weliswaar inpandig plaats, maar omdat er tijdens de sanering zeer intensief verse buitenlucht moet worden aangevoerd, is de buitentemperatuur ook nadrukkelijk van invloed op de arbeidsomstandigheden binnen.

Aantel keer bekeken: 4754     Meld ongepaste inhoud
Discuseer aan de stamtafel

Schuif aan bij de stamtafel en bespreek dit onderwerp.

Reacties (53)  [ bekijk alle reacties ]
Gerrit - 12:11 Woensdag 6 april 2011 Bericht verzenden
We zijn benieuwd..!
morbide - 12:08 Woensdag 6 april 2011 Bericht verzenden
Dus, een andere aannemer. Kom er maar in communicatie of moeten we een dode boom kopen?
Anoniem - 10:44 Maandag 4 april 2011 Bericht verzenden
Mijn zus, die in Drachten woont, gaat steeds vaker winkelen in Surhuistrveen en Dokkum. Omdat ze Drachten maar een rommeltje vindt. Ik hoor steeds vaker dat mensen Drachten vermijden. Dat is wel ernstig, want juist het winkelhart van Drachten is een van de grote trekpleisters. Nu de ondernemers steeds meer concurrentie van het internet ondervinden, kan die puinhoop in het centrum wel eens de genade klap voor sommigen zijn. En het winkelend publiek wegjagen (wat dus al gebeurd). Alles bij elkaar opgeteld denk ik dus dat de gemeente ondertussen wel eens mag ingrijpen. Dit gaat veel verder dan alleen het bouwproject Raadhuisplein. Het gaat hier om het imago van Drachten en de status als winkelplaats. Dit wordt nu door een projectomntwikkelaar, die niets met Drachten heeft, te grabbel gegooid.
Anoniem - 19:59 Zaterdag 26 maart 2011 Bericht verzenden
De gemeente laat pas wat van zich horen als er raadsvragen worden gesteld. En verder ijn we aangewezen op de informatie voorziening van Redema. Maar die houdt zich natuurlijk angstvallig stil. Ze kunnen de boel nog vele jaren vertragen. Duidelijk is dat ze er geen heil meer in zien.
heint76 - 16:42 Zaterdag 26 maart 2011 Bericht verzenden
als het met redema niks wordt en het projekt waarom trekt de gemeente dan geen andere projekt ontwikkelaar, stedenbouwkundige aan en stopt met redema.
Anoniem - 13:24 Woensdag 16 maart 2011 Bericht verzenden
Ik ben een tijdje weggeweest en dus nu deze reacties: is er nu al wat bekend gemaakt door de ontwikkelaar of is het nog steeds afwachten?
SjoerdVeenstra - 07:58 Woensdag 16 maart 2011 Bericht verzenden
Misschien leuk om het plein een andere naam te geven, iets van "spookhuisplein", "de bouwput", "vertrouwensplein"...andere namen natuurlijk welkom
Anoniem - 07:45 Woensdag 16 maart 2011 Bericht verzenden
Interessant, maar ondertussen kan de aannemer al prima beginnen met de bouwwerkzaamheden bij de voormalige Edah. Ook dat gebeurt niet en daarmee kun je maar een conclusie trekken: het is gewoon geen haalbare kaart. De ontwikkelaar wacht simpelweg op betere tijden. Wanneer het zover is weet niemand, maar tegen die tijd is het ontwerp van het nieuwe Raadhuisplein misschien al weer gedateerd.
JohanR - 13:04 Dinsdag 15 maart 2011 Bericht verzenden
Ik denk dat ze niet weten hoe ze het moeten verwijderen. Heb al diverse bedrijven gesproken die asbest saneren.En ook deze bedrijven kijken erg nieuwsgierig toe hoe de aannemer die de klus gaat klaren het aan gaat pakken.De grote vraag is hoe ze dit spuitasbest wat zich in de spauwen bevind veilig kunnen saneren zonder dat de volksgezondheid in gevaar komt. Er word tijdens een raadsvergadering aangegeven dat het inventarisatierapport voor de raad inzichtbaar ligt. Maar heeft de burger ook recht om dit in te kijken?? Er zijn namelijk heel veel vraagtekens bij deze sanering door omwonenden.
Men is bang dat deze sanering niet volgens de wettelijke richtlijnen gaat gebeuren met alle gevolgen voor de volksgezondheid.
Anoniem - 12:50 Maandag 14 maart 2011 Bericht verzenden
We zijn nu bijna 2 maanden verder en Redema laat maar niets van zich horen. Kunnen we nu concluderen dat deze projectontwikkelaar onbetrouwbaar is? Inmiddels is het zo'n beetje lente en lijken er geen excuses meer om de asbestsanering voort te zetten. Tenminste, dat is wat er in januari is beloofd. Als het er dan niet in zit om dit project op te starten, laat ze het dan gewoon zeggen. Misschien kan er dan gekeken worden hoe in ieder geval die slooppanden kunnen worden verwijderd. Dat is dan tenminste iets.