Geplaatst: Vrijdag 22 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Ervaringen van een gebruiker

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty

 

Laatste betalingsherinnering

Bij de Hooykiep kwam een elektronische herinnering binnen om te betalen. In verband met de privacy laten wij in het midden, voor wie deze herinnering bestemd was. De afzender maakte zich bekend als verzekeraar Gouden Cirkel; ook hun rekeningnummer stond vermeld. Even was er verwarring. Het ging om een tweede herinnering; hoe kon dit zo zijn misgelopen? Toen brak het inzicht door dat het hier om een nepnota ging. Het relatienummer klopte niet, evenmin als de bedragen. Maar vooral klopte het e-mailadres niet, waaraan het bericht verzonden was. Dat wil zeggen: dit e-mailadres was niet het adres waar normaliter de post van Gouden Cirkel binnenkomt.

 

Wie zit hier te knoeien?

Als Stightingh High namen wij binnen Www & wwW graag de afhandeling van dit geval op ons. We seinden Gouden Cirkel in, dat er een poging tot flessen was gedaan. En dat met gebruikmaking van hun naam, e-mail en rekeningnummer. Zelf flessen wij niet; zodoende hebben wij er ook geen verstand van. Maar je zou denken dat iemand in de eigen organisatie van deze verzekeraar zit te knoeien. Het bedrijf was erkentelijk voor onze melding. Het speelde bij meer klanten en hun eigen fraudeteam zat er al bovenop.

 

Poging tot aangifte mislukt

Daarmee was ons rechtvaardigheidsgevoel nog niet gesust. Dus deden wij een poging tot aangifte, bij de politie. Daar kregen wij allereerst de vraag, of wij ook betaald hadden. Nee natuurlijk niet. Wij geven niet toe aan flessentrekkerij, want dan is het hek van  de dam. Maar dan had aangifte doen ook geen zin; poging tot oplichting op kleine schaal is niet strafbaar. Melden bij de fraudehelpdesk was wel aan te raden. Dan kwam het vanzelf wel op de blauwe burelen terecht, zo begrepen wij.

 

Dat kan toch allemaal maar

Tilden wij hier dan te zwaar aan? Want dit leek toch op geknoei met het e-mailadres en de bankrekening van Gouden Cirkel? Dat hoeft niet, aldus de telefoonagent. In Outlook bijvoorbeeld is het een klein kunstje om een e-mailadres van een instelling te simuleren. Mooi klaar mee, want Gouden Cirkel geeft op haar website aan dat dit e-mailadres vertrouwd kan worden. En het rekeningnummer dan? Ook daar had de agent een antwoord op. De flessenier koopt op straat een rekening van een onschuldige tiener, flest er even flink op los, haalt binnen een paar dagen de buit van de rekening en stoot de rekening dan weer af.

 

Ervaring rijker, illusie armer

Daar stonden wij wel even van te kijken. Zoals gezegd: zelf flessen wij niet. En daardoor hebben wij er ook geen kaas van gegeten. In elk geval weer wat geleerd; een ervaring rijker en een illusie armer. Al met al heeft ons vertrouwen in de digitale maatschappij opnieuw een aardige bluts opgelopen.  

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 061          HOMER

alt