Geplaatst: Donderdag 31 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Feestelijke handtekening

In het citaat hieronder reageert Jan van Zanen op de zegetocht van Ed Nijpels. Tijdens een feestelijk rondje Nederland verzamelt Nijpels de ene na de andere handtekening onder zijn Klimaatakkoord.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Gemeenten steeds enger?

Jan van Zanen is voorzitter van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij weet dat de invulling van de gemeentelijke regierol nu pas gaat beginnen. Een goed citaat heeft trouwens geen toelichting nodig. Dat we het toch doen, is een zwaktebod. Normaal had dit citaat nooit de kolommen van DWJM Sociaal gehaald. Maar toen Jan van Zanen in dagblad Trouw plots voorzitter werd van de 'Verenging' van Nederlandse Gemeenten, streken wij toch met de hand over ons hart.

 

Wat één letter kan doen

Verenging is zo ongeveer het tegenovergestelde van vereniging. Voor de komst van de computer zou een menselijke corrector deze spelfout eruit hebben gehaald. Maar de digitale spellingcontrole ziet een bestaand woord en haalt niet uit de context, dat het in dit geval toch echt om een vereniging gaat. Hier mist niet alleen het puntje op de i; nee, de complete i is uit beeld verdwenen.

 

Onbegonnen werk

Taalkundig gezien zadelt deze spelfout Jan van Zanen op met een hopeloze taak. Want hoe combineer je het verengen van de Nederlandse gemeenten met de regierol die deze gemeenten is toebedacht? Eng denken, handelen en besturen is dan wel het laatste wat je zou moeten willen. Maar net als een nare droom, kunnen we het achter ons laten; het was maar een spelfout. Daar zal het dus niet aan liggen.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Woensdag 30 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

 Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN


Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 28 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

 Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Vrijdag 18 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Www&wwW

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty


Er staat genoeg ander spul

Met deze kreet eindigde mijn vorige blog. 'Er staat genoeg ander spul.' Dat ging over de pas heropende kringloopwinkel Hart in Friesland. Ik heb het geweten. Een delegatie uit de Hooykiep ging erheen op de dag van de opening. En kwam met een flinke lading ingekochte waar terug. Terwijl de Hooykiep al uit zijn voegen ploft. Gelukkig ben ik niet alleen gastvrouw, maar ook poortwachter; niet alles komt er hier zomaar in. Het moet stevig verdedigbaar zijn. Dus kon ik niet anders dan vriendelijk maar dringend vragen: alle spullen op tafel!

 

alt

Alle spullen op tafel

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

De hand over het hart

Al de stofjes voor het quilten mogen natuurlijk blijven. Zelf zoek ik voor de dames vaak op internet mooie ontwerpen uit. De houten onderzetters met bloemmotieven: heel goed in het harde gevecht tegen kringen op het meubilair. Ook goedgekeurd. De lichthouten handvatten waar de vrouwen een mooie tas bij willen maken. Tja, houdt ze van de straat. De twee onduidelijke koperen dingen: ze zijn mooi, maar niemand wist wat het was. Behalve Rik, die er een setje brede  schellenkoordhouders in herkende. Nou, vooruit.


Mediamaniakken

Ook de mediamaniakken waren mee naar de kringloopwinkel. Ze dragen deze titel met trots. Ook nu kwamen ze terug met boeken, cd's en dvd's. Kijk, dan moet ik strenger zijn; want alles staat op internet. Waarom dan aanschaffen? De Dikke van Dale voor drie euro. Ja, dan ben zelfs ik verkocht. Woordenboek van populaire uitdrukkingen, clichés, kreten en slogans. Goed voor de gesprekken bij de koffie. Kun je nog zingen, zing dan mee! en Trouw een ondergrondse krant. Ouwe meuk, maar hier lopen een paar knarren rond. Twee cd's van Boudewijn de Groot: Een nieuwe herfst en Het eiland in de verte. Zelfs ik ken Boudewijn; die wijs ik niet de deur. 20 mooiste luisterliedjes. Vooruit; om de knarren rustig te houden. Mini & Maxi: 35 jaar televisie en theater: idem. De andere gekochte dvd's zijn stuk voor stuk gaaf. Eternal sunshine of the spotless mind: verpletterend. Amadeus: meeslepend. O Brother, Where Art Thou? Hilarisch. Hans Liberg: the best of 25: lachen, gieren, brullen.

 

Het is geen geld 

En dat alles voor zeventien euro. Maar als poortwachter ben ik natuurlijk mislukt; zie ook de achtergrond.

 

Achterwaarts          Voorwaarts 

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Woensdag 16 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


Grönnens laid

Eerst wat vertalingen. Boven deze blog staat (letterlijk vertaald): 'Pronkjuweel in gouden rand'. Die uitdrukking komt uit het Groninger volkslied, oftewel het Grönnens laid. Onze correspondenten in Groningen stuurden wat plaatjes van de boeren. Hoe zij op maandag 14 oktober 2019 vanuit de Ommelanden oprukten naar de stad Groningen. Kortweg 'Stad'. Maar wat heeft dat met het Groninger volkslied te maken? Dat leggen we zo uit. Eerst de plaatjes.

  

alt

 alt

Ommelander boeren rukken op door de Stad

Fotografie: onze Groninger correspondenten

 

Stad en Ommelanden

Wat ging er in Groningen fout? Terwijl het in Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland wel lukte? Nu slepen we het volkslied erbij. De Ommelanden vielen de Stad binnen. Denk daar niet te licht over. De gouden rand die niet langer randverschijnsel wil zijn, trok op naar het pronkjuweel. Maar het pronkjuweel piekerde er niet over om in beweging te komen. Ze had altijd centraal gestaan. Het gouden graan kwam dan wel uit de Ommelanden, maar de Korenbeurs stond in de Stad. Dat het provinciale bestuur in de Stad niet zoveel te vertellen heeft, was even bijzaak.

 

De wille, vast as stoal

Maar er is nog iets. In het derde couplet van het Groninger volkslied wordt een Groninger eigenschap bezongen. Letterlijk vertaald: De wil, vast als staal. Dat is dus waar al die tractoren voor staan. In Den Haag was het een Groninger boer, die met zijn tractor op het staal van de overheid inreed: de dranghekken. In Groningen gebeurde hetzelfde en kreeg ook de houten deur van het provinciehuis een stalen optater. Maar het hielp allemaal niet. Ook dat was logisch. Want die lui, daar achter de deur van het provinciehuis: dat waren ook Groningers.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zaterdag 12 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

0adske - HOMER

 

2 november is de dag

Alsof de duvel ermee speelt. Vervelend voor de twee Christelijke muziekverenigingen, maar die gedachte komt toch even op. Ze staan onder elkaar bij de evenementen: CMV Crescendo Drachten en Muziekvereniging LdH Oudega. Beide verenigingen geven op de avond van 2 november 2019 een concert. Tja, waar ga je dan heen als oprechte liefhebber van blaasmuziek? We geven geen advies, maar zetten beide concerten hierna op een rijtje. Dat maakt de keuze misschien wat gemakkelijker.

 

De concertvergelijker

Vereniging          CMV Crescendo          Muziekvereniging LdH

Thuishaven          Drachten               Oudega

Concert             Herfstconcert          Jubileumconcert

Thema               Back to the

                    60's & 70's!

Deelnemers          A-orkest               LdH Oudega

                    B-orkest

                    C-orkest

Gasten              Roeland Harten         Gerrie Dantuma

                                           Elske de Wall

Datum               za 2/11/2019           za 2/11/2019

Plaats              Drachten               Oudega

Zaal                De Arke                It Ljochtbeaken

Aanvang             19:30 uur              20:00 uur      

Duur                2,5 uur                2,5 uur

Kosten              € 7,50*                € 10,00

In de pauze         Verloting

DWJM Sociaal        Uitgebreid             Beknopt          

In de media         YouTube                YouTube

*volwassenen, voorverkoop

 

De keus is aan jou

Zomaar wat overpeinzingen. Ben je vijftigplusser, pure blaasmuziekliefhebber en woon je in Drachten? Dan is het concert van Crescendo zeker een prima optie. Maar ook jongeren lopen weg met de sixties & seventies. Wil je niet alleen instrumentale pop, maar ook gezongen hits, door een paar kanjers van zangeressen? In dat geval lijkt LdH geen gekke keus. Maar het is natuurlijk helemaal aan jou. En kijk voor de zekerheid even onder Evenementen. Daar vind je alle info; zie hierboven de links achter DWJM Sociaal. Nog steeds in dubio? Beide verenigingen staan ook op YouTube. Zie de links hierboven bij 'In de media', voor een paar voorbeelden. Maar bij de twee concerten zal het er beslist een stuk populairder aan toegaan.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Dinsdag 8 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty


Ruim, riant en royaal

Kringloopwinkel Hart In Friesland is vrijdag 4 oktober 2019 feestelijk heropend. Achtergrond: ze zijn verhuisd naar de overkant van de straat. Het nieuwe onderdak werd eerder gebruikt door een grote bouwmarkt. Maar die is in Drachten van twee vestigingen naar één gegaan. Hart in Friesland zei dankjewel en stapte over. Ze zitten nu ruim, riant en royaal.

 

alt

Beeld 'Ien in stien'

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN 


Beeld is niet te koop

Vlak bij de ingang staat dit beeld. En nogmaals: het is niet te koop. Voor wie een bekende stijl meent te zien: dit is inderdaad de manier waarop beeldhouwer Anne Woudwijk vaak te werk gaat. Maar deze keer is hij zelf in steen uitgehakt. Achter het beeld staat de maker van het beeld: Jelmer Kooistra. Hij kwam in een flits voorbij en wou wel even poseren. Normaal is hij altijd heel scherp, maar hier is hij in beweging.

 

En de kringloopwinkel?

Ja, dat gaan we nu uitleggen. Jelmer Kooistra is oprichter en directeur van kringloopwinkel Hart in Friesland. Hij werkt er ook als taxateur. En Anne Woudwijk heeft de opening verricht van het nieuwe onderkomen. Beide mannen  kennen elkaar goed en zijn kunstbroeders. Vandaar deze granieten hommage voorin de kringloopwinkel, van Jelmer aan Anne. Niet te koop, maar dat is geen probleem. Er staat genoeg ander spul.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOMER

alt

  

Geplaatst: Donderdag 3 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty

 

Groen van de boeren

Het boerenprotest in Den Haag en op de snelweg kan niemand zijn ontgaan. Het zag dinsdag 1 oktober 2019 groen van de boeren, op het Malieveld, het strand, de A28 en niet te vergeten de media. Dat groene hebben ze van nature, al is er soms nog wel wat afstand tussen boerengroen en natuurgroen. Maar groen waren ze deze keer ook van ergernis. Het zal je maar worden gezegd dat de helft van je veestapel moet opzouten. En dat door een partij die groen als huiskleur in het vaandel heeft.

 

alt

Weilandblokkade middenin de DAG-regio

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

Weilanden ook op slot

Wat die dag niet of nauwelijks opviel, waren de vele weilandblokkades. Nee, niet door boeren, maar door hun (wel of niet aankomende) melkfabrieken: de dames koeien en pinken. Voor wie er oog voor had: de runderen schoolden die dag massaal samen voor de landbouwhekken van hun weilanden. Geen veehouder, veearts of veevervoerder kon erin; geen koebeest kon eruit, wat ook helemaal niet de bedoeling was. De foto toont slechts een enkel voorbeeld. Met opgeheven kop stond de blokkadeleidster ons te woord. Het signaal was duidelijk: van ons gaat er niemand verdwijnen! En de helft al helemaal niet!

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Woensdag 2 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty

 

alt

Wolkenfestival - avondvoorstelling

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

0adske - HOMER

alt