Geplaatst: Maandag 30 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


De Mensen hadden geen idee

Het gaat in het citaat hierna over het Nederlandse Klimaatakkoord, zoals dat op 28 juni 2019 is gepresenteerd. De Mensen dachten dat het klimaatprobleem urgent is. Dat het vijf voor twaalf is en volgens sommigen zelfs al vijf over twaalf. Dat de oplossing alleen maar moeilijker en duurder wordt, als we de maatregelen verder voor ons uitschuiven. Maar dat is helemaal niet waar. De aanpak heeft geen enorme haast en het stelt ook allemaal niet zoveel voor. En het lijkt erop dat de Mensen hierin meegaan.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

Nog steeds is niet iedereen overtuigd

Maar het valt niet mee om ook de laatste diehards om te turnen. Neem nou Urgenda. En de rechters, die ook ja. Zij hebben nog steeds niet door dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Dat Urgenda het niet snapt, is tot daar aan toe; zij hebben hun naam tegen. Maar nu gaan ook de rechters er al in mee. Dus zeggen wij het nog eens klip en klaar. Beste Mensen van Urgenda en van de Nederlandse rechtspraak. Wij als Nederlandse regering spreken nogmaals uit, dat er van enorme haast geen sprake is. Dat lijkt bij iedereen over te komen, behalve bij jullie.


En dan nog die Groningers

De Groningers blijven ook maar volhouden. Ze willen graag een keer duidelijkheid. Hoe lang moeten ze nog leven met aardbevingen? En zijn hun dorpen nu wel of niet veilig? Worden hun woningen wel of niet versterkt, en wanneer? Op zich is die vasthoudendheid geen wonder, want Groningers zijn koppig. Maar de regering heeft toch haar uiterste best gedaan, om de aanpak zo traag en zo vaag mogelijk in te richten. Dan zal het de Groningers toch vroeger of later wel duidelijk worden, dat er helemaal geen haast bij is. En dat het allemaal niet zoveel voorstelt.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Dinsdag 24 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


Verzengende hitte; laaiend vuur

In Australië woeden honderden branden. Ze leggen complete dorpen in de as. Er zijn menselijke slachtoffers. Om nog maar te zwijgen van de slachtoffers uit flora en fauna. De temperatuur bereikt dag na dag waarden ver boven de veertig graden Celcius. Premier Scott Morrison krijgt verwijten dat hij te weinig doet aan het klimaatprobleem. Maar daar heeft hij wel een antwoord op.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

De premier kan het niet geloven

De premier gelooft niet in directe relaties tussen klimaatverandering en een individuele bosbrand. Zo weerlegt hij dat hij te weinig zou doen. Wijs mij de branden die van het klimaat komen; dan gaan we die aanpakken. In zijn moeite om te ontkennen, zegt hij heel veel. Namelijk dat er wel een indirecte relatie bestaat, tussen klimaatverandering en het totale plaatje van de bosbranden. Ook dat de verantwoordelijkheid niet bij de klimaatverandering ligt, is correct. Die ligt vooral bij hem. Glashard ontkennend slaat hij de spijker meer op de kop dan hem lief zal zijn.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Dinsdag 17 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Groeiend en duurzaam

Minister Wiebes wil onze economie laten groeien en tegelijk verduurzamen. De taart moet groter, maar het moet wel een kringlooptaart worden. Zo ongeveer. Over die grotere taart heeft Steven Watertij zich hier al eens uitgelaten. Dat gaat hem niet worden. Maar ja, de minister heeft zich laten adviseren door economen. Ecologen en klimaatwetenschappers kwamen er zo te horen niet aan te pas.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

Wedstrijdje verduurzamen

Ook wil de minister de buurlanden te slim en te snel af zijn. Omdat hij zeker weet dat die er nog aan moeten beginnen. (Je hoort hem bijna denken: de sukkels.) Daarbij laat hij zijn slimme geheimpje direct maar in een landelijk dagblad optekenen. Geen wonder dat de Klimaattop in Madrid mislukt is. Want natuurlijk wil elk land slim en snel de wedstrijd winnen. Alleen zetten die anderen het niet in de krant.  

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 16 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

Afscheid per brief

Het afscheidsbriefje dat Leonard Cohen in 2016 schreef. Aan zijn vroegere muze Marianne, op haar sterfbed. En niet veel later was het met Leonard zelf ook gebeurd. We laten het bij een fragment.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN


Binnenkort in de bios

Eind 2019 haalde het kattebelletje opnieuw de krant. Nu vanwege de documentaire Marianne & Leonard, die vanaf 9 januari 2020 in de bioscoop te zien zal zijn. Ver voor mijn tijd. Maar toch... Klik maar op de tegel. Dat bedoel ik nou.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Donderdag 12 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 2 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

 alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Fantastisch en extatisch

Inwoner van Groningen Gerrit Vos is vooral blij met het deel van het Forum waar niets is: de centrale leegte. Laten we er het beste van hopen. Dat de leegte en de ledigheid niet de hoofdattractie van het Forum zal worden. Aan de andere kant: onweer is ook weer (Finkers). En the sound of silence klinkt als een klok. Misschien beeldt het Forum de leegte zo fantastisch en extatisch uit, dat het dag in dag uit volle bak is.


Achterwaarts          Voorwaarts