Geplaatst: Zaterdag 29 december 2012 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies tot dominees 9           HOME

Dank je Steven,

Je hebt het mooi voor elkaar. Mariah is des duivels! Dat idee om de wijzen naar onze 21ste eeuw te laten komen. Het idee dat jij zo hebt afgekraakt. Dat kwam niet van mij, maar van haar. Eigenlijk heb je dus haar uitgekafferd, in plaats van mij. Zo voelt ze het tenminste wel. En verder: ze is niet mijn vriendin, maar een vriendin van mij. We hebben het over haar idee gehad. Ik vond het wel aardig. Met Kerst heb ik er een liedje van gemaakt en naar haar gemaild. Later heb ik zelfs nog een paar rijmtips van haar gekregen en verwerkt. Dus kom maar op met je battle; je zult het nu tegen ons tweeën op moeten nemen.

 

De westerse beschaving 

          Wij zijn de christelijke westerse beschaving,
          zo democratisch en zo goed in zelfhandhaving.
          In twee millennia gegroeid tot wat we zijn:
          welvarend, machtig en beschaafd en dat is fijn.

Wij gaan voorop, de jaren door voorbij 2000,
alles wat dwarsligt met een zachte hand vergruizend.
De aardse normen van wat goed is en wat slecht
die stellen wij. Want wij zijn sterk; het is ons recht.

En zo bepalen wij de koers van deze aarde.
Maar wie beoordeelt onze normen, onze waarden?
De consequenties van het leiderschap zijn groot.
Eén foute handeling en iedereen is dood.

          Wij zijn de christelijke westerse beschaving,
          zo democratisch en zo goed in zelfhandhaving.
          In twee millennia gegroeid tot wat we zijn:
          welvarend, machtig en beschaafd en dat is fijn.

Maar wie leert ons de lessen van een wijze vader?
Waar is de rust en veiligheid van moeder aarde?
Wie licht voor ons een tipje van de sluier op?
In hemelsnaam, wie komt en haalt ons uit het slop?

 

Onze denklijn is simpel, Steven. Eigenlijk stammen ALLE mensen af van de torenbouwers. Het zit ons in het bloed om altijd maar meer te willen, hoger te bouwen, verder te trekken, sneller te gaan, rijker te worden, machtiger te zijn. Tja, en dan kan eigenlijk niemand er omheen: ons rijke welvarende westen lijkt daar het meest last van te hebben... Want voor onze economie geldt maar één wet. Hij moet groeien, groeien en nog eens groeien. Zelfs de bomen zien we graag tot in de hemel groeien. En als hij opeens niet meer groeit maar krimpt, schreeuwen we moord en brand. Crisis!!!

Maar gelukkig Steven, torent er op dit moment een helverlichte kerstboom boven het hart van Drachten uit. En natuurlijk hebben de wijzen die in het vizier gekregen. Wie weet, vragen ze zich af wat het voorstelt, deze verlichte spar. Symbool van een landelijke, vredige kerststal? Baken van een toren tot in de hemel? Of je het leuk vindt of niet Steven, ze komen, die wijzen. Ze komen, wat ik je brom.

Met strijdbare groet,

Erik

PS: vergeet niet Mariah  je excuses te maken...

 

vorige          volgende

 

Geplaatst: Vrijdag 28 december 2012 - 10 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies tot dominees 8           HOME

Hé Mariah,

Wat een verrassing; leuk om hier kennis met je te maken. Hoe is het met Erik? Nog steeds grieperig? Heeft hij koorts gehad? Een delirium? Alleen dat kan zijn idiote ideeën verklaren. Om de drie wijzen naar onze 21ste eeuw te laten reizen! En om ze deze keer uit de ruimte te laten komen! Waar haalt hij het vandaan?! Zo gauw Erik weer opgeknapt is, zal ik het hem inpeperen; help me onthouden.

Intussen zit ik mooi met de gebakken peren. Oftewel met Erik´s laatste liedje. Want ja hoor, hij laat de wijzen arriveren in onze moderne tijd. Hoe moet ik daar op inspelen?! Als jij het weet Mariah, mag je het zeggen. Gaan we vertellen dat de wijzen elk millennium opnieuw op reis gaan? Dat ze hier om de 1000 jaar komen kijken? Even checken of Maria´s kind al gescoord heeft met zijn boodschap van vrede? En gaan we de mensen wijsmaken dat alweer de schepper erachter zit? Dat hij de wijzen opnieuw een speciale ster heeft gestuurd, net als 2000 jaar geleden?

Beste Mariah, de vrede van kerst is voorbij. Wil je Erik melden dat ik de strijdbijl weer heb opgediept? Ik daag hem uit voor een battle. Deze keer ga IK een nieuwe verhaallijn starten, en mag Erik zijn tanden erop stukbijten. Mijn verhaal gaat als volgt. Die wijzen uit het oosten hadden altijd al interesse voor het hemelse. Ze kwamen uit een geslacht van torenbouwers. Hun verre voorouders wilden zelfs een toren tot in de hemel bouwen. Maar dat is nooit gelukt. De bouw viel stil; de toren bleef onaf. En vertel Erik maar dat MIJN verhaaltje NIET uit de duim is gezogen. Als je Erik meeneemt op reis, terug naar de tijd van het Oude Testament, kan hij het zelf nalezen.

Genesis 11 : 1 - 8

Daar staan we dan, Mariah. Bij een verhaal over een mislukt bouwproject. De toren van Babel, die nooit een toren werd. Hoe dat kwam? Economische crisis misschien? Grondstoffentekort? Vraag het Erik maar; hij mag het zeggen. Of is het inderdaad weer die dekselse schepper, die een heel andere draai gaf aan het verhaal? Erik mag het antwoord geven. Hoe redt hij zich hier uit, met zijn drie wijzen in de 21ste eeuw? Misschien kunnen ze hem helpen...

Hoe dan ook Mariah, de torenbouwers bleven het hogerop zoeken. Veel later konden de drie wijzen de oude torens van hun voorvaderen mooi gebruiken, om naar de sterren te kijken. Bouwen tot in de hemel was te hoog gegrepen. Maar alleen kijken naar de sterrenhemel was ook interessant. En zoals je weet Mariah, kregen ze toen, pakweg twee millennia terug, die ene speciale ster in beeld.

Met vriendelijke groet,

Steven

 

vorige          volgende

 

Geplaatst: Donderdag 27 december 2012 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies tot dominees 7            HOME

Hoi Steven,

Erik is nogal grieperig. Zijn liedje was daarom wat later klaar. Ik heb hem hier en daar een handje geholpen. Gelukkig had ik nog een rijmwoordenboek van Sinterklaas liggen. We zijn trouwens WEL naar de kerstnachtdienst geweest. Wat Erik jou schreef over mijn vernoemingscomplex: allemaal onzin. Ik ben rooms katholiek opgevoed; dus kan ik lezen en schrijven met Maria. Dat ik zelf Mariah heet, daar ben ik allang overheen. Bijzondere dienst verder; sfeervol en muzikaal. Het verhaal van die dominee vond ik nogal taai, maar dat kan ook aan mij liggen. Een gebrek aan kerkelijke ervaring, geen kennis van het geestelijke vakjargon, of zoiets. Maar gaan die preken altijd zo diep bij jullie?!

Dus hebben Erik en ik het er na de kerstnachtdienst samen over gehad. We snappen dat je al die verhalen wilt uitleggen en zo. Maar het mag hier op DWJM Sociaal ook best een beetje leuk en luchtig blijven. Daarom hebben we een nieuw verhaallijntje bedacht. Straks in het nieuwe jaar is het Driekoningen, op 6 januari geloof ik. Jullie protestanten hebben het dan over de wijzen, als ik me niet vergis? In elk geval de hoogste tijd dat deze drie wijzen mee gaan doen. Maar... deze keer niet in de tijd van de bijbel, maar in onze tijd! Bijvoorbeeld hier, in het Drachten van vandaag! En... ze komen nu eens niet uit het oosten, maar uit de ruimte! Wat vind je ervan? Leuk idee?!

Groetjes,

Mariah

 

De wijzen op herhaling

Ooit, lang geleden, zagen wij een ster.
Die riep ons van het oosten naar het westen.
Wij gingen toen op reis, al was het ver.
Dit goede teken moesten wij wel testen.
We kwamen in een landje klein een zwak,
een uithoek van het grote rijk van Rome.
Want daar moest uit een oude koningstak
een nieuwe vredevorst zijn voortgekomen.


          Hij was onvindbaar in Jeruzalem,
          de oude stad die snakte naar de vrijheid.
          Maar later in een huis in Betlehem
          bekroop ons een gevoel van grote blijheid.
          Daar was het prinsje uit de voederbak.
          En ook een vrouw, zijn moeder, die ons wenkte.
          Wij legden neer onder dat oude dak
          mirre en goud en wierook als geschenken.


Opnieuw is er een teken van een ster.
Het is alsof we stemmen horen schreeuwen.
Opnieuw was onze route lang en ver.
Nu zijn we hier, net als voor twintig eeuwen.
Gaat alles goed, of is er toch iets mis?
We zien de zon, die schijnt op de planeten,
waarvan er één de oude aarde is.
We zijn terug; nu zullen we het weten.


          Wat zou de vredevorst hebben gedaan?
          Heeft hij op aarde vrede kunnen stichten?
          Zouden zijn volgelingen nog bestaan?
          Komen ook zij met vreedzame berichten?
          Zullen we weer gastvrij worden onthaald,
          in oude huizen, maar met open armen?
          Of als we in de velden zijn verdwaald,
          mogen we ons dan in een stal verwarmen?

 

vorige          volgende

 

Geplaatst: Dinsdag 25 december 2012 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies tot dominees 6           HOME

Beste Erik,

ik kan het je nu haarfijn uitleggen. Rottig natuurlijk, wat wij uitvreten met onze planeet en met elkaar. Is ook niet goed voor onszelf. Maar volgens de dominee van de kerstnachtdienst valt de schade mee. Zelfs als mensen menen dat ze gebroken zijn, wil dat nog niet zeggen dat ze geknakt zijn. Maar dan moet er wel licht zijn, om de knakkers te ontmaskeren. Jonge, je gelooft je oren niet; die man doet een hele preek over één bijbeltekst. Waar zijn wij hier dan mee bezig. Maar goed, wij zijn de dummies; we pikken gewoon de highlights eruit die ons raken. In de kern zou het toch eenvoudig moeten zijn.

Wil je trouwens niet op het verhaal vooruit lopen? Je had het al over Adam en Eva, terwijl Eva nu pas op komt. De schepper zag namelijk dat het goed was. Maar over één ding was hij minder tevreden: dat Adam als mens in zijn eentje was. Er waren beesten genoeg in de tuin. Maar Adam vond er geen maatje bij zoals hijzelf. De schepper bedacht zich geen moment en maakte nog een mens. Een verbeterd prototype, dat hij Eva noemde. Een erg mooi mens, dat zelfs nieuwe mensjes kon baren. Een vrouw! Toen was het hek van de dam. Kleine mensjes werden groot en kregen zelf kindertjes. Zo kwamen er steeds meer. En ze bouwden dorpen en steden en koninkrijken.

En de eeuwen vlogen voorbij. Want het was hier stilletjes 00.00 uur geweest: Kerst! Dus weer een tijdsprong naar het Nieuwe Testament. Daar, ergens in het kerstverhaal, kreeg een zekere Jozef in een droom te horen, dat hij het mis had. Zijn aanstaande vrouw Maria was niet vreemdgegaan. Ze was zwanger door de heilige Geest. Jozef kon haar dus gerust tot vrouw nemen.

Mattheüs 1 : 24 - 25; Mattheüs 2 : 1

Zwanger door de heilige Geest?! Hoe interpreteren we dat, Erik?! Dominee zei vanavond dat we altijd moeten blijven nadenken. Dus doen we dat. Uit het Oude Testament kennen we Noach: schipper van de grote ark, die af en toe ook in Drachten afmeert. Schepper God en schipper Noach hadden een afspraak: dat de schepper de mensheid niet nog eens zou verzuipen. Zelfs niet als ze er om vragen, met hun klimaatcrisis. Maar wat kun je als God dan nog wel doen om in te grijpen? Juist, de schepper zou iets heel kleins kunnen gaan scheppen. Een zuigeling bijvoorbeeld, een soort vredesprins. Het hoefde niet op te vallen; een gewone vrouw kon de moeder zijn. Zo zou de grote allesmaker toch weer een voet aan de aarde krijgen. Kijk, daar kan ik als echte bèta tenminste een eindje in meegaan.

Even zo goed jammer dat je er vanavond niet bij was, Erik. Als ik het goed begrijp hou jij niet van volle kerken, en is Mariah allergisch voor Maria. Maar toch. Dan had je de sfeer, de muziek, de verhalen en het licht kunnen proeven. Als er ergens mensen van goede wil bij elkaar komen, dan is het wel in de Kerstnachtdienst. Maak het maar goed door weer een mooi liedje te sturen. En de groeten aan Mariah!

Steven

 

vorige          volgende 

 

Geplaatst: Maandag 24 december 2012 - 10 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies tot dominees 5           HOME

Steven tjonge tjonge,

...Maar wel eerst je liedje af!... Wat ben je toch een zeikstraal van een schoolmeester. Maar oké, als jij de strijdbijl begraaft, doe ik het ook. Wat de kerstnachtdienst betreft: veel plezier daar! Kerkdiensten zijn aan mij niet besteed, ´s nachts zeker niet. Krijg het benauwd tussen al die mensen. En al zou ik willen... Ken je toevallig Mariah, vriendin van mij? Ze woont in Drachten. Op kerstavond ga ik bij haar langs, voor de gezelligheid. Ze is vernoemd naar die zangeres, je weet wel. Heeft ze een vernoemingscomplex aan overgehouden. En als ik mij niet vergis, doet er een zekere Maria mee in het kerstverhaal. Dus ons zul je niet zien.

Over dat bijbelfragment van jou, de tuin in Eden met die bomen, kan ik kort zijn. Want beste Steven, ik weet hoe het afliep. Adam en Eva snoepten van de foute boom en moesten de poort uit. Geloof me Steven, ik heb echt niet zo´n sprookje nodig, om te snappen dat wij mensen hier maar wat aanklooien. Iedereen loopt te mekkeren over economie en crisis. Intussen mislukt de ene milieuconferentie na de andere. Als jij dan klaagt dat jouw lieve moeder aarde vandaag de dag wat ziekelijk is, word ik best wel een tikkeltje cynisch. Dus zul je het deze keer met een sarcastisch liedje moeten doen.

Erik

 

Moeder aarde

Nog wel bedankt moeder aarde
dat u de mensheid baarde;
de mensheid als uw meest geslaagde kind.
Maar er is meer moeder aarde;
wij achten het van waarde
dat u zich op uw moederschap bezint.
Bent u ziek of wordt u oud?
Of zit er iets anders fout?
We hebben geen idee, alleen maar een vermoeden.
Uw verpauperde planeet
is bezaaid met wereldleed.
Wie kan ons nu nog voor de ondergang behoeden?
 
          Zie de koele maan aan de hemel staan.
          Kijk eens hoe zij is, glanzend schoon en fris.
          Droom nu maar tot morgen en vergeet uw zorgen.
          Houd moed, ´t komt wel goed.
          Slaap zacht, goedenacht.
 
Het gaat niet goed, moeder aarde.
Uw vroeger groen behaarde
en weelderige lijf wordt vies en kaal.
En wat u ons, moeder aarde,
aan schatten openbaarde,
raakt weldra op en dat wordt ons fataal.
Maar als u bent uitgeput,
zwaar vervuild en leeggeschud,
zullen wij liefdevol en teder u verzorgen.
En als u bent heengegaan,
wonen wij al op de maan.
Of anders weten wij ons in uw schoot geborgen.

 

vorige          volgende
 

Geplaatst: Zondag 23 december 2012 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies tot dominees 4           HOME

Peace Erik,

laten we voor nu vrede sluiten. Het Kerstfeest is vlakbij. We kunnen het niet maken om dan rollebollend over straat te gaan. Al die discussies maken onze stukjes verwarrend. Dat is slecht voor de kijkcijfers. Hierbij begraaf ik de strijdbijl. Begrijp me goed Erik, ik weet precies waar hij ligt. Dus dan zien we na de Kerst wel verder.

Los daarvan vind ik dat je mooi hebt gerijmd. Dat je Vadertje tijd en Klaas Vaak erbij sleept, vooruit maar. Om een paar dagen de lieve vrede te bewaren. Maak je trouwens geen zorgen over de reis van Genesis naar het kerstverhaal. In de theologie is alles mogelijk. Dominees plakken vaak in één preek het Oude en het Nieuwe Testament aan elkaar. In jouw termen: de eerste en de tweede helft van de bijbel. En dan komen ze ook nog met conclusies voor het heden.

Even een demonstratie hoe dat gaat. Van Genesis naar nu: we maken een grote sprong door de tijd. Van een donkere, woeste en lege aarde naar een grote, helverlichte, moderne wereldstad. Drachten bijvoorbeeld. Daar zien we massa´s mensen, met steeds meer spullen, steeds meer geld, en steeds minder tijd. Tja, en een beetje theoloog gaat zich dan dingen afvragen. Was dat de bedoeling? Was dat het idee? Waar komen ze eigenlijk vandaan, al die mensen? Wie heeft ze bedacht? En voor de antwoorden flitsen we weer terug naar Genesis.

Genesis 2 : 4 - 9

Weet je wat het leuke is, Erik? Over zo´n verhaaltje kun je dan gaan nadenken, zelfs als dummy. Bijvoorbeeld zo. Deze schepper is echt van alle markten thuis. Maakt licht en donker, dag en nacht. Is ook de uitvinder van de mens. Bouwde het eerste exemplaar, Adam, uit stof van moeder aarde. Dezelfde moeder aarde die Adam ook aan voedsel hielp. Allemaal vetgave vruchten, uit een paradijselijke tuin.

Je kunt zelfs als dummy bizarre vragen gaan stellen. Zoals: had het niet altijd zo kunnen blijven? Je zou denken van wel, met zo´n prachtige blauwe bol als onze moederplaneet. Maar de werkelijkheid is anders. Spijtig genoeg is moeder aarde de laatste tijd nogal in de versukkeling geraakt. Het lijkt alsof het haar allemaal wat teveel is geworden. Jouw beurt, Erik. Wat denk je, zit daar een liedje in?

O ja, nog iets. De traditie wil dat met de Kerst extra veel mensen aan kerkbezoek doen. Ik snap dat heel goed. De geboorte van een kansarm kind is een universeel en actueel thema. Dus Erik, als je toch in de buurt bent: zin om mee te gaan naar de kerstnachtdienst? Keus genoeg in Drachten. Maar wel eerst je liedje af! En je strijdbijl thuislaten.

Ik zie je,

Steven

 

vorige          volgende

 

 

Geplaatst: Zaterdag 22 december 2012 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies tot dominees 3           HOME

Nou Steven,

bedankt voor je preek; je had zelf dominee kunnen worden. Maar je weet: als ik ergens voor ga, dan ook direct. En al kun jij uit je blote hoofd alle bijbelboeken opdreunen, ik ga niet als een ezelsveulentje achter je aanhobbelen. Want zo slim ben je niet bezig. Als het over een paar weken Kerst is, waarom begin je dan helemaal aan het begin, bij de schepping? Terwijl het kerstverhaal pas ergens in de tweede helft van de bijbel opduikt? Hoe in vredesnaam denk jij op tijd bij de os en de ezel aan te komen?

En dan nog iets, bijbelbutler! Volgens jou gaat het dus al vanaf de schepping goed met de tijd. Dag en nacht, licht en donker, bladiebla... Zal ik je wat nieuws vertellen vriend? Er is wel degelijk iets mis. De tijd gaat steeds sneller! Iedereen heeft het alsmaar razend druk. Steeds te weinig tijd. De dagen vliegen voorbij, Steven. Alsof achter de schermen iemand het gaspedaal heeft ingetrapt. En dan wil jij er in een paar dagen een halve bijbel doorheen jassen?!

De 24ste ben ik trouwens bij familie in het noorden. Hoe zit dat, valt er rond die tijd in Drachten nog iets te beleven? O ja Steven, bijna vergeten. Hier is mijn liedje.

  

Waar blijft de tijd?

Vadertje tijd, je bent geen oude man meer
die jaar na jaar verzamelt in een boek.
Vadertje tijd, je bent niet oud en stram meer. 
Je zit niet meer te wachten in een hoek.
Vol dynamiek geef jij je beste jaren
aan grote toekomstplannen voor de mens.
Wie moet jouw wijze lessen nu bewaren?
Want daarvoor is jouw leven te intens.
 
Jouw knecht de zandman, waar is hij gebleven?
Tegen de avond strooide hij zijn zand.
En in de nacht verstilde al het leven.
Een diepe rust lag over heel het land.
Misschien lijdt hij nu zelf aan slapeloosheid,
omdat zijn zand allang is uitgewerkt.
En slikt hij in zijn depressieve boosheid
een slaappil waar hij bijna niets van merkt.
 
De tijd gaat op aan plannen en aan meten.
Zo wordt er straks nog meer geproduceerd.
Wat sneller komt is beter, zeker weten.
Dat heeft de vrije markt ons wel geleerd.
Ik zoek de ochtend en ik zoek de middag.
Waar blijft de tijd die ons de grenzen stelt?
Ik zoek een rustdag, feestdag, dankdag, biddag.
Er is geen tijd meer, alle tijd is geld.

 

vorige          volgende

 

Geplaatst: Zaterdag 22 december 2012 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies tot dominees 2          HOME

Erik!

Wat voor de bliksem haal je uit? Ja, ik WEET dat ik je hiervoor gevraagd heb. En dat we hier laatst over hebben zitten filosoferen. Om ons te laten inspireren door de Drachtster kerkelijke samenleving. En om daar dan op DWJM Sociaal blogs over te schrijven. En NATUURLIJK is gelovig Drachten een bijzonder dankbaar onderwerp. Maar daarom hoef je nog niet als een olifant de kerkelijke porseleinkast binnen te stampen. En dan direct maar mijn naam eronder zetten, pal naast die van jou. Zodat ik GEDWONGEN ben om in jouw rare capriolen mee te gaan. Om jouw scherven bij mekaar te vegen. Zelf gedraag ik mij vaak nogal randkerkelijk. Maar bij jou vergeleken ben ik HEILIG!

Je praat met het opperwezen alsof je bij hem in de KLAS hebt gezeten. Zo maak je zijn volgelingen kopschuw. Daar gaan je lezers. EN je hebt `Dutch Volcano´ terloops een stichtelijk imago opgeplakt. Dus ook de heidenen uit Drachten en omstreken kun je op je buik schrijven. Goed voorbeeld van een lose-lose situatie! Gefeliciteerd! Je wilt het komend jaar het kerkelijk gebeuren gaan volgen? Daar ben je dan mooi laat mee. Voor het kerkvolk is het nieuwe jaar al begonnen. Ja dat gaat stilletjes, zonder vuurwerk. En nooit geweten Erik, dat het kerkelijk jaar begint met de eerste adventszondag? Na  komende zondag gaan we al op weg naar het vierde en laatste advent. En daarna komt Kerst. Dat is over een dikke week, Erik! Het grootste event van het kerkelijk jaar! Dus waar zijn wij nou helemaal mee bezig?

Geloof me Erik, een goed begin is het halve werk. We moeten als een speer terug in de tijd, naar het begin van de Nederlandse bijbel. Want die bijbel is het `Handboek Soldaat´ van de Drachtster kerkganger. Voorin vind je het bijbelboek Genesis, duizenden jaren geleden neergepend door Joodse schrijvers. Met allereerst het verhaal hoe alles is ontstaan. Stel je een diepe, doodse duisternis voor, Erik. En ergens in die inktzwarte nacht begraven: een splinternieuwe, kakelverse aarde. Maar het aardbolletje is kaal en leeg. En verstopt onder een oeverloze waterplas. Wat moet daarvan terechtkomen?

Genesis 1 : 1 - 5

Echt even lezen Erik, die eerste vijf verzen over de schepping. Doet denken aan een vraag als: `Wil de laatste het licht uitdoen?´ Dat riekt naar gesneuvelde plannen, mislukte acties, failliete boedels. Maar bij de schepping is het andersom. `Wil de eerste het licht aandoen?´ Er was geen hond om die vraag te stellen, dus zei de schepper maar zoiets als: "Er moet licht komen." En het werkte. Het licht floepte aan, dwars door de dichte duisternis. En warempel, de eerste dag begon. En daarna de tweede, de derde, enz. Werkt nu nog steeds Erik. Dag en nacht, licht en donker, steeds maar door. Geen Mayakalender die daar een vinger tussen krijgt.

Wat denk je? Krijgen we hiermee onze doelgroep toch nog op de banken? Of dominees in de praatstoel? Of dummies in de gordijnen? Denk alvast maar na over een mooi liedje, Erik. Om de boel wat te sussen.

Groet,

Steven

 

vorige          volgende

 

Geplaatst: Woensdag 19 december 2012 - 8 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Van dummies tot dominees

Van dummies en dominees 1          HOME

Beste God,

We zijn nog niet zo goed thuis in Drachten. U natuurlijk wel. Vandaar dat we even aankloppen. Echt God, we wisten niet wat we zagen. Hoe hier zondags nog steeds drommen mensen op weg gaan naar één van de talloze kerken en kerkjes. Dus navraag gedaan. En ja, Drachten blijkt nog steeds een broeinest te zijn van mensen die achter u aan lopen. Vergeef ons deze onhandige uitdrukking, maar onze belangstelling is oprecht.

Tja God, daar zitten we dan, als Dutch Volcano op DWJM Sociaal, ons digitale schrijvershuisje in het kalme hoge noorden. Ver van de hectiek van de Randstad. DWJM Sociaal: dromerige webstek voor jachtige mensen. Natuurlijk direct gekeken of u hier ook digitaal vertegenwoordigd bent. En warempel, onder `Groepen´ vonden we de ingang `Religie´. Maar helaas; niet meer dan drie groepen aangetroffen. PKN Drachten, De Vrije Baptistengemeente Bethel, en Church of the Flying Spaghetti Monster.  Volgelingen van u, God? Ze doen het niet zo goed op DWJM Sociaal. Groepen met weinig leden, en jaren terug voor het laatst bijgewerkt. Toen we later nog eens keken, was de PKN Drachten zelfs niet meer te vinden. Van DWJM Sociaal weggevaagd!

Maakt ons verder niet uit, God. Wij zitten hier niet voor Drachten. Met of zonder uw kerkgangers. Wij zijn naar het noorden afgereisd voor DWJM Sociaal. Een prachtige digitale uitvalsbasis! Maar om Drachten helemaal te negeren, dat gaat ons te ver. Graag werken we aan onze integratie. En dan kunnen we niet om u heen, zo merkten we al snel. We wilden ons hier kort en bondig presenteren als DV. Goede vriend Steven, die ons DWJM Sociaal tipte, raadde ons dat af. Hij zegt dat DV vaktaal is voor Deo Volente. Vrij vertaald: als God het wil. En zo valt er vast nog veel meer te leren.

Dus God, als u het wilt, lopen wij graag een jaartje met u en uw mensen mee. Bijvoorbeeld het jaar dat voor ons ligt. We geven het direct toe: wij zijn hier de dummies. Ik vooral en Steven iets minder; hij ziet de kerkmuren nog wel eens van binnen. Gelukkig fietsen er hier dominees genoeg rond, om ons wat bij te praten. Zodat we aan het eind van dit jaar misschien gegroeid zijn tot gevorderde reli-dummies. Daarom zien wij graag dat iedereen, van dummies tot dominees, hier met reacties komt. En misschien sijpelen er zelfs gedachtenspinsels van u in door. Afwachten maar. Want u bent natuurlijk totaal anders online dan wij.

Misschien zegt u God: niets voor niets! Dat snappen wij. Dus zijn wij niet te beroerd om zelf het voortouw te nemen. Door hier regelmatig een stukje te deponeren. En af en toe een liedje. Verwacht van ons geen hoogliturgische poëzie, of hoe het ook mag heten. Wij zijn meer van het strakke bèta rijm. Maar wie weet, komt er een boeiende interactie van de grond. DV, zullen we maar zeggen.

Met beleefde groet,

Erik, ook namens Steven

 

slot vorig jaar          volgende