Geplaatst: Donderdag 19 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Gebruiken

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty

 

Inductiekookplaten aangeboden

Door puur toeval beschikken wij over unieke voorraadgegevens voor koopjesjagers. Onze plattelandsinformant seinde door, dat de supermarkt waarvan de naam begint met een A en eindigt op een i, deze week inductiekookplaten in de aanbieding heeft. Zonder dat het gezegd werd, was de strekking duidelijk. Of wij er een voor haar mee wilden nemen.

 

Drachten onder de loep

Dus onderwierpen wij de diverse winkelcentra aan een inventarisatie. Er bleken in Drachten drie supermarkten te zijn die voldeden aan de spelling. Hoewel ook in De Drait een a en een i voorkomen, troffen wij daar de gezochte supermarkt niet aan. In het centrum aan de Markt vonden wij er wel een, evenals in de periferie die bekend staat als de Noorderpoort. In De Wiken zou er ook een zijn, zo hadden wij vernomen. Dus togen wij naar het centrale winkelplein in deze wijk. Om er daar achter te komen dat de bewuste super niet daar staat, maar zich enigszins op afstand verdekt heeft opgesteld.

 

Ze zijn - herstel - waren er nog

Dan nu de voorraadgegevens waarvan wij reeds repten. In de beide supers in het centrum en Noorderpoort zal men de deze week aangeboden inductieplaten niet meer aantreffen. Het betreft hier informatie uit de eerste hand. Dat was dan ook de reden dat wij alsnog op speurtocht gingen in De Wiken. En met blijdschap kunnen wij melden, dat wij heden, donderdag 19 september 2019 omstreeks half drie, in de supermarkt aldaar nog vier inductiekookplaten aantroffen. Maar ook daar ging het hard. Toen wij weer vertrokken, waren het er nog drie.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 058          HOMER

alt

 

Geplaatst: Woensdag 14 januari 2015 - 2 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Gebruiken

Gebruiken / 031          HOMER

=======Honderd keer stampen

=======Schoon, schoner, schoonst

Ooit was schoon gewoon schoon. Toen kwam de Ster reclame. Die ramde het erin: wat je eigenlijk wilt, is schoner dan schoon. Witter dan wit. Beter nog: niet schoon, niet schoner, maar schoonst. Sinds die tijd kan een kind niet meer de was doen. Je moet ervoor gestudeerd hebben, vele reclameblokken lang. Dan weet je ook direct dat kinderen geen schoonmakers zijn, maar grote viespeuken. Maar ook vroeger deden kinderen niet de was. Tenminste, bij ons thuis niet. Mijn moeder waste. En delegeerde. 'Honderd keer stampen', sprak ze. En daar stond ik, in de stookhut, stamper in de hand. Weldra zou ik honderd keer gaan stampen in een grote wasketel met boerenbonte was, drijvend in een grauw schuimend sopje. Toen kwam de wasmachine. O ja, en nog iets.

=======Diepte-investering

Plots had ik een eigen huishouden. Nu deed mijn vrouw de was, en bracht daarvoor zelfs een wasmachine in. Een bovenlader, van Bosch. Een witte rechthoekige kast met een deksel. Daarin klotste een trommel in een laag water. In die trommel zat het wasgoed. Zo werd het schoon, schoner, schoonst, al naar gelang het wasmiddel. Drogen deed je apart: in een vehikel dat centrifuge heette. Toen de Bosch kuren kreeg, tilde ik de trommel eruit en repareerde die met een borgring of twee. Later gaf hij echt de geest. Tijd voor een diepte-investering, in nadenken, vergelijken en betalen. Wassers konden nu warempel al zelf centrifugeren. In die tijd heerste Miele. Er was geen betere, zo sprak men. Uitzonderingen daargelaten. Onze eerste Miele ontplofte, omdat de trommel zich al centrifugerend opende. Zodat de machine een meter door de badkamer sprong. Een incident; rap was daar een vervanger, met korting. Ook over dit exemplaar schreven wij niet naar huis. Duur in voorrijkosten. Snel in onbalans, met harde knallen van binnenuit. Daarop afgaand, hebben wij hem kort voor een tweede explosie afgeschreven.

=======Droog, droger, droogst

Weer een diepte-investering. Weer erg leerzaam. Les 1: nu telt droog, droger, droogst. Les 2: bovenladers zijn uit, schaars, en achtergebleven. Les 3: het energielabel dijt uit. De onze is A plus plus plus minus tien procent. Dat is onwijs zuinig, al zijn ze er ook al minus dertig procent. Les 4: Bosch en Siemens komen uit dezelfde fabriek. Les 5: bestel niet digitaal voor 22.00 uur, als je de volgende dag niet thuis bent. Les 6: want zo snel gaat dat tegenwoordig. Les 7: ze zijn verplicht de oude mee te nemen. Twee mannen kwamen onze nieuwe Siemens brengen. Eén ging alvast boven kijken. 'Een Miele!', foeterde hij onthutst naar beneden. 'En ook nog een bovenlader!' Les 8: bovenladers van Miele zijn ongemeen zwaar. Les 9: het is onduidelijk of brengers ook machines mee moeten nemen die nog boven staan. Na een stevige onderlinge discussie, deden de mannen het toch. Les 10: Er zijn nog redelijke mensen in omloop.

 

Geplaatst: Zaterdag 16 november 2013 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Gebruiken

Gebruiken / 016          HOMER

======  Leesportefeuille op dieet

=======Iene miene mutte…

Mogelijk hebben wij in het vorige stukje een verkeerde indruk gewekt. Namelijk dat wij nu op goed geluk een aantal papieren tijdschriften gaan opzeggen. Dit uit oogpunt van duurzaamheid. Dat laatste klopt; we doen het voor de duurzaamheid. Maar we gaan niet willekeurig opzeggen, want dan schieten we in eigen voet. Voorwaarde is dat we op internet bruikbare vervangende info vinden. Want de pc, de laptop, de tablet en/of de smartphone zijn niet meer weg te denken uit het huishouden (Midas Dekkers laten we even buiten beschouwing.) En als die apparaten toch al stroom staan te vreten, laat het dan voor nuttige informatie zijn, in plaats van voor digitaal gepierewaai. Als dat ook nog een paar papieren abonnementen scheelt, is het helemaal mooi. Dat bespaart per jaar weer een boom of drie per huishouden.

=======Leve de ochtendkrant

Maar er zijn grenzen. De papieren ochtendkrant moet blijven. Smaakt nog steeds prima bij het ontbijt en een kopje koffie. Sterker nog, het tijdelijke dagblad Trouw valt hier zo goed, dat we dat abonnement gaan verlengen. Dit naast het regionale Dagblad van het Noorden, dat nog zo’n vier jaar onmisbaar is voor het dagelijks werk. Elsevier, ook tijdelijk, zal moeten afvloeien. Een opinieblad naast twee kranten is teveel van het goede; dan raak je zondags niet meer uit de leesfeauteuil. De vier gratis regionale kranten mogen blijven. De Drachtster en de Breeduit lezen we actief, de Fryslân en de Actief niet. Maar met een nee/nee-sticker ben je ze allemaal kwijt. Daarnaast ontvangen we blaadjes van min of meer nuttige relaties, zoals ANWB, NCRV, NS, Nuon, VEH enz. Maar dat papier verdwijnt vanzelf; ook daar zet de digitalisering door.

=======Time to say goodbye

Ten slotte de bladen die, naast Elsevier, het veld moeten ruimen. Ze mogen er troost aan ontlenen dat ze te goed voor ons zijn. In deze jachtige tijden kunnen wij ze niet meer de aandacht geven waar ze, gezien hun status, recht op hebben. Daarnaast hebben deze bladen goede en informatieve websites. En anders is er op het www wel alternatieve informatie te vinden. Ik weet het; er gaat niets boven een doorwrocht tijdschriftartikel op echt papier. Maar dan moet je wel voldoende tijd hebben om het te lezen. Als dat niet lukt, dan is er een bruikbaar alternatief: hapsnap je kostje knowhow bijeenscharrelen op het www. Het is niet anders. Dus vaarwel S+RO, ROm, Puur Natuur, Noorderbreedte, Computer! Totaal en RSI-magazine. Het was ons een genoegen. Maar tijden veranderen.

 

 

Geplaatst: Zaterdag 9 november 2013 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Gebruiken

 Gebruiken / 015          HOMER

=======Gedrukte taal of digitaal

=======Voor wat hoort wat

De tiende oktober: een hectische Dag van de Duurzaamheid. Want vlak daarvoor gingen wij als Leefteam nog rollend over straat, en wel met onze begeleiders van de Stightingh. Ze waren er niet blij mee dat wij ons project Zonnedak er hier hadden doorgedrukt. De Stightingh zag nogal wat apen en beren voor dat project. En na onze publicatie op DWJM zaten ze stevig met de kloten voor het blok. Dus dat ze wat pissig waren, snappen wij best. Maar jullie hoeven geen medelijden met ze te hebben. Zij hebben uiteindelijk ons project Zonnedak geslikt. En daar direct een mooie actie aan gekoppeld voor de Dag van de Duurzaamheid. Nu is het tijd voor onze tegenprestatie. Wij gaan op dringend verzoek van de Stightingh naar ons mediagebruik kijken. Volgens hen valt daar nog wel iets te verduurzamen. En wij vrezen dat ze gelijk hebben.

=======Bits en bytes

Als huishouden eten we eigenlijk van twee mediawalletjes. We blijven papieren tijdschriften gebruiken. Maar daarnaast doen we ook schoorvoetend mee aan de digitale revolutie. Er gaat bij ons dus niets weg; er komt alleen maar bij. Als de Stightingh vindt dat we een keuze moeten maken, hebben ze een punt. Maar wat kiezen we dan? Op ons werk heeft de digitalisering allang toegeslagen. Bits en bytes vliegen je er om de oren. Dus hebben we na een goed gesprek aan de keukentafel besloten, om ook thuis maar voor dat scenario te kiezen. Misschien niet de meest duurzame oplossing, maar het is onontkoombaar. Naast de desktop en de laptop, nu dus ook een tablet aan ons digitale assortiment toegevoegd. Zodat we ook straks nog lekker lui in de woonkamer op de driezits wat leesvoer tot ons kunnen nemen.

=======Papier hier

Dan de papieren tijdschriften. Dat is een ander verhaal. Een snelle rondgang laat zien dat er maar liefst 25 periodieken met zekere regelmaat bij ons op de deurmat ploffen. Het gaat ook zo gemakkelijk. Even de stad in en een straatverkoper smeert je Trouw aan. Een paar klikken op je pc en je zit voor een half jaar vast aan Elsevier. Beide tijdelijk en goedkoop, maar toch. Goed beschouwd hebben we tien abonnementen. Elf andere bladen horen bij lidmaatschappen, of worden spontaan door dienstverleners aan ons toegezonden. De overige vier bladen, zeg maar krantjes, krijgen wij er als lokale toetjes gratis en voor niets bij. In die 25 bladen moeten we nu dus gaan snijden. Al was het maar als statement naar de Stightingh. Maar welke? Iet wiet waai is eerlijk weg…