Geplaatst: Donderdag 30 oktober 2014 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Samenleven

Samenleven - HOME / 025  >  HOMER

 

=======Thema Samenleven

Oost west thuis best. Twee werkwoorden zijn allesbepalend: Samenleven en Huishouden. Het een gaat niet zonder het ander. Het is geen kwestie van ieder voor zich, maar van deelnemen. Deelnemen aan wat zich zoal in het huishouden voordoet. Dan nog iets: er is geen huishouden zonder huis. Want waar moet je anders Wonen? En elk huis schijnt zijn kruis te hebben. Maar ook los daarvan valt er altijd wel iets te Zorgen.

 

=======Samenleven

006= Leven als kat en mens               – driepersoons huishouden

025  Oost west en de rest                – de verhalen

 

=======Huishouden

009  Een goed begin is het halve huis    – het huishouden gaat los

060  Het snijden van brood               – brood in katoenen zakken

062  Je bent wat je smeert               – zelf je dagcrème maken

063  Geen oude schoenen weggooien        - schoenen als ladder antislip

 

=======Deelnemen

---

 

=======Wonen

036  To paint or not to paint ...        – de grote schilderbeurt 

 

=======Zorgen

037  100 plus is een hoop leeftijd       – de tijd na pensionering

 

Geplaatst: Woensdag 3 juli 2013 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Samenleven

Samenleven / 006          HOMER

=======Samen door één deur

=======Keep it simple, stupid (KISS)

Het KISS-principe stamt, hoe kan het ook anders, uit de VS. Het staat voor `Keep it simple, stupid´. Het scheldwoord aan het slot heeft een reden. De Amerikaanse strijdkrachten hebben KISS uitgevonden, en deden dat in hun eigen jargon. Maar vooral helpt het scheldwoord om tot een mooie afkorting te komen. Het KISS-principe drukt uit dat je de dingen niet onnodig ingewikkeld moet maken. Wij zijn het hiermee eens; als kleine Stightingh High willen wij ons niet teveel op de hals halen. Om die reden begeleiden wij slechts één huishouden, dat bovendien erg overzichtelijk is. Hoofd van het huishouden is een kat. Zij tolereert twee mensen (m/v) om zich heen, die haar bedienen. Het lijkt erop dat dit driepersoons huishouden de testfase gaat doorstaan. De Stightingh gaat daarom dit proefhuishouden onder haar hoede nemen. Doel is dan, om het op te laten klimmen tot `Het ideëel gedreven huishouden´ (High). Katten interesseren zich hoegenaamd niet voor stichtingen en hun ideeën. Dus hebben wij slechts te maken met de twee mensen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger. Het is namelijk belangrijk dat het huishouden door één deur kan, ook als wij langskomen met kritische commentaren op de gang van zaken. En hoe kleiner het huishouden, hoe gemakkelijker dat gaat.

=======Oog voor de dialoog

De Stightingh heeft de wijsheid niet in pacht. Bovendien is er meer dan één weg naar dynamische duurzaamheid. Daarom gaat de Stightingh graag de dialoog aan met dit huishouden. Samen weten we meer dan één. Maar wij zullen geen zachte heelmeester zijn. Het huishouden mag ongezouten meningen verwachten, die wij recht voor zijn raap gaan serveren. Zo vinden wij het van de zotte, hoe kat, man en vrouw op verschillende golflengten lijken te zitten. Een voorbeeld. Beide mensen plaatsen een splinternieuwe achterdeur, met daarin een juweel van een kattenluik. De bedoeling hiervan is duidelijk, behalve voor de kat. Zij gaat er alleen door van binnen naar buiten, maar absoluut niet andersom. Dit is dus vooraf niet duidelijk besproken. Maar de communicatie in het huishouden is niet onze zorg. Ons aanspreekpunt is de man des huizes, aangezien hij graag mijmert over de duurzame dingen des levens. Hoe hij het intern gaat verkopen, zal ons worst wezen. Zolang het huishouden maar aansprekende resultaten blijft boeken. Overigens zijn wij niet te beroerd om alvast één tip mee te geven. Keep it simple.