Geplaatst: Woensdag 19 februari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Waar ons eten vandaan komt

Ik neem tenminste aan dat dit bord er is neergezet door een of meer mensen uit de boerenstand. De opsteller verbindt 'geen boer' en 'geen eten' via een 'ís gelijk teken'. Geen boer en geen eten zijn dus gelijk aan elkaar. In gewone mensentaal: de boer zorgt voor het eten. Het is goed om dat nog eens onder de aandacht te brengen. Je zal ze de kost (= het eten) moeten geven, die denken dat het eten uit de supermarkt komt.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

Wiskundige logica

Zoals iedereen weet, kun  je een wiskundige vergelijking straffeloos omdraaien. In dit geval wordt het dan als volgt. Geen eten = geen boer. Of het dan nog steeds klopt? Jazeker, en alle ouders kunnen het bevestigen. Want het begint al bij zuigelingen. Als ze geen eten krijgen, laten ze ook geen boer. In plaats daarvan gaan ze schreeuwen.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zaterdag 15 februari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

De radar van Steven

Niet alle citaten vind ik zelf. Deze hieronder kreeg ik door van Steven Watertij. Ik zou hem ook nooit hebben gevonden. Je moet namelijk over een speciale radar beschikken. En Steven heeft die speciale radar; hij herkent de tale Kanaäns als die voorbij komt. Zoals bijvoorbeeld het citaat hieronder. Voor vreemdelingen in Jeruzalem (dit gezegde is ook tale Kanaäns) zal ik het uitleggen. Het is de taal van de wat oudere Bijbelvertalingen.

 

Citaat of dichtregel?

Om precies te zijn: het citaat van Jan Beuving is (ook) een regel uit een psalm op rijm. Om nog preciezer te zijn: psalm 118 couplet 8, laatste regel. Letterlijk staat daar: Wij zien het, maar doorgronden 't niet. Met dank aan Steven. Jan Beuving gebruikt bijna dezelfde zin, om in zijn column duidelijk te maken dat we er met open ogen intuinen. We kennen de gevaren van internet, maar zijn er zo aan verslaafd dat we daaraan voorbij gaan. En dan laat hij de tekst hieronder erop volgen.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

Het relidigieuze geloof

In de psalm lijkt het over heel iets anders te gaan, namelijk de bouw van een tempel. Een steen die niet past, wordt door de bouwvakkers aan de kant gelegd. Maar een hogere macht zorgt er dan voor, dat deze steen zelfs als hoeksteen wordt gebruikt. Tja, als je het zo bekijkt. Internet is ooit heel klein begonnen; het lag zogezegd aan de kant. Maar een 'hogere macht' maakte van het internet de hoeksteen van onze 'digitale tempel'. En wie in een tempel komt, gaat door de knieën. Met andere woorden: we zijn ongeneeslijk relidigieus.

 

Steven zal het wel weten

Wel blijf ik nog zitten met de volgende puzzel. Hoe konden ze in di de tijd van de bijbel allemaal al weten? Steven maar even aanschieten als ik hem tegenkom.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zaterdag 8 februari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


Wetenschappelijk en hilarisch

Het programma heet: Wie denk je wel dat je bent. Van de ntr. Jazeker, de experimenten worden aangekondigd als niet alleen hilarisch, maar ook als wetenschappelijk. Presentatoren Rob Urgert en Joep van Deudekom laten zich bijstaan door hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis.

Vier afleveringen hadden we al voorbij zien komen.

- Jonkies tegen Oudjes

- VVD tegen GroenLinks

- Stresskippen tegen ijskonijnen

- Gelovigen tegen ongelovigen

De zesde aflevering staat ons morgen (zondag 09/02/2020) te wachten.

 - Vleeseters tegen vegetariërs

Maar laten we het hebben over de vijfde aflevering.

  

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

Tegen het zere been

Deze vijfde aflevering was tegen het zere been van nogal wat kijkers. Maar beste mensen, dit is wetenschap. Hilarisch, maar wetenschap. Laten we hier asjeblieft objectief naar kijken. Wat valt er op?

Halve mensheid - In alle andere afleveringen komt het mensdom in de breedte aan bod. Het programma zoomt daarbij in op twee uitersten. Maar in de voorlaatste aflevering moet eerst de halve mensheid opzouten. Pas daarna wordt met de andere helft wetenschappelijk en hilarisch geëxperimenteerd.

Vrouwen - Het zijn de mannen die moeten opkrassen. In de categorie schoonheid is gekozen voor de vrouwelijke sexe als onderzoeksgroep, en niet voor mannen, of voor mensen. Misschien was dat een kwestie van kop of munt, maar het kan ook een bewuste keuze zijn geweest. Mogelijk is bij vrouwen het verschil tussen mooi en gewoon groter dan bij mannen. Als er ooit nog eens een aflevering komt over veel of weinig borsthaar, zijn dus de mannen aan de beurt. Afgesproken?

Tegenstelling - Aflevering 5 is de enige zonder tegenstelling. Eigenlijk had het moeten gaan tussen mooie en lelijke vrouwen. Ik hoorde voorbij komen dat dit eerst ook de bedoeling was. Maar dat kon niet door de een of andere beugel. Misschien is het maar beter zo. Nu weten we tenminste dat niet alleen lelijke vrouwen niet mooi zijn, maar dat gewone vrouwen evenmin mooi zijn. Aldus wetenschappelijk bepaald. Hilarisch ook ja.


Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zaterdag 8 februari 2020 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

 

Achterwaarts          Voorwaarts