Geplaatst: Maandag 30 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


De Mensen hadden geen idee

Het gaat in het citaat hierna over het Nederlandse Klimaatakkoord, zoals dat op 28 juni 2019 is gepresenteerd. De Mensen dachten dat het klimaatprobleem urgent is. Dat het vijf voor twaalf is en volgens sommigen zelfs al vijf over twaalf. Dat de oplossing alleen maar moeilijker en duurder wordt, als we de maatregelen verder voor ons uitschuiven. Maar dat is helemaal niet waar. De aanpak heeft geen enorme haast en het stelt ook allemaal niet zoveel voor. En het lijkt erop dat de Mensen hierin meegaan.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

Nog steeds is niet iedereen overtuigd

Maar het valt niet mee om ook de laatste diehards om te turnen. Neem nou Urgenda. En de rechters, die ook ja. Zij hebben nog steeds niet door dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Dat Urgenda het niet snapt, is tot daar aan toe; zij hebben hun naam tegen. Maar nu gaan ook de rechters er al in mee. Dus zeggen wij het nog eens klip en klaar. Beste Mensen van Urgenda en van de Nederlandse rechtspraak. Wij als Nederlandse regering spreken nogmaals uit, dat er van enorme haast geen sprake is. Dat lijkt bij iedereen over te komen, behalve bij jullie.


En dan nog die Groningers

De Groningers blijven ook maar volhouden. Ze willen graag een keer duidelijkheid. Hoe lang moeten ze nog leven met aardbevingen? En zijn hun dorpen nu wel of niet veilig? Worden hun woningen wel of niet versterkt, en wanneer? Op zich is die vasthoudendheid geen wonder, want Groningers zijn koppig. Maar de regering heeft toch haar uiterste best gedaan, om de aanpak zo traag en zo vaag mogelijk in te richten. Dan zal het de Groningers toch vroeger of later wel duidelijk worden, dat er helemaal geen haast bij is. En dat het allemaal niet zoveel voorstelt.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Dinsdag 24 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


Verzengende hitte; laaiend vuur

In Australië woeden honderden branden. Ze leggen complete dorpen in de as. Er zijn menselijke slachtoffers. Om nog maar te zwijgen van de slachtoffers uit flora en fauna. De temperatuur bereikt dag na dag waarden ver boven de veertig graden Celcius. Premier Scott Morrison krijgt verwijten dat hij te weinig doet aan het klimaatprobleem. Maar daar heeft hij wel een antwoord op.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

De premier kan het niet geloven

De premier gelooft niet in directe relaties tussen klimaatverandering en een individuele bosbrand. Zo weerlegt hij dat hij te weinig zou doen. Wijs mij de branden die van het klimaat komen; dan gaan we die aanpakken. In zijn moeite om te ontkennen, zegt hij heel veel. Namelijk dat er wel een indirecte relatie bestaat, tussen klimaatverandering en het totale plaatje van de bosbranden. Ook dat de verantwoordelijkheid niet bij de klimaatverandering ligt, is correct. Die ligt vooral bij hem. Glashard ontkennend slaat hij de spijker meer op de kop dan hem lief zal zijn.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Dinsdag 17 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Groeiend en duurzaam

Minister Wiebes wil onze economie laten groeien en tegelijk verduurzamen. De taart moet groter, maar het moet wel een kringlooptaart worden. Zo ongeveer. Over die grotere taart heeft Steven Watertij zich hier al eens uitgelaten. Dat gaat hem niet worden. Maar ja, de minister heeft zich laten adviseren door economen. Ecologen en klimaatwetenschappers kwamen er zo te horen niet aan te pas.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN

 

Wedstrijdje verduurzamen

Ook wil de minister de buurlanden te slim en te snel af zijn. Omdat hij zeker weet dat die er nog aan moeten beginnen. (Je hoort hem bijna denken: de sukkels.) Daarbij laat hij zijn slimme geheimpje direct maar in een landelijk dagblad optekenen. Geen wonder dat de Klimaattop in Madrid mislukt is. Want natuurlijk wil elk land slim en snel de wedstrijd winnen. Alleen zetten die anderen het niet in de krant.  

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 16 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

Afscheid per brief

Het afscheidsbriefje dat Leonard Cohen in 2016 schreef. Aan zijn vroegere muze Marianne, op haar sterfbed. En niet veel later was het met Leonard zelf ook gebeurd. We laten het bij een fragment.

 

alt

Tegelontwerp: Kreaterbureau VULKAAN


Binnenkort in de bios

Eind 2019 haalde het kattebelletje opnieuw de krant. Nu vanwege de documentaire Marianne & Leonard, die vanaf 9 januari 2020 in de bioscoop te zien zal zijn. Ver voor mijn tijd. Maar toch... Klik maar op de tegel. Dat bedoel ik nou.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Donderdag 12 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 2 december 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

 alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Fantastisch en extatisch

Inwoner van Groningen Gerrit Vos is vooral blij met het deel van het Forum waar niets is: de centrale leegte. Laten we er het beste van hopen. Dat de leegte en de ledigheid niet de hoofdattractie van het Forum zal worden. Aan de andere kant: onweer is ook weer (Finkers). En the sound of silence klinkt als een klok. Misschien beeldt het Forum de leegte zo fantastisch en extatisch uit, dat het dag in dag uit volle bak is.


Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Donderdag 28 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Www&wwW

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty

 

Twee reacties zoek

Nou breken mij de klompen. Twee vandaag geplaatste reacties op een blog op DWJM Sociaal, waren later onvindbaar. In beide gevallen ging het om een reactie vanuit Www & wwW. De ene was afkomstig van Steven Watertij, de andere van mij. Dat vonden wij wel spijtig. Niet alleen voor ons, maar ook voor de schrijver van de blog. Natuurlijk hebben wij de reacties weer terug gezet. Ze waren nog wel te vinden onder 'Wat is nieuw'.

 

Wat is er gebeurd?

Je vraagt je af wat er gebeurd kan zijn. Foutje in het systeem? dat zou kunnen. In dat geval komt het wel goed; want de reacties staan er weer. En het systeem zal toch niet tweemaal dezelfde reacties kwijtraken. Voor de zekerheid hebben we bij een eigen blog gekeken. We ontdekten dat je in principe alle reacties op de eigen blog, van jezelf en van anderen, kunt wissen. Dus dat is ook een mogelijkheid: dat de wisknop tweemaal is aangeraakt, waardoor de reacties zijn verdwenen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar ook dat soort ongelukjes zullen niet keer op keer gebeuren.

 

Reacties zijn goud waard

Reacties op dit medium moet je de laatst jaren met een lantaarntje zoeken. En net als schaarse metalen zijn ze dus goud waard. Omdat ze niets wegen, tikt dat niet aan. Maar het idee is duidelijk. Laten we zuinig zijn op elke reactie die hier geplaatst wordt. Hieronder kan gereageerd worden. Heel Www & wwW heeft nog nooit per ongeluk een reactie gewist. (Om volledig te zijn: ook niet met opzet). En dat hopen we nog heel lang vol te houden.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Zaterdag 23 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: De bloggende gast

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Gasten

 

Reageren op DWJM Sociaal

Wie niet weet dat Ove M Onze vaste e-Mailer is, komt hier te weinig. Ove M is een bijzonder mens. Allereerst is hij onverbeterlijk. Hij blijft signaleren dat er nauwelijks reacties binnenkomen op DWJM Sociaal. Dat klopt. Maar zelf zou hij daar iets aan kunnen doen. Namelijk door te reageren op en via DWJM Sociaal. Hij is in het bezit van een account; dus wat let hem? Maar stelselmatig blijft hij reacties lanceren per e-mail. Die wij zo nu en dan weer delen op DWJM Sociaal.

 

Hangt de spin op de kop?

Ook houdt Ove M vast aan zijn reactie op de foto van de spin. Het liefst ziet hij het dier in opgeleukte discotinten in zijn web hangen. Hapklaar opgediend voor elke voorbijkomende gevederde vriend. Gaan we niet doen. Los daarvan meent Ove, dat de foto op de kop staat. Nou neu, de meeste spinnen hangen nu eenmaal zo in hun web. Dan kunnen ze snel aan een draadje abseilen, als er gevaar dreigt. Ja maar, die lucht onder in beeld dan? Tja. Dat zou je een luchtspiegeling kunnen noemen. Of een waterspiegeling. Of een luchtwaterspiegeling.

 

In het verdomhoekje

Gelukkig weet Ove M een heel speciaal plekje te geven aan DWJM Sociaal: in het verdomhoekje onder de populieren. Maar waar moeten wij dat zoeken? Misschien komt het door de enge berichten die Ove vaak op zijn scherm krijgt, als hij DWJM Sociaal bezoekt. Onze tip: probeer eens een andere browser. Firefox kan prima uit de voeten met DWJM Sociaal, in tegenstelling tot een browser als bijvoorbeeld Google Chrome.

 

In eigen voet geschoten

Tot slot hebben wij een pijnlijke voet. Want door hier verslag te doen van de e-mailreacties van Ove M, leggen we hem natuurlijk wel in de watten. Luiheid ligt op de loer. Zo stuurt hij ons intussen al complete onderwerpen toe. Mogelijk met de stille hoop dat wij ook die op DWJM Sociaal gaan zetten. Helaas Ove, dat is een brug te ver. Dat wij alsmaar jou reacties delen via deze site is tot daar aan toe. Maar jouw blogs: die gaan wij mooi niet schrijven. Echt niet.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOME

alt

 

Geplaatst: Zondag 17 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Www&wwW

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Gasten


Ove M per e-mail

Dat Ove M (Onze vaste e-Mailer) ons regelmatig e-mailt, heeft nadelen. Want elke e-mail zou ook als reactie op DWJM Sociaal kunnen staan. Dat dit niet het geval is, spijt ons meer dan wij hier kunnen schrijven. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Want wij willen toch graag zijn ideeën met jullie delen. Zodat ze alsnog de plek krijgen die ze verdienen: het digitale platform DWJM Sociaal. Conclusie: Ove M heeft ons deze speciale rubriek in de schoot geworpen.

 

Wat vindt Ove M?

Graag ziet hij hier meer lokale actualiteiten. En ook meer Frysk. Samen levert dat Fries nieuws in het Frysk op. Wij van de Hooykiep vinden dat niet verkeerd, maar weten niet eens wat Hooykiep in het Frysk is. Voorlopig houden wij het maar op Heakiep. Misschien kan Ove M hieronder bij 'reacties' daar iets van vinden. Met de gemeentelijke communicatie weet hij ook wel raad. Die kan beter. En dat geldt ook voor de profilering van DWJM Sociaal, zo meent Ove M. Dat denken wij ook, vooral als levendig digitaal stads/dorpsplein*. Bijvoorbeeld door niet alleen te bloggen, maar ook te reageren. Tot slot vindt hij onze spin wat bleekjes. Maar dat heet schutkleur. De natuur moet zijn loop hebben.

 

* Doorhalen wat niet gewenst wordt

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOME

alt

  

Geplaatst: Donderdag 14 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


Plassen in alle rust

Franse politici hebben een wetsvoorstel ingediend tegen reclame in openbare toiletten. En dan niet tegen aanplakbiljetten, maar tegen beeldschermen. Die rukken snel op in de Franse publieke wc's. En niet alleen daar, maar overal in het openbare leven. Het zit een tiental Franse parlementariërs zo hoog, dat ze het per wet willen aanpakken. Tot op Twitter laten ze van zich horen.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Er is nog hoop

Philippe Goselin is lid van Les Républicains, een Franse politieke partij die bekend staat als centrumrechts en conservatief. Hij zit namens het departement Manche in wat je de Franse Tweede Kamer kunt noemen. En als een centrumrechtse conservatieve volksvertegenwoordiger zulke tegelwijsheden begin te lanceren, dan is er nog hoop.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zondag 10 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Meer stikstof dan gedacht

Minister Schouten heeft het CBS laten nagaan, hoeveel stikstof er vrijkomt uit stallen met koeien, varkens en kippen. Het CBS gebruikte niet het wetenschappelijke model van de EU, maar meetgegevens uit mesttransporten. Het resultaat valt niet mee. Er zit in die mest veel minder stikstof dan volgens het model zou moeten. Oorzaak: er is meer de lucht in gegaan dan altijd gedacht. Misschien had de minister de stille hoop dat het in de praktijk zou meevallen. Maar het valt dus vies tegen. Dat kan zelfs de ministeriële spindokter niet meer opleuken. Zou je denken.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Maar dat is positief

Aha, juist. Als het zo gesteld is, is daagt er een oplossing. Of nog beter; eigenlijk was er nooit een probleem. Wij krijgen hier best een beetje hoofdpijn van. Waarom? Wel, we hadden dus een stikstofprobleem, dat bezig was half Nederland plat te leggen. Via de lucht landde er namelijk teveel stikstof in de natuur. Die kon daar niet goed tegen. En dan blijkt plots uit onderzoek dat er veel meer stikstof de lucht ingaat dan gedacht. Dus landt er ook meer in de natuur dan gedacht. Denken wij dan. Maar nee, plots slaat de stikstof niet meer neer, maar blijft het zweven.

 

Lieve weidevogels; het is veilig

Of heeft de woordvoerder van de minister het hier over het boerenland? Het idee dat, als er meer stikstof zomaar de lucht ingaat, er minder stikstof op het grasland komt? Zodat het met de overbemesting wel wat meevalt? Dan zou het ministerie van landbouw direct een e-mail moeten verspreiden onder de kieviten, de grutto's en de leeuweriken. 'Lieve weidevogels, het zit heel anders. De overbemesting valt mee; al dat bodemleven in de weilanden moet er dus nog zijn. Kom snel terug naar het boerenland! Daar is het beter dan in de natuur; dat is totaal verkloot door al die stikstof.'

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 4 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Is de F-35 roestbestendig?

De eerste officiële Nederlandse Joint Strike Fighter (JSF / F-35), waarde meer dan 100 miljoen euro, werd donderdag 30 september 2019 verwelkomd op Vliegbasis Leeuwarden. De piloot droeg een helm ter waarde van ergens tussen de drie en vier ton. De F-35 is bij zijn entree direct onderzocht op roestbestendigheid, door hem grondig met blusschuim in te zepen. Officieel was dat niet de bedoeling. Maar officieus kan ik mij voorstellen, dat je op een vliegbasis zo dicht bij de zee, wel even wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN


Het drukken op militaire knoppen

Het drukken op militaire knoppen is een heikel onderwerp. Wij denken dat, als er dan toch op een verkeerde knop wordt gedrukt, dit het beste een knop in een brandweerauto kan zijn, waardoor hij blusschuim gaat afvuren in plaats van water. Maar laat er dan niet op het zelfde moment de beaujolais primeur van de Nederlandse luchtmacht onderdoor rijden. Gevuld met supergevoelige elektronica en omgeven met een roestgevoelige bekleding. En plak in vredesnaam die foute knop af, voordat de andere 45 stuks F-35 aan komen vliegen.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 4 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Donderdag 31 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Feestelijke handtekening

In het citaat hieronder reageert Jan van Zanen op de zegetocht van Ed Nijpels. Tijdens een feestelijk rondje Nederland verzamelt Nijpels de ene na de andere handtekening onder zijn Klimaatakkoord.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Gemeenten steeds enger?

Jan van Zanen is voorzitter van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij weet dat de invulling van de gemeentelijke regierol nu pas gaat beginnen. Een goed citaat heeft trouwens geen toelichting nodig. Dat we het toch doen, is een zwaktebod. Normaal had dit citaat nooit de kolommen van DWJM Sociaal gehaald. Maar toen Jan van Zanen in dagblad Trouw plots voorzitter werd van de 'Verenging' van Nederlandse Gemeenten, streken wij toch met de hand over ons hart.

 

Wat één letter kan doen

Verenging is zo ongeveer het tegenovergestelde van vereniging. Voor de komst van de computer zou een menselijke corrector deze spelfout eruit hebben gehaald. Maar de digitale spellingcontrole ziet een bestaand woord en haalt niet uit de context, dat het in dit geval toch echt om een vereniging gaat. Hier mist niet alleen het puntje op de i; nee, de complete i is uit beeld verdwenen.

 

Onbegonnen werk

Taalkundig gezien zadelt deze spelfout Jan van Zanen op met een hopeloze taak. Want hoe combineer je het verengen van de Nederlandse gemeenten met de regierol die deze gemeenten is toebedacht? Eng denken, handelen en besturen is dan wel het laatste wat je zou moeten willen. Maar net als een nare droom, kunnen we het achter ons laten; het was maar een spelfout. Daar zal het dus niet aan liggen.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Woensdag 30 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

 Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN


Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 28 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

 Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Vrijdag 18 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Www&wwW

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty


Er staat genoeg ander spul

Met deze kreet eindigde mijn vorige blog. 'Er staat genoeg ander spul.' Dat ging over de pas heropende kringloopwinkel Hart in Friesland. Ik heb het geweten. Een delegatie uit de Hooykiep ging erheen op de dag van de opening. En kwam met een flinke lading ingekochte waar terug. Terwijl de Hooykiep al uit zijn voegen ploft. Gelukkig ben ik niet alleen gastvrouw, maar ook poortwachter; niet alles komt er hier zomaar in. Het moet stevig verdedigbaar zijn. Dus kon ik niet anders dan vriendelijk maar dringend vragen: alle spullen op tafel!

 

alt

Alle spullen op tafel

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

De hand over het hart

Al de stofjes voor het quilten mogen natuurlijk blijven. Zelf zoek ik voor de dames vaak op internet mooie ontwerpen uit. De houten onderzetters met bloemmotieven: heel goed in het harde gevecht tegen kringen op het meubilair. Ook goedgekeurd. De lichthouten handvatten waar de vrouwen een mooie tas bij willen maken. Tja, houdt ze van de straat. De twee onduidelijke koperen dingen: ze zijn mooi, maar niemand wist wat het was. Behalve Rik, die er een setje brede  schellenkoordhouders in herkende. Nou, vooruit.


Mediamaniakken

Ook de mediamaniakken waren mee naar de kringloopwinkel. Ze dragen deze titel met trots. Ook nu kwamen ze terug met boeken, cd's en dvd's. Kijk, dan moet ik strenger zijn; want alles staat op internet. Waarom dan aanschaffen? De Dikke van Dale voor drie euro. Ja, dan ben zelfs ik verkocht. Woordenboek van populaire uitdrukkingen, clichés, kreten en slogans. Goed voor de gesprekken bij de koffie. Kun je nog zingen, zing dan mee! en Trouw een ondergrondse krant. Ouwe meuk, maar hier lopen een paar knarren rond. Twee cd's van Boudewijn de Groot: Een nieuwe herfst en Het eiland in de verte. Zelfs ik ken Boudewijn; die wijs ik niet de deur. 20 mooiste luisterliedjes. Vooruit; om de knarren rustig te houden. Mini & Maxi: 35 jaar televisie en theater: idem. De andere gekochte dvd's zijn stuk voor stuk gaaf. Eternal sunshine of the spotless mind: verpletterend. Amadeus: meeslepend. O Brother, Where Art Thou? Hilarisch. Hans Liberg: the best of 25: lachen, gieren, brullen.

 

Het is geen geld 

En dat alles voor zeventien euro. Maar als poortwachter ben ik natuurlijk mislukt; zie ook de achtergrond.

 

Achterwaarts          Voorwaarts 

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Woensdag 16 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


Grönnens laid

Eerst wat vertalingen. Boven deze blog staat (letterlijk vertaald): 'Pronkjuweel in gouden rand'. Die uitdrukking komt uit het Groninger volkslied, oftewel het Grönnens laid. Onze correspondenten in Groningen stuurden wat plaatjes van de boeren. Hoe zij op maandag 14 oktober 2019 vanuit de Ommelanden oprukten naar de stad Groningen. Kortweg 'Stad'. Maar wat heeft dat met het Groninger volkslied te maken? Dat leggen we zo uit. Eerst de plaatjes.

  

alt

 alt

Ommelander boeren rukken op door de Stad

Fotografie: onze Groninger correspondenten

 

Stad en Ommelanden

Wat ging er in Groningen fout? Terwijl het in Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland wel lukte? Nu slepen we het volkslied erbij. De Ommelanden vielen de Stad binnen. Denk daar niet te licht over. De gouden rand die niet langer randverschijnsel wil zijn, trok op naar het pronkjuweel. Maar het pronkjuweel piekerde er niet over om in beweging te komen. Ze had altijd centraal gestaan. Het gouden graan kwam dan wel uit de Ommelanden, maar de Korenbeurs stond in de Stad. Dat het provinciale bestuur in de Stad niet zoveel te vertellen heeft, was even bijzaak.

 

De wille, vast as stoal

Maar er is nog iets. In het derde couplet van het Groninger volkslied wordt een Groninger eigenschap bezongen. Letterlijk vertaald: De wil, vast als staal. Dat is dus waar al die tractoren voor staan. In Den Haag was het een Groninger boer, die met zijn tractor op het staal van de overheid inreed: de dranghekken. In Groningen gebeurde hetzelfde en kreeg ook de houten deur van het provinciehuis een stalen optater. Maar het hielp allemaal niet. Ook dat was logisch. Want die lui, daar achter de deur van het provinciehuis: dat waren ook Groningers.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zaterdag 12 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

0adske - HOMER

 

2 november is de dag

Alsof de duvel ermee speelt. Vervelend voor de twee Christelijke muziekverenigingen, maar die gedachte komt toch even op. Ze staan onder elkaar bij de evenementen: CMV Crescendo Drachten en Muziekvereniging LdH Oudega. Beide verenigingen geven op de avond van 2 november 2019 een concert. Tja, waar ga je dan heen als oprechte liefhebber van blaasmuziek? We geven geen advies, maar zetten beide concerten hierna op een rijtje. Dat maakt de keuze misschien wat gemakkelijker.

 

De concertvergelijker

Vereniging          CMV Crescendo          Muziekvereniging LdH

Thuishaven          Drachten               Oudega

Concert             Herfstconcert          Jubileumconcert

Thema               Back to the

                    60's & 70's!

Deelnemers          A-orkest               LdH Oudega

                    B-orkest

                    C-orkest

Gasten              Roeland Harten         Gerrie Dantuma

                                           Elske de Wall

Datum               za 2/11/2019           za 2/11/2019

Plaats              Drachten               Oudega

Zaal                De Arke                It Ljochtbeaken

Aanvang             19:30 uur              20:00 uur      

Duur                2,5 uur                2,5 uur

Kosten              € 7,50*                € 10,00

In de pauze         Verloting

DWJM Sociaal        Uitgebreid             Beknopt          

In de media         YouTube                YouTube

*volwassenen, voorverkoop

 

De keus is aan jou

Zomaar wat overpeinzingen. Ben je vijftigplusser, pure blaasmuziekliefhebber en woon je in Drachten? Dan is het concert van Crescendo zeker een prima optie. Maar ook jongeren lopen weg met de sixties & seventies. Wil je niet alleen instrumentale pop, maar ook gezongen hits, door een paar kanjers van zangeressen? In dat geval lijkt LdH geen gekke keus. Maar het is natuurlijk helemaal aan jou. En kijk voor de zekerheid even onder Evenementen. Daar vind je alle info; zie hierboven de links achter DWJM Sociaal. Nog steeds in dubio? Beide verenigingen staan ook op YouTube. Zie de links hierboven bij 'In de media', voor een paar voorbeelden. Maar bij de twee concerten zal het er beslist een stuk populairder aan toegaan.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Dinsdag 8 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty


Ruim, riant en royaal

Kringloopwinkel Hart In Friesland is vrijdag 4 oktober 2019 feestelijk heropend. Achtergrond: ze zijn verhuisd naar de overkant van de straat. Het nieuwe onderdak werd eerder gebruikt door een grote bouwmarkt. Maar die is in Drachten van twee vestigingen naar één gegaan. Hart in Friesland zei dankjewel en stapte over. Ze zitten nu ruim, riant en royaal.

 

alt

Beeld 'Ien in stien'

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN 


Beeld is niet te koop

Vlak bij de ingang staat dit beeld. En nogmaals: het is niet te koop. Voor wie een bekende stijl meent te zien: dit is inderdaad de manier waarop beeldhouwer Anne Woudwijk vaak te werk gaat. Maar deze keer is hij zelf in steen uitgehakt. Achter het beeld staat de maker van het beeld: Jelmer Kooistra. Hij kwam in een flits voorbij en wou wel even poseren. Normaal is hij altijd heel scherp, maar hier is hij in beweging.

 

En de kringloopwinkel?

Ja, dat gaan we nu uitleggen. Jelmer Kooistra is oprichter en directeur van kringloopwinkel Hart in Friesland. Hij werkt er ook als taxateur. En Anne Woudwijk heeft de opening verricht van het nieuwe onderkomen. Beide mannen  kennen elkaar goed en zijn kunstbroeders. Vandaar deze granieten hommage voorin de kringloopwinkel, van Jelmer aan Anne. Niet te koop, maar dat is geen probleem. Er staat genoeg ander spul.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOMER

alt

  


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 38  |  volgende pagina »