Geplaatst: Zaterdag 14 maart 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Meedoen

Project Schelf 2018 / 053          HOMER


Oost 2

Ook vanaf de Philipsbrug doet de lucht in het oosten niet onder voor die in het westen. We kijken naar het dynamische centrum van Drachten; daar moeten we heen, niet naar het grote lege buiten ergens ver weg achter de Piip.

 

alt

11 maart 2020 ZonsonderVaart - Oost 2

Fotografie: Stightingh High

 

Sunrise

Bij de tijd van het jaar past de terugkeer van het licht. Dus blikken wij nu liever naar het oosten, bij voorkeur 's morgens vroeg. Dan duikt de zon weer op, die Drachten uit de slaap wekt en de dagelijkse economische activiteiten weer opstart en aanjaagt.


Achterwaarts          Voorwaarts


Geplaatst: Donderdag 12 maart 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Meedoen

Project Schelf 2018 / 064          HOMER

 

Oost 1

Wij van Stightingh High vinden Het ZonsonderVaart gebeuren een raar fenomeen. Het kijken naar de zonsondergang in het westen, betekent voor Drachten: de focus op het donker dat aansluipt vanuit de periferie van Smallingerland.

 

alt

11 maart 2020 ZonsonderVaart - Oost 1

Fotografie: Stightingh High


ZonsopVaart 

Dus fotograferen wij vandaag uit protest naar het oosten. We laten zien dat de lucht daar niet minder spectaculair is dan in het westen. Ook studeren wij intussen op een tweetal ZonsopVaart dagen, waarbij de zon in het oosten opkomt achter de Vaart.

 

Achterwaarts         Voorwaarts

 

Geplaatst: Zaterdag 22 februari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Huishouden

Huishouden / 063          HOMER

 

Gast: Stefan Huiskema

Achter de Hooykiep staan een paar appelbomen. Ze waren aan een snoeibeurt toe; vorig jaar was het er bij ingeschoten. Maar het gras was zompig; de ladder zakte diep weg. Standaard oplossing: een paar planken eronder. Maar door alle nattigheid was de standaard oplossing deze keer vooral een glibberige oplossing. Maar de snoei moest doorgaan. De redding kwam uit onverwachte hoek.

 

alt

Ladder leeft op grote voet

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

Bijklussende pensionado's

Deze schoenen hebben decennia lang trouwe dienst gedaan, als werk-, wandel- en klusschoenen. Puur uit sentiment mochten ze daarna in de berging van hun pensioen genieten. En zoals iedereen weet: sommige pensionado's klussen af en toe bij.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zaterdag 15 februari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Huishouden

Huishouden / 062          HOMER

 

Er zijn ook schone mannen  

Sinds op de landelijke tv mooie vrouwen tegenover  gewone vrouwen zijn geplaatst, zijn wij voorzichtig geworden. Associeer niet automatisch schoonheid met een van beide sexen. Wel is het zo dat in de Hooykiep alleen de vrouwen dagcrème gebruiken. En ook dat ze de crèmes uit de drogisterij niet meer willen gebruiken. Want ze willen niet weten, wat daar allemaal wel niet in zit aan vreemdsoortige stoffen.  

 

Regel zelf wat erin zit

Maar wat smeren ze dan wel? Ze maken het gewoon zelf. Omdat ze daarbij alleen natuurlijke stoffen gebruiken, valt ook deze aangelegenheid onder onze thematiek van duurzaamheid. En wijden wij er dus een blog aan. Voor alle duidelijkheid: ook mannen mogen het maken voor hun vrouwelijke partners. Of voor zichzelf natuurlijk. Omgekeerd mogen vrouwen het maken voor hun mannelijke wederhelft. Zijn we zo voldoende genderneutraal geweest?

 

De olie waar je niet af hoeft

Nee, we gaan geen recept overpennen van het www. Google zelf maar eens op Jojoba-olie. En op Argan-olie. En natuurlijk op essentiële oliën; dan kun je namelijk zelf een geurtje uitkiezen. En als laatste ingrediënt noemen wij gedemineraliseerd water. Voor digibeten: beloof iemand een potje zelfgemaakte crème, als zij of hij je even helpt met het zoeken naar een goed recept.


Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Vrijdag 22 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Ervaringen van een gebruiker

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty

 

Laatste betalingsherinnering

Bij de Hooykiep kwam een elektronische herinnering binnen om te betalen. In verband met de privacy laten wij in het midden, voor wie deze herinnering bestemd was. De afzender maakte zich bekend als verzekeraar Gouden Cirkel; ook hun rekeningnummer stond vermeld. Even was er verwarring. Het ging om een tweede herinnering; hoe kon dit zo zijn misgelopen? Toen brak het inzicht door dat het hier om een nepnota ging. Het relatienummer klopte niet, evenmin als de bedragen. Maar vooral klopte het e-mailadres niet, waaraan het bericht verzonden was. Dat wil zeggen: dit e-mailadres was niet het adres waar normaliter de post van Gouden Cirkel binnenkomt.

 

Wie zit hier te knoeien?

Als Stightingh High namen wij binnen Www & wwW graag de afhandeling van dit geval op ons. We seinden Gouden Cirkel in, dat er een poging tot flessen was gedaan. En dat met gebruikmaking van hun naam, e-mail en rekeningnummer. Zelf flessen wij niet; zodoende hebben wij er ook geen verstand van. Maar je zou denken dat iemand in de eigen organisatie van deze verzekeraar zit te knoeien. Het bedrijf was erkentelijk voor onze melding. Het speelde bij meer klanten en hun eigen fraudeteam zat er al bovenop.

 

Poging tot aangifte mislukt

Daarmee was ons rechtvaardigheidsgevoel nog niet gesust. Dus deden wij een poging tot aangifte, bij de politie. Daar kregen wij allereerst de vraag, of wij ook betaald hadden. Nee natuurlijk niet. Wij geven niet toe aan flessentrekkerij, want dan is het hek van  de dam. Maar dan had aangifte doen ook geen zin; poging tot oplichting op kleine schaal is niet strafbaar. Melden bij de fraudehelpdesk was wel aan te raden. Dan kwam het vanzelf wel op de blauwe burelen terecht, zo begrepen wij.

 

Dat kan toch allemaal maar

Tilden wij hier dan te zwaar aan? Want dit leek toch op geknoei met het e-mailadres en de bankrekening van Gouden Cirkel? Dat hoeft niet, aldus de telefoonagent. In Outlook bijvoorbeeld is het een klein kunstje om een e-mailadres van een instelling te simuleren. Mooi klaar mee, want Gouden Cirkel geeft op haar website aan dat dit e-mailadres vertrouwd kan worden. En het rekeningnummer dan? Ook daar had de agent een antwoord op. De flessenier koopt op straat een rekening van een onschuldige tiener, flest er even flink op los, haalt binnen een paar dagen de buit van de rekening en stoot de rekening dan weer af.

 

Ervaring rijker, illusie armer

Daar stonden wij wel even van te kijken. Zoals gezegd: zelf flessen wij niet. En daardoor hebben wij er ook geen kaas van gegeten. In elk geval weer wat geleerd; een ervaring rijker en een illusie armer. Al met al heeft ons vertrouwen in de digitale maatschappij opnieuw een aardige bluts opgelopen.  

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 061          HOMER

alt

 

 

Geplaatst: Vrijdag 18 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Huishouden

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty


Laat het mes het werk doen

Het geeft ongeveer hetzelfde gevoel als het draaien van een LP. De lichte sensatie dat we een authentieke handeling verrichten. Het snijden van brood. Elke keer is het weer anders, omdat geen brood hetzelfde is. Geduld, geduld. Niet te hard drukken. Laat het grote scherpe mes het werk doen. En waak voor het afleveren van hompen: dikke ongelijke plakken. Slank en effen; naast de eerste valt een tweede exemplaar. Fraai en strak liggen ze op de broodplank. Wachtend op beleg. Een basis van houmous, een dunne laag kaas, ei in plakjes en wat blaadjes ruccola.

 

alt

Brood in een katoenen zak

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

Tegen de verplasticering

Maar terug naar de kern. In de Hooykiep was de traditie van het brood snijden al bijna verloren gegaan. Nu is het terug. Het begon met de verplasticering. In de strijd tegen het plasticafval zijn nog veel slagen te winnen. Fruit in plastic zakken. Gesneden brood in plastic zakken. Vaardige handen naaiden dus zakken van vitrage, om in de supermarkt fruit in te doen. De kassanier kon zien wat erin zat en was complimenteus. Goed bezig! Dat geeft de burger moed. De katoenen broodzakken op de foto waren de volgende stap. Maar de bakkers zijn nog niet zover, dat ze hun brood gesneden in een meegenomen zak duwen. Dus is er maar één optie. Hele broden kopen en thuis zelf snijden. Naast de sensatie van het snijden scheelt het talloze plastic zakken. Enig nadeel: de keuken verkruimelt.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 060          HOMER

alt

 

Geplaatst: Donderdag 3 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Ervaringen van een gebruiker

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty

 

The circle of life

Wie echt mee wil doen aan 'The circle of life', kan niet langer om het fenomeen van de kringloopwinkels heen. In Smallingerland mogen we niet klagen. Drachten telt er alleen al een stuk of zes, tot voor kort zelfs zeven. Voor het gemak delen we ze in naar de driedeling van The Good, The Bad and The Ugly. Tot The Good rekenen we zonder meer Hart in Friesland en Warenhuis De Kringloop: ruim geassortimenteerd, niet al te netjes, informeel en vooral niet duur. De categorie The Bad willen we natuurlijk niemand aandoen, Regoed uitgezonderd. Niet dat het een slechte winkel was, integendeel; we kwamen er veel. Maar ze bestaan niet meer, oftewel: My Name Is Nobody. En dat is too bad. Voor The Ugly komt slechts één kringloopwinkel in aanmerking, te weten Shop 151. Smaken verschillen, maar de buitenkant ervaren wij als enigszins heel erg lelijk.

 

Spaghetti Westerns

The Good, The Bad and The Ugly zijn min of meer gehuisvest in de periferie buiten het centrum. Intussen met uitzondering van My Name is Nobody, die op dit moment nergens meer huist. Van het actuele bestaan van de andere drie genoemde winkels zijn we redelijk zeker. In het centrum vindt men dan nog de overige drie: Het Groene Wonen, Terre des Hommes en 2e Hands Wonen. Wij hebben de indruk dat zij zich vooral richten op de meer luxe nichemarkten; maar we kunnen ons vergissen. Daarvoor komen we er te weinig, of helemaal niet. En in hoeverre deze winkels nog wel of niet meer bestaan, het voltrekt zich buiten ons gezichtsveld. Wellicht passen zij zonder meer in de categorie van The Good. Maar wij zijn dan ook van het echte sneupen.

 

Het werkelijke nieuws

Dan nu het werkelijke nieuws. Dat een grote landelijke bouwmarkt haar twee vestigingen in Drachten onlangs heeft teruggebracht naar één, leek ons al heel lang heel logisch. Dat pal tegenover het vrijgekomen pand kringloopwinkel Hart in Friesland huist, kwam wel goed uit vanwege de parkeergelegenheid die ze zelf onvoldoende hadden. Dat Hart in Friesland nu de oversteek maakt naar de overkant, naar het voormalige pand van de bouwmarkt, met het hele gamma van hun hebben en houden? Dat is het echte nieuws. Vrijdag 4 oktober 2019 om 10:00 uur is het zover. Ja, dat is nieuws voor iedereen die wel eens bij deze bouwmarkt kwam, maar nog nooit in een kringloopwinkel was. Zoek de zevenduizend verschillen en kleur de plaatjes. Bij wijze van spreken.

 

Geen banken meer svp

Natuurlijk hopen wij dat The Ugly zijn aanblik betert. Of misschien is dat al gebeurd; wij wenden bij het passeren stelselmatig ons hoofd af. Dat zou ons dan, samen met de nieuwe huisvesting van Hart in Friesland, ongetwijfeld bij The Good, The Bad and The Beautiful brengen. En als Regoed terugkeert: The Good and The Beautiful. Overigens neemt Hart in Friesland geen banken neer aan. Ze komen erin om.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 059          HOMER

alt

 

Geplaatst: Donderdag 19 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Gebruiken

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty

 

Inductiekookplaten aangeboden

Door puur toeval beschikken wij over unieke voorraadgegevens voor koopjesjagers. Onze plattelandsinformant seinde door, dat de supermarkt waarvan de naam begint met een A en eindigt op een i, deze week inductiekookplaten in de aanbieding heeft. Zonder dat het gezegd werd, was de strekking duidelijk. Of wij er een voor haar mee wilden nemen.

 

Drachten onder de loep

Dus onderwierpen wij de diverse winkelcentra aan een inventarisatie. Er bleken in Drachten drie supermarkten te zijn die voldeden aan de spelling. Hoewel ook in De Drait een a en een i voorkomen, troffen wij daar de gezochte supermarkt niet aan. In het centrum aan de Markt vonden wij er wel een, evenals in de periferie die bekend staat als de Noorderpoort. In De Wiken zou er ook een zijn, zo hadden wij vernomen. Dus togen wij naar het centrale winkelplein in deze wijk. Om er daar achter te komen dat de bewuste super niet daar staat, maar zich enigszins op afstand verdekt heeft opgesteld.

 

Ze zijn - herstel - waren er nog

Dan nu de voorraadgegevens waarvan wij reeds repten. In de beide supers in het centrum en Noorderpoort zal men de deze week aangeboden inductieplaten niet meer aantreffen. Het betreft hier informatie uit de eerste hand. Dat was dan ook de reden dat wij alsnog op speurtocht gingen in De Wiken. En met blijdschap kunnen wij melden, dat wij heden, donderdag 19 september 2019 omstreeks half drie, in de supermarkt aldaar nog vier inductiekookplaten aantroffen. Maar ook daar ging het hard. Toen wij weer vertrokken, waren het er nog drie.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 058          HOMER

alt

 

Geplaatst: Woensdag 18 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Aansturen

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty

 

Als een grote Armada

Wij hebben een bedrijf gekend dat tijdens de kredietcrisis in zwaar weer belandde. Via de interne communicatielijnen kondigde het management de verwachte storm aan. Daarbij ging de oproep om als medewerkers samen, als een grote Armada, tegen de ruwe zee op te boksen. Dan zouden ze deze ernstige crisis wel overleven. De meest bekende Armada is de Spaanse, uit 1588. Deze machtige vloot werd dwarsgezeten door een blokkade van Nederlandse schepen, en daarna uiteengeslagen door de Engelse zeemacht. Vluchtend rond Schotland sloegen veel Spaanse galjoenen in stormachtig weer te pletter op de Ierse kust. Het bedrijf waar we over schrijven, bestaat niet meer.

 

Voorzichtig met symboliek

Een gemakzuchtig gelanceerd symbool wekt geen vertrouwen. Als de symboliek niet doordacht is, wat is dan de kracht van het plan erachter? Aan het begin van de Troonrede werd de militaire Operatie Market Garden (1944) in mooie woorden, dat zeker, verbonden met hoop. Hoop op een einde aan knechting en tyrrannie. En ook verbonden met de vrije, democratische en sterke rechtsstaat waarin we nu leven. Dit wekte de bemoedigende suggestie, dat Market Garden ons veel goeds heeft gebracht. Bovendien kwam de verdere inhoud van de Troonrede, bedoeld of onbedoeld, in het gunstige daglicht te staan van deze positief belichte gebeurtenis.

 

Market Garden was geen succes

De historische werkelijkheid is, dat Market Garden algemeen als een militaire mislukking wordt beschouwd. Bijbehorende trefwoorden zijn: gewaagd, riskant, slordig, overmoedig. De lange opmars vanuit België (operatie Garden) verliep te traag en smoorde voortijdig. De vestiging van bruggenhoofden (operatie Market) via luchtlandingstroepen mislukte grotendeels. Het falen van de operatie bemoeilijkte de verovering van de Antwerpse haven, gaf de Duitsers tijd om het Ardennenoffensief voor te bereiden en droeg indirect bij aan de Hongerwinter in wat nu de Randstad heet.

 

Taalkundige lading

Operatie Market Garden heeft taalkundig een sterke politieke lading. Marktwerking als een paradijselijke tuin, zoiets. Of dat hier en daar in achterhoofden een rol heeft gespeeld, wie zal het zeggen? Voor wie dit vergezocht vindt: bewust redenerend zal de link tussen Market Garden en de politieke vertaling ervan niet snel gelegd worden. Maar via onbewuste mechanismen gebeurt er meer dan waar we ons bewust van zijn. Dat de echte Operatie Market Garden op Prinsjesdag exact 75 jaar geleden was, ja, dat is een reden om het te benoemen. Maar behandel het dan wel, alsof je een teer vaasje in je vingers hebt. Om maar eens een bekende beeldspraak aan te halen.

 

De symboliek is krachtig

Market Garden: marktwerking als een fraaie tuin. In hedendaagse termen: economie en ecologie harmonieus samen. Of het nog compactere begrip van de 'duurzame groei'. Maar in 1944 kwamen Market en Garden niet bij elkaar. Symbolisch vertaald: zijn economie en ecologie wel met elkaar te vervlechten? Is duurzame groei überhaupt wel mogelijk? Als er anno 1944 gesproken kon worden van succes, dan was dat vooral te danken aan Operatie Garden: de opmars vanuit het zuiden. Met Garden werd Nijmegen nog bereikt; Market leverde vrijwel niets op dan strijd, dood en verderf.

 

Consequente symboliek

Kortom, als je koste wat kost de symboliek van Operatie Market Garden wilt inzetten, doe dat dan zuiver. En pas je plannen er desnoods op aan. Vergeet de zogenaamde duurzame (economische) groei; die combinatie gaat hem niet worden. Kies voor ecologische duurzaamheid en hang de gedachte aan eeuwige groei aan de wilgen. Hoe eerder, hoe beter. En waak voor het gekunsteld aan elkaar knopen van wat op het eerste gezicht misschien wel een aardig idee leek. Want was het niet exact 75 jaar geleden? Maar wie zo door tijd en ruimte springt, maakt van de Troonrede, als belangrijkste politieke beschouwing van het jaar, een Troonrodeo.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 057          HOMER

alt

  

Geplaatst: Woensdag 11 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Wonen

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Afterparty


Gast: Stefan Huiskema

Zoals jullie nu wel weten, doen partner Ilona en ik allerlei hand- en spandiensten in en om de Hooykiep. Daarnaast zijn we digitaal te vinden in de digibloghut XA Grutte Pier, ook op DWJM Sociaal. Vandaag gaat het over de beestjes.

 

Steeds minder beestjes

Er is zelfs een popsong die 'Allemaal beestjes' heet. Wij zoemen hier vooral in op de insecten. Daar zijn er steeds minder van. Natuurlijk willen mensen niet teveel beestjes in hun huizen. Maar ze helemaal afschaffen, dat gaat ook weer te ver. Dus werd er een alternatieve huisvesting verzonnen: het insectenhotel. Zelfs op bungalowparken willen ze tegenwoordig niet alleen mensen ontvangen, maar ook beestjes. Dit insectenhotel troffen wij aan in park Limburgse Peel.

 

 alt

 Insectenhotel Limburgse Peel

 Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

  

Insectenglamping

Zelf geloven wij niet zo in het concept van het insectenhotel. Wij zijn meer van de insectencamping. Of beter nog: de insectenglamping. De hele tuin van de Hooykiep gaan wij zodoende ombouwen tot insectenparadijs. Her en der zetten we diervriendelijke bloeiende planten neer, voor plantaardige beestjes. En ook door de hele tuin verspreiden wij plekken en plekjes waar beestjes in hun eigen stijl kunnen glamperen. Vlinders, bijen, hommels, libellen, vliegen, muggen, krekels, mieren, spinnen en wespen ook, van harte welkom!

 

Achterwaarts          Voorwaarts 

 

Project Schelf 2018 / 056          HOMER 

alt

 

Geplaatst: Donderdag 25 juli 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / DWJM 10 jaar

 

Kan een gemeentelijk sociaal platform een bron van nieuws zijn? Het kon in elk geval wel. En het kan nog steeds. Misschien niet de sensationele primeurs. Maar wel de brede beschouwing van achtergronden, en het publieke debat daarover.

 

In de beginjaren bulkte DWJM van de actualiteit. Zodra er in Drachten iets aan de hand was, wist altijd wel iemand er rap iets over te melden. Vervolgens was het een goede gewoonte dat ook anderen er verbaal bovenop sprongen.

 

Thema: NIEUWS

 

26 maart 2011 - 2012

Iduna timmert op DWJM aan de weg met spraakmakende popconcerten

5 juni: Dencity, jaarlijks Dancefeest in Slingepark, Drachten!

Vanaf 2019 is dit festival gewoon drie dagen lang in de tuin

 

26 maart 2010 - 2011

José Drost: een evenementoloog in de gezondheidssfeer

Samenvatting Alpe D'Huzes 2010

DWJM Sociaal is niet van de grote koppen; maar dit is ook nieuws

 

26 maart 2009 - 2010

Nieske Ketelaar - niet uit Drachten weg te branden

Waarom heeft de PvdA besloten uit het kabinet te stappen?

Wethouder Smallingerland blogt over landelijke politiek

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 055          HOMER

alt

 

Geplaatst: Vrijdag 3 mei 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Meedoen

 ▄▄  Schelf 2018 - HOME


Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / DWJM 10 jaar


Kan een gemeentelijk sociaal platform een bron van nieuws zijn? Het kon in elk geval wel. En het kan nog steeds. Misschien niet de sensationele primeurs. Maar wel de brede beschouwing van achtergronden, en het publieke debat daarover.


26 maart 2009 - 2010

Nieske Ketelaar - niet uit Drachten weg te branden

Waarom heeft de PvdA besloten uit het kabinet te stappen?

Wethouder Smallingerland blogt over landelijke politiek

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 054          HOMER

alt

 

Geplaatst: Maandag 12 november 2018 - 21 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Project Schelf 2018

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dromerige Webstek voor Jachtige Mensen / Schelf Kalender

 

Gast: Stefan Huiskema

Opnieuw mogen wij Huiskema's, als proefhuishouden van Stightingh High, hier iets vertellen. En weer gaat het over de klus achter de Hooykiep: de nieuwe houten berging. Vorige keer heb ik de zandverdichter laten zien.

 

Fundering waterpas maken

Maar het zand van de fundering moet niet alleen worden verdicht. De fundering moet ook waterpas komen te liggen. Dat kun je doen met een waterpas, maar daarvoor is de klus wat te groot. Om er een optisch waterpastoestel bij te halen, dat is ook weer niet nodig. Een laserwaterpas lijkt dan de ideale oplossing. Maar waarom gemakkelijk doen, als het ook moeilijk kan?

 

alt

 Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

De flesjeswaterplas

Daarom werken wij met de zelfgebouwde flesjeswaterpas. Twee doorzichtige buizen met een lange slang ertussen. Vullen met water, totdat het waterpeil te zien is in de transparante delen. Zoals onze zandverdichter de spieren oefent, zo traint de flesjeswaterpas de ogen en het brein. Je moet kritisch blijven; anders ga je de mist in. Zitten er luchtbellen in de slang, dan gaat het fout. En hoe lees je de waterspiegel af, als dat hol in de buizen staat? Als alles goed gaat, vind je in beide buizen dezelfde waterhoogte. Die kun je dan weer gebruiken, om met een meetband hoogtes uit te zetten. Al dat mooie denkwerk laten we ons niet afnemen door een laserwaterpas.

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 053          HOMER

alt

Geplaatst: Dinsdag 30 oktober 2018 - 11 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Project Schelf 2018

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dromerige Webstek voor Jachtige Mensen / Schelf Kalender

 

Gast: Stefan Huiskema

Wie Stightingh High wat volgt, weet dat zij een proefhuishouden onder hun hoede hebben. Dat proefhuishouden bestaat uit de Huiskema's. Op hun beurt bestaan de Huiskema's uit Ilona en ik, Stefan. Sinds kort probeert de Stightingh het basisinkomen op ons uit. Ik krijg het nu al en het bevalt goed. Binnenkort is Ilona aan de beurt. Van het een komt het ander. Als tegenprestatie steken we af en toe een handje uit in en om de Hooykiep.


Zand verdichten

De Stightingh heeft voor mij een klus bedacht in de tuin achter de Hooykiep. Daar moet een houten berging komen; ik ben nu met een tegelfundering bezig. De tegels komen op een laag zand, die verdicht moet worden. Dat kan met een simpele stampvoet, een tuinwals, een trilplaat of een trilstamper. Je kunt het ook inwateren.

 

alt

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

Zandbedverdichter

Maar nee, liever maken wij zelf een zandbedverdichter. Om tuinwerk met fitness te combineren. Twee antieke vloerbroodjes van 15 kilo per stuk. Houtresten op maat gemaakt. Twee handgrepen. Schroeven en bouten voor de verbindingen. Ik sta erin als in een looprek. Optillen, laten vallen. Stapje voorwaarts. Optillen, laten vallen. En dat in de buitenlucht. Daar kan geen sportschool tegen op.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 052          HOMER

alt

Geplaatst: Maandag 16 april 2018 - 22 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Reizen

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dromerige Webstek voor Jachtige Mensen / Schelf Kalender

 

Dure onderhoudsbeurt

Najaar 2017. De jaarlijkse onderhoudsbeurt van de vorige auto moest meer dan tweeduizend euro gaan kosten. Dat werd ons te gortig. Dus een goed gesprek met de garage, over wat er echt nodig was. Toen bleek het met de helft toe te kunnen. Nog een hele hap, maar vooruit met de geit. Wel besloten wij dat dit het laatste jaar was. Voor de eerstvolgende keuring zouden we gaan inruilen. In dat jaar liet de auto ons een paar keer staan, vielen op de snelweg midden in de nacht de koplampen uit en raakte een stuk bodembeplating  los. Dus kwamen we nog regelmatig bij de garage. Protocollaire ingrepen (het kan zijn dat... / het ligt waarschijnlijk aan...) lieten we niet meer doen. Provisorische reparaties en volstrekt logische maatregelen konden er mee door; verder niets. Kostte weer wat onderhandelingen, maar scheelde in de centen.

 

Inruilen binnen een jaar

Natuurlijk kwam daarbij ook onze terughoudendheid ter sprake. Wij waren daar open en eerlijk over. Nog voor de eerstvolgende onderhoudsbeurt (met APK) zouden we de auto gaan inruilen. De garage wou graag weten of we merktrouw waren; ze wilden wel laten zien wat de opties waren. Maar wij maken elke keer weer een frisse start en zijn tot nu toe altijd overgestapt naar een ander merk. Zo ging het ook deze keer. Op de dag dat de termijn voor de APK keuring verliep, ruilden wij elders onze auto in voor een exemplaar van een ander merk.


Verbazing bij de garage

Een paar weken later kregen wij een e-mailbericht van onze vorige garage. Ze hadden vernomen dat onze (vorige) auto was goedgekeurd voor de APK. Maar helaas hadden zij deze keuring niet voor ons mogen verzorgen. Nu wilden ze graag weten waarom wij daarvoor niet bij hen waren geweest. En of we daarvoor een korte enquête konden invullen. Dat zouden ze zeer op prijs stellen. Maar die enquête is niet nodig, want de reden was natuurlijk simpel. Op het moment van keuring was het onze auto niet meer.

 

Geen enquête, wel een blog

In plaats van de enquête hebben we Stightingh High gevraagd, om hier een blog aan te wijden. Wij vinden het namelijk raar dat een garage via twee afzonderlijke lijnen met ons communiceert en beide lijnen niet met elkaar verbindt. Via de ene lijn weet de garage dat we geen APK meer zullen laten doen, en ook waarom niet. Via de andere lijn is de garage verbaasd dat we niet geweest zijn voor de APK, en is benieuwd waarom niet. Deze tweede communicatielijn is over een breed front in opmars, maar dreigt gemakkelijk los te raken van de dagelijkse realiteit. Als dat gebeurt haken wij af; deze keer dus geen enquête. Ook hoog tijd dat het beestje een naam krijgt. Wij noemen het: systeemcommunicatie.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 051          HOMER

alt

Geplaatst: Maandag 19 maart 2018 - 9 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Reizen

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dromerige Webstek voor Jachtige Mensen / Schelf Kalender


Niet te laag, niet te hoog

Zeer vereerd natuurlijk, dat wij namens Www&wwW op pad mochten om een auto te scoren. Niemand van ons gezelschap heeft er veel verstand van. Maar dan willen wij van de Stightingh best eenoog in het land der blinden zijn. Zowel mensvervoer als goederentransport moest mogelijk zijn. En sommigen van de te vervoeren mensen zijn nogal lang, wat pleit voor een hoge auto. Maar ook weer niet te hoog, omdat dan de luchtweerstand en het brandstofverbruik toeneemt. Dus kwamen wij uit op een hoge stationwagen, of een lage MPV. Waarmee wij goed meedoen, want Nederlanders zijn stationrijders.

 

Niet te oud, niet te nieuw

Nu is er inderdaad een categorie auto's dat hieraan voldoet. Wel is het uitkijken in dat segment, vooral op de achterbank. In tegenstelling tot voorin, blijkt daar de beenruimte of de hoofdruimte of allebei nogal krapjes te zijn. De Peugeot 307 voldeed, maar al te oud wilden wij ook weer niet. Ook de Ford Focus kon er net mee door, terwijl de prijs gunstig afstak bij de concurrentie. De Renault Espace beviel ons achterin wat minder; de onderdanen hadden het niet ruim. Maar toen trok Renault zijn troefkaart: de Dacia Logan. Voor hetzelfde geld konden wij plots een veel nieuwere wagen kopen, met veel minder kilometers op de teller.

 

Niet te mooi, niet te duur

Maar al te nieuw wilden wij ook weer niet. Dus omgekeken naar een Dacia Logan met ongeveer de leeftijd en de kilometers van de al geselecteerde Ford Focus. Plots bleken wij toen met een kwart minder budget toe te kunnen. Even gecheckt wie er nu gek was, de dealer of wij. Geen van beiden, zo bleek. Want wij waren typische Dacia rijders, aldus de verkoper. Zij geven niet om design, maar willen verder zoveel mogelijk auto voor hun geld. Als het zo gesteld is, ja, dan zijn wij typische Dacia rijders. En zo kwam het dat wij Dacia rijden. Marineblauw.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 050          HOMER

alt

Geplaatst: Maandag 19 februari 2018 - 12 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Regelen

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dromerige Webstek voor Jachtige Mensen / Schelf Kalender


Van hollandsnieuwe af

Raar, als je vanuit je eigen huis bijna niet mobiel kunt bellen. Twee jaar van slechte bereikbaarheid was lang genoeg. We moesten er dus vanaf, van hollandsnieuwe. Even via Belsimpel een nieuwe provider regelen. Mooi op tijd opgezegd. Maar daarna bij Belsimpel gelezen dat je niet zelf moet opzeggen, want dat regelen zij voor je. Dus de opzegging geannuleerd en direct daarna alles via Belsimpel geregeld. Ruim voor de opzegtermijn van één maand. Irritant dat dan de overgang wordt geprikt op een datum twee dagen voorbij het oude abonnement. Je merkt het als de betaling van hollandsnieuwe niet stopt, maar doorgaat. Dus direct storneren die overschrijving. Maar dat had je niet moeten doen, aldus een nogal nijdige hollandsnieuwe. Want nu moeten ze crediteren.

 

De fuik van Liander

Ze komen kosteloos de meter vervangen. Door een slimme nieuwe meter. De vooraankondiging en de afspraak komen beide per post, op dezelfde dag. Dan en dan komt de monteur langs. Of je maar wilt bevestigen. Of anders een nieuwe afspraak maken. Het is ideaal, die nieuwe meter; niets dan voordelen. En ze gaan het gewoon doen. Pas ergens in het bijgaande vouwblad valt te lezen, dat de slimme meter niet verplicht is. Wij zijn er niet tegen. Wij zijn wel tegen conglomeraten die mensen met halve waarheden proberen binnen te loodsen. Die de cliënt niet helpen bij de eigen afweging, maar die vooral  'ja' willen horen. Uiteindelijk hebben we ja gezegd. En de monteur was wel aardig.

 

Verhaal aan de deur 

Midden op de dag kijken we naar de opening van de Olympische Winterspelen in Peongchang, Zuid-Korea. Het is bij tijd en wijle een verbluffend schouwspel. Dan gaat de deurbel, midden onder de show. Een jongeman verklaart vriendelijk glimlachend dat hij onze sticker heeft gezien, maar niets komt verkopen. Alleen wil hij wel even kwijt dat ze binnenkort in de straat komen voor zonnepanelen. En of we misschien... Wij zijn niet tegen zonnepanelen. Wij zijn wel tegen sticker omzeilende praatjesmakers bij onze voordeur. Dat geldt in het bijzonder als ze zo'n actie optuigen op hetzelfde moment dat eens per vier jaar de Olympische Winterspelen worden geopend. De moraal van dit verhaal: laat je niet piepelen.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 049          HOMER

 alt

Geplaatst: Zaterdag 20 januari 2018 - 14 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Project Schelf 2018

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dromerige Webstek voor Jachtige Mensen/ Schelf Kalender


Robotten en mensen

Verzorgingsrobot Ennie heeft intussen zijn domein gekregen in de Hooykiep. Het idee is om hem mentaal weer op te lappen en daarna ook productief te maken. Voor wat hoort wat. En dan nog vinden wij, dat we diezelfde aandacht ook aan de mens moeten besteden. Robotten rukken op; prima, maar niet ten koste van mensen. De eerste vraag is dan, of er hier eigenlijk wel een probleem ligt. Kun je ook op mensen een vorm van recycling loslaten, zodat ze daarna nog een tweede productieve leven tegemoet gaan? Wij menen van wel.

 

De afgeschreven werknemer

Medisch zit het wel redelijk snor. Afgezien van kosten, wachtlijsten, ongezond gedrag en ethische vragen, lukt het de medische stand nog steeds aardig om veel mensen ziek te ontvangen en na behandeling gezond te laten terugkeren in de maatschappij. Petje af; wij gaan daar niet in roeren. Anders ligt het met de werkzoekenden onder ons. Hoe ouder ze zijn, hoe moeilijker het lijkt te worden. Het afgeschreven zijn als productiefactor, begint op steeds jongere leeftijd. En juist daar is recycling wel degelijk aan de orde. Hoe creëer je uiteindelijk voor alle werkzoekenden de juiste condities, om weer aan de bak te komen?

 

Proef met basisinkomen

De praktijk wijst uit dat dit niet eenvoudig is. Allerlei leuke politieke ideeën om mensen weer aan werk te helpen, blijken in de praktijk tegen te vallen, of tot rare constructies te leiden. Wij gaan daarom voor een drastische keuze. We gaan een proef uitvoeren met het basisinkomen. Ga nu niet allemaal mailen en bellen; de kandidaten zijn al geselecteerd. Natuurlijk zijn het Ilona en Steven, van ons proefhuishouden. Ook bekend als 'Leefteam High'. Zij blijven anoniem; de proef mag niet worden verstoord door allerlei invloeden van buiten. Wij kennen ze hierbij de gefingeerde achternaam Huiskema toe. De financiën? Daar werken wij aan. Nader bericht volgt.

  

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 048          HOMER

 alt

Geplaatst: Woensdag 11 oktober 2017 - 6 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Project Schelf 2018

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dromerige Webstek voor Jachtige Mensen

 

1. Is het gerucht juist, dat wij hier Kamervragen kunnen stellen?

2. Zo niet, beschouwen we dan deze vragen als niet geschreven?

3. Is het onze minister bekend dat er een regeerakkoord is?

4. Heeft het dan nog wel zin om deze regeerblogs te schrijven?

5. Of mogen wij het regeren nu weer overlaten aan Den Haag?

6. Kunnen wij überhaupt een deuk in een pakje boter schoppen?

7. Is bijvoorbeeld één Ministerie van Alle Zaken niet wat weinig?

8. Over schoppen gesproken: is Oranje nu echt uitgeschakeld?

9. Zo ja, wat is dan eigenlijk nog de zin van het regeerakkoord?

10. Waarom zouden wij bijvoorbeeld oefenen op het Wilhelmus?

11. Droeg Oranje niet bij aan de kennis van het Wilhelmus?

12. Focust het vluchtelingenbeleid vanaf nu op goede voetballers?

13. Los daarvan: valt er nog iets te verbinden zonder Oranje?

14. Kan LF2018 worden ingezet als doekje voor het bloeden?

15. Moet het Frysk Folksliet in 2018 het Wilhelmus vervangen?

16. Waarom gebruikten de formerende partijen geen witte rook?

17. Werkt de heer Van Veen al aan  een nieuw lied over de bom?

18. Mag de Stightingh aanblijven als wetenschappelijk bureau?

19. Bijvoorbeeld omdat wij ook nu weer de juiste vragen stellen?

20. Krijgen wij eindelijk eens duidelijkheid over het Spiegelrjim?

21. Heeft iemand al goede ideeën over 'Imagine a blue planet'?

22. Is dat misschien toch een reden om mee te blijven regeren?

23. Zijn er ook niet andere redenen om hiermee door te gaan?

24. Want is een meerderheid van 76 zetels niet erg weinig?

 

Achterwaarts     Voorwaarts 

 

Project Schelf 2018 / 047          HOMER

alt

Geplaatst: Maandag 3 juli 2017 - 12 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Project Schelf 2018

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dromerige Webstek voor Jachtige Mensen

 

Wie vreemd is, moet beter zijn

Daar zitten we dan, als parttime freelance interim meeregeerders. Natuurlijk is het een beetje gek; dat zien wij ook wel. Gelukkig hebben ze in Den Haag nog niets door. Anders zouden we zomaar beschuldigd kunnen worden van revolutie. Dat is wel het laatste wat we willen. Maar een beetje raar blijft het. En als je een tikkeltje vreemd bent,  moet je dubbel je best doen. Anders word je niet voor vol aangezien. Daarom leek het ons goed, dat Www&wwW ondersteund wordt door een eigen wetenschappelijk bureau. Wij als Stightingh High zijn daarvoor natuurlijk de beste kandidaat. Dus handelen wij vanaf nu alle wetenschappelijkheden af. Zodat het Www&wwW Kabinet zich helemaal  kan inzetten voor het echte regeerwerk. Wetenschappelijk Bureau High dus, aangenaam.

 

Ongevraagde adviezen

We hebben op dit moment nog geen enkele opdracht van de regerende Www&wwW. Ze hebben het te druk met alles wat in Den Haag blijft liggen. Dus hebben wij alle ruimte om met ongevraagde adviezen te komen. Met de woorden van ex informateur Tjeenk Willink in gedachten, gaan we het strategisch aanpakken. We blikken zover mogelijk vooruit in de tijd. En we kijken zo ver mogelijk om ons heen op deze planeet, en daarbuiten. Kortom: Nederland is klein, denk groot. Het zal ons een wereldwijd perspectief opleveren voor de lange termijn. Pas daarna komt aan de orde wat Nederland daaraan kan bijdragen of bijsturen. En de slotvraag is dan, hoe Www&wwW daar als interim regering op kan inspelen. Willen jullie ons nu verexcuseren? Wij hebben werk te doen. 

 

Achterwaarts     Voorwaarts

 

Project Schelf 2018 / 046          HOMER

alt


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 65  |  volgende pagina »