Geplaatst: Zondag 24 februari 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Geblessekles

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Geblessekles

 

Steeds meer digitaal

Ook ik doe steeds meer digitaal. Zo was ik onlangs nog digitaal bij de gemeente. Daar valt van alles te lezen en te bekijken, tot aan complete raadsvergaderingen toe. Deze keer zwierf ik er zomaar wat rond. Plots vroeg iemand mij iets; het was mevrouw J. Abels. 'Bent u de nieuwe gemeentedichter?' Daarmee overviel ze mij. 'Niet dat ik weet...', stamelde ik onthutst. Want stel je voor. 'We zoeken een creatief persoon', vervolgde ze. 'O, dat zit wel snor.' Maar er was nog meer. Je diende met je gedichten de Smallingerlanders met een andere, frisse blik te laten kijken naar het dagelijks leven in de gemeente.  

Het hoeft niet professioneel

Ik moest direct terugdenken aan de startavond voor de Omgevingsvisie in de Lawei, vorig jaar op 26 november. Daar waren toch heel wat frisse blikken geworpen. Ik had het nog niet gedacht, of ik snapte het al; dat was natuurlijk niet op rijm. Intussen ging mevrouw Abels verder. 'Je hoeft geen professioneel dichter te zijn.' Ik kwam dus in de buurt; ik dicht namelijk niet beroepshalve, maar uit pure liefde voor de poëzie. En verder woont of werkt de gemeentedichter in Smallingerland en is minimaal 18 jaar oud. 'Ja, dat ben ik helemaal', bracht ik nog uit. Want ik begon mij aardig ontmaskerd te voelen.  

Nog geen fuck gedaan

Tegelijkertijd werd ik wat ongerust. Alles wees er kennelijk op, dat ik de nieuwe gemeentedichter was. Maar had ik het dan laten versloeren? Had ik iets moeten doen, of zo? 'De opdracht is het maken van minimaal vijf gedichten per jaar en deze eventueel voor te dragen', raadde mevrouw Abels mijn gedachten. Ja, daar heb je het gedonder al. Die heb ik nog niet klaar. Eigenlijk heb ik er nog geen ene fuck aan gedaan. Maar ik hield mijn mond. Alles wat ik verder zei, kon natuurlijk tegen mij gebruikt worden. 'U krijgt €150,00 per gedicht. Het is een functie voor twee jaar.' Zo hoor je nog eens wat.  

Verkiezing per gedicht

Je kon als gemeentedichter zelfs meedoen aan de verkiezing. Ik had inderdaad iets meegekregen over het stemmen voor Provinciale Staten, op 20 maart. Je moest dan twee gedichten insturen. En een korte motivatie, waarom je gemeentedichter wou worden. Maar dat laatste was niet nodig, want ik was het immers al. Mevrouw Abels had het zelf, slim combinerend en deducerend, vastgesteld. Maar ik hoefde ook weer geen voorkeurspositie. Iedereen gebruikt een stembiljet; waarom zou ik dan twee gedichten insturen? Waarvan een over de Mienskip, en het andere over een onderwerp naar keuze van de dichter?

Poëzie in de Staten

Want ook die criteria gaf mevrouw Abels nog snel even mee. Een onderwerp naar eigen keuze zal nog wel gaan. Maar over de Mienskip? Dan moet ik als de bliksem naar een snelcursus Fries. 'Friese en Nederlandse gedichten zijn welkom', stelde mevrouw Abels mij gerust. 'Een jury bekijkt de inzendingen en nomineert dan drie personen.' Ik wist niet wat ik hoorde. Oké, de provincie is een wat minder bekende bestuurslaag. Maar dat men tegenwoordig een jury inzet om een drietal kandidaten voor Provinciale Staten te nomineren, dat is nieuw voor mij. Maar ja, de wereld hangt zo langzamerhand van gekkigheid aan elkaar.

Mijn naam is haas

De rest kreeg ik nog maar half mee. Het drietal mag op vrijdag 26 april haar gedichten voordragen. Ach ja, waarom niet. Een beetje poëzie in Provinciale Staten kan geen kwaad. En verder de complimenten aan Smallingerland. De gemeente had zich er weer mooi tussen gewurmd. Want de deskundige jury maakt daarna de naam van de nieuwe gemeentedichter bekend. Dat zal dan in de pauze zijn, met daarna ongetwijfeld de borrel en de hapjes. Dat worden dan nog een paar zware maanden. Want wie die nieuwe gemeentedichter is, mevrouw Abels en ik weten het al lang. Maar ik wil niet onsportief zijn. Dus nog even mondje dicht.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

▄▄  Bleske - HOMER

alt