Geplaatst: Zondag 17 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Www&wwW

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Dit wordt jouw medium / Gasten


Ove M per e-mail

Dat Ove M (Onze vaste e-Mailer) ons regelmatig e-mailt, heeft nadelen. Want elke e-mail zou ook als reactie op DWJM Sociaal kunnen staan. Dat dit niet het geval is, spijt ons meer dan wij hier kunnen schrijven. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Want wij willen toch graag zijn ideeën met jullie delen. Zodat ze alsnog de plek krijgen die ze verdienen: het digitale platform DWJM Sociaal. Conclusie: Ove M heeft ons deze speciale rubriek in de schoot geworpen.

 

Wat vindt Ove M?

Graag ziet hij hier meer lokale actualiteiten. En ook meer Frysk. Samen levert dat Fries nieuws in het Frysk op. Wij van de Hooykiep vinden dat niet verkeerd, maar weten niet eens wat Hooykiep in het Frysk is. Voorlopig houden wij het maar op Heakiep. Misschien kan Ove M hieronder bij 'reacties' daar iets van vinden. Met de gemeentelijke communicatie weet hij ook wel raad. Die kan beter. En dat geldt ook voor de profilering van DWJM Sociaal, zo meent Ove M. Dat denken wij ook, vooral als levendig digitaal stads/dorpsplein*. Bijvoorbeeld door niet alleen te bloggen, maar ook te reageren. Tot slot vindt hij onze spin wat bleekjes. Maar dat heet schutkleur. De natuur moet zijn loop hebben.

 

* Doorhalen wat niet gewenst wordt

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOME

alt

  

Geplaatst: Donderdag 14 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


Plassen in alle rust

Franse politici hebben een wetsvoorstel ingediend tegen reclame in openbare toiletten. En dan niet tegen aanplakbiljetten, maar tegen beeldschermen. Die rukken snel op in de Franse publieke wc's. En niet alleen daar, maar overal in het openbare leven. Het zit een tiental Franse parlementariërs zo hoog, dat ze het per wet willen aanpakken. Tot op Twitter laten ze van zich horen.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Er is nog hoop

Philippe Goselin is lid van Les Républicains, een Franse politieke partij die bekend staat als centrumrechts en conservatief. Hij zit namens het departement Manche in wat je de Franse Tweede Kamer kunt noemen. En als een centrumrechtse conservatieve volksvertegenwoordiger zulke tegelwijsheden begin te lanceren, dan is er nog hoop.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zondag 10 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Meer stikstof dan gedacht

Minister Schouten heeft het CBS laten nagaan, hoeveel stikstof er vrijkomt uit stallen met koeien, varkens en kippen. Het CBS gebruikte niet het wetenschappelijke model van de EU, maar meetgegevens uit mesttransporten. Het resultaat valt niet mee. Er zit in die mest veel minder stikstof dan volgens het model zou moeten. Oorzaak: er is meer de lucht in gegaan dan altijd gedacht. Misschien had de minister de stille hoop dat het in de praktijk zou meevallen. Maar het valt dus vies tegen. Dat kan zelfs de ministeriële spindokter niet meer opleuken. Zou je denken.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Maar dat is positief

Aha, juist. Als het zo gesteld is, is daagt er een oplossing. Of nog beter; eigenlijk was er nooit een probleem. Wij krijgen hier best een beetje hoofdpijn van. Waarom? Wel, we hadden dus een stikstofprobleem, dat bezig was half Nederland plat te leggen. Via de lucht landde er namelijk teveel stikstof in de natuur. Die kon daar niet goed tegen. En dan blijkt plots uit onderzoek dat er veel meer stikstof de lucht ingaat dan gedacht. Dus landt er ook meer in de natuur dan gedacht. Denken wij dan. Maar nee, plots slaat de stikstof niet meer neer, maar blijft het zweven.

 

Lieve weidevogels; het is veilig

Of heeft de woordvoerder van de minister het hier over het boerenland? Het idee dat, als er meer stikstof zomaar de lucht ingaat, er minder stikstof op het grasland komt? Zodat het met de overbemesting wel wat meevalt? Dan zou het ministerie van landbouw direct een e-mail moeten verspreiden onder de kieviten, de grutto's en de leeuweriken. 'Lieve weidevogels, het zit heel anders. De overbemesting valt mee; al dat bodemleven in de weilanden moet er dus nog zijn. Kom snel terug naar het boerenland! Daar is het beter dan in de natuur; dat is totaal verkloot door al die stikstof.'

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 4 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Is de F-35 roestbestendig?

De eerste officiële Nederlandse Joint Strike Fighter (JSF / F-35), waarde meer dan 100 miljoen euro, werd donderdag 30 september 2019 verwelkomd op Vliegbasis Leeuwarden. De piloot droeg een helm ter waarde van ergens tussen de drie en vier ton. De F-35 is bij zijn entree direct onderzocht op roestbestendigheid, door hem grondig met blusschuim in te zepen. Officieel was dat niet de bedoeling. Maar officieus kan ik mij voorstellen, dat je op een vliegbasis zo dicht bij de zee, wel even wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN


Het drukken op militaire knoppen

Het drukken op militaire knoppen is een heikel onderwerp. Wij denken dat, als er dan toch op een verkeerde knop wordt gedrukt, dit het beste een knop in een brandweerauto kan zijn, waardoor hij blusschuim gaat afvuren in plaats van water. Maar laat er dan niet op het zelfde moment de beaujolais primeur van de Nederlandse luchtmacht onderdoor rijden. Gevuld met supergevoelige elektronica en omgeven met een roestgevoelige bekleding. En plak in vredesnaam die foute knop af, voordat de andere 45 stuks F-35 aan komen vliegen.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 4 november 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Donderdag 31 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Feestelijke handtekening

In het citaat hieronder reageert Jan van Zanen op de zegetocht van Ed Nijpels. Tijdens een feestelijk rondje Nederland verzamelt Nijpels de ene na de andere handtekening onder zijn Klimaatakkoord.

 

alt

Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Gemeenten steeds enger?

Jan van Zanen is voorzitter van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij weet dat de invulling van de gemeentelijke regierol nu pas gaat beginnen. Een goed citaat heeft trouwens geen toelichting nodig. Dat we het toch doen, is een zwaktebod. Normaal had dit citaat nooit de kolommen van DWJM Sociaal gehaald. Maar toen Jan van Zanen in dagblad Trouw plots voorzitter werd van de 'Verenging' van Nederlandse Gemeenten, streken wij toch met de hand over ons hart.

 

Wat één letter kan doen

Verenging is zo ongeveer het tegenovergestelde van vereniging. Voor de komst van de computer zou een menselijke corrector deze spelfout eruit hebben gehaald. Maar de digitale spellingcontrole ziet een bestaand woord en haalt niet uit de context, dat het in dit geval toch echt om een vereniging gaat. Hier mist niet alleen het puntje op de i; nee, de complete i is uit beeld verdwenen.

 

Onbegonnen werk

Taalkundig gezien zadelt deze spelfout Jan van Zanen op met een hopeloze taak. Want hoe combineer je het verengen van de Nederlandse gemeenten met de regierol die deze gemeenten is toebedacht? Eng denken, handelen en besturen is dan wel het laatste wat je zou moeten willen. Maar net als een nare droom, kunnen we het achter ons laten; het was maar een spelfout. Daar zal het dus niet aan liggen.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Woensdag 30 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

 Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN


Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Maandag 28 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

alt

 Tegelontwerp: kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Vrijdag 18 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Www&wwW

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty


Er staat genoeg ander spul

Met deze kreet eindigde mijn vorige blog. 'Er staat genoeg ander spul.' Dat ging over de pas heropende kringloopwinkel Hart in Friesland. Ik heb het geweten. Een delegatie uit de Hooykiep ging erheen op de dag van de opening. En kwam met een flinke lading ingekochte waar terug. Terwijl de Hooykiep al uit zijn voegen ploft. Gelukkig ben ik niet alleen gastvrouw, maar ook poortwachter; niet alles komt er hier zomaar in. Het moet stevig verdedigbaar zijn. Dus kon ik niet anders dan vriendelijk maar dringend vragen: alle spullen op tafel!

 

alt

Alle spullen op tafel

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

De hand over het hart

Al de stofjes voor het quilten mogen natuurlijk blijven. Zelf zoek ik voor de dames vaak op internet mooie ontwerpen uit. De houten onderzetters met bloemmotieven: heel goed in het harde gevecht tegen kringen op het meubilair. Ook goedgekeurd. De lichthouten handvatten waar de vrouwen een mooie tas bij willen maken. Tja, houdt ze van de straat. De twee onduidelijke koperen dingen: ze zijn mooi, maar niemand wist wat het was. Behalve Rik, die er een setje brede  schellenkoordhouders in herkende. Nou, vooruit.


Mediamaniakken

Ook de mediamaniakken waren mee naar de kringloopwinkel. Ze dragen deze titel met trots. Ook nu kwamen ze terug met boeken, cd's en dvd's. Kijk, dan moet ik strenger zijn; want alles staat op internet. Waarom dan aanschaffen? De Dikke van Dale voor drie euro. Ja, dan ben zelfs ik verkocht. Woordenboek van populaire uitdrukkingen, clichés, kreten en slogans. Goed voor de gesprekken bij de koffie. Kun je nog zingen, zing dan mee! en Trouw een ondergrondse krant. Ouwe meuk, maar hier lopen een paar knarren rond. Twee cd's van Boudewijn de Groot: Een nieuwe herfst en Het eiland in de verte. Zelfs ik ken Boudewijn; die wijs ik niet de deur. 20 mooiste luisterliedjes. Vooruit; om de knarren rustig te houden. Mini & Maxi: 35 jaar televisie en theater: idem. De andere gekochte dvd's zijn stuk voor stuk gaaf. Eternal sunshine of the spotless mind: verpletterend. Amadeus: meeslepend. O Brother, Where Art Thou? Hilarisch. Hans Liberg: the best of 25: lachen, gieren, brullen.

 

Het is geen geld 

En dat alles voor zeventien euro. Maar als poortwachter ben ik natuurlijk mislukt; zie ook de achtergrond.

 

Achterwaarts          Voorwaarts 

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Woensdag 16 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER


Grönnens laid

Eerst wat vertalingen. Boven deze blog staat (letterlijk vertaald): 'Pronkjuweel in gouden rand'. Die uitdrukking komt uit het Groninger volkslied, oftewel het Grönnens laid. Onze correspondenten in Groningen stuurden wat plaatjes van de boeren. Hoe zij op maandag 14 oktober 2019 vanuit de Ommelanden oprukten naar de stad Groningen. Kortweg 'Stad'. Maar wat heeft dat met het Groninger volkslied te maken? Dat leggen we zo uit. Eerst de plaatjes.

  

alt

 alt

Ommelander boeren rukken op door de Stad

Fotografie: onze Groninger correspondenten

 

Stad en Ommelanden

Wat ging er in Groningen fout? Terwijl het in Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland wel lukte? Nu slepen we het volkslied erbij. De Ommelanden vielen de Stad binnen. Denk daar niet te licht over. De gouden rand die niet langer randverschijnsel wil zijn, trok op naar het pronkjuweel. Maar het pronkjuweel piekerde er niet over om in beweging te komen. Ze had altijd centraal gestaan. Het gouden graan kwam dan wel uit de Ommelanden, maar de Korenbeurs stond in de Stad. Dat het provinciale bestuur in de Stad niet zoveel te vertellen heeft, was even bijzaak.

 

De wille, vast as stoal

Maar er is nog iets. In het derde couplet van het Groninger volkslied wordt een Groninger eigenschap bezongen. Letterlijk vertaald: De wil, vast als staal. Dat is dus waar al die tractoren voor staan. In Den Haag was het een Groninger boer, die met zijn tractor op het staal van de overheid inreed: de dranghekken. In Groningen gebeurde hetzelfde en kreeg ook de houten deur van het provinciehuis een stalen optater. Maar het hielp allemaal niet. Ook dat was logisch. Want die lui, daar achter de deur van het provinciehuis: dat waren ook Groningers.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Zaterdag 12 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

0adske - HOMER

 

2 november is de dag

Alsof de duvel ermee speelt. Vervelend voor de twee Christelijke muziekverenigingen, maar die gedachte komt toch even op. Ze staan onder elkaar bij de evenementen: CMV Crescendo Drachten en Muziekvereniging LdH Oudega. Beide verenigingen geven op de avond van 2 november 2019 een concert. Tja, waar ga je dan heen als oprechte liefhebber van blaasmuziek? We geven geen advies, maar zetten beide concerten hierna op een rijtje. Dat maakt de keuze misschien wat gemakkelijker.

 

De concertvergelijker

Vereniging          CMV Crescendo          Muziekvereniging LdH

Thuishaven          Drachten               Oudega

Concert             Herfstconcert          Jubileumconcert

Thema               Back to the

                    60's & 70's!

Deelnemers          A-orkest               LdH Oudega

                    B-orkest

                    C-orkest

Gasten              Roeland Harten         Gerrie Dantuma

                                           Elske de Wall

Datum               za 2/11/2019           za 2/11/2019

Plaats              Drachten               Oudega

Zaal                De Arke                It Ljochtbeaken

Aanvang             19:30 uur              20:00 uur      

Duur                2,5 uur                2,5 uur

Kosten              € 7,50*                € 10,00

In de pauze         Verloting

DWJM Sociaal        Uitgebreid             Beknopt          

In de media         YouTube                YouTube

*volwassenen, voorverkoop

 

De keus is aan jou

Zomaar wat overpeinzingen. Ben je vijftigplusser, pure blaasmuziekliefhebber en woon je in Drachten? Dan is het concert van Crescendo zeker een prima optie. Maar ook jongeren lopen weg met de sixties & seventies. Wil je niet alleen instrumentale pop, maar ook gezongen hits, door een paar kanjers van zangeressen? In dat geval lijkt LdH geen gekke keus. Maar het is natuurlijk helemaal aan jou. En kijk voor de zekerheid even onder Evenementen. Daar vind je alle info; zie hierboven de links achter DWJM Sociaal. Nog steeds in dubio? Beide verenigingen staan ook op YouTube. Zie de links hierboven bij 'In de media', voor een paar voorbeelden. Maar bij de twee concerten zal het er beslist een stuk populairder aan toegaan.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Dinsdag 8 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty


Ruim, riant en royaal

Kringloopwinkel Hart In Friesland is vrijdag 4 oktober 2019 feestelijk heropend. Achtergrond: ze zijn verhuisd naar de overkant van de straat. Het nieuwe onderdak werd eerder gebruikt door een grote bouwmarkt. Maar die is in Drachten van twee vestigingen naar één gegaan. Hart in Friesland zei dankjewel en stapte over. Ze zitten nu ruim, riant en royaal.

 

alt

Beeld 'Ien in stien'

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN 


Beeld is niet te koop

Vlak bij de ingang staat dit beeld. En nogmaals: het is niet te koop. Voor wie een bekende stijl meent te zien: dit is inderdaad de manier waarop beeldhouwer Anne Woudwijk vaak te werk gaat. Maar deze keer is hij zelf in steen uitgehakt. Achter het beeld staat de maker van het beeld: Jelmer Kooistra. Hij kwam in een flits voorbij en wou wel even poseren. Normaal is hij altijd heel scherp, maar hier is hij in beweging.

 

En de kringloopwinkel?

Ja, dat gaan we nu uitleggen. Jelmer Kooistra is oprichter en directeur van kringloopwinkel Hart in Friesland. Hij werkt er ook als taxateur. En Anne Woudwijk heeft de opening verricht van het nieuwe onderkomen. Beide mannen  kennen elkaar goed en zijn kunstbroeders. Vandaar deze granieten hommage voorin de kringloopwinkel, van Jelmer aan Anne. Niet te koop, maar dat is geen probleem. E staat genoeg ander spul.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOMER

alt

  

Geplaatst: Donderdag 3 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty

 

Groen van de boeren

Het boerenprotest in Den Haag en op de snelweg kan niemand zijn ontgaan. Het zag dinsdag 1 oktober 2019 groen van de boeren, op het Malieveld, het strand, de A28 en niet te vergeten de media. Dat groene hebben ze van nature, al is er soms nog wel wat afstand tussen boerengroen en natuurgroen. Maar groen waren ze deze keer ook van ergernis. Het zal je maar worden gezegd dat de helft van je veestapel moet opzouten. En dat door een partij die groen als huiskleur in het vaandel heeft.

 

alt

Weilandblokkade middenin de DAG-regio

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

Weilanden ook op slot

Wat die dag niet of nauwelijks opviel, waren de vele weilandblokkades. Nee, niet door boeren, maar door hun (wel of niet aankomende) melkfabrieken: de dames koeien en pinken. Voor wie er oog voor had: de runderen schoolden die dag massaal samen voor de landbouwhekken van hun weilanden. Geen veehouder, veearts of veevervoerder kon erin; geen koebeest kon eruit, wat ook helemaal niet de bedoeling was. De foto toont slechts een enkel voorbeeld. Met opgeheven kop stond de blokkadeleidster ons te woord. Het signaal was duidelijk: van ons gaat er niemand verdwijnen! En de helft al helemaal niet!

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Woensdag 2 oktober 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty

 

alt

Wolkenfestival - avondvoorstelling

Fotografie: Kreaterbureau VULKAAN

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Vrijdag 27 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty


Dit is een eenmalig servicebericht van DWJM Sociaal. De gegevens komen uit de laatste edities van Breeduit. De peildatum is 27 september 2019. De blog wordt niet geactualiseerd; zie de gemeentelijke communicatiekanalen.

 

DWJM Sociaal

Digitaal platform van inwoners en gasten

Events, ideeën, opinie, satire, debat, kunst en cultuur, in tekst en beeld

 

DWJM Zakelijk

Digitaal platform van organisaties, artiesten, kunstenaars, evenementen

Ideeën, acties, kunst en cultuur, netwerken, Kalender van het Noorden

DWJDM

Digitaal platform duurzaamheid; door de gemeente opgeheven

Link voert naar verplaatste projectinfo van het ADeM-principe

 

Smallingerland.nl

Producten en diensten

 

Facebook - Gemeente Smallingerland

Twitter - @_Smallingerland

Twitter - @_dwjm.nl

Nieuws en klantenservice

 

Officielebekendmakingen.nl

Bekendmakingen

 

DWJM.nl

Gemeente en projecten

 

Digitale nieuwsbrief

Gemeentelijke projecten

Komt automatisch voor wie Breeduit digitaal kreeg

 

Breeduit@smallingerland.nl

Aanvragen digitale nieuwsbrief

 

YouTube - GemSmallingerland

Allerlei videomateriaal

 

Gemeentelijke brief

Bij projecten in de buurt

 

Telefoon 0512-581234

Gemeente@Smallingerland.nl

Whatsapp 06 83 55 11 28

Voor al uw vragen

 

Weekblad Actief

Bekendmakingen, wegwerkzaamheden, belangrijk gemeentelijk nieuws

Per 1 oktober 2019

 

Gemeentehuis Smallingerland

Gauke Boelensstraat 2  9203RM Drachten

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Donderdag 26 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

  

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

  Www & wwW / Afterparty

  

 alt

Door de versnipperaar

Fotografie en bewerking: Kreaterbureau VULKAAN


Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Dinsdag 10 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Www&wwW

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / Afterparty

 

Geen koffie, geen branie

Branie is geen woord van mijn generatie. Maar ik vind het wel mooi. Uitleggen wat het betekent ga ik niet doen; zoek het maar eens op. Als Www & wwW hebben wij dagelijks wat branie nodig. Om de Worldwide watching & writing wiseguy Wanderers te zijn die we willen zijn. En om ons elke morgen toch weer te focussen op het krankzinnige wereldgebeuren. En om daar dan iets zinnigs uit te halen en dat op te schrijven. Dat lukt alleen met een flinke dosis branie. Koffie helpt daarbij. Zonder koffie geen branie.

 

Ochtend in de Hooykiep

Zonder koffie valt de ochtendsessie in het water. De ochtendmensen scharrelen vaak al vroeg door de Hooykiep. De avondmensen komen wat later, soms pas tegen het eind van de ochtend. De rest zit er tussenin. Pas als iedereen er is, begint de ochtendsessie. Met de gezamenlijke koffie zetten we de klokken gelijk en de neuzen dezelfde kant op. VOOR het koffiemoment is de stemming vlak. Maar NA de koffie borrelt en gist het in de Hooykiep. Er is reuring. En anders maken we die wel.

 

Stoppen met alles

Dus was het slikken vanmorgen. We lazen in dagblad Trouw, dat je eigenlijk in één keer moest stoppen met rookwaar, alcohol en koffie. Maar op datzelfde moment rook de hele Hooykiep al naar koffie. Het was net ingeschonken en bij dit nieuws meer nodig dan ooit. Want de gedachte om te stoppen met koffie, hoe verdraag je dat zonder branie? En hoe kom je aan branie zonder koffie? Dus namen we direct onze koffieshots. En zagen de 'energy & drive' weer tegen de plinten van de Hooykiep klotsen.

 

Moraal van het verhaal

Hier volgt onze analyse. Stoppen met koffie heeft goede papieren. Het helpt om te stoppen met roken. Stoppen met alcohol doet dat ook. En dat wil beter als je met de borrel ook de koffie laat staan. Van de koffie af is dus goed, omdat het helpt te stoppen met die andere twee. Maar wat als je toch al niet rookt en niet drinkt? Dan is koffie dus geen bezwaar. Een korte rondgang was voldoende. De Hooykiep is al vrij van rook en drank. Lang leve de koffie. En de branie. In de gloria. Proost.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Vrijdag 6 september 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]

▄▄  Schelf 2018 - HOME

 

Sociaal Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden Friesland 2018

Www & wwW / DWJM 10 jaar

 

Ooit was er een aparte rubriek voor foto's op DWJM Sociaal. In een fase van kaalslag is deze tab verwijderd, en daarmee ook de link naar de foto's. Zodoende zijn in veel blogs de (vroeger wel zichtbare) prenten weggevallen. Maar hier en daar zijn ze nog te vinden.

 

Desalniettemin blijft het een uitdaging. We trekken het daarom breed. Het fotothema omvat naast foto's  ook fotografen, fotoprojecten en verder alles wat maar met foto's te maken heeft. En waar we echte foto's spotten, ondersteunen ze vaak de tekst. Wij houden wel van plaatjes; van ons mogen het er meer worden.

 

Thema: FOTO

 

26 maart 2011 - 2012

Corrie Grupstra - fotograaf en mogelijk schrijver in wording

Op het Arkje van Rink v/d Velde, een geweldig (foto)project!

Een fotograaf over haar fotoproject: met schrijvers in een bootje

 

26 maart 2010 - 2011

Explosion Dragrace Vereniging - van 0 tot 320 km/u in 7 seconden

Drachten Internationals brengt snelheidssensatie dicht bij huis

Jaarlijks op vliegveld Drachten; in heel Drachten te horen

 

26 maart 2009 - 2010

Andries - wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen

De Framo

Fraai voorbeeld van een blog ondersteunende foto

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

0adske - HOMER

alt

 

Geplaatst: Woensdag 21 augustus 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Zwarte gaten en witte vlekken

In een hele trits media laat Hans van Zon rond 16 augustus 2019 Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft aan het woord. Als kind wou hij al iemand worden die alles weet. Dat is niet gelukt. Het is schokkend wat 't Hooft te melden heeft. We zijn wel veel meer gaan weten in de afgelopen vijftig jaar. Maar aan de andere kant zitten er in onze kennis van bijvoorbeeld zwarte gaten nog grote witte vlekken. En van de zwaartekracht begrijpen we nog altijd weinig.

 

Het raadsel zwaartekracht

Fijn, zo'n wis- en natuurkundige die duidelijk zegt waar het op staat. Zwaartekracht? Daar kunnen we met onze pet niet bij. Liever dat dan populairwetenschappelijke uitgaven die bol staan van vooral leuke, boeiende, verrassende, spectaculaire en optimistische blikken in de toekomst. Dat in onze kennis van zwarte gaten grote witte vlekken zitten: prima. Zo blijft er nog wat te doen. Of we dat in Nederland gaan oplossen? Van 't Hooft heeft zo zijn twijfels. Ons onderwijs is te leuk geworden, zo maak ik op uit het artikel. Waar is de goeie oude tijd gebleven? Toen we nog met tegenzin naar school gingen?

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 

Geplaatst: Woensdag 21 augustus 2019 - 0 reacties(s) [ Reactie ] - 0 trackback(s) [ Trackback ]
Categorie: Mediaans moment

0adske - HOMER

 

Fietsersangsten

In de krant van 17 augustus 2019 somt Dagblad van het Noorden de angsten van de fietser op:

- nat pak

- lekke band

- lege accu

 

Bang zijn kan beter

Alsof fietsers niet veel creatiever zijn dan alleen angstig worden van deze dingen. Bijvoorbeeld bang zijn dat:

- je veter vastdraait rond de trapper, zodat je niet kunt afstappen

- je 's nachts aangehouden wordt terwijl je licht het niet doet

- je wordt aangereden door een geëlektrificeerde snelheidsduivel

- de tegenwind gaat draaien op het moment dat je terug moet

- die loslopende hond niet alleen mee rent maar ook gaat happen

- een automobilist je over het hoofd ziet in de shared space

En zo kan ik nog uren doorgaan; leuke bezigheid onder het fietsen.

 

Hongerklop

Gek dat de lege accu erbij staat. Want het gros van fietsend Nederland toert nog steeds helemaal op eigen energie. Deze fietsers zul je nooit horen piepen over een lege accu. In plaats daarvan vrezen ze de hongerklop: het opraken van de koolhyraten in lijf en leden, terwijl je nog een heel eind te fietsen hebt. Maar ergens snap ik het wel. Hongerklop is uit de mode.

 

Achterwaarts          Voorwaarts

 


« vorige pagina  |  resultaten 1-20 van 57  |  volgende pagina »