Geplaatst: Vrijdag 1 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Geblessekles

 ▄▄  Bleske - HOMER

 

A boy named Sue

Dit is de titel van een song over een jongeman, die zijn vaders bloed wel kan drinken. Zijn pa is lang geleden vertrokken, maar heeft voor vertrek zijn zoontje Sue genoemd. De song is groot gemaakt door Johnny Cash. In de Duitse versie heet de jongeman Susi en in de Friese uitvoering, van Doede Veeman, werd het Tryn.

 

A dog named Boo

Me and you and a dog named Boo. Deze song is de harmonische tegenpool van A boy named Sue. Het beschrijft de romantiek van een zwervend leven zonder vaste woon- en verblijfplaats. Natuurlijk is het vervoermiddel een oude Amerikaanse slee. Lobo was de zanger: liefhebber van het vrijer leven, met als grootste wens om weer onderweg te zijn.

 

A dog named Uncad

Graag vul ik het derde deel van dit drieluik in. Sue of Tryn: nee, dank je. Ook ben ik niet zo weg van Boo als naam voor een hond. Ik heb geen hond, maar zou in dat geval eerder voor Uncad gaan. Yeah, a dog named Uncad. Daarbij stel ik mij het gesprekje voor dat ik vanmorgen had bij de voordeur van de Hooykiep, toen er werd aangebeld en ik opendeed.

 

- Goedemorgen, ik ben de inspecteur hondenbelasting.

- Goedemorgen.

- Mag ik vragen of u een hond heeft?

- Dat mag.

- Eh... heeft u een hond?

- Alleen Uncad.

- Een kat; nee die staat niet op mijn lijst. Ik weet genoeg; goedemorgen.

- Goedemorgen.

 

A dog named Uncad. De cadans is wat beroerd. Anders was het al lang een hit geweest.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zondag 24 februari 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Geblessekles

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Geblessekles

 

Steeds meer digitaal

Ook ik doe steeds meer digitaal. Zo was ik onlangs nog digitaal bij de gemeente. Daar valt van alles te lezen en te bekijken, tot aan complete raadsvergaderingen toe. Deze keer zwierf ik er zomaar wat rond. Plots vroeg iemand mij iets; het was mevrouw J. Abels. 'Bent u de nieuwe gemeentedichter?' Daarmee overviel ze mij. 'Niet dat ik weet...', stamelde ik onthutst. Want stel je voor. 'We zoeken een creatief persoon', vervolgde ze. 'O, dat zit wel snor.' Maar er was nog meer. Je diende met je gedichten de Smallingerlanders met een andere, frisse blik te laten kijken naar het dagelijks leven in de gemeente.  

Het hoeft niet professioneel

Ik moest direct terugdenken aan de startavond voor de Omgevingsvisie in de Lawei, vorig jaar op 26 november. Daar waren toch heel wat frisse blikken geworpen. Ik had het nog niet gedacht, of ik snapte het al; dat was natuurlijk niet op rijm. Intussen ging mevrouw Abels verder. 'Je hoeft geen professioneel dichter te zijn.' Ik kwam dus in de buurt; ik dicht namelijk niet beroepshalve, maar uit pure liefde voor de poëzie. En verder woont of werkt de gemeentedichter in Smallingerland en is minimaal 18 jaar oud. 'Ja, dat ben ik helemaal', bracht ik nog uit. Want ik begon mij aardig ontmaskerd te voelen.  

Nog geen fuck gedaan

Tegelijkertijd werd ik wat ongerust. Alles wees er kennelijk op, dat ik de nieuwe gemeentedichter was. Maar had ik het dan laten versloeren? Had ik iets moeten doen, of zo? 'De opdracht is het maken van minimaal vijf gedichten per jaar en deze eventueel voor te dragen', raadde mevrouw Abels mijn gedachten. Ja, daar heb je het gedonder al. Die heb ik nog niet klaar. Eigenlijk heb ik er nog geen ene fuck aan gedaan. Maar ik hield mijn mond. Alles wat ik verder zei, kon natuurlijk tegen mij gebruikt worden. 'U krijgt €150,00 per gedicht. Het is een functie voor twee jaar.' Zo hoor je nog eens wat.  

Verkiezing per gedicht

Je kon als gemeentedichter zelfs meedoen aan de verkiezing. Ik had inderdaad iets meegekregen over het stemmen voor Provinciale Staten, op 20 maart. Je moest dan twee gedichten insturen. En een korte motivatie, waarom je gemeentedichter wou worden. Maar dat laatste was niet nodig, want ik was het immers al. Mevrouw Abels had het zelf, slim combinerend en deducerend, vastgesteld. Maar ik hoefde ook weer geen voorkeurspositie. Iedereen gebruikt een stembiljet; waarom zou ik dan twee gedichten insturen? Waarvan een over de Mienskip, en het andere over een onderwerp naar keuze van de dichter?

Poëzie in de Staten

Want ook die criteria gaf mevrouw Abels nog snel even mee. Een onderwerp naar eigen keuze zal nog wel gaan. Maar over de Mienskip? Dan moet ik als de bliksem naar een snelcursus Fries. 'Friese en Nederlandse gedichten zijn welkom', stelde mevrouw Abels mij gerust. 'Een jury bekijkt de inzendingen en nomineert dan drie personen.' Ik wist niet wat ik hoorde. Oké, de provincie is een wat minder bekende bestuurslaag. Maar dat men tegenwoordig een jury inzet om een drietal kandidaten voor Provinciale Staten te nomineren, dat is nieuw voor mij. Maar ja, de wereld hangt zo langzamerhand van gekkigheid aan elkaar.

Mijn naam is haas

De rest kreeg ik nog maar half mee. Het drietal mag op vrijdag 26 april haar gedichten voordragen. Ach ja, waarom niet. Een beetje poëzie in Provinciale Staten kan geen kwaad. En verder de complimenten aan Smallingerland. De gemeente had zich er weer mooi tussen gewurmd. Want de deskundige jury maakt daarna de naam van de nieuwe gemeentedichter bekend. Dat zal dan in de pauze zijn, met daarna ongetwijfeld de borrel en de hapjes. Dat worden dan nog een paar zware maanden. Want wie die nieuwe gemeentedichter is, mevrouw Abels en ik weten het al lang. Maar ik wil niet onsportief zijn. Dus nog even mondje dicht.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

▄▄  Bleske - HOMER

alt

Geplaatst: Zondag 2 augustus 2015 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Geblessekles

▄▄  Bleske - HOMER

- Retourtje Mars dus. Voor je vakantie. Lachen man...

+ Zo is het. Al zie ik jou het nog niet doen... Hoewel. Je weet niet hoe een koe een haas vangt. Moet je beslist mikken op Mare Erythraeum. Stijf tegen de evenaar van Mars, maar toch nog relatief rustig. En erg landelijk, past wel bij jou. Ook niet duur. Dus. Gewoon een keer doen. Het is net als ..eh.. kom, hoe heet het. Wintersport. Eén keer van die berg af en je was verkocht... Warempel, laatste beker al bijna... Geen melk hier? Niet te filmen...

- Eh ja... nee... Wist trouwens niet dat deze automaat een paddoknop had...  Hoelang gebruik je al? Grapje... Maar om in jouw fantastische verhaal te blijven: waarom niet naar Pluto?

+ Hallo! Je weet niet veel hè? Pluto heeft een negatief reisadvies. Voorlopig nog te koud. Je bent dood voor je het weet; ze gaan eerst de atmosfeer daar wat oppimpen. Kost een half jaartje. Maar de foto's gaan al rond. Nou kom op man, dat moet je toch gezien hebben. Was zelfs bij de NOS in het nieuws!  Mariëtte en ik hebben al wat mooie locaties gespot. Eigenlijk in de planning voor volgend jaar zomer. Maarre... Zo, klaar. Hèhè, jij kunt.

- Mooi dank je. Maarre...

+ Ja?

- Nee, je zei maarre.. Pluto. Volgende zomer.

+ O ja, Pluto, komend jaar... Nee. Gaat hem zeker niet worden. NASA heeft iets nieuws. Is je vast niet ontgaan.

- Tuurlijk niet. Je bedoelt dat geklooi met die asteroïde. Half jaar terug.

+ Dat was de ESA. Nee trouwens, dank je. Vakantie op een asteroïde... Je gaat toch ook niet vier weken in een tentje op Vlieland zitten! Nee man, de nieuwste verovering van de NASA. Kepler 452b.

- Kepler watte?

+ Tjongejonge. Onder welke steen heb jij gezeten? Kepler 452b. Aardachtige planeet op 1.400 lichtjaar. Dat is hier zo'n beetje om de hoek. Maar hé, moet echt gaan; blaadje met koffie wordt koud... En jij?

- Ja maar ho es even! De NASA zit zonder operationele raketten. En 1.400 lichtjaar, sorry, maar...

- Dat dank je de koekoek. Natuurlijk niet met de NASA. En de Russen hebben de ballen verstand van comfort. Maar wat denk je van de Chinezen. De Chinezen, man je wilt niet weten... En jij? Vakantie?

- De Chinezen... Eh sorry, wat...?

+ Al met vakantie geweest?!

- Nee, volgende week...

+ Mooi man. Ga je nog weg?

- Eh ja... Jazeker. Vier weken.

+ Kijk even, helemaal er van tussen. Hoe? Sleurhut? Appartementje? By the way, welke exotisch oorden ga je onveilig maken?

- Vlieland. Met de tent.

+ O, nou... Hé, have fun... ...je bent eraan toe zie ik; je beker staat al een minuut vol... Maar moet rennen. Dorstige collega's. En beetje kalm aan daar hè. Pokkenautomaat... Niet te geloven...

 - ...

 

Vorige

 

Geplaatst: Zaterdag 25 juli 2015 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Geblessekles

▄▄  Bleske - HOMER

- Hé hoi, ja, nee, ja toe maar, ga je gang; je bent me net voor, dus...

+ Nee joh! Ga jij maar eerst. Ik kom voor zes man koffie tappen.

- Maakt niet uit; geen haast. Bouwvak. Geen reet te doen hier. Was je niet net terug?

+ Ja klopt; gisteren weer begonnen. Afzien. Au, heet! Sodeju, hij piest langs de beker.

- Ja doet ie. Beestje heeft kuren, nogal kaduuk geweest vorige week. Maar hij doet het in elk geval. Leuk gehad?

+ O zeker! Lekker rustig aan gedaan Geen gekke dingen. Dit jaar gewoon op aarde gebleven. Net als zo'n zeven jaar terug. Nee, geen zeven. Zeker tien...

- Op aarde... O, niet gevlogen dus. Nou ja, on the road kom je ook een heel eind.

+ Kom op zeg. Natuurlijk gevlogen. Vijf continenten trip. Weinig nieuws gezien. Lekker relaxed.

- Maar je zei: op aarde gebleven. Niet gevaren, geen cruise en zo... Vaste grond onder de voeten. Groot gelijk. Ook geen kans op zeeziekte.

+ Eh... Sorry, maar op welke golflengte zit jij ergens. Ik vraag maar. Vast nog nooit een ruimtetrip gedaan als ik jou zo hoor? We zijn dit jaar op AARDE gebleven. Op de blauwe planeet. Ja, heb je dat? Hier dus, op deze wereld. Ook de moeite waard. Zo af en toe. Je snapt het wel. Mijn vriendin heeft het niet zo op de kosmos.

- Hé lolbroek! Of ik ooit een ruimtetrip heb gedaan. Moet ik nou lachen? Zoveel verdien jij echt niet meer dan ik...

+ Mis man. Geen kwestie van verdienen. Gewoon je ogen en oren goed open houden. Juiste contact op juiste moment; kom je overal. Gebruik je creativiteit, beste collega.

- Nou daar schort het echt niet aan bij deze collega... Je weet toch van die ontwerpprijs. Gekregen voor mijn idee over...

+ Ja, ja, weet ik! - tering, schiet niet echt op met die koffie - Maar dit gaat over proactieve creativiteit. Je moet er direct bovenop zitten. De ene dag had iemand het over ruimtetoerisme; de dag erna hing ik al aan de lijn. Want: ze zouden van z'n leven nooit zomaar een welgestelde celebrity de ruimte inschieten snap je. Kijken wel uit. Ben dus zodoende drie vakanties proeftoerist geweest. Deze planeet vanuit alle hoeken gezien. Mooie tijden.

- Sodemieter op man... Je bedoelt dat jij... Sodemieter op. Zomaar even...

+ Ach jonge, stelt nul komma nul voor. Maar de meesten weten het niet. Geen idee hoe de hazen lopen in de astrovakantiebusiness. Denken nog steeds dat de Amerikanen helemaal never nooit op de maan zijn geweest. Achterlijk gedoe. Hebben geen benul dat maantoerisme alweer over z'n top heen is. Maantrips. Compleet naar de kloten. De hele zooi in de rode cijfers. Maar Mars. Rode planeet. Die is zo hot als de bliksem! Blij dat we twee jaar terug al geweest zijn. Moet je nou nog eens komen. Druk man. Druk druk druk.

- Mars is hot... Zo ken ik je weer; de humor ligt op straat. Wil eigenlijk ook wel een retourtje Mars scoren. Aan zee zou mooi zijn. Minder stof en zo. Doe me zo even een mailtje als je wilt. Met een link waar ik kan reserveren. Zal wel op de maan wezen. Aan de achterkant...

+ Hé, dimmen jij. Niet onnozeler voordoen dan je bent. - Zeikkoffie!  Slomer dan dikke stront in een trechter - Mars is om de haverklap in de media. Kan iedereen zich tegenwoordig voor aanmelden. Wel even op internet graven, hoe en wat. Verder beetje veel conditie hebben. En nog wat van dat bureaucratische gesnuif. Moet je je gewoon even dwars doorheen vreten. Echt de moeite waard, Mars. Aan te raden.

 

Volgende