Geplaatst: Zondag 7 september 2014 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Het is grijs en het denkt

  ‚     Hogenakker - HOMER

Ja, ik weet het. De titel boven dit stukje lijkt fout. Want het is vaag en onduidelijk. En dat is aan mensen met autisme niet besteed, zegt men. Want ze nemen alles letterlijk. Maar in dit geval is dat juist de bedoeling. Deze titel moet je letterlijk lezen. Autisme valt namelijk niet los te zien van het verstrijken van de tijd. Men noemt het niet voor niets een ontwikkelingsstoornis.

Donderdagavond 9 oktober 2014, om 19.30 uur in de Bibliotheek te Drachten, gaat het dan ook over de ontwikkeling van autisme. En dus rijzen er direct vragen. Als autisme over een ontwikkeling gaat, waarom lijken de kenmerken van autisme dan vaak van beton? Moeten we niet eens wat beter gaan kijken naar hoe autisme zich kan ontwikkelen tijdens een mensenleven? Ik vind van wel. Weg met het noodlot; leve het perspectief!

Daarom zullen de levensjaren de kapstok zijn van mijn verhaal. Wat mij betreft gaan we op reis met baby´s die het risico op autisme in zich dragen. Want in de wieg schijnt het al te beginnen. Hoe ontwikkelen zij zich als ze peuter worden, kleuter, tiener, volwassene, bejaarde? Wat betekent het als ze gaan leren, studeren, huishouden, samenwonen, werken, ontspannen en pensioeneren? En ook belangrijk: kunnen ze ooit autisme weer achter zich laten?

Natuurlijk is autisme van persoon tot persoon anders. En dat geldt ook voor de ontwikkelingen binnen een mensenleven. Daarom gaan we vooral stilstaan bij de menselijke mijlpalen. Bij die mijlpalen horen grote veranderingen en belangrijke keuzen, zeker ook voor mensen met autisme. Zelf ben ik als 61-jarige een flink eind op weg. Natuurlijk heb ik mijn ervaringen in het verhaal verwerkt, net als mijn verwachtingen voor de toekomst.

Na de presentatie, en wat mij betreft ook in de koffie- en theepauze, is er alle ruimte voor vragen en opmerkingen. Na afloop van de pauze zit er een bont gezelschap van ervaringsdeskundigen klaar, om in gesprek te gaan met het publiek. Alle mogelijke vragen en opmerkingen over autisme zijn dan welkom, wel of niet in relatie tot de lezing. Zo rond half tien gaan we het forumgesprek afronden.

Via de link in dit artikel kom je bij een verdere toelichting op het programma, zoals die eerder is gepubliceerd door de Bibliotheek Drachten. De Bibliotheek organiseert de lezing samen met de NVA Regio Friesland. De toegangsprijs is 5 euro voor leden van de Bibliotheek of van de NVA en 6 euro voor niet-leden.

Van harte welkom:

- op donderdag 9 oktober 2014 om 19.30 uur

- in de bibliotheek van Drachten

- bij de lezing `Autisme: een kwestie van tijd´.