Geplaatst: Vrijdag 8 mei 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

De Koolmees in onze tuin

De Hooykiep heeft een vogelrijke achtertuin. Eén van onze tuinvogels is de Koolmees. De Koolmees heeft veel noten op zijn zang. Maar als hij mensen in de tuin ziet, zingt hij vaak het zelfde liedje. Letterlijk klinkt het zoDat is natuurlijk koolmezentaal. Maar als je goed naar de klanken luistert, dan is de betekenis glashelder.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

Wat moeten wij met Sisyphus?

Hoe komt de Koolmees erbij om mensen steeds voor Sisyphus uit te maken? Sisyphus was iemand uit de Griekse mythologie. Hij joeg de Griekse goden op stang en werd zwaar gestraft. In de onderwereld moest hij een groot rotsblok bij een steile berg opduwen. Steeds als het rotsblok bijna boven was, rolde het weer naar beneden en kon Sisyphus opnieuw beginnen. Wij hebben daar de term sisyfusarbeid aan overgehouden: bezig zijn met nutteloos en zinloos werk.

De Koolmees heeft gelijk

Wat doen wij zoal in de tuin achter de Hooykiep? Zitten, zonnebaden en luieren. Terecht dat de Koolmees dan roept: Sisyphus Sisyphus enz. Want dat is natuurlijk drie maal niks. En verder is een tuin om te tuinieren. Maar ook dan krijgen we ingepeperd dat we Sisyphus heten. Als we vandaag het gras maaien, is het binnen een week aangegroeid en kunnen we opnieuw beginnen. Nogal zinloos dus. Ook het zaagwerk in de tuin, voor de verbouwing van de Hooykiep, kan de Koolmees niet waarderen. Sisyphus Sisyphus, klinkt het direct. En alweer heeft hij gelijk. De Hooykiep is 25 jaar geleden gebouwd, wordt nu verbouwd en zal over 25 jaar wel weer aan een flinke opknapbeurt toe zijn. We blijven bezig; er komt geen eind aan. De Koolmees ziet ons menselijk gezwoeg aan. De conclusie is duidelijk. Sisyphus Sisyphus. Alles is zinloos.

 

Achterwaarts          Voorwaarts