Geplaatst: Woensdag 21 augustus 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Zwarte gaten en witte vlekken

In een hele trits media laat Hans van Zon rond 16 augustus 2019 Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft aan het woord. Als kind wou hij al iemand worden die alles weet. Dat is niet gelukt. Het is schokkend wat 't Hooft te melden heeft. We zijn wel veel meer gaan weten in de afgelopen vijftig jaar. Maar aan de andere kant zitten er in onze kennis van bijvoorbeeld zwarte gaten nog grote witte vlekken. En van de zwaartekracht begrijpen we nog altijd weinig.

 

Het raadsel zwaartekracht

Fijn, zo'n wis- en natuurkundige die duidelijk zegt waar het op staat. Zwaartekracht? Daar kunnen we met onze pet niet bij. Liever dat dan populairwetenschappelijke uitgaven die bol staan van vooral leuke, boeiende, verrassende, spectaculaire en optimistische blikken in de toekomst. Dat in onze kennis van zwarte gaten grote witte vlekken zitten: prima. Zo blijft er nog wat te doen. Of we dat in Nederland gaan oplossen? Van 't Hooft heeft zo zijn twijfels. Ons onderwijs is te leuk geworden, zo maak ik op uit het artikel. Waar is de goeie oude tijd gebleven? Toen we nog met tegenzin naar school gingen?

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Woensdag 21 augustus 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Fietsersangsten

In de krant van 17 augustus 2019 somt Dagblad van het Noorden de angsten van de fietser op:

- nat pak

- lekke band

- lege accu

 

Bang zijn kan beter

Alsof fietsers niet veel creatiever zijn dan alleen angstig worden van deze dingen. Bijvoorbeeld bang zijn dat:

- je veter vastdraait rond de trapper, zodat je niet kunt afstappen

- je 's nachts aangehouden wordt terwijl je licht het niet doet

- je wordt aangereden door een geëlektrificeerde snelheidsduivel

- de tegenwind gaat draaien op het moment dat je terug moet

- die loslopende hond niet alleen mee rent maar ook gaat happen

- een automobilist je over het hoofd ziet in de shared space

En zo kan ik nog uren doorgaan; leuke bezigheid onder het fietsen.

 

Hongerklop

Gek dat de lege accu erbij staat. Want het gros van fietsend Nederland toert nog steeds helemaal op eigen energie. Deze fietsers zul je nooit horen piepen over een lege accu. In plaats daarvan vrezen ze de hongerklop: het opraken van de koolhyraten in lijf en leden, terwijl je nog een heel eind te fietsen hebt. Maar ergens snap ik het wel. Hongerklop is uit de mode.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Vrijdag 16 augustus 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Www&wwW

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty

 

De Hooykiep in De Peppel

Er zijn vragen over de locatiedisclaimer in mijn vorige blog. Misschien had ik er niet over moeten beginnen. Want eigenlijk is er niet zoveel aan de hand. Als Www & wwW schrijven we gewoon over de wereld zoals jullie die kennen. We doen dat vanuit de Hooykiep in woonbuurt De Peppel. Om precies te zijn: aan de Houtzaagmolen 22-24.

 

Trans Universeel knooppunt (TUK)

Het punt is dat er ergens in deze buurt een TUK actief schijnt te zijn: een Trans Universeel Knooppunt. We moeten daarom rekening houden met een alternatieve realiteit. Deze andere werkelijkheid hebben we voor het gemak gelabeld als Universum B. De bekende en vertrouwde wereld waarin wij leven, is dan natuurlijk Universum A. Beide universums lijken veel op elkaar; de verschillen zijn klein.

 

Om verwarring te voorkomen

DWJM Sociaal is bijvoorbeeld in beide universums actief. Mensen in universum A en universum B lezen in DWJM Sociaal dezelfde blogs. Ze lezen dat wij ons werk doen vanuit de Hooykiep, aan de Houtzaagmolen 22 - 24. En daar zit nou juist het probleem. Want in Universum B ontbreken aan de Houtzaagmolen gek genoeg de huisnummers 22 - 24. Het gevolg: in Universum B bestaat de Hooykiep niet.

 

Check even je universum

Onze locatiedisclaimer is dan ook bedoeld voor mensen uit dat andere universum B. Zij lezen misschien onze blogs, maar zullen de Hooykiep niet vinden. Het is daarom goed, om bij twijfel even je universum te checken: leef je in Universum A, of in Universum B? Als je tussen de huisnummers 20 en 26 van de Houtzaagmolen de Hooykiep vindt, zit je gewoon in Universum A. En anders in B; mooier kunnen we het niet maken.

 

Voor wie extra zekerheid wil

Twijfel je nog? Alleen in Universum B is eerder in 2019 een ongeluk gebeurd aan de Houtzaagmolen. Daarbij heeft een auto een van de Amerikaanse eiken geraakt. En dat is te zien. Loop vanuit de Watermolen het laatste grasveld van de Houtzaagmolen op. Er staan acht eiken; wandel tussen de beide rijen door. Kijk naar de derde eik aan je linkerhand, onderaan bij de stam. En trek je conclusie.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

0adske - HOMER

alt