Geplaatst: Vrijdag 18 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Huishouden

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty


Laat het mes het werk doen

Het geeft ongeveer hetzelfde gevoel als het draaien van een LP. De lichte sensatie dat we een authentieke handeling verrichten. Het snijden van brood. Elke keer is het weer anders, omdat geen brood hetzelfde is. Geduld, geduld. Niet te hard drukken. Laat het grote scherpe mes het werk doen. En waak voor het afleveren van hompen: dikke ongelijke plakken. Slank en effen; naast de eerste valt een tweede exemplaar. Fraai en strak liggen ze op de broodplank. Wachtend op beleg. Een basis van houmous, een dunne laag kaas, ei in plakjes en wat blaadjes ruccola.

 

alt

Brood in een katoenen zak

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

Tegen de verplasticering

Maar terug naar de kern. In de Hooykiep was de traditie van het brood snijden al bijna verloren gegaan. Nu is het terug. Het begon met de verplasticering. In de strijd tegen het plasticafval zijn nog veel slagen te winnen. Fruit in plastic zakken. Gesneden brood in plastic zakken. Vaardige handen naaiden dus zakken van vitrage, om in de supermarkt fruit in te doen. De kassanier kon zien wat erin zat en was complimenteus. Goed bezig! Dat geeft de burger moed. De katoenen broodzakken op de foto waren de volgende stap. Maar de bakkers zijn nog niet zover, dat ze hun brood gesneden in een meegenomen zak duwen. Dus is er maar één optie. Hele broden kopen en thuis zelf snijden. Naast de sensatie van het snijden scheelt het talloze plastic zakken. Enig nadeel: de keuken verkruimelt.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 060          HOMER

alt

 

Geplaatst: Donderdag 3 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Ervaringen van een gebruiker

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty

 

The circle of life

Wie echt mee wil doen aan 'The circle of life', kan niet langer om het fenomeen van de kringloopwinkels heen. In Smallingerland mogen we niet klagen. Drachten telt er alleen al een stuk of zes, tot voor kort zelfs zeven. Voor het gemak delen we ze in naar de driedeling van The Good, The Bad and The Ugly. Tot The Good rekenen we zonder meer Hart in Friesland en Warenhuis De Kringloop: ruim geassortimenteerd, niet al te netjes, informeel en vooral niet duur. De categorie The Bad willen we natuurlijk niemand aandoen, Regoed uitgezonderd. Niet dat het een slechte winkel was, integendeel; we kwamen er veel. Maar ze bestaan niet meer, oftewel: My Name Is Nobody. En dat is too bad. Voor The Ugly komt slechts één kringloopwinkel in aanmerking, te weten Shop 151. Smaken verschillen, maar de buitenkant ervaren wij als enigszins heel erg lelijk.

 

Spaghetti Westerns

The Good, The Bad and The Ugly zijn min of meer gehuisvest in de periferie buiten het centrum. Intussen met uitzondering van My Name is Nobody, die op dit moment nergens meer huist. Van het actuele bestaan van de andere drie genoemde winkels zijn we redelijk zeker. In het centrum vindt men dan nog de overige drie: Het Groene Wonen, Terre des Hommes en 2e Hands Wonen. Wij hebben de indruk dat zij zich vooral richten op de meer luxe nichemarkten; maar we kunnen ons vergissen. Daarvoor komen we er te weinig, of helemaal niet. En in hoeverre deze winkels nog wel of niet meer bestaan, het voltrekt zich buiten ons gezichtsveld. Wellicht passen zij zonder meer in de categorie van The Good. Maar wij zijn dan ook van het echte sneupen.

 

Het werkelijke nieuws

Dan nu het werkelijke nieuws. Dat een grote landelijke bouwmarkt haar twee vestigingen in Drachten onlangs heeft teruggebracht naar één, leek ons al heel lang heel logisch. Dat pal tegenover het vrijgekomen pand kringloopwinkel Hart in Friesland huist, kwam wel goed uit vanwege de parkeergelegenheid die ze zelf onvoldoende hadden. Dat Hart in Friesland nu de oversteek maakt naar de overkant, naar het voormalige pand van de bouwmarkt, met het hele gamma van hun hebben en houden? Dat is het echte nieuws. Vrijdag 4 oktober 2019 om 10:00 uur is het zover. Ja, dat is nieuws voor iedereen die wel eens bij deze bouwmarkt kwam, maar nog nooit in een kringloopwinkel was. Zoek de zevenduizend verschillen en kleur de plaatjes. Bij wijze van spreken.

 

Geen banken meer svp

Natuurlijk hopen wij dat The Ugly zijn aanblik betert. Of misschien is dat al gebeurd; wij wenden bij het passeren stelselmatig ons hoofd af. Dat zou ons dan, samen met de nieuwe huisvesting van Hart in Friesland, ongetwijfeld bij The Good, The Bad and The Beautiful brengen. En als Regoed terugkeert: The Good and The Beautiful. Overigens neemt Hart in Friesland geen banken neer aan. Ze komen erin om.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 059          HOMER

alt